Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šest

06. 12. 2002
11
1
6296
Autor
Kandelabr

Hrnek hřál příjemně do rukou. Káva byla horká a silná. Muž pomalu usrkával a nepřítomně hleděl na podlahu.

 

Bylo jich šest.

 

První na půdě. V těžké kované almaře. Zabalený v igelitu. Ten byl asi nejstarší. Rozhodně na to vypadal. Druhý ve skříni v patře. Podříznutý krk. Igelit. A naftalínové kuličky. Spousta kuliček. Třetí a čtvrtý ve sklepě, v sudech s térem. Dalo to fušku je odtud vysekat. Pátý byl ve velkém mrazáku v kůlně. Neměl ruku. Raději se nedomýšlet, kam se poděla. A šestý…šestý napěchovaný v nejvyšším regálu knihovny. Ten se ani nestačil začít pořádně rozkládat.

O tomhle v realitce řeč opravdu nebyla. Mluvili jen o postarším, plně zařízeném domě. Nikdo neupozornil, že tenhle dům má taky nájemníky.

 

Mrtví tiše leželi, vyrovnáni vedle sebe na podlaze. V pokoji se mísil pach naftalínu s jiným pachem. Těžkým, nasládlým pachem rozkladu.

Káva byla dopita. Muž položil hrnek pomalu na stůl. Potom vstal a přešel k oknu. Vytáhl z kapsy košile balíček cigaret. Vzal si jednu a balíček vrátil zpět. Vsunul si cigaretu do úst. Sledoval rozlehlou zahradu, tichou a mírumilovnou. Vnímal krásu zprohýbaných větví starých jabloní, tmavé země a světlého šedavého nebe. Zašátral v kapse a vytáhl krabičku sirek. Zapálil si cigaretu. Kouřil…

 

Po chvíli se obrátil a pohlédl na mrtvé. Stále tam byli. Zubožení a smutní. S temnými cákanci zaschlé krve. Obnaženými vnitřnostmi. Chybějícími končetinami.Polepení térem. Pokrytí pomalu tající jinovatkou. Ztrnulí.Pokroucení. Polapení.

Muž kolem nich prošel. Opustil místnost. Nechal je ležet a civět do stropu temnými prázdnými jamkami očních důlků. Čas pro ně neexistoval. Zůstala jen bolest a utrpení vtištěné do každičké části jejich těl.

Muž se vrátil. Na zem, vedle mrtvých, položil šest velkých černých igelitů a klubko silného motouzu. Postupně mrtvé odíval do tohoto provizorního rubáše, který důkladně převazoval roztřepeným motouzem.

Pak opět místnost opustil.

 

Hlína byla měkká po nedávném dešti. Půda nebyla ani příliš kamenitá. Práci ztěžovaly jen mohutné kořeny jabloní. K večeru byla jáma dostatečně hluboká.

Mrtví jsou mrtví. Nechme je spát.


1 názor

Začátek hodně dobrej, pak to padá, ale já si tam to svý našel, takže tip.

Nicollette
27. 04. 2005
Dát tip
ten začátek je výbornej pak mi to nějak uvadá ale začátek mě skoro inspiruje

Zvěruška
07. 05. 2004
Dát tip
Líbí se mi ta tvoje morbidita :-)

Carrie
11. 02. 2003
Dát tip
"Nikdo neupozornil, že tenhle dům má taky nájemníky." :-D

Pavson
15. 01. 2003
Dát tip
Zase to čtu znova......, ale že jsem ty pocity čtenáře poprvý pěkně popsal ( sám se musím pochválit ). Utrousím tu jedno svoje moudro: sám se podivuji, jak mě tento server kultivuje a obohacuje ( obráceně ).

Nuitík
12. 01. 2003
Dát tip
mi to přijde přiměřený, ten chlápek z kávou byl dost velkej flegmouš.... -*******

suva
12. 01. 2003
Dát tip
hrobník? Nebo zabiják? A ode dneška zase nebudu mít chuť na kávu... :c)

JohnieBass
03. 01. 2003
Dát tip
Teda to je fakt drsné.Fakt, tohle mi nic neříká, budu upřímný, máš tu mnohem lepší věci. Je to zbytečně morbidní. A (neber to nijak osobně) navíc to ničím není zajímavé, snad jen tou morbidností, ale ta je jako pozitivum v tomto případě nežádoucí. Jo a v 9.odstavci bych už spíš použil výraz: "igelitových pytlů" než "igelitů", slovo igelitů zní nelogicky. JB

Kandelabr
21. 12. 2002
Dát tip
pavson: díky...řekls to přesně...at se trápí, at se domýšlí... :)

Pavson
19. 12. 2002
Dát tip
Jo, tohle je ono. Atmosféra. Čtenář samotář. Jeho starost. Jeho příběh. *

Cirilla
16. 12. 2002
Dát tip
ujetý je to teda dost, to jo. Mno, občas si představuju, že todlenc dělám s nepřátelema, ale už ňák žádný nemám,( jsem tvor mírumilovný...) je to na mně nějak až moc, no nevim, lidem se to ale líbilo, ale příjde mi to nějak nedokončený... hmm.

Narvah
10. 12. 2002
Dát tip
Jo, obrazek je to dobrej.

hurvinek
09. 12. 2002
Dát tip
StvN, neprud zbytecne, ja mam cich a presto by me takova drobnost unikla......

Seregil
09. 12. 2002
Dát tip
šílené a zvláštně ujeté... tip

Seregil
09. 12. 2002
Dát tip
napsal jsem svý hurvinku...

hurvinek
09. 12. 2002
Dát tip
a beru ti to snad? muj skvely cich je svetove prosluly.....

Kandelabr
09. 12. 2002
Dát tip
na čich jsem nezapomněl.něco o tom zápachu tam je...nechtěl jsem to nějak zvlášt rozpatlávat. navíc vrah na to myslel, proto taky ten tér naftalín atd...

StvN
09. 12. 2002
Dát tip
Kandelabr - každopádně puch tam musel bejt hustej hurvinek - drobnost? Kdybys v tom baráku byl, nemluvil bys takhle hloupě.

Kandelabr
09. 12. 2002
Dát tip
StvN: to nepopírám :)

Sheryl_Lee
08. 12. 2002
Dát tip
:*

hurvinek
07. 12. 2002
Dát tip
MORBIDNÍ ALE SKVĚLÉ!!!!!!!!

StvN
07. 12. 2002
Dát tip
Zapomněl jsi dodat, že mu chyběl jeden za smyslů, čich, řekl bych. Nebo chodil s maskou a já si toho v textu nevšiml?

galaxy
07. 12. 2002
Dát tip
:-)*

alina
06. 12. 2002
Dát tip
brrrr .....Kande, ty nemáš srdce ...... tohle mi předhodit místo ukolíbavky na dobrou noc ?!!!! ......:o@ ......a to, žes toho jednoho narval do knihovního regálu - tak to Ti asi nikdá neodpustím!!!!!...... ;) .......a nějaká veselejší by nebyla?? :) ...... a kde se tam vlastně vzali??? ...... a vůbec ........ a stejně Tě docela ráda čtu - a just jo!! ;o)

Miki
06. 12. 2002
Dát tip
Super. To já rád, móóóc se mi to líbí!

nin
06. 12. 2002
Dát tip
O tomhle v realitce řeč opravdu nebyla :-)))) *

fungus2
06. 12. 2002
Dát tip
Tak to je hoooodně morbidně napsané!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru