Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

STÍHAČ OD HROMOVÝCH STÍHAČEK

30. 06. 2003
1
0
2137
Autor
fungus2

LÉTO-1943

Vozidlo zastavilo před několika letadly. Z něho vyskakují postavy v leteckých uniformách. Podporučík Charles Charvat se zadíval svůj letoun P-47 Thunderbolt, v němž ho čekal první bojový let. Vykročí k němu. Již spuštěný motor hučí a vrtule je roztočená. Naskočí na křídlo a pohlédne do otevřeného kokpitu. Pak zrakem přehlíží ostatní stojící letadla. Piloti do nich nasedají a mechanici jim pomáhají upoutávat se popruhy k sedačce. Usedá rovněž.

„Tak hodně štěstí.“ Popřál mu mechanik, když byl upoután k sedačce.

„Díky. Doufám, že ho budu mít.“ Odpověděl mu a zatáhl překryt kabiny. Zvýší tah motoru. První letouny začínají rolovat po letištní ploše na začátek vzletové dráhy.

 Zrak upírá do míst, odkud má vylétnout k obloze zelená světlice. Ta za okamžik opravdu vylétne Byl to signál ke startu. První startující letadla se začínají odlepovat od plochy letiště. Řídící páku za okamžik přitahuje  k sobě. Předek letounu se zvedá. Poté hned se podvozková kola přestanou dotýkat rozjezdové dráhy. Stoupá a zatahuje pákou podvozek.

 Zařazen ve čtyřčlenném roji letí vysoko na obloze. Pod sebou rozpoznává anglickou krajinu. Před sebou mnohem dále začíná tušit pobřeží. Netrvalo to dlouho a krajinu pod ním vystřídala vodní hladina.

 Formace letadel směřuje dále ve směru okupované Francie. Tam někde je mělo čekat setkání s vracejícími se bombardéry.

 Pak pociťuje pozvolna stoupající napětí. Očima prohledává oblohu, jakoby očekával nenadálé objevení se německých letounů. První, co spatří, je pobřeží Francie. Nervy začíná mít ještě více napjaté. Zatají poněkud dech poté, co jej přeletěli a na obloze se hned objevují černé chomáčky kouře. Je to palba protiletadlového dělostřelectva. Zmocní se ho okamžitě pocit, že každou chvíli ho nějaký granát zasáhne. Poté začne poněkud zaostávat ve formaci, zvláště za letadlem poručíka Willarda Tudora, s nímž letí ve dvojici.

„Dotáhni se!“ Ozve se mu po chvíli ve sluchátkách.

Hned na výzvu zareaguje. Znervózněn pokračuje v letu.

„Velcí hoši na desáté hodině!“ Zaslechne  pojednou v éteru.

Zpozorní, dívá se doleva. Chvíli pátrá po obloze. Pak v dálce spatří  formace B-17 a B-24. Kolem nich se míhá velké množství letounů a je mu jasné, že to jsou německé stroje. P-47 se ostře vrhají do strany dolů.

 Po tomhle manévru se mu rozbuší naplno srdce. Snažil se přehlédnout manévrující letadla. Přitom jeho snahou bylo držet se za letounem Tudora.

Vpravo, mnohem níže, postřehne mohutné bombardéry. Ze dvou uniká černý kouř. Není čas blíže je zkoumat. Letadlo Tudora  před ním provádí prudký manévr do strany. Jen s obtížemi ho následuje. 

V zápětí zahlédne mihnout se letoun. Letoun před ním na něho pálí a přechází do střemhlavého letu. Je to německá stíhačka. Také strhává letadlo do střemhlavého letu. Postřehne, jak z P-47 před ním šlehají plamínky od křídel. Zároveň vystřílené nábojnice vylétávají z pod křídel ven.  

 Nepřátelský  stroj nikde náhle nevidí. Tudor srovnává letadlo a stoupá do výše. Opakuje po něm manévr. Na chvíli se mu přitom zatmí před očima.

„Proboha, kde je?“ Proběhne mu hlavou vzápětí na to.  Poté spatří v plamenech padající bombardér. Zahledne několik postav na otevřených padácích. Dlouhé dvě  čáry kouře pozvolna rozplývající  se ve vzduchu dávají tušit trasu zasažených dalších letadel.

 Několik vteřin přehlíží vzdušnou arénu, ve které kolem bombardérů divoce manévrují stíhací letadla. Další bombardér je zasažen.

 Ve stejný okamžik nad svou kabinou zahlédne mihnout se svazek svítících čar. Hrůzou mu proběhne mráz celým tělem. Nestačí ani dokončí zoufalý manévr a nad ním se mihne rychle prolétávající letadlo. Než mu zmizí ve střemhlavém letu kamsi dolů, postřehne na něm černé kříže.

 Ve vzduchu se zableskne. Od ohnivé koule se všemi směry rozprskávají kusy letadla a hořící trosky  přeměněné jakoby v meteorit se řítí k zemi.

Německá letadla jsou náhle pryč. P-47 se formují nad bombardéry. Černé chomáčky kouře se ve velkém množství začínají objevovat všude na obloze.

 Letoun Tudora k němu přilétá. Letí vedle sebe.

„Nějak ses mi ztratil. Vše oukej?“ Ptá se ho hned.

„Jo. Jeden Němec mě málem sejmul.“ Odpovídá a vzápětí ustrne. Zjišťuje, že neměl ani odjištěné kulomety a kanóny. Dodatečně ho polije horko.

                                   POKRAČOVÁNÍ NĚKDY PŘÍŠTĚ


fungus2
30. 06. 2003
Dát tip
Jejda. Díky za vyčerpávající kritiku. Realizace mých nápadů to je vždycky moje achilova pata. Snad se to v budoucnu zlepší.

Schwalbe
24. 06. 2003
Dát tip
Je to dobře napsáno. Takové hodně skutečné.

fungus2
24. 06. 2003
Dát tip
Děkuji. Bylo to mou snahou napsat co nejrealněji.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru