Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prostě dopis....

07. 01. 2003
0
0
883
Autor
kastelán_50

Ono to vlastně dodnes název nemělo.Ale když je zrovna dnes 7.ledna 2003 v LUCERNĚ ten KONCERT ZA MONARCHII, tak si myslím, že to sem docela patří.Je to moje odpověď panu Prof.MUDr.Cyrilu Ho\"schlovi, DrSc., k určitým jeho úvahám, které přednášel v úterním Hostu do domu v radiu v roce 2000. Známí mně říkali, že prý tuhle moji odpověď pak v některém dalším pořadu četl, nevím, neslyšel jsem to.Ale je pravda, že občas od té doby zaslechnu tu z úst některého politika, onde zase v článku novináře, narážku na to, že jak to bylo vlastně za socialismu s tím nedostatkem toaletního papíru by si zasluhovalo bližšího rozboru.....

                                                           Tábor, 17.října - 15.listopadu 2000

Vážený pane profesore,

 

Úvodem děkuji za Váš dopis, datovaný 4.10.2000, posílaný z lékařské fakulty, proto odpovídám též na tuto adresu.

 

1.  K MONARCHII:

     Ve svém projevu 17.10.t.r. jste se opět dotkl / třeba i trochu inspirován mými traktáty /  " instance nejvyšší pomazané osoby, která vše vyřeší, nějakého monarchy "  jako ve smyslu, že některým lidem by se to líbilo. Nezbývá mi, než Váš náhled zkusit poopravit. To, co jste říkal,  skutečně může dělat i prezident Havel, to skutečně není hlavní důvod pro existenci monarchie,  naopak kdybychom chtěli něco takového, to bychom se dostávali někam do dob krále Přemysla Otakara II. - což ať už chceme nebo nechceme prostě nelze - a mimochodem spory o kompetence, kdo má co a do čeho mluvit panovaly i tehdy. Jak je ostatně známo. Jsou věci, které má řešit starosta, městská rada, obecní zastupitelstvo, jsou věci, které má řešit okres, ministerstvo, a jsou věci, které má především řešit každý občan sám - bez ohledu, jak se nazývá stát, do kterého se bez svého zavinění narodil. - Na druhé straně abychom se vrátili k první myšlence, to co jste říkal se taky běžně dělá, ale je fakt, že prezident Havel je v tomto zástupný královnou Alžbětou a obráceně ( a složitý případ stejně postoupí nějakému úřadu ). Ostatně jak se tvrdí, královna Alžběta denně několik hodin čte dopisy od svých poddaných, už proto, aby byla " in "  ( a možná tomu dnes věnuje i víc času, než prezident Havel ).  Prostě to nebude ten pravý důvod pro monarchii.

 

     Napsal jsem, že vrchol rakouské parlamentní demokracie byl zřejmě v letech 1907 - 1914. To neznamená, že z roku 2000 se máme vrátit do roku 1907 - což prakticky nelze - ale znamená to, že tehdy jsme měli takovou parlamentní demokracii, že nám ji tehdejší okolní státy mohly závidět. A to prosím pod hlavičkou  m o n a r c h i e .  A to, co od té doby chybí, totiž   chybí institut nepodplatitelné osoby, to je ten hlavní smysl, který nebyl v modelu monarchie překonán.   Ludvíkovské plýtvání, které posléze krále i královnu stálo život, překonáno bylo, zatímco pro ryzí demokracie je problém zajistit dostatek nepodplatitelných osob. Proč ? Protože košile je bližší než kabát, biologická zakořeněnost v jednání člověka je obecně a logicky bližší, než nějaké ideály  ( a pokud vůbec nenastává doba soumraku ideálů, jako třeba dnes ).  Ano, jeden má v demokracii kontrolovat druhého, úplatní proti úplatným, prohnilí proti prohnilým........ to už jsme někde slyšeli.......  Jistě, zákon bdí, a spousta advokátů radí, jak zákon elegantně po hraně zákona obejít, ...... atd.  Jistě, akce a protiakce jako princip demokracie, jistě tímto principem se i Rakousko dostalo na ten vrchol z roku 1907..... Ale jak jsem psal v tom traktátu o poslancích, kde leží v závěru otázka:  Která poslanecká sněmovna jen tak dobrovolně předá své pravomoci někomu jinému, aby jí kontroloval ?  Kteří poslanci jen tak dobrovolně odhlasují snížení svých odměn řekněme na úroveň průměrné mzdy ve státě dle statistické ročenky ?  Vždyť se to nakonec před rokem i řešilo - a jak to dopadlo ?  No zákonitě a biologicky.  Ne idealisticky. Podobně jako dřív šlechtici, kteří se vymanili ze závislosti na králi, jak bylo obtížné je zpětně zbavit jejich pravomocí, které panovníkovi nějak ( po dobrém - například za krále " Bene " - či po zlém ) odebrali ? ( Polská  " šlechtická republika " u sousedů by zřejmě byla také dobrý studijní materiál ).  Prakticky každý panovník musel svá práva bránit, protože vždy byly touhy ho nějak očesat, předat pravomoci a z toho plynoucí prebendy alias hmotnou zainteresovanost ještě někam jinam, k dalším podílníkům na moci a  prebendách, případně příživníkům.  Z toho hlediska vidíte jinak a docela i funkčně jinak zatracovaný princip dědičnosti u panovníka - zaručuje mu převod práv, a na něm osobně pak je, zda si zděděná práva během života na těch dalších podílnících a příživnících dokáže uhájit, nebo o nějaká pod přesilou panské, či poslanecké, či lidové sněmovny  atd. přijde..... Ale stále má základ v zákoně, vyhne se téměř neřešitelnému problému získat něco zpět.

 

     Neboli závěrem: Spor, zda absolutistickou či konstituční monarchii vyřešilo Rakousko už před 150 lety. Všeobecné, úplné a rovné hlasovací právo vyřešilo už v roce 1907 - alespoň v západní, předlitavské části. Dítě, které bylo v následných válkách a zvratech vylito i s vaničkou, byl institut nepodplatitelné osoby jako přirozená, jednoduchá, laciná a vcelku i funkční protiváha bezbřehé demokracie a " takydemokracie " . Na západoevropských panovnických rodech vidíme, že kultivace v jejich jednání postupuje i dál, než bylo známo o císaři Františku Josefu I. Ale zůstává to základní, že na biologický princip je odpovídáno kontrolou také biologickým principem, tedy adekvátně, a ne nějakými bezobsažnými ideály, či fángličkářstvím politických stran  lákajících voliče. Za fángličkářstvím politických stran se také skrývá biologický princip, princip touhy urvat podíl na moci ( a následně i podíl na prebendách ) - ale to je princit trochu odchylný od optimálního spravování státu a věcí veřejných. Jistě, že věci tak složité  jako stát lze spravovat rozdílným způsobem, ale  princip monarchie lépe řečeno konstituční monarchie nebyl tak úplně překonán a jak píšu výše, má reálné biologické jádro institutu nepodplatitelné osoby minimálně z hlediska kontroly výkonu funkce státu a správy věcí veřejných.       

 

2.  Ke šlechtictví:

3.  " O tempora, o mores ! "

 

omlouvám se čtenářům, za moment mě odpojí od sítě, dopíšu dopis zítra. Jarda Kastelán.


katugiro
09. 01. 2003
Dát tip
příště to publikuj až dopsané...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru