Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZHMOTNĚLÁ FANTAZIE

22. 08. 2003
2
0
2963
Autor
fungus2

Kavárnou se neslo podmanivé hraní klavíru. Zavěšené, rozsvícené lucerny vrhaly  tlumené světlo na stoly a postavy u nich sedící. Zdeněk seděl ponořen do svých myšlenek v samém rohu kavárny. Chvíli pozoroval, jak stoupá pára z hrnku, v němž byl čaj. Poté vytáhl na stůl svůj notebook . Otevřel jej a zapnul. Konečky prstů se dotkl tlačítek. Po chvilce se na obrazovce objevil text. Přejel posledních pár řádků.

„Hm, teď už mi zbývá jen napsat tu závěrečnou scénu dobývání hradu.“ Řekl si a znovu se zamyslel.

„Hm. Celý příběh mám napsanej a teď nevím, jak to dokončit. Zatraceně..“ Pomyslel si a prsty obou rukou poklepal na okraje notebooku. Pravou rukou uchopil hrníček a upil čaje. Položil ho zpět. Podrbal se v zátylku, přejel si rukou vlasy a přitom zrakem zabloudil na svítící lucernu nad sebou.

„No vida. Už vím jak začít..“ Blesklo mu hlavou a konečky prstů se začali dotýkat kláves.

  Slunce vychází vysoko na oblohu. Jeho paprsky ozařují krajinu, na které pozvolna mizí poslední závoj ranní mlhy..

  Přestal psát. Kolem sebe uviděl mizející stěny kavárny, které pohlcovala mlha. Než se nadál, seděl na pařezu. Před sebou spatřil v mlžném závoji obrysy hradu. Všude kolem stáli muži v brnění a se zbraněmi v rukách. Jiní seděli na koních. Další nehnutě, jako ostatní, stáli u katapultů. Polkl naprázdno a vytřeštěnými očima přehlédl vojsko. To se ani nepohnulo.

„Proboha. Já se snad dostal do svýho příběhu.“ Vytanulo mu na mysli. Něco v jeho nitru ho začalo nutit pokračovat v psaní.

 Kníže Drahomír pozvedl kopí, na kterém zavlála jeho zástava a zvolal: „Proradný král Vlastislav zalezl do svého posledního doupěte! A my to doupě vykouříme a jednou provždy zbavíme naši zem zla. Vítězství je na dosah! Do útoku!“

 Ke svému úžasu zjišťoval, že to co píše, se okamžitě odehrává. V hlavě se mu začal rodit děj.

  ..kameny s hořící svázanou slámou začínají dopadat na hradby. Stovky ozbrojenců se žebříky se vrhají k hradbám. Šípy brzo létají oběma směry a první útočnici se hroutí…

  Psal jako by si na něj  inspirace sedla. Nestíhal hledět zároveň na obrazovku a na bitevní vřavu. Pak se mu poslední věta, co zrovna napsal, nelíbila. Začal ji mazat. Všechno před ním šlo náhle pozpátku. Hleděl na to jako opařen.

„To není možný..“ Řekl si a rozechvěně psal dále..

  ..vojáci knížete Drahomíra pronikli na hradby..

  Nevěděl jak, ale seděl na velké dělové kouli, notebook na klíně a před sebou hradby, na nichž se v různých polohách “zasekli“ bojující muži. Několikrát se nadechl a vydechl.

  Kníže Drahomír se zdárně také dostává na hradby. Hned se na něj vrhají dva muži s meči. Střídavě zápolí s oběma. Jedním je seknut do ruky. Provádí prudký výpad. Ten, co ho zranil, se zapotácí. Než klesne bezvládně na hradby, zkříží meč s tím druhým. Seknutím do krku protivník padá…

 Strnule přehlédne mrtvé muže na hradbách. Píše dál. Díky jeho ději jsou obránci přemoženi a kníže Drahomír v čele svých vojáků proniká dále do hradu. On se s ním pak ocitá na nádvoří hradu. Boj začíná vrcholit. Král Vlastislav se svými nejvěrnějšími v plné zbroji se staví na odpor. Brzo se na nádvoří strhne krvavá bitka.

 ..řinkot zbraní a výkřiky bojovníků se začínají rozléhat nádvořím. Král Vlastislav obratně šermuje oběma rukama, v nichž svírá meče. Dva své protivníky zabíjí. Dostává se ke knížeti Drahomírovi. On dva meče. Drahomír jen jeden.

  „Hm, když mu někdo přijde na pomoc, tak to bude blbý. Musí ho zabít sám..“ Řekne si Zdeněk a  svými prsty na klávesnici rozpohybuje znovu dění na nádvoří.

  ..Drahomír jen sotva stačí svým mečem vykrývat míhající se meče Vlastislava. Ten jej tlačí ke zdi nádvoří. V jeho očích zahlédne smrtelnou nenávist. Je už skoro u zdi. Vše sází na jeden pohyb. Vrhá se prudce na zem. Vlastislav se rozmachuje pravým mečem, ale jen už proti zdi. Drahomír ve stejný okamžik bodá Vlastislava do boku, přičemž meč Vlastislava v jeho levé ruce zasahuje Drahomíra špičkou do ramene. Přes prudkou bolest znovu bodne a odvalí se stranou.

Král Vlastislav zachraptí, učiní několik vrávoravých kroků a při zdi klesá na zem.

„Zastavte boj. Král je mrtev!“ vykřikne Drahomír a pozvolna odchází doprostřed nádvoří. Sotva se drží na nohou.

„Ať žije nový král Drahomír!“ Rozlehne se vzápětí hradem.

  Zdeněk dopisuje poslední větu. Týká se znaku Drahomíra, který zavlaje nad hradem. Pak se náhle před ním hrad ponoří do mlhy a z ní začnou vystupovat stěny kavárny a poté ke svému úžasu sedí opět v kavárně. Klavír už nehraje. U stolů v kavárně sedí několik posledních hostů. Čaj je v hrnku je studený. U  stolku se objevuje číšník.

„Jejda. Já si vás všiml až teď. Přísahal bych, že jsem vás v rohu v tom přítmí vůbec neviděl.“ Sdělí mu.

„Aha. Já měl taky pocit, že tu nejsem.“ Odpoví a po zaplacení zaklapne notebook. Odchází a v hlavě si pořád přemítá, co právě zažil.

„No doufám, že se něco podobného nebude opakovat, až budu psát o letcích.“ Pomyslí si, protože trpí závratí.  

  

 


wazzup
19. 09. 2004
Dát tip
jé super! tohle bych fakt někdy chtěla zažít... to bych vždycky psala o tom, kde bych chtěla být.:).. paráda, zaujalo! tip

fungus2
19. 09. 2004
Dát tip
Moc děkuji!!.Taky bych to chtěl někdy zažít!

fungus2
06. 04. 2004
Dát tip
Tak to mě těší, že se Ti povídka líbila.

johanne
05. 04. 2004
Dát tip
příběh fajn, takhle by to mělo být, když člověk píše :))), ono je jedna věc vidět celou věc jen v hlavě a ocitnout se uprostřed svýho děje... klidně bych to s tvým hrdinou vyměnila :)) příběh, který spisovatel píše, je však opravdu trošku moc jednoduchý (normálně by to takhle určitě nenapsal - pokud by nepracoval jen na hrubým načrtnutí děje)... ale to jen tak mimo :)) dál... vypsala jsem ti pár chybek [prostě jsem musela :)))... ale neměním svůj konečný rozsudek, že se mi to jako povídka líbí] " pára z hrnku, v němž byl čaj" lépe z hrnku s čajem "Kolem sebe uviděl mizející stěny kavárny, které pohlcovala mlha" zní to trošku kostrbatě "se zbraněmi v rukách" v rukou "Psal jako by si na něj inspirace sedla" spíš múza ne :))? "Jedním je seknut do ruky" šrobouvaný :o, lepší by bylo napsat to obyčejněji "jeden jej sekl do ruky" "řinkot zbraní" to první slovo existuje :o)? "On dva meče. Drahomír jen jeden. " zní to divně "smrtelnou nenávist" míníš-li nenávist na život a na smrt, tak se tam "smrtelná" moc nehodí... "ale jen už proti zdi" už jen

fungus2
21. 10. 2003
Dát tip
Děkuji. Pravopis mě trochu pořád ujíždí

JITINKA
20. 10. 2003
Dát tip
Povídka se mi líbila, líbí se mi tvůj sloh. Méně už....promiň.... pravopis. Do úseku: konečky prstů se začalY dotýkat patří tvrdé y. Ale chápu, že v zápalu tvorby se takové chybičky vloudí.

Papulipida
03. 09. 2003
Dát tip
Pěkný, jenom je zvláštní, že příběh samotného autora, jeho myšlenky a ... mě zaujaly. Kdežto příběh krále Drahomíra vůbec. Zdá se mi, že jak je současná část příběhu napsaná tojrozměrně, tak je historická část příběhu plochá ... Ale jinak moc a moc pěkné!

fungus2
03. 09. 2003
Dát tip
Tohle to je poněkud netradiční povídka, kterou jsem vybočil ze svého běžného psaní. Jsem rád, že i přesto zaujala.

Diana
23. 08. 2003
Dát tip
Jéje, to je perfektní! To jsem si početla. Napínavé. *

fungus2
23. 08. 2003
Dát tip
Děkuji!!

první den 141 x přečteno!!!úžasné:o)))))))))))

fungus2
22. 08. 2003
Dát tip
Já mám povídky přednastavené, proto jsou u mých povídek taková čísla, když oficiálně vyjdou.

fungus2
22. 08. 2003
Dát tip
No píši trochu do budoucna o)))

škoda jen že v závěrečné scéně něco chybí.Tupé údery beranidel, příkop naplněný krvavým bahnem, stovky mrtvol, zápach spáleného masa, kotle žhavé smůly, usekané údy, podkopy, trebuchety metající kameny a nádoby s hady, krále Drahomíra ve svém honosném stanu obletovaném pážaty a neustále informovaném o stavu na bojišti posly, zoufalém jednání o podmínkách kapitulace ze strany Vlastislava, o proražení obrany, makabrózním masakru vyhladovělých a zesláblých obránců, o rabování, mučení a znásilňování.O popravě Vlastislava ve jménu slávy krále Drahomíra.Pak by spisovatel mohl procitnout.A skrze slzy kanoucí mu z očí seznat, že se nic za ta staletí nezměnilo.

fungus2
22. 08. 2003
Dát tip
No mohlo to tam být, ale až tak rozvádět jsem to nechtěl.

Darling
22. 08. 2003
Dát tip
To se mi fakticky líbilo.Moooooooc zajímavý..

fungus2
22. 08. 2003
Dát tip
Děkuji. To mě těší.

katugiro
22. 08. 2003
Dát tip
lepšíš se... :) a tentokrát Tě pro změnu pošlu nastudovat psaní přímé řeči...

fungus2
22. 08. 2003
Dát tip
No aspoň v něčem změna k lepšímu. No ještě pár let a třeba to bude, ještě lepší o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru