Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trekingové kolo a jak to bylo s dědou

09. 01. 2003
3
0
2428
Autor
Yossarian

Doba se změnila.
Už neslyšíme od lidí: "já na tebe kašlu" (apod), teďka se říká "já tě fakuju". Ve druhý třídě sem se odnaučoval říkat soudružko učitelko, v pátý sem uměl zesprostnit pánský přirození, v sedmý jsem se naučil zbytek vulgarismů a před dvěma roky jsem definitivně pochopil, že dnešní mládež není jiná, akorát že čůrákem si nadávaj děti ve školce.
  Spousta známých se mi letos svěřovala: "jak moc já nesnáším ty zasraný Vánoce, každej z toho plaší a mě to sere, co z toho ty lidi maj!"
Většinou sem nechápal jejich odpor, na Vánoce sem těším odmalička a tenhle zvyk si rád uschovám i do budoucnosti.
Pravda, komerce obklopující nás na každém kroku, si udělala z největších křesťanských svátků hotové žně. Reklamy typu melouny se valí, získej zadarmo baťoh Reebook nebo Should I stay or should I go znějí v televizi či rádiu častějc než dřív koledy.
 Problémy s reklamou mají všichni: děti, protože jí většinou nerozumí, staří lidé, protože jsou jako děti a na rozdíl od nich spíše podlehnou dojmu který má reklama vyvolat, no a dospělí protože ty musej dětem vysvětlovat co která blbina znamená.
Radoval jsem se tedy, že nemám děti a starosti se mi vyhnou. Radost byla předčasná, sejmul mě děda, chtěl vědět, proč jim nejde na Štědrej den odeslat esemeska (posílali ji na pevnou linku). Navrch, aby mě pozlobil, se mě zeptal, co je to to "trekingový kolo"? Normálně na tohle nereaguju, textovky už zkoušel posílat i jako odpovědi na zprávy přišlé z internetu, a na to trekingový kolo se ptá v průměru třikrát do měsíce, ale když přidal ještě všetečnou otázku, co znamená " to malý tiskací éčko (e) na skoro všech obalech jídla ( mělo by to bejt něco jako obsah, ale tuhle formulaci děda nepřijímá a tak se na to ptá ještě častějc než na to kolo), podlomily se mi kolena a zbaběle jsem prchnul domů.
O svátcích jsem si kvůli učení moc neodpočinul, a tak jsem přivítal, když začal pracovní týden.
  V dílně posloucháme rádio. Teda poslouchali sme, než sem na něj hodil ten kus jeklu.
V tom rádiu se s železnou pravidelností každou čtvrthodinu opakovala reklama nějakýho obchodní domu, kde prý po Vánocích mají úžasné slevy. Ta reklama začínala hekáním nějakýho chlapa, kterej pořád opakoval : "Vánoce, Vánoce!". Bylo to tak reálný, že jsem uvěřil, že je listopad a ty "Vánoce, Vánoce!" opravdu jsou za dveřmi.Pak do toho začala hrát koleda (to asi aby ty lidi do toho obchoďáku nalákali) a mně se nebezpečně zablýsklo v očích. Clatronicu hrály místo pohřební písně koledy. V lednu!

To mi hlava nebere.


IVANOL
14. 07. 2003
Dát tip
Jo, deda je fakt masér! :-)))

Rowenna
06. 02. 2003
Dát tip
No, pro tvého dědu začínám mít slabost. :-))))

Yossarian
23. 01. 2003
Dát tip
Aladare, přidal sem nový dědovy příhody, kdybys měl zájem.

Trent
20. 01. 2003
Dát tip
Hezké. Jsi jako z rodiny. Děda mi pravidelně píše: SACHY. NEFUNGOVAT. KDY PRIJEDES. Bohužel bez háčků a čárek občas i telefonuje.

Yossarian
13. 01. 2003
Dát tip
Jasně, jenže já to psal hlavně kvůli tý praštěný reklamě v rádiu, ten děda se tam přimíchal až potom.

Yossarian
11. 01. 2003
Dát tip
No mě ten rok taky zarazil, nic víc. Aladare, dědu zkontaktuju a a uvidíme co se s tim dá dělat.

Astalavista
11. 01. 2003
Dát tip
Víš, na fejeton je tam příliš mnoho myšlenek a žádná jednotící... dalo by se to přirovnat ke Křesťanovu rozvětvenému fejetonu, ale ten tu jednu větev vždycky dovede do dokonalé pointy (vždycky ne, i on má své slabší dny), a to se tu podle mého nestalo..:)

uranium
11. 01. 2003
Dát tip
NO já nevím, nejsem si jistej jestli šmoulíci nebyli o kousek později, a tehdy si myslím že by určitě měli spíš LP než CD, no nevím 88??? Určitě? Kdyby třeba 91

Pavson
11. 01. 2003
Dát tip
Urane, jelikož je tahle historka z Tachova, odkud jsem se v roce 1988 odstěhoval, jsem si naprosto jistý.

Aladar
11. 01. 2003
Dát tip
Pavson: No, tak jsme o tom doma diskutovali. Mě zaráželo CD v té době, tátu zase Šmoulové. Snad, že prej v cizině. Ale když jsem říkal, že v Tachově, tak to prej taky jo, tam je prej všechno možný.

Aladar
11. 01. 2003
Dát tip
Jinak, já bych (na tvým místě, Yossariane) to dílko ukončil tím, že jsi zbaběle prchnul domů. Ten konec nemá jaksi moc viditelnou návaznost (jak už podotkli jinými slovy jiní).

uranium
10. 01. 2003
Dát tip
PAvson: seš si jistej tím letopočtem?? Jo mě se líbil hlavně úvod, pak už to bylo na můj vkus moc mravokárý a celek předvídatelný

Pavson
10. 01. 2003
Dát tip
Naprosto jistej, co se ti nezdá? Cena toho CD?

Pavson
09. 01. 2003
Dát tip
Milý Yossi, chápu tvoje rozhořčení, ale přesto si neodpustím jednu historku z roku 1988. V knihkupectví. "Dědo, já chci šmouly," rozmazlený předškolák rozkázal svému prarodiči a ukazoval na kompaktní disk s obrázkem modrých panáčků. "Už máš jedny doma,"snaží se důchodce odvrátit kolaps peněženky. "Já je chci!" "Slečno, co stojí ta deska?" "Stoosmdesátkorun." Důchodce málem omdlel. Čtvrtina jeho důchodu. "Jiříčku, to stojí moc peněz." "Já je chci!" "Ale pane, to musíte mít doma CD přehrávač, na normálním gramofonu to nehraje." "Slyšel jsi Jiříčku, to nám hrát nebude." "Já je ale CHCI!" "Tak mi slečno jedny zabalte."

katugiro
09. 01. 2003
Dát tip
na hlubší kritiku se nezmůžu, ale líbilo se mi to :) no a Pavson taky dobrý :)

Aladar
09. 01. 2003
Dát tip
Už jen za toho dědouše * , a že ho pozdravuju. Ať mi napíše sms na ICQ, bude-li chtít...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru