Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ČLOVĚK A KRTEK

14. 01. 2003
0
0
861
Autor
kastelán_50

Tak tohle je už traktát z první knížky úvah na téma \" Jak vidím svět \", z roku 1981, snažících se vysvětlit tézi zde již včera zveřejněnou.Pro svou stručnost byl tento traktát v průběhu osmdesátých let několikrát opsán v různých trampských samizdatech.

 

Jarda Kastelán                                                                                                                   1981

                             Č L O V Ě K    A    K R T E K .

 

     Podívejte, ono se třeba řekne:   Č L O V Ě K . Nejvyšší tvor,  pán tvorstva,  bytost nejrozumnější, nejdokonalejší a tak všelijak.

Někdo připustí  -  dodnes spíš neochotně  ( vliv starobylých předsudků ) , že člověk je také jen živočich  -  nu,  obecně se o tom nikdy nepochybovalo.

Ale hlavně se vždy vynáší, jak je ten člověk nejlépe a nejdokonaleji vybaven smysly, úsudkem, myšlením,  že sám jediný dokáže přírodu měnit a přetvářet ji a nakonec i sebe k obrazu svému.

 

     A vezměte si takového  K R T K A  !  Jak on žije,  a musí žít,  proti  člověku , primitivněji  !  O jaké množství zážitků a citů žije člověk bohatěji  !

 

     Ale co vidíte  ?   Krtkovi vůbec nevadí,  že žije primitivněji.  Dodržuje své zvyky a rituály a intuice,  po svém si vybírá svou samičku, zranění ho bolí podobně jako třeba člověka, jen že my o tom zpravidla nevíme a neslyšíme ho.  Člověk je k pobytu v přírodě jistě vybaven složitější aparaturou ( například 2. signální soustavou, i tou dodatečně moderně technickou  ) než třeba krtek  -  ale krtkovi.  zdá se,  že to vůbec nevadí  !

 

     S přehledem člověka ignoruje, rýpá si svoje krtiny dál kde chce on a ne kde chce člověk,  a s člověkem    komunikuje      -  zpravidla tím, že od něj utíká  -    tehdy, když na něj člověk šlápne nebo ho nějak honí.  Člověk má svůj svět, ale i krtek má svůj svět, a v něm je každý jakýmsi svým pánem.  Obecně vzato je  svět jeden,  ale v něm má každý svůj specifický svět  pro sebe,  pro svůj druh,  pro svůj rod a klan.  V něm žije a  realizuje se.

Člověk má proti krtkovi ten svůj svět větší,  obsáhlejší,  ale to vůbec neznamená.  že krtčí  svět  není pro  krtka  stejně  důležitý,  jako člověčí  svět  pro  nás.  Z hlediska „  vnitřních rozměrů     jsou  si  oba  tyhle  světy  rovny.

 

     Byli jsme odjakživa zvyklí říkat,  že lidský svět je ten  nejlepší  a  nejdokonalejší. Ovšem  -  z člověčího  hlediska , -  protože jinde člověk ani žít nemůže.  Jinak je všem ostatním  ten  člověčí  svět  celkem  lhostejný. ( Až na to, že se    roztahuje  „ na  úkor těch ostatních  světů ).  Jiným je jednoduše jedno,  že  ten  člověčí  svět  je  prý

nejlepší  a  prý  nejdokonalejší,  ignorují  ho.

Dobře  mu  tak  -  nemá se vyvyšovat  nad  jiné.

(  Když  je  jen  jedním  z nekonečného  množství  jiných  možností  a  variant  existence ).

 

 

                        ________________O_________________  


OK, to se taky v posledním odstavci píše, jenže my jsme se dnes už dostali k takové moci nad Zeměkoulí, že jestliže budeme stále žít s duševním obzorem třeba toho zmiňovaného krtka, který se na sebe z vnějšku podívat neumí, tak jak tvrdí různí ekologičtí aktivisté, už ani žádné 22.století - aspoň pro lidi - nebude.( Pro krtka -pokud se mu to podaří přežít - třeba ještě jo ). Úvaha o tom, že je třeba naučit se koukat na svůj život z vnějšku bych řekl byla v roce 1981 dost převratná i na Ameriku, natož u nás, kde tlustospisy usnesení toho kterého sjezdu KSČ se direktivně rozvíjel úplně syrový konzumentarismus....(na rozdíl od těch USA, kde se rozvíjel chaoticky kapitalisticky tržně).

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru