Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vypis del

17. 01. 2003
0
0
2436
Autor
Olda

Tak sem to nakonec udelal sam. Myslim, ze vypis del je po samotnem zobrazni dila nejdulezitejsi soucast P. Pojdme ho vylepsit

Kouknete tady

  • zatim neni hotovy, tedy odkazy tam jsou jen napasny aby bylo jasny, co to bude "umet"
  • vlevo v menu bude nejakej odkaz primo na "puvodni" seznam, tedy bez deleni na kategorie
  • dal sem pryc odkazy na pocet dnu v seznamu, protoze cokoliv delsi nez tyden se natahuje asi sto let -- misto toho bude na konci odkaz na "dalsi >>" (a predch) a moznost zvolit si kolik del vypisovat (standardne je to 50)

Komentare.. ;)


JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
K tomu nemám co dodat, líbí se mi to. JB

Seregil
20. 01. 2003
Dát tip
Nejni špatný...

Armand
20. 01. 2003
Dát tip
Lyrykův návrh má mou podporu .-)

nin
20. 01. 2003
Dát tip
Lyrykův nápad s úrovněma je dobrej.

nin
20. 01. 2003
Dát tip
Miniaturu ponechat - možná definovat, co by tam mělo být, ale určitě ponechat, používá se přece!!!

Helča
20. 01. 2003
Dát tip
K Oldovu návrhu - líbí se mi. To jak co kam zařadit nechám povolanějším. K těm nej apod. úplně vpravo bych přidala taky zlatý výběr.

Wopi
19. 01. 2003
Dát tip
škoda, že nevidím do obličeje, někdy si nejsem jist, co kdo myslí vážně a co z legrace... :) nicméně ty 3 úrovně se mi docela líbí

Lyryk
18. 01. 2003
Dát tip
"Žánr se „ohýbá“ podle toho, co nám např. recenzent chce o díle vysvětlit, čím jej chce veřejnosti nejpravdivěji charakterizovat. Domnívám se, že i my bychom neměli pojmenování žánrů zcela umrtvovat. V tomto smyslu se přimlouvám za následující řešení. Použít tzv. model „vnitřního“ vymezení druhu, poddruhu, resp. subžánru. V hlavní linii ponechat hlavní dělení Poezie – Próza – Ostatní (Publicistika). Ve druhé linii využít např. u poezie dělení poddruhů dle Poetického slovníku, tj. sonet, akrostich, balada apod. V druhé linii by si autor vybral z námi zadaného a průběžně doplňovaného seznamu poddruhů. Ve třetí linii bych navrhoval dát volnou ruku autorům, aby si mohli vytvářet poddruhy např. sonet milostný, sonet nepovedený, tj. umožnit autorům doplňování specifikace žánru o přívlastky, které sami cítí. Do druhé úrovně by vybrání druhu – poddruhu bylo povinné dle nabízeného seznamu. Ve třetí úrovni pak nepovinné. Modifikací tohoto záměru by mohlo být počáteční uvolnění druhé úrovně poddruhů žánrů také do pravomoci autorů a následně je odborně zeditovat. Případně zavést předem naplněný mechanismus tvorby druhu – poddruhu žánru a po návrzích autorů, zavést ty rozumné a později je po žádosti o nový poddruh žánru po diskusi doplňovat. V tomto případě by nebylo od věci chtít od autorů návrhů znát jejich povinné zdůvodnění poddruhu žánru. Docílilo by se tím značné svobody a originality dělení žánrů, která by přesto nebyla na úkor orientaci čtenářů. Autorská zdůvodnění poddruhů žánrů druhé úrovně by se dala využít osvětovým způsobem k vysvětlení pravidel sonetu – akrostichu – haiku apod. Rekapitulace: žánr druh 1. úrovně poezie poddruh žánru 2. úrovně sonet poddruh žánru 3. úrovně sonet milostný – nepovedený K návrhům žánrů a poddruhů autorů lze využít objekt hlasovacího systému, kterým uživatelé serveru navrhovali svého času osobnosti do redakce." Hlubší podrobnosti lze získat v mých vysvětlivkách O žánru...

Olda
17. 01. 2003
Dát tip
Jo, tim delenim si nejsem vubec jistej -- prosim lepsi navrhy -- naplacal sem to tam jak me napadlo.

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
haiku určitě do poezie, text písně zřejmě taky překlad spíš pod Ostatní (je pod prózou, ale dost často jde o poezii)

Olda
17. 01. 2003
Dát tip
A libi se vam to tak?

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
zatim docela jo

Lyryk
17. 01. 2003
Dát tip
po nějakém tom přeházení to bude bezva .-))) má to šťávu, díky

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
Text písně a překlad (jelikož není specifikovaný) do Ostatních, haiku do poesie. V kategorii "Poezie" bych básně epické zařadil až na chvost.. málokdo je píše, stěžejní jsou lyrické básně.

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
text písně je ve verších - proč by nemohl být v poezii?

nin
17. 01. 2003
Dát tip
jo, až se to přehází, bude to skvělý! Armand má pravdu s těma epickýma, ale text písně spíš do poezie

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
text písně bych zrušil.. každá báseň může být textem k písni.. celá tahle kategorie je naprostý nesmysl.... text písně = špatná básnička, rýmovačka... dobré texty písní jsou básně.. a pak k čemu taková kategorie... a taky si všimněte.. jak často je ta kategorie používána! .-)

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
Text písně je opravdu specifický útvar, jsem proti rušení

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
nesouhlasím... ale nejsem pevně za zrušení.. může být.. ale potom pokud je to okrajový žánr, měl by se dostat na své okrajové místo a to rozhodně není mezi básněmi. .-) toť můj názor...

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
okrajový žánr? proč myslíš? a kvůli tomu, že je jich míň než lyrických nerýmovaných, to má jít do už tak přeplněných ostatních? to už by tam mohly jít i ty epické :) a stejně - to, že je něco "okrajový žánr" má znamenat, že to nesmí mezi básně?? teď teda opravdu už nechápu nic...

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
Wopi: víš jak to myslím. Nedělej že nechápeš .-) Pokud někdo vydává svou báseň za písňový text, je to jeho věc, ale na internetu to nemá smysl, pokud k tomu nepřiřadí mp3 s písní. K čemu pak text? Jak se text písně liší od básně. To mi pověz? Není to tím, že je zhudebněn? Pozná se na písmáku jak je zhudebněn? Ne. Tak kde je to odlišení, kde je ta nutnost vytahovat speciální kategorii??? Už si rozumíme? :)

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
že je to píseň můžeš napsat do prologu když je to tak strašně důležité .-)))

nin
17. 01. 2003
Dát tip
Jedinej konkrétní, kdo mě napadá s textama písní, je autor písně Mrdej, ta by jako báseň neobstála :-) ale jednou jsem tu četla text písně, u kterýho mě napadlo, proč to tu vlastně není jako normální báseň :-) Řekla bych, že to vymezení je fakt zbytečný, každej může přece napsat do prologu, že je to zhudebněný, ale nebiju se o to... SPÍŠ MĚ NAPADLO, ŽE SPOUSTA LIDÍ PÍŠE SVOJE VĚCI DO JEN TAK PRO RADOST NEBO BLBŮSTEK - třeba Nuitík - i když pro ostatní to blbůstky nejsou :-))), tak by se to mělo nějak v Ostatních vypíchnout...

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
nin: souhlas

Olda
17. 01. 2003
Dát tip
nin; mno ja chci predelat kategorii MIMO na atribut dila. Aby byla dila, ktera chce autor MIMO zarazena noralne v kaegoriich, akorat se u nich nezobrazovali zebricky. By se dalo s tema blbustkama a radosti udelat stejne -- proste by sis u dila mohla zvolit: 1/ nic (normalni) 2/ mimo(n) 3/ blbustka 4/ pro radost a bylo by to v norm. kategoriich (basen/povidka).. S pisnovym textem nevim. Me prijde jako basen ale taky mi chybi ta "zvukova podoba". Mam ale eden dost dulezitej argument proc to nechat jako samostatn. kategorii a to, ze sem chodi (vicero) lidi hledat texty pro svy kapely (pak se domluvej s autorem) a tohle jim urcite pomaha..

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
Olda: tak tomu říkám argument .-) Beru... každopádně bych apeloval na zvážení toho, jestli to dát pod básně nebo pod Ostatní... Jsem osobně pro to druhé, ale pokud všichni budou mít pocit, že to rozhodně nejde, tak ok .-)

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
Armand: já Tě ale opravdu nechápu, nedělam, že ne. Když už něco dělíme a nemáme tam prostě jen Poezie, proč nemít vyněleno něco, co má opravdu svá specifika. V básni si mohu dělat co chci, přetrhat rytmus, kdy mě napadne... text písně má pevně danou rytmickou strukturu, do které je potřeba se trefovat, nezlob se, ale není vůbec fér k textařům označit to prostě jako báseň lyrickou. Ostatně kdo komu brání vložit mp3? Před časem tu měl jednu písmáckou píseň trilobyte a sklízel s ní velký úspěch. Ovšem jako s písní! Ba i na srazu se hromadně zpívala. Proč se zbytečně o něco ochuzovat? Myslím, že pokud má být dělení, tak ať je důsledné a ať si každý písmák může najít svůj chlíveček, neohlížejme se jen na to, co potřebujeme my osobně.

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
Wopi: necháme to být, tady se neshodneme a je to spíš na osobní diskusi... udělal bych to jak navrhuje Standa (nebo Olda)... Poezie/Próza a pak ostatní věci

nin
17. 01. 2003
Dát tip
Jasně, už jsem pochopila, že text písně nejni báseň. Patří do Ostatních.

Lyryk
17. 01. 2003
Dát tip
U nás na poezii.cz máme dělení "vázaný verš - volný verš". Pokud by někdo hledal text pro kapelu, logicky by měl hledat ve verši vázaném. Vedle písňových textů bychom mohli také zařadit reklamní slogany nebo politická hesla. Básně lyrické rýmované/nerýmované jsou pojmový nonsens, nikde v literárních slovnících to nenajdeme. Rýmování ještě neznamená, že nemůže jít o volný verš s občasným rýmem. Epickou kategorii v poezii bych zachoval, protože bychom z poezie vyřazovali nejstarší kategorii básnictví, tj. epos, a další lyrickoepické skladby - např. Erben apod.

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
s těmi verši vázanými je to pravda (ale obávám se, že 70% písmáků nebude dobře zařazovat) - epiku nikdo vyhazovat nechce, srovnání s reklamními slogany a politickými hesly je pouhá demagogie (vzpomínám si, že tentýž "argument" už měl Lyrik ohledně miniatury - a té se zde docela dobře daří pokud si pamatuju, Olda písňový text přidával na žádosti uživatelů - opravdu chceš Lyryku tvrdit, že písňový text a básaň vázaným veršem je totéž? při Tvé puntíčkářské přesnosti (jinde) mě to zaráží znovu opakuji - mám zato, že chceme dělat Písmáka pro více lidí, než jen pro pár silně vyhraněných jedinců nebo jsem zase něco nepochopil?

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
je to prima:o)

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
Wopi: :) to by pak ale mohly projít i ty reklamní slogany a politická hesla, jak píše Lyryk ne? :)) Je třeba najít míru. Mně "texty písí" připadají přes míru, není-li u nich k dispozici hudba. Ale jak jsi napsal... ať to rozhodnou ostatní.. a Olda. .-)

Lyryk
17. 01. 2003
Dát tip
Na chatu s Jarkem Nohavicou byla Jarkovi položena otázka: jsou vaše písně básněmi..? Pochopitelně, že ne. Poezie je ještě daleko... Přesto, že s ním úplně nesouhlasím, jelikož některé jeho texty jsou zhudebněné básně a Jarek je zbytečně skromný, nemyslím si, že Text písně je žánr s pravidly, které poezie neobsahuje, mnohdy tato pravidla redukuje a dostává se na roveň sloganů a hesel. Já bych výlučnost Textů písní nepodporoval, samozřejmě, že to jde podporovat, ale většinou je to chápáno jako povolenka ke špatné básni, k menším nárokům. Nicméně mi to tolik nevadí. To moje srovnání není demagogie, ale ironická paralela ke speciální užitnosti textu, která uvolňuje pro takové textaře stavidla tradic, kvalit a hodnot směrem dolů. Když použiješ milý Wopi tak pejorativní slovo, měl bys umět dokázat, že o demagogii jde. Miniatuře se daří jak? Že jich je hodně, a že z bezradnosti se nemusí poetické nápady dodělávat, tak si z kdejakého závanu nápadu snadno pomůže autor Miniaturou? To je ale nedemagogický úspěch :-)

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
Texty písní bych rozhodně nechal. To že se tu nevyskytují v hojném a kvalitním počtu( uf! ) neznamená že nejsou plnohodnotné. Třeba takový Kryl má texty super hyper. Ne každý vázaný verš je spěvný. Na texty k písním je extra vysokoškolský obor ... ne na vázané verše do písniček. Nechal bych písně...

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
Lyryk: "....ale většinou je to (text písně) chápáno jako povolenka ke špatné básni, k menším nárokům." přesně.

Lyryk
17. 01. 2003
Dát tip
Na texty k písním je extra vysokoškolský obor ... ne na vázané verše do písniček. Kde proboha..? .-))))

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
obor je blbý slovo:o) spíš přednáškový kurz

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
Lyryk: Nehádám se o to, že by se snad texty písní vylučovaly z pravidel poezie. Jen si myslím že nějaké dělení by se šiklo. Taky bys potom nemusel rozlišovat vazaný a volný verš, protože se oba vejdou pod poezii...

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
no právě o to mi jde - pokud už rozlišujeme, tak proč některé věci nevidět... osobně mi o texty vůbec nejde (přiznávám se, že když někde tuhle kategorii vidim, klikám s nedůvěrou), jde mi o princip :) pokud texty nebudou, vydejcham to v klidu :) Lyryk: dobře, vysvětlím demagogie to je v tom, že za a) po textech tu je určitá poptávky (ba i klub mají) na rozdíl od reklamních sloganů, za b) texty písní jsou (když je osud přízniv a autor na to má) umělecké dílo, reklamní slogan snad ne...

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
Lyryk: "Miniatuře se daří jak? Že jich je hodně, a že z bezradnosti se nemusí poetické nápady dodělávat, tak si z kdejakého závanu nápadu snadno pomůže autor Miniaturou?" inu - nelze soudit podle těch slabých, jednu miniaturu třeba napsal i Lyryk a je i ve výběru :))))))))

Lyryk
17. 01. 2003
Dát tip
Wopi: nejde snad zase o argumentační boj, v němž musí někdo zvítězit?? Že ne? To by mě nebavilo. Já jsem přeci neřekl, že všechny Miniatury jsou blbé, ale uvedl jsem jistou četnost (myslím, že přesahuje 50%) zacházení s ní. Nikde není slovo všechny, kterým jsi můj argument údajně položil. A pro výklad té mé demagogie. Já jsem podal jen jistý analogický příklad. Když zítra nominálně bude někdo žádat zřízení žánrů reklamní slogan nebo politické heslo, bude mít oporu v Textu písně. Pojem umělecké dílo je neudržitelný, nemůžeš ho myslet vážně, protože uměleckým dílem jsou skupiny artefaktů, za které je autor prohlásil, druhou skupinou jsou ty artefakty, o nichž to kdokoliv prohlašuje, a tyto dvě skupiny se tu znatelně tu nepatrně překrývají, a přesto nemusí vůbec (při tom průniku) jít o umění. Doporučuji publikaci Čechová, Čeština v reklamě, reklama v češtině. Dokazuje v celé knize, kterak reklamní slogany formálně tvoří artefakty stejně jako autoři básní - tím jiným rozměrem je účel textu. Potom opusťme prostor vymezování žánrů, ale kategorizujme praktické užití, možná to bude pravdivější orientace.

Lyryk
17. 01. 2003
Dát tip
pardon: kterak reklamní slogani...

Wopi
17. 01. 2003
Dát tip
jak říkám - nejde mi ani tak o kategorii "text písně" jako takovou, když tu nebude, taky usnu v klidu a bez prášků, spíš mi jde o to, proč vyřazovat něco, co funguje, pokud tady je x kategorií a už k tomu tématu končím :) a nejde mi o žádné vítěztví :)), nějaké pocity, že já musím mít pravdu a druhý ne, mě pustily už dávno, prostě jsou tu auditka určená k debatám, jak dělat Písmáka, tak debatuju - tříbení názorů je věc užitečná, ne?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru