Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

navrh zanru del

17. 01. 2003
0
0
2328
Autor
Olda

Navrhla nin + me poznamky

  • vybrani zanru nepovinne
  • moznost vybrat zanru vice, avsak maxzimalne napr. 3
  • snaha tim zjednodusit orientaci ctenare, nabidnout mu ke cteni "to co chce"
  • autor ktery to nechce pouzit, nemusi
  • v seznamu del ikonky jednotlivych zanru (jako trebas usmev,atp.) ?

- humor
- napìtí
- sci-fi
- fantasy
- horor
- detektivní
- cestopis
- milostné
- pøíroda
- náboženství

neco z toho, trebas humor, milostne, priroda, nabozenstvi mi prijde urcite fajn


JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Souhlas, myslíš ot jako podkategorii pro Ostatní apod. předpokládám? Výčet mi připadá docela dobrý. Ještě bych přidal Prózu apod. JB

nin
23. 01. 2003
Dát tip
LYRYKU, TOHLE NAPSAL VYJAN V DISKUSI ŽÁNRY DĚL, MÁ PRAVDU: Přiznám se, že jsem nečetl tuto debatu úplně celou (nikoli z nedostatku zájmu, jen z nedostatku času), ale chtěl bych upřesnit na jednu nepřesnost ve vymezení žánru: žánr je jistý druh umělecké formy - román, povídka, lyrika, respektive užší formy (detektivní román, hrůzostrašná povídka, milostná lyrika atd.). Avšak surrealismus, postmodernismus či socialistický realismus jsou umělecké styly! Ty bych do toho nepletl.

nin
23. 01. 2003
Dát tip
Lyryk: podle mě je kategorie právě ta forma (povídka, román) a žánr souvisí s tématem (cestopisný román, sci-fi povídka - tzn. cestopis, sci-fi = žánry) tak nějak mi to přijde logický a snad si dobře vzpomínám, že tak nás to učili na knihovnický škole, ale přesnou definici neznám - možná by bylo dobrý, kdybys mrknul do svý odborný knihovničky a vysvětlil to tady - ale prosím normálně česky, stručně, srozumitelně, aby to pochopilo i dítě ze základky :-) DÍKY

nin
22. 01. 2003
Dát tip
sakra, tak teda nebude dělení na žánry? jaxem říkala, já bych to nepoužívala, ale když už jste se v jednom auditku dohodli, že jako jo, tak proč tady źase všichni píšou že ne?? a vůbec nechápu, proč se k tomu nevyjádří Lyryk tady a zase mastí Upoutávky na stejný téma :-)

Armand
22. 01. 2003
Dát tip
Oldo.. je asi teď na tobě aby ses vyjádřil... (a smazal ty ostatní diskuse... pokud z nich už máš udělaný obrázek.. výtah)

Lyryk
22. 01. 2003
Dát tip
Já myslím, že se Olda vyjádřil, přenesl diskusi na všechny Písmáky, kteří našli v Hlavním seznamu těsně nad díly odkaz Vyzkousej novy seznam a napis mi komentar... není příliš jasné, kdo všechno to vidí a kam má ten komentář poslat .-)

nin
22. 01. 2003
Dát tip
to jo, ale to je o seznamu - o kategoriích to už jsme probrali jinde, v jiným auditku tohle je o žánrech :-)

Lyryk
22. 01. 2003
Dát tip
znamená to, že kategoriemi nejsou míněny žánry???

Olda
22. 01. 2003
Dát tip
Ty diskuze neni nutne mazat -- staci se na ne koukat skrze "odkazy" v klubu (Novy Pismak) a je to prehledne. Ty vyresene budou v te samostatne kategorii. Odkaz na ten Novy seznam vidi vsichni a kam maji psat komentare je doufam jasne? Vic moznosti nez zprava, email, telefon me nenapada. Lyrykovi sem psal, ze jeho pojeti deleni je zajimave, nicmene natolik slozite (i pro mne na pochopeni a realizaci), ze to urcite nacham az na nejake osobni prodiskutovani po unoru. V tom co je kategorie a co zanr mam stale binec, myslim si, ze deleni tak jak je udelane v tom vypisu del (tedy v P. zargonu " poi kategoriich") je prakticke.

nin
20. 01. 2003
Dát tip
UŽ JSME V AUDITKU ŽÁNRY DĚL PROBRALI, ŽE BY TO DĚLENÍ BYLO PRO AUTORY NEPOVINNÉ když jsem navrhovala ty inkonky, vycházela jsem z toho, jak to je třeba v knihovně, detektivka - pistolka, sci-fi - alien, horor - upíří zuby (fakt se mrkněte do MK v Praze, nevypadá to blbě, i když to někdy řaděj špatně :-)) já bych to taky nepoužívala, ale hodně lidí to uvítá, vycházím z tý zkušenosti, kdy jsem dělala v knihovně, lidi se podle toho fakt orientovali a chválili si to :-)))

nin
20. 01. 2003
Dát tip
Lyryku, když jsi napsal tu Upoutávku o žánrech, nemohl bys teda přidat nějaký nápady ohledně seznamu žánrů?

Radost
20. 01. 2003
Dát tip
já se znovu zopakuji, a znovu a znovu a znovu. Takovéhle řešení žánrů je naprsto bezúčelné, je to pouze tvorba nadbytečných informací. Opravdu nemáte na práci něco lepšího? Znovu se ptám na smysl žánrů. Proč škatulkovat? Jediná možná odpověď je: přehlednost. Jenže přehlednost, to není chaos se spoustou odkazů a obrázků a vycházejte z toho, že autoři jsou nedisciplinovaní. Jediné ospravedlnitelné a účelné řešení žánrů je pomocí indexátorů - lidí, kteří by uměle tyhle kategorie/žánry naplňovali. Takoví knihovníci na písmáku (viz MK :-))) To by přineslo (snad) učitou přehlednost. Ale i to mi příjde zbytečně složité a hlavně náročné. Už jen na definic žánrů. Já jsem tedy úplně proti. :-))

Tichotam
20. 01. 2003
Dát tip
Radost: prostě myslím, že to moc dramatizuheš:o) fakt myslím že tu bude přehledněji... nedá se argumentovat, je to tvrzení proti tvrzením :o)

Radost
20. 01. 2003
Dát tip
:-))) jo, k dramatu mám dnes nějak blízko. a k hysterii. a že jsem skeptik? když já tyhle věci studuju, já za to nemůžu :-))

Radost
20. 01. 2003
Dát tip
jo. všechno bych to krásně zkatalogizoval. jenže... méně je někdy více, ne?

Radost
20. 01. 2003
Dát tip
a navíc....: dokonalé katalogizace dosáhnout jen kdyyž nebude žádné "ostatní" :-)))))))))))))))))))))))))))))))

Tichotam
20. 01. 2003
Dát tip
méně je někdy více bordelu:o)

JosefTupý
20. 01. 2003
Dát tip
ikony ne, přílišné zjednodušování vede k degeneraci. tot muj nazor.

Kalim
18. 01. 2003
Dát tip
Sem to asi moc nepatří, ale nemám už moc čas, píši tedy: navrhuji zrušit Arénu! Nikdy jsem si nezobrazil díla z Arény a umísťoval tam vždy všechna. Je tady v současné podobě zbytečná?

Návrh mi nepřijde špatný(Olda)...Souhlasím, řeší dva extrémy; Jednak:Přemýšlím kam by Vilda Shakespeare umístil své drama...do rýmovaných? Pod epiku? Snad scénické umění? Na druhé stráně udolí mne pokaždé nutnost svrhnout cosi do kategorie. A na čele žes nerýmované dítě.-)

JosefTupý
18. 01. 2003
Dát tip
ano, vodítka kazí básen. souhlas.

Armand
17. 01. 2003
Dát tip
předně: ikonky raději ne (fantasy bude mit usmev a detektivka mracek? :)) no nevím, ale pokud budou dobře vybrány, tak proč zae ne na druhou stranu) vybírat více žánrů: no, max. dva bych nechal, ať to nedělá nepořádek. I tak to nabízí "zajímavé" kombinace (básně lyrycké rýmované-horror-příroda). .-)) jinak nemám výhrad, spíš mi přijde, že určitě takových kategorií musí být víc.

JosefTupý
17. 01. 2003
Dát tip
souhlasím s Armandem v tom, že ikonky bych nepoužíval. (pokud si je nějak dokážu představit, tak pouze jako zjednodušeninu, zobecninu žánru). tendenci zjednodušovat vše bych se vyhnul: jsme literární server a na propagačních letácích 68 Publishers vždy stálo: lidé, čtěte! pokud se tedy bude při zadávání děl volit v kombinaci "kategorie-žánr", nemám výhrad. proč ne.

Duf
17. 01. 2003
Dát tip
Já bych byl pro kategorii "Modlitba", ta mi tu chybí.

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
Mozna to spatne chapu: - Zadam dilo a nemusim u nej zvolit kategorii=zvolim jen basne lyr.nerým. Pritom je basen milostna, ale ja se neobrteyuji toto Zadavat. - Potom prijde ctenar a chce prochayet jenom milostne. Klikne na milostnz filtr a moje basnicka tam nebude. Autor ale netusi ze mu 30%(napriklad) milostnych basni unika a pritom jsopu TAK skvostné... není to zavádějící? - Proto se ptám, jestli by neměla být mezi filtry možnost="autor nezvolil kategoriiů. Takto polopaticky napsané aby bylo jasné že není vše roztříděno. Jinak čau:o)

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
a vodítka kazí báseň..jak mi na poezii vysvětlil Miroslawek:o))

Tichotam
17. 01. 2003
Dát tip
dobrá věc Chééé!!! Ty můj lístku jalový! Střev plný podkolenní járky Toť lůžka pro tvý ňadra makový stigmata kolemjdoucí dálky

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru