Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LAVOASIEUR

18. 01. 2003
0
0
832
Autor
kastelán_50

Tak pro změnu zas jednu píseň. Když jiní sem dávají různé vykopávky z mládí,tak proč ne i já?Píseň se krásně a jednoduše zpívá a je z doby kdy mi bylo tak 14-15 let.( Nápěv zájemcům zazpívám). A jinak: Ano, je to vlastně socialistický jinotaj.V radostném socialismu a komunismu se přirozeně nedalo zpívat o šikanách a věznění ať už prostých poddaných, či vědců a politiků, natož upozorňovat na procesy 50.tých let, na sovětské gulagy, umučené vlasovce,či bělogvardějce, případně legionáře či české letce RAF atd., ale dalo se jinotajem upozornit,že obdobné případy se najdou i v západní imperialistické cizině. ( A lépe zapsaným lidem než já by to určitě byli i publikovali... )

Pane, pane, pane Lavoasieur,

Pane, pane, pane Lavoasieur,        (2.ř.se zpívá o tón výš)

ve škole se děti učí,

ale vás už nic nemučí

vy můžete v hrobě klidně spát......

 

Pane, pane, pane Lavoasieur,

pane, pane, pane Lavoasieur,

že jste neznal světa bídu,

že nelíbil jste se lidu,

teď můžete v hrobě klidně spát.... 

 

Pane, pane, pane Lavoasieur,

pane, pane, pane Lavoasier,

úkol svůj už jste vykonal,

národ vás guilotinoval,

teď můžete v hrobě klidně spát...

 

Pane, pane, pane Lavoasieur,

pane, pane, pane Lavoasieur

ve škole se děti učí

ale vás už nic nemučí,

vy můžete v hrobě klidně spát....

 

_____________O____________ 


Kačírek
26. 01. 2004
Dát tip
...marně hledám ten jinotaj... ale jinak dobrý :o)

Bluďa
20. 01. 2003
Dát tip
není to špatné

šlapaje na kole při nedělních vyjížďkách na chatu často jsem si tuto píseň do taktu zpíval, já se nechci hádat, ale píseň je především od zpívání do rytmu, a myslím, že je mnoho ba i zasloužilých písní, kde se text podřizuje melodii a taktu. Nicméně si myslím, že i tak je tam informací docela dost a na vyjádření toho, co to vyjádřit mělo, že to stačí. Nebo jinak: Myslím, že normálně zahlcuji čtenáře fakty,údaji a daty, tak proč jimi v podstatě zahlcovat ještě prostou pocitovou či náladovou písničku pubertálního kluka, který si uvědomuje, jak dopadne, až bude velký...... to zas navazuje na to pojednání o jinotaji v úvodu.

katugiro
18. 01. 2003
Dát tip
jinotaj bych tam tedy opravdu nehledal... jediné, z čeho se člověk může něco dozvědět (ostatní je "pane" a "klidně spát" a bezobsažné verše - např. ve škole se děti učí), jsou druhý a třetí verš prostředních slok... a to je trochu málo, ne? :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru