Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čechy

27. 04. 2000
0
0
3079
Autor
Zbornik

Čechy -------- Kdybych prošel svět a srpem krásu žal na cestách svých a modrou sbíral z řek, kdybych dýchal naposled a těžce dlouze umíral doma mlád či jak cizák snad...toužil bych se vrátit zpět k Tobě, země má, má ze všech širých nejmilejší, z Tvých darů snídám, piji, s Tebou jdu i spát, do Tvých koutů utíkám, jsa vylekán...sám jak ti vrabci plaší, na Tobě raduji se, miluji, tancuji a líbám višní sad. Jsa odkojen z prsů pramatky své vlasti, kol opásán horami na horkém srdci Čech, miluji, ach miluji ten drobný kvítek prostý z lip...medu jeho třpyt i na rakev mi bude stékat...
Bibša
03. 05. 2000
Dát tip
Zborníčku, je to krásné, klasici by si možná divili, že bys bez problémů zastoupil jejich místo v čítankách. Jen podle mého názoru je to psané tehdejším stylem, dnešní doba přináší více troufalosti, humoru a asociací. Ten pocit znám, nejen z hokeje, ale když se vracím z cest, a přejedu hranice a vidím naše kopce a louky a domečky, jsem šťastná, vždycky mi na mysl přijdou slova naší hymny, která je právem hymnou na naši zem.

Bambulka
02. 05. 2000
Dát tip
Jo, Čechy jsou krásná zem, ale zrovna tak krásné jsou i jiné. Za sebe musím říct, že můj domov je "zde", míněno všude, kde jsem, protože všude je krásně... Ale básnička je to pěkná!

nicka
02. 05. 2000
Dát tip
sorry, ale jediná situace, kdy cítim vlastenectví, je na začátku fotbalovýho nebo hokejovýho zápasu

BESTYJÁK
28. 04. 2000
Dát tip
Ty vole to je síla, co to je za budovatelskou častušku.... kak vsěgdá bůdět solnce, kak vsěgdá bůdět něba, kak vsěgdá bůdět mama, kak vsěgdá bůdu já,natürlich

Semis
27. 04. 2000
Dát tip
Dýchla na mě vůně národního obrození. :->

Bříza
27. 04. 2000
Dát tip
Jestli Tě ovšem potomci nezpopelní. Je to totiž levnější... - a je príma, že kupuješ Müsli domácí provenience (i když se zahraniční účastí...nebo snídáš piškoty z "Opavie" ?. ;c) ale vážně: Ano - je krásná - téma - dnes vzácné. (bojím se, že jestli sem příjde krytyk, nařkne Tě z kýče). Podle mne je dobré, že pod relativistickým šklebem přítomnosti občas vyrazí jasný plamen bezpodmínečné lásky k vlasti (i když mě osobně to selektivní vidění moc nejde...). Každopádně Ti fandím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru