Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NETYPICKY NA STAVBĚ.

10. 10. 2003
0
0
2081
Autor
fungus2

Tu a tam se stalo, že jsem byl v zaměstnání, které mi zrovna moc nesedlo. Takovým klasickým případem bylo zaměstnání dělníka na stavbě.

  „Hele, já si na chvíli odskočím. Zatím házej do tý míchačky písek.“ Řekl mi ten, s nímž jsem měl stavět zeď. Hned na to zmizel s lahví piva v ruce a já zůstal stát před točící se míchačkou. Házení pískem mi celkem šlo. Celkem mě to i bavilo, ale po delší době začala míchačka nestíhat mnou házený písek. Tak jsem lopatu do ní vsunul, abych písek zatlačil. Lopata se v míchačce však zasekla. Bylo mou snahou jí vytáhnout, jenže ona nešla a poté se počala točit. Nenapadlo mě nic lepšího, než se nohama zapřít o míchačku. Nohy se mi však smekly a ocitly se v otvoru míchačky, načež já se též  otáčel a přitom jsem se nalézal v poloze ležmo na lopatě. V míchačce však vzápětí něco ruplo. Držadlo lopaty se zlomilo a já se rozplácl na zemi a na mne se přitom vysypala malta i písek zároveň.

  To, že malta se dostala ven jsem hodlal hned využít ke stavění zdi. Základy již stály a já se dal do díla. Maltou ani cihlami jsem nešetřil. Bylo mi divné,  proč na dvou místech rozestavěné zdi jsou dva menší otvory a mezi nimi byl další, širší, který začínal už od země.

„Přeci nemůžu v tý zdi nechat takovýhle díry, ač jsou pravidelných rozměrů.“ Napadlo mě a výsledkem mé práce bylo, že ony otvory nebyly. Výsledek mne potěšil. Přede mnou stála cihlová zeď bez jediné díry. Pak se objevil můj parťák s lahví od piva skoro vypitou a z dvěma dalšími v kapse.

„To je co! Postavil jsem tu zeď i bez tebe.“ Řekl jsem mu radostně.

On však mou radost nesdílel a jen vytřeštil oči, načež dopil láhev piva a sdělil mi:

„A kde je otvor na dveře a otvory na okna?“

„No, to já nevím. Asi se třeba někam ty otvory zakutálely.“

„Ta zeď je nějak nakřivo a nebo jsem už tak opilej?“

„To je možná optický klam.“ Mínil jsem, ale i mne se zdálo, že zeď se nějak naklání. A ona se opravdu naklonila.

„To není dobré!“ Ozval se parťák, který se jako první vyhrabal z hromady cihel a otevřel obratně druhou láhev piva. Já se vyhrabal poněkud otřesen a taktně se vzdaloval.

  „Hej, co se tady flákáš! Běž pomoc támhle chlapům dělat ten asfalt!“ Křikl na mě můj šéf a já poté došel ke skupině dělníků, kteří připomínali sousoší zobrazující opírání se o lopaty. Abych zapadl, tak jsem se přidal.

„Hej, je čas na svačinu!“ Zvolal jeden z dělníků a sousoší okamžitě přestalo existovat, přičemž lopaty osaměly a já s nimi.

  Mou pozornost zanedlouho upoutala válcovačka. Zlákala mě natolik, že jsem se za okamžik usadil v její kabině. Její nastartování mi nedělalo žádný problém. Zato její uvedení do pohybu nebylo zrovna moc dobrým nápadem. Rozjela se dozadu. To mě poněkud znervóznilo, protože za válcovačkou se nacházela nějaké bouda. Tušení, že do té boudy narazím, se vyplnilo. Poněkud se rozpadla. Pak všemi směry z ní vyběhlo několik mužů, z nichž někteří si sotva stačili  zapínat kalhoty. WC přestalo existovat.

  Válcovačka se pak rozjela dopředu a válcovala nejenom asfalt. A mě se vzápětí podařilo prošlápnout pedál od brzd, což nebylo zrovna moc dobré. Dřevěný plot nebyl pro válcovačku překážkou. Za ním stálo zaparkované auto mého šéfa. Stálo i dále,  i když poněkud v placatém stavu.

„To není dobré!“ Ozval se opět o něco dále postávající můj parťák a otevíral další láhev piva. Že to nebylo dobré,  mě také bylo jasné. Benzínové pumpě se mi podařilo vyhnout, ale nikoliv vedle stojící myčce. Umyla válcovačku i mne dokonale, ale jízda pokračovala. Ale jen do té doby, než válcovačka zakončila svou jízdu v nekrytém bazénu, v němž zcela přerušila plavecké závody. Má snaha se nenápadně vmísit mezi koupající byla marná. Asi za to mohlo moje oblečení. Netrvalo to dlouho a schovávaná na dně mi nevydržela dlouho, načež jsem se brzo dal na útěk pronásledován ledaským.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru