Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literarni soutez od Radosti

23. 01. 2003
0
0
2277
Autor
Olda

nastin souteze od radosti, me komentare

Stanovy Literární soutěže pro Písmáka
"O Písmácké sluníčko poprvé"
I.
Poslání soutěže
Hlavním cílem soutěže je možnost konfrontace autorů, rozvoj kritického pohledu na tvorbu, pozitivní motivace autorů ke zkvalitnění jejich textů, upozorňování na témata a netradiční formy a samozřejmě podpora literatury.
II.
Organizátor soutěže
Oficiálně vyhlašuje soutěž server Písmák a je formální záštitou a garantem akce. Téma a konkrétní podmínky zajišťuje pověřený zodpovědný organizátor. Ten zároveň ustanovuje porotu z aktivních kritiků a podnětných autorů a mezi nimi vybere předsedu poroty. Sám se soutěže nesmí zúčastnit (ani žádný z rodinných příslušníků), není rovněž členem poroty. Porotci se soutěže rovněž neúčastní.
Organizátor informuje o celém průběhu soutěže včetně vyhlášení výsledků.
III.
Podmínky soutěže
Soutěže se může zůčastnit každý zaregistrovaný autor Písmáka a to právě jedním dílem. Dílo musí být dosud nepublikované.
Téma soutěže a formální požadavky musí být oznámeny organizátorem měsíce před uzávěrkou.
Soutěžní práce musí být předloženy organizátorovi (?) - emailem, zprávou - který díla umístí na za tímto účelem vytvořené auditorium, přístupné pouze porotcům. Toto opatření je z důvodu zachování anonymity soutěže a její formální preciznosti.
Organizátor má právo vyřadit dílo, pokud nesplní podmínky, je však povinen tuto skutečnost oznámit autorovi.
IV.
Hodnocení a vyhlášení výsledků soutěže

Probíhá v auditoriu, kterého se účastní pouze porotci a organizátor (jako pozorovatel). Porota předloží organizátorovi výsledek svého hodnocení a stanoví pořadí na prvních deseti místech. Jedno místo smí obsadit maximálně dvě díla.
Dílo umístěné na prvním místě bude oceněna publikací v Písmáckých novinách, bude transparetně vyvěšeno v úvodním okně a jeho autorovi bude k přezdívce připojen čestný symbol sluníčka na dobu jednoho měsíce.
Díla umístěná na druhém a třetím místě budou oceněna publikací v Písmáckých novinách (?)
V.
Závěrečná ustanovení
Stanovy nelze měnit v průběhu trvání soutěže.
Může probíhat více soutěží zároveň.

a teď další nápady do diskuze:
- vyhlášení výsledků soutěže jako společenská Písmácká akce, tudíž i věcné ceny, možný i seminář/rozbor s porotci?

to urcite lze, ale neni pro zacatek eventuelne nezbytne  [olda]


- jak technicky zajistit nepřístupnost porotcovského auditoria, jak umístit díla, aby byla anonymní (řešením je email, ale to je nespolehlivé? nešlo by vytvořit nějaký formulář, který by autor vyplnil, zadal číslo díla, organizátorovi by to vygenerovalo zprávu a dílo by se samo zapsalo do soutěže s možností zpětného smazání?)

 

netrebas resit, to vyresim ja


- kdy nadhodit první soutěž?

nadhod ji tady...

 

 

  1. kardinalne -- kdo pomuze Radosti s hodnocenim?
  2. pojmenovani souteze -- precijen idealni by mela pokracovat dalsimi koly, ale to vyresime jako posledni
  3. poprve by ji mel vyhlasit SERVER Pismak, tedy ne sdruzeni, pokud se to povede, atp. tak to projedna spravni rada o.s. Pismak a zastiti to sdruzeni..

 


Kalim
23. 06. 2003
Dát tip
Hlavně neusněme!

JohnieBass
21. 03. 2003
Dát tip
Kalim: Díky za upozornění, ano, kritik musí být objektivní a tedy psát kritiky pozitivní i negativní na základě svých zkušeností! S tím souhlasím a rdím se, že jsem to nezmínil:o) JB

JohnieBass
21. 03. 2003
Dát tip
Kalim: Díky za upozornění, ano, kritik musí být objektivní a tedy psát kritiky pozitivní i negativní na základě svých zkušeností! S tím souhlasím a rdím se, že jsem to nezmínil:o) JB

Kalim
20. 03. 2003
Dát tip
Nesouhlasím s JohnieBass v tom, že by kritik měl mít mnoho děl, a to hojně kladně hodnocených. Opravdu, chce-li se potom soutěž vyhnout kritice, neměla by to tak dělat. Budou-li to ti nějčtenější, bude se řvát něco o redaktorském kamarádíčkování. Prostě by se mělo, v případě velkého zájmu, losovat z přihlášených.

JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
Bod I.souhlasím, ale hodnotit musí zkušený kritik. Mnoho dílek je v podstatě dobrých, jen by potřebovala upozornění na jakési dobroušení:o) BodII.Pochopitelné, i ten nejnestranější by mohl být ovlivněn:o) U porotců je to samozřejmé, ale mohla by se udělat i menší radička porortců z řad širokého Písmáctva, která by v užší soutěži hodnotila porotce:o) BodIII.To je rozumné, aby náhodou někdo předem nespoléhal na úspěšnost dílka. Rozhodně to musí být dosud nepubl. dílko.anonymita je pochopitelná. BodIV.Jasnačka:o) BodV.Počkal bych na ohlas ma odezvu po prvních soutěžích, pak teprve konat akci. První soutěž,co březen? 1.rád pomůžu, ale: A)zatím stále nemám net každý den, B)nevím jestli bych byl vhodný kandidát na porotce... 2.Název? co třeba: Písmákova zlatá tužka (tradičně?) 3.To je jasné, sdružení až po projednání JB

Radost
30. 01. 2003
Dát tip
Armand: počet vyhlášených míst by měl bý v závislosti na počtu přihlášených textů. já osobně očekávám spíš větší zájem. je tu hodně lidí. na druhou stranu nijak na deseti netrvám. Nevyhlásit první místo - souhlas. \Stejně tak umístit na první místo dva texty/ Johnie: I) zkušený kritik? a to je kdo :-)) spíš si to představuji tak, že organizátor na základě tématu osloví lidi, kteří v dané oblasti mají zkušenosti. bohužel, žádného šaldu jsem tu ještě nepotkal :-)) (Garanty jsou samozřejmě redaktoři, napdá mě, jestli by v každé porotě neměl být alespoň jeden) II) myslím, že na metasoutěže máme ještě čas III) s první soutěží bych počkal na start Nového Písmáka, bohužel nevím, kdy bude transformace dokončena :-)) IV) pojmenovat cokoliv je těžké... V) hm, formality, tomu já moc nerozumím ...:-)) Jinak děkuji všem, co se předběžně přihlásili do poroty, počítám s Vámi :-))))))))

JohnieBass
30. 01. 2003
Dát tip
mlsel jsem jako někhoh, kdo už "nějaké" kritiky má za sebou, ale nezaručíme, že někdo s tisíci napsanými kritikami bude ten nejlepší a dobrý kritik. JB

Armand
24. 01. 2003
Dát tip
Olda: ohledně "kdy" ... ideální by bylo zahájit všechno naráz: Nového Písmáka, Noviny i soutěž, s tím že vítěz by byl znám až pro další číslo novin... Chci se zeptat: jak to bude s těmi novinářskými průkazy pro redakci a přispěvatele Novin .. zařídíš to? (avi i Lyrykovi a Wopimu) Radosti pomůžu, bude-li zájem - mám dojem, že bychom to všechno měli společně koordinovat a spolupracovat... :) pozn k IV. Nevyhlašoval bych deset míst, ale pokud už víc než tři, tak max pět. Sluníčko u básně vítězné bych nechal napořád. Za poslední, přimlouvám se o to, aby bylo možno neudělit první cenu (což je běžná praxe soutěží)

Merle
24. 01. 2003
Dát tip
pokud nebude nikdo vhodnější, s hodnocením pomůžu

JRR
24. 01. 2003
Dát tip
Pomůžu, můžu-li.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru