Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bez hrdiny

Výběr: Stanislav_Vašina
03. 02. 2003
16
0
2440
Autor
gd

Okna malého pokoje ve vinohradském činžáku byla obrácena na sever, a tak dříve než se jediný paprsek s úlevou položil na plechový parapet, kleslo slunce za našedlý městský horizont a zůstaly jen teplé odstíny prázdninového podvečera. I za ně však mohla být vděčná pelargonie na stolku pod oknem, listy vší silou obrácené k tušenému světlu.

   Nikdo jiný, komu by záleželo na slunečním světle, v pokoji nebyl. Jen ticho, roky neprané záclony vyvlávající pootevřeným oknem na ulici, pár kusů nábytku bez zájmu rozmístěného v šetnácti čtverečních metrech. Všechno poklidně temnělo, pokoj, skříňky, neustlaná postel, temnější barvy jen zvýraznily zažloutlost záclon.

   I ticho bylo jiné. Ticho vedrem zmoženého dne vystřídalo ticho úlevného spočinutí, soumrak, klid, který se obejde bez času a myšlenek. Lehký průvan, v zimě nepříjemný, teď vlažný, pronikal mezerou mezi krémově nalakovanými dveřmi a dohladka ošlapaným prahem.

   Mírný proud vzduchu unášel drobounké částečky prachu, pouštěl je jako příliš těžké ještě než proklouzl za záclonou na skoro prázdnou ulici. Musel se protáhnout pootevřeným oknem, jinudy z pokoje nebylo možné uniknout, druhé okno bylo už dlouho pevně zavřené a k porušení zažitých zvyklostí by bylo potřeba pořádně škubnout mosaznou kličkou.

   A jediné dveře v pokoji vedly na chodbu, ze které chladný vzduch přicházel. Žádná koupelna, žádný záchod, ten byl přes chodbu a ke zběžnému ošplíchání studenou vodou musel postačit dřez plný neumytého nádobí. Byla tu jen jediná místnost, jeden prostor pro jeden život, který se beztak ve valné většině odehrával někde jinde

   Nezájem a nedostatek péče se projevoval na všem v pokoji, prach nerušeně usedal na podlahu, odpadky se hromadily v rohu nalevo od dveří, okolo černého platikového pytle, který někdo v náhodném vzepětí naplnil, ale nikdy neodnesl ke kontejneru na druhé straně ulice.

   Předměty, které ležely na skříňkách a na stole u okna, vypadaly stejně zašle a nepotřebně jako do kouta vyhoštěný nepořádek. Pomačkaná plechová tabulka, kousky železa nebo plastu bez zjevného účelu, nikdo kromě jejich majitele by nedokázal rozlišit, které z nich patří do rohu místnosti a kterých si jejich vlastník ještě cení.

   Jasný smysl se dal odhalit jen v nahotinkách vytrhaných z erotických časopisů, ke skříňkám i ke zdem byly izolepou připevněné ženy, které bez ostychu a bez fantazie předváděly, rozevíraly a zaplňovaly otvory ve svém těle. Byly to podřadné, vulgární děvky, ale v zanedbaném pokoji působily pestrobarevné fotografie až povzbudivě.

   Akty byly pečlivě rozmístěny tak, aby výrazně nalíčené pohledy nahotinek směřovaly do jediného bodu v místnosti. Všechna ta přehrávaná smyslnost a jednoznačná gesta byla určena rozestlanému lůžku, které stálo u holé, v rozích začernalé zdi.

   Pokud by chtěl mít divák dojem, že jsou pohledy určeny jemu, musel by tedy přemoci svou nechuť k cizímu tělesnému pachu, odstrčit květovaný polštář i jemně vzorovanou pokrývku a položit se na proleželou matraci nekrytou prostěradlem. Pak by stačilo trochu pootočit hlavou a desitky lačných žen by pózovaly jen pro něj.

   Ale i s desítkami žen lze cítit osamělost. Obzvlášt v letním podvečeru, kdy pohasíná předstíraná vášeň i vše ostatní, stejně nevěrohodné, kdy je stejně snadné najít klidné štěstí i lhostejný smutek v těkavém přemítání, jemném vánku, listech natahujících se po mizejícím světle.

   Záleží jen na tom, kdo hledá.
gd
22. 07. 2003
Dát tip
spousta slov... četl jsem si to znovu a jsem z toho akorát unavenej... nene, není to dobrý, je to moc ukecaný... snad jen ten konec... mňo...

mňo, nebuď tak skromný :-)))

Tak. Tohle je krásnej důkaz toho, že mistr může psát i o hovně a bude se to dát číst. POTLESK °°°°°°

stačila mi poslední věta:)

Pitrisa
07. 02. 2003
Dát tip
...jo jo povedlo...*

gd
05. 02. 2003
Dát tip
tohle je opravdu jen takový cvičko, chtěl jsem si vyzkoušet, zda dokážu charakterizovat člověka pouhým popisem prostředí, v němž jí, spí a jinak funguje. smysl později.

JASAN
05. 02. 2003
Dát tip
A umíš to opravdu dobře.

Pavson
05. 02. 2003
Dát tip
Místo koberce prošlapaný běhoun, jednou za čas ošetřovaný smetákem. Je přechodné bydliště po patnácti letech ještě přechodné? Výtečná věcička. *

jehostara
04. 02. 2003
Dát tip
jé, tady jsem Ti nic nenapsala!!! neni to moc veselý, ale přesto *

Lyryk
04. 02. 2003
Dát tip
škoda, že je to jenom cvičení, protože autor je stylisticky vybaven, nápaditý, jen smysl se na něj zatím jen zubí, když by se mohl cenit...

Bobísek
03. 02. 2003
Dát tip
*

Chudák pelargonie.....

fungus2
03. 02. 2003
Dát tip
je to pozoruhodně napsané!

JASAN
03. 02. 2003
Dát tip
Je to výborný. Nádherný začátek jakéhosi dějě. Ale když jsem začal být opravdu zvědavý na příběh toho lepiče nahotinek, tak to skončilo. Škoda. Je to určitě velmi sympatická bytost, nezabývá se zbytečnostma.

matrina
01. 02. 2003
Dát tip
týjoó, nejřív jsem myslela, že si byl u mě doma, ale nahotiny doma nevedu Moc pěkně popsaný........***

hermit
30. 01. 2003
Dát tip
je to vlastně jako výklad k malbě s přesnou kompozicí, dobré, přiznám se ale, že na tyhle texty jsem línej čtenář, zvlášť na netu... což je moje chyba. no jo. TIP

Radost
30. 01. 2003
Dát tip
já ti dám jeden redundantní tip

gd
30. 01. 2003
Dát tip
redundantní, ale dík. :)))

Radost
30. 01. 2003
Dát tip
lepší redundantní než mimo diskurs nebo dokonce paradigma!!!

gd
30. 01. 2003
Dát tip
bože... odhalil jsem tě LYRYKU!!!

Radost
30. 01. 2003
Dát tip
? ne, tak vysoko já nemířím...

Radost
30. 01. 2003
Dát tip
ani bůh, ani lyryk

Josefk
29. 01. 2003
Dát tip
ukolébáváš a probouzíš :-) pěkně...

nin
29. 01. 2003
Dát tip
dobře napísaný, dokud nepřišla řeč na Jasný smysl, myslela jsem, že popisuješ náš byt :-)) rozbila jsem kohoutek v koupelně, takže nám taky k běžnému ošplíchání musí stačit dřez se špinavým nádobím ***

gd
29. 01. 2003
Dát tip
co jsem to zase napsal... ach jo.

Wopi
29. 01. 2003
Dát tip
cos to zase napsal... ach jo

gd
29. 01. 2003
Dát tip
čau ozvěno...! co si o tom myslíš, mám to smazat?

Wopi
29. 01. 2003
Dát tip
To určitě ne... mně v podstatě nesedly jen první dva odstavce se začátkem třetího. Tam je to o tom slunečním světle moc redundantní. Dál už je to bezva. Opravdu.

cvok
29. 01. 2003
Dát tip
"umelecky" opis ;-)

gd
29. 01. 2003
Dát tip
slovo redundance nenávidím, a tak jsem trochu upravil začátek. nerad bych byl podezříván ze sklonu k něčemu tak nesympatickému. redundance - bože můj. příliš tance redundance.

Wopi
29. 01. 2003
Dát tip
no já slovo "redundance" taky nemam mezi nej, ale někdy mi přijde skoro vhodnější než "vokecáváš furt jednoatosamý kolem dokola" :)) díky za úpravu :)

Wopi
29. 01. 2003
Dát tip
jo, teď je to vono

Wopi
28. 01. 2003
Dát tip
tak nějak

katugiro
28. 01. 2003
Dát tip
výborné, jen místy příliš rozvláčné *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru