Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Víkend v Latrobe...

05. 05. 2000
2
1
1539
Autor
Saint_Ex

Ó, svätá jednoduchosť... Neviem, kam s týmto filozofovaním v Písmákovi dospejem, ale je to môj štýl. Ponúknutý text je len úryvok z väčšieho celku, preto ten zvláštny názov. Viem, že čím je text dlhší, tým je menej čítanejší, ale snáď mi odpustíte tých 25 riadkov. Well, read and weep :-))

Bol to odvážny a predsa trochu plachý muž, ktorý sa rozhodol naučiť novú reč... Len tak! On sám nevedel ako, kedy, dokonca ani prečo. Vravieval, že tá stará nestačila, ale nebolo to celkom tak. Najmä preto nie, že nedostatočnosť starej reči spoznávame až vtedy, keď už hovoríme novou. A náš odvážny i keď trochu plachý muž to vedel. To vysvetlenie, čo ponúkal, bolo povrchné – ale bolo. Aby bolo... Vysvetlenie pre tých, ktorí ho potrebovali! Keď sa čosi udeje, treba to vysvetliť. To ako keď sú ti zrazu nohavice krátke, či blúzka úzka. „Vyrástol si,“ povedia ti s úsmevom. „Mala by si zhodiť pár kíl,“ povedia ti – tiež s úsmevom. Už nie si tým, čím si bol. Nohavice či blúzka ťa usvedčili. Ľudia potrebujú vysvetlenie, keď vyrastieš. Paradox je v tom, že nikto nežiadal vysvetlenie, keď si rástol. Rásť je normálne – tak sa hovorí. A nepovie sa tým nič iné, než to, že rásť je normálne. Vyrásť? To treba vysvetliť! Môj Bože, aký to zvláštny svet... Ten, kto rastie, rastie. Sami pre seba rastieme. Vyrastáme len z nohavíc a blúzok! Iní nás robia inými, iní potrebujú vysvetlenie! Sami sebe sme stále sami sebou. Sám sebe sa nevysvetlíš... Iným sa však musíš. Onen odvážny a predsa trochu plachý muž to vedel. On sa vlastne žiadnej novej reči ani nerozhodol naučiť. To len tí iní mu viac nerozumeli. Najbližší mu zvykli hovoriť: „Zmenil si sa... Ako si sa len zmenil...“ Akoby niekto mávol kúzelným prútikom, všetko sa zmenilo, hoci sa vlastne nezmenilo vôbec nič. Rásť je predsa normálne! Prečo teda nie je normálne vyrásť??? Všetko závisí od uhla pohľadu. Nuž, ľudia sa postupne delia na tých, ktorí ťa zdravia rovnako srdečne, či si dieťa a či muž, a na tých, ktorí ťa viac nespoznávajú. Tých druhých je viac... Márne onen odvážny a predsa trochu plachý muž volal: „Som to predsa stále ja...“ Vyrástol, v tom bola jeho chyba. Preto musel odísť...

1 názor

ramia
08. 03. 2008
Dát tip
Rastieme..každým dňom hlbšie do zeme..

zolli
06. 05. 2000
Dát tip
zajimave! Dekuji jeste to chvili promyslim. Myslim ze jsem vyrostla a taky mne nekteri nezdravi...co nadelam!

Hannah
05. 05. 2000
Dát tip
Opravdu mi text připadl trochu nehodící se k názvu a naopak, ale prolog vysvětluje - ano snaží se objasnit ... snad máš potřebu vysvětlit ty sám člověče, vysvětlit, že už nerosteš, ale vyrostl jsi, potřebu vysvětlit, že když se někomu zdáš jiným, tak to tak prostě není a je to jen zdání ... a všiml sis někdy, že se nám zdá být jiným jen ten, koho jsme delší dobu neviděli? Po ten čas, co jsme jej neviděli, jsme si jej stihli zidealizovat ve svých myšlenkách a vzpomínkách a najednou se nám zdá být jiným než dřív. Tím ovšem neříkám, že se člověk nemění, spíše naopak - mění se - lidmi a prostředím a časem a pomocí vztahů, ... Držím ti palce, aby z toho tvého hledání sebe sama i těch kolem vznikala stejná hloubavá díla ... jen mi, prosím, občas přidej víc řádků :-))

Print
05. 05. 2000
Dát tip
Zamiloval jsem se do tvých 25 řádků!!!:-) Dík!

Laďa
05. 05. 2000
Dát tip
Já taky. sem se zamilovala do těch řádků. Myslím, že naše případná debata by nebyla o ničem, tedy by byla o něčem. Nějak mi to sedí k mému stylu zdánlivě nepochopitelných úvah. Už od začátku. Jak každý potřebuje něco vysvětlovat. Ptá se mě proč. Dřív jsem marně vynalézala odpovědi. Dnes říkám: A proč ne?

Lyryk
05. 05. 2000
Dát tip
Samota růstu.. Pěkná myšlenka a zdařilá paralela s přípusným tělesným růstem dítěte a duševním růstem dospělého. Víc k úryvku asi těžko dodat, snad jen, že některé části úvah působí samoúčelně, to může souviset s vytržením z kontextu..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru