Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

LIDÉ SE RODÍ VŠICHNI SE STEJNÝMI PRÁVY

18. 02. 2003
3
0
919
Autor
kastelán_50

Z první knížky aforismů na téma JAK VIDÍM SVĚT z roku 1985. Zde je motiv zas trochu jiný. Thomase Jeffersona měli v módě kolem roku 1984 dost citovat na HLASU AMERIKY, který jsem od 21,00 hod. poslouchal, jako zdroj relativně objektivních informací. Čertovo kopýtko: relativně... to mě vedlo k úvaze, jak to tak nejspíš je doopravdy....

 

Jarda KASTELÁN:  LIDÉ SE RODÍ VŠICHNI SE STEJNÝMI PRÁVY.

Psáno 1984

 

     Thomas Jefferson ( tvůrce občanské ústavy USA ) prý prohlásil tuto slavnou větu, která od té doby přešla do základní ideové pokladnice lidstva:

     „ LIDÉ SE RODÍ VŠICHNI SE STEJNÝMI PRÁVY „ .

 

     To mohl říci jen díky tomu, že nevědomky uznával JEDNOTNOU LIDSKOU DIMENZI – která existuje – v ABSTRAKTNÍ ( čili programové ) rovině, ač ji jen hrubě postihujeme teoretickými prostředky, například statistikou, genetikou a dalšími vědami o člověku, stejně jako existuje myšlení, ač ho běžnými prostředky „ neuchopíme  ( uchopíme ho ovšem do 100% „ jeho dimenzí „ , tj. zase myšlením ).

     Tato věta je ale jen jedním pólem z rozporu: JEDNOTLIVÉ  ( = KONKRETNÍ ) kontra  PRUMĚR, OBECNÉ, OBVYKLÉ ( = ABSTRAKTNÍ  ).  Je jednou stranou mince, ale nelze ji absolutizovat.

 

     Ve skutečnosti každý jedinec je trochu jiný a potřebuje pro svůj život něco trochu jiného.

     A ta práva ?

     Vezměme jen rozdílnost tělesnou a rozdílnost duševní jednotlivých lidí !  Kdo nemůže dobře běhat a nemá možnost utéci před nebezpečím – jak ten může realizovat své nezadatelné právo na život ?  ( Právo, které se nemůže realizovat, je bezcenné ).

     Jak ten, jehož iQ je nižší nebo nemá předpokládaný duševní postřeh, bystrost, s níž může vzdorovat druhým či je i přetrumfnout ( nemusí jít vůbec o anomálii, jeho obecné duševní schopnosti mohou být ještě docela „ v normě „ – viz třeba já  ) – jak ten může v praxi obstát v konkurenci s bystřejšími kolegy ?

 

     Jak si lidé mohou být ve skutečnosti rovni ?

     Jen v rámci nějakých DOHOD,  KONVENCÍ  - dnes na úrovni psaných dříve spíše nepsaných  ZÁKONů,  prapůvodně „ jednacích řádů tlupy „ , a vyplývajících z biologického základu, že  ( zejména pro vyšší živočichy )  platí  ( aspoň převažujícně ),  aby příslušníci téhož přírodního druhu sice mezi sebou konkurovali, soupeřili, s výsledkem symbiózy rozporů: vyšší životaschopnost, ZDOKONALOVÁNÍ SE, -  nikoliv VZÁJEMNÉ LIKVIDOVÁNÍ SE.

     

                               ______________O______________

 

PS. Mimochodem srovnej známý výrok T.G.MASARYKA: „ Nevěřím, že někdy bude rovnost mezi lidmi, taková rovnost není nikde v přírodě ani mezi hvězdami. Je jen třeba vytvořit takovou hierarchii hodnot, která bude příznivá rozvoji společnosti. Jde o to, aby se vztahy mezi lidmi upravily zásadami a zákony tak, aby to bylo prospěšné všem a docházelo k povznesení všech. „


Humble: To je takový spíš povzdech, který platil i v r.1984 a jeví se, že neméně platí i přímo tady a teď. Jinak souhlas, Farma zvířat je milé čtení.... Katugiro: Ženevana bohužel moc neumím... .. a že Marx vůbec nebyl blbej, jsem tady napsal minimálně onehdá do kritiky u Dannyho... jinak souhlas, vykopávání či spíše " vkopávání " liberárálního kapitalismu z roku 1848 do úplně jiných podmínek je krásný zas nejnovější (?) příklad tradičního českého "odezdikezdismu "..JK

Humble
18. 02. 2003
Dát tip
"Všechna zvířata jsou si rovna, jen některá jsou si rovnější" (G. Orwell, Farma zvířat, doufám, že jsem to ve své paměti moc nezkomolil). T.

katugiro
18. 02. 2003
Dát tip
když jsme u toho srovnávání, hodila by se zmínka o J. J. Rousseauovi, který předběhl Jeffersona o nějaký ten pátek... :) ...mimochodem, přijde mi, že dnes je na úkor konvencí, resp. nepsaných dohod, bezhlavě rozpoutáván hyperliberální kapitalismus... :) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru