Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nechal jsem se pokřtít

24. 02. 2003
5
0
2279
Autor
Happy

Nechal jsem se pokřtít v osmnácti letech. Doufal jsem, že tím spláchnu své růstové deprese. Nastalo překvapivé nic, navzdory předem nalajnovaným očekáváním. Ani kázání, kdy většina vnímané energie šla směrem ke kazatelně než od ní na radosti moc nepřidala. Těžko jsem nacházel pochopení pro babičku s úsměvem plným falešných zubů (falešné zuby mi nevadí) rozdávající před kostelem, na dobře viditelném místě, dětem žvýkačky a bonbony. Nezapomenu asi ale ani na další babičku, navštěvující tentýž kostel a tytéž mše, jíž jsem vídal rejdit kolem kostela s koštětem a smetáčkem nebo zahradními nůžkami.

 

 S poznáním, že nežiju v takovém ráji jaký jsem očekával před křtem a z nedostatku zkušeností jsem zkoušel radost navozovat silou. Snažil jsem se dál a díky této snaze později poznal, že vše nejde zdolat jen vůlí. Před bratry ve víře přicházel stud, když nebylo dost sil zářit. Z tohoto tlaku nastal rozkmit. Stavy formální svatosti střídala stlačovaná, těžko ovladatelná nenávist.

 

 Před návratem k „pohanskému“ způsobu života jsem poznal i místa, kde byla radost naslouchat kázání či projev duchovního mimo mši. Za ně jsem moc vděčný, je milé, když se má člověk kam vracet. Na druhou stranu mě neskonale unavovali pastýři, dotýkající se nebes svým lešením (zděšením), složeným z víry neomylných patentů jistot. Pod rouškou slov lásky nabádali k sebeobětující oddanosti vůči unylým spolupastevcům, tím pádem i ke své osobě. Také doporučuji. Každému komu se do toho jen trochu chce. Už jen pro tu cennou zkušenost, kudy cesta nevede. Nedávám tímto poukázáním od těchto lidí ruce pryč. Vždyť jim též vděčím. Minimálně za hranice, jež si i díky nim buduji. Co zavrhuji, tak můj vědomý pobyt na obdobných lešeních. Následně jsem došel k poznání, že mám-li k církvi najít živý vtah, a v její živost skutečně věřím, je nezbytné neztotožňovat si ji bezmezně s těmi, kteří se za ni uchvatitelsky považují. Kteří své domnělé svatosti dosáhli vírou s násilným a bezmyšlenkovým ubíjením pochyb. Což také doporučuji, je to cenná zkušenost.

 

 Země má dva póly, oba ve věčném ledu. Podobně vnímám dobrý a zlý pól v člověku - jako mantinely. Vzhůru na cestu, vítr se zvedá. Zkušenost lze nalézt všude. Mluvil jsem o církvi, však není (podobně jako zkostnatělý kazatel) ubíjející tuhnoucí manager, který by stále méně tvořil a o to více toužil řídit zaměstnance ?


alim
28. 05. 2003
Dát tip
tohle tema je uz hodne prediskutovano...myslim, ze pravda je v tom, ze kdo hleda pravdu, tak ji nalezne...a i sam velky ucitel nechal zapsat, ze prijdou doby, kdy se bude uctivat duchem a pravdou a ze budou mit chram ve svem srdci, mozna je treba hledat pravdu v pismu a snazit se porozumet....

Happy
28. 05. 2003
Dát tip
Líbí se mi svPavlovo: "Litera zabíjí, Duch dává život" :o)

Happy
28. 05. 2003
Dát tip
Líbí se mi svPavlovo: "Litera zabíjí, Duch dává život" :o)

Leata
17. 04. 2003
Dát tip
šikovný text...

Happy
17. 04. 2003
Dát tip
Vítej v této tiché, bohabojné diskusi

Ansuz
02. 03. 2003
Dát tip
(for Happy & Prokletí)Tak si nadávejte jak chcete. Mě to je jedno.

Happy
01. 03. 2003
Dát tip
Ansuz: Prokletí má pravdu, co my s tím. Nech nás si zanadávat, buď konečně trochu přející .o)) Prokletí: Na světě je přes čtyři tisíce náboženství, každé z nich nějak funguje. Do důsledku je každý člověk náboženství a tělo samostatný chrám. Jedna obrovská mozaika. A i když má člověk vlastní, stejně někde viděl inspiraci, která nemusí být jen z jeho hlavy, i když se tam vyskytla :o) - proč se se mnou pořád loučíš, těšil jsem, že si konečně zadiskutuju a zanadávám .o))

Happy
28. 02. 2003
Dát tip
Ta úzká linie zrn a plev těžko míjí nějakou církev. Lidé ale myslím pořád mají něco většího než víru :o) - i když víra je třeba jako chleba. Nové sekty, církve a rozličná hnutí vznikají jako houby po dešti, obvykle zavrhují původní nebo starší seskupení aby následně dělali stejné chyby a nebyli o nic lepší.

Prokletí
28. 02. 2003
Dát tip
Ono, církev, sekta, hnutí jsou nástroje k manipulaci s lidma. Víra je cesta k sobě a k bohu ;o) Dle mojho. Měj se krásně, ju? ;o) m.

Happy
28. 02. 2003
Dát tip
Já tě přece nenutím tu diskutovat, ani nevím o tom, že bych ti bral názor :o) Můžou být nástrojem toho co píšeš. Však můžou být i nástrojem jiným - dle mého. Měj se též :o)

Prokletí
28. 02. 2003
Dát tip
Ani já nevidím, že bys mě nutil, necítím se, jako bys mi bral názor ;o) Aby bolo jasno ;o) Co říkám, je má zkušenost, jsem věřící bez církve, modlím se po svém, do kostela chodím, kdy chci a tak ;o) A to je moje volba a jestli chce někdo být členem církve či čehokoli podobného, naplňuje ho to a nenutí ubližovat sobě či ostatním, nemám a ani nemůžu mít námitky ;o)))) Ahoj m.

Ansuz
28. 02. 2003
Dát tip
Myslím, že už tu bylo mnoho diskuzí na téma víra, chlapci. (for Happy a Prokletí)

Prokletí
28. 02. 2003
Dát tip
Ansuz, já jsem o tom s Happym nemluvil, veřejný to není a mě to neva ;o) Tož tak ;o) m.

Happy
27. 02. 2003
Dát tip
Zastiňuje, možná jak komu. Kdo se našel a realizoval v diskusi a dílko ho neoslovilo, jistě. Možná bylo pár těch, co se jim diskuse zdála řidká a neměli důvod do ní zasahovat a třeba je potěšilo dílko. To máš jako mimino - nerozlišuje mezi svými pocity a pocity okolního světa. To se stává až později, při rozvoji empatie, rozvíjí li se. Tudíž si představ, když do té diskuse udělá mimino své "ee". V tu chvíli to "ee" zastínilo vše ostatní a září nade vším :o)

Happy
27. 02. 2003
Dát tip
Představ si Epiku, když potom takové mimino, byť s hlubokými teologickofilosofickými znalostmi, dělá pastýře. To je potom něco ve stylu diktát neomylné lásky typu: "Budeme mít všechno společné, ale já tomu budu vládnout. Vždyť... kdo lepší by mohl." To už bych raděj za pastýře primitiva, ale rovnýho a poctivýho.

MdF
27. 02. 2003
Dát tip
Dílko? Tady je nějaké dílko? chmm že jsem si ho ani nevšimnul ;o)

Happy
27. 02. 2003
Dát tip
Mé skromné pokusy zanikají vedle neotřelého humoru :o))

Ansuz
27. 02. 2003
Dát tip
Humoru? Ten jsem tu nepostřehl. Je pár hloupostí od vypitejch mozků (včetně mě)

Prokletí
27. 02. 2003
Dát tip
Jsem tisíckrát proti církvím... ale člověk má máloco většího, než je víra ;o) m.

MdF
26. 02. 2003
Dát tip
Happy: zajímavé, zaujalo mne to, hezky popsané Epiktetos: souhlas s tvým názorem

MdF
26. 02. 2003
Dát tip
ehh napsané, ne popsané

Happy
26. 02. 2003
Dát tip
Poznal jsem církev, která není jen zprostředkovatelka. Každý ať si ji vidí jak chce a jak si zaslouží :o) Ansuz: Určitě jsou na to nějaký prášky, Same. Stav se u mne v poradně

Ansuz
26. 02. 2003
Dát tip
Happy, Ty máš Wildo, gynekologickou poradnu?

Happy
26. 02. 2003
Dát tip
Něco takového, vem s sebou přítelkyni (nebo přítele, ale ne dva najednou jako minule) a já jí vysvětlím, jak ti má nakládat s hormonkama, drahý Same :o)

Ansuz
26. 02. 2003
Dát tip
BLBČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BLBČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BLBČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BLBČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!BLBČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Happy
26. 02. 2003
Dát tip
CO to je, Same? Vyslovil jsem tvoje jméno a taková mohutná ozvěna... :o)))))))))))

Yfča
26. 02. 2003
Dát tip
Zajímavý pohled... *

epiktetos
26. 02. 2003
Dát tip
Happy, neměl bys v tý svý poradně taky něco na totálně vycrochtanou protézu, vykloubenou čelist, totálně vybrečené oči, ohlodanou ruku ,stůl a další kusy nábytku a na další příznaky nezdolného, nezastavitelného, šíleného smíchu. (Mám pocit, že na tohle se moje pojistka nevztahuje.) A propo, mám pocit, že tato diskuze už pomalu zastiňuje ono jinak pozoruhodné dílko, kolem kterého se kdysi točila. :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ansuz
25. 02. 2003
Dát tip
Myslím, že i Pán chce abychom měli každý svůj názor a žili po svém. (for 64) Velmi zajímavé (for Happy)

Happy
25. 02. 2003
Dát tip
Danny: Máš to zle konvertlý či co mi chce brach tučňák naznačit? Anonym, tentokrát 52: To si ze mne děláš srandu či co? Jestli u vás ve společenství je proti "samu Pánu" (nebo proti tobě) mít svůj názor, nemůžeme si rozumět. Ansuz: Ty jseš taky tajemnej jak prd v Karpatech .o)

Ansuz
25. 02. 2003
Dát tip
(for Happy i 52) Štěstí, že mě ten váš Pán nevládne a já v klidu kráčím ve spravedlivém stínu velkého Thora

woai
25. 02. 2003
Dát tip
myslím, že někteří zářící věřící to jenom předstírají (dokonce jsem se setkala s některými, kteří to přiznali) asi je odvážnější nebát se dát najevo, že teď zrovna přítomnost boží nedokážu cítit určitě ses snažil nemyslím, že ti opravdově zářící jsou nutně lepšími lidmi dílko se mi líbilo, připomnělo mi moje hledání - v kostele mezi křesťany jsem se občas cítila nepatřičně ale jsou místa, kde cosi cítím :-)

Happy
25. 02. 2003
Dát tip
Ansuz: To máš skutečně štěstí. Sice nemáš to štěstí, že bys patřil mezi ty vyvolené, o které se jejich bůh zajímá skrze pastýře neschopné dialogu a jen do té míry, jak si posmlsne na energii jejich duše... Teď, když jsem to tak sesumíroval mě napadá.... nejsi ty ten bůh? ..eh, co mi to ujelo... i když.. Woai: Myslím, že něčím podobným si projde každý, kdo nechce zůstat vševědem s umělou bradkou :o) Díky vám všem za příspěvky do pranice :o)

epiktetos
25. 02. 2003
Dát tip
Já osobně sem se rozešel se všemi církvemi. Nelíbí se mi ten princip zprostředkovanosti. Navíc každé náboženství si přisuzuje patent na boha. Já se na naboženství dívám spíš z filosofického a etického pohledu, ve kterém se samotný bůh odsouvá jaksi na druhou kolej jako doplněk prvních dvou jmenovaných aspektů. Navíc si myslím, že každý by si měl nosit svého boha v sobě.

Happy
25. 02. 2003
Dát tip
No já ti to neberu Epiku, a bezmeznej souhlas u mne taky nenajdeš, pokud nějakej :o)

epiktetos
25. 02. 2003
Dát tip
Po tom ostatně ani netoužim...

Ansuz
25. 02. 2003
Dát tip
Epiku, jak víš má víra není reprezentována žádnou církví. Happy, já samozřejmě jsem bůh

Seregil
24. 02. 2003
Dát tip
Hodně zajímavý pohled....na věc...avi

jo... vážně zajímací textoš. . *

Happy
24. 02. 2003
Dát tip
Nemyslím si, že je to úplně jak píšeš. Člověk se někdy učí hlavně chybama a po správné cestě může jít o to jistěji, čím víc vybloudil tu špatnou. Díky vám všem za komentáře

Happy
24. 02. 2003
Dát tip
Další dodatek k anonymku64: Tvůj termín: "Ti, kteří spolu hluboce obcují v duchu" - z tohoto výrazu mám trochu obavu, spojenou s představou utáhlého společenství, deroucího se k sladkému konci biče. Není li to tak myšleno, proč by "církev zjevná" měla být protikladem? Církev nemůže být zároveň zjevná i živá?

Danny
24. 02. 2003
Dát tip
chápeš že když překonvertuješ čistej text z UNIX do DOS nebo nazpět přečteš to samý? ach jo no jo brácha to řekne líp....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru