Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V LESE.

19. 01. 2004
1
0
1888
Autor
fungus2

Slunce pálilo z modravé oblohy a horko začalo být nemilosrdné. Robert se po lese spíše ploužil, než šel a v duchu si nadával, co to měl za nápad,  jít na houby.

„Stejně >houby< najdu. Akorát tak nějakou vysušenou prašivku!“ pomyslel si a zastavil se před malým lesním paloukem. Přehlédl jej a zahlédl pod jedním stromem několik hnědých hlaviček.

„Hrome! To budou hříbky!“ řekl si a hned tím směrem vykročil. Ušel jen několik kroků a naskytl se mu pohled na skupinu kamenů. Zarazil se.

„Do prkýnka! Copak mám už vidiny?“ problesklo mu hlavou a nevěřícně se na ony kameny zadíval. Do dvou z nich kopl, jako by se chtěl přesvědčit, že jsou to opravdu kameny. Šel dále. Netrvalo dlouho a zaslechl odněkud zdálky nefalšované zavytí. Překvapeně zůstal stát. Chvíli naslouchal, jestli se opět něco podobného neozve, ale v lese vládlo ticho. Ani ptáček nezazpíval. Sotva udělal krok, ozvalo se zavytí znovu a tentokráte bylo mnohem blíže.

„Přeci tady nejsou vlci?“ řekl si a pak zaslechl v nedaleké houštině šramot. Pozorně se na houštinu zadíval. Něco se v ní pohybovalo. A pak zaslechl vrčení. Vytřeštil oči. Mráz mu přejel po zádech a cítil, jak mu naskakuje husí kůže. Přitom zahlédl obrovskou hlavu vlka, který na něho cenil zuby a oči jako by mu svítili. Než stačil nějak zareagovat, houština se rozevřela a z ní vylétl velký pták.

  Rozechvěn po celém těle sledoval jeho let do korun stromu. Opět se zadíval na houštinu. Nic se v ní nehýbalo.

„Proboha! Já snad dostal úžeh!“ pomyslel si a zároveň se ho zmocnil pocit, že se s ním všechno začíná točit. A začal si připadat jako na kolotoči. Zavrávoral a opřel se o kmen stromu. Vše se mu před očima rozmlžilo a slévalo dohromady. Vzápětí nevěděl, jestli stojí nebo leží. Pokusil se udělat několik kroků. Nevěděl, kam přesně jde, ale šel.

  Když opět začal vnímat, nevěřil vlastním očím. Stál v lese, který byl černý. Před sebou spatřil velké množství poletujících světýlek. Přibližovala se  blíž a blíž. Připadal si jako očarován. Pak se světýlka změnila v bílé průsvitné postavy. Slyšel jejich hlasy. Víly kolem něho začaly tančit. Roztančil se také. Jejich smích se mu rozezvučel v uších a začal přecházet ve zvonění zvonečků. Zmocnil se ho pocit, že se začíná vznášet a vše kolem náhle přestal vnímat.

  Když otevřel oči,  viděl kolem sebe jen mlhu. Zdálo se mu, že stromy z ní začínají vystupovat. Přitom se ozývalo  praskání. Viděl, že stromy se proměňují v podivné postavy. Chtělo se mu křičet. Nohy se mu dávají sami od sebe do běhu. Postavy stromů se po něm natahují větvemi, které se mění v ruce. Běží dál a před ním se náhle rozjasňuje. Je opět v lese zalitém slunečními paprsky. Slyší zpěv ptáků. Už nemá sílu běžet. Upadá do trávy. Cvrčkové spouští svůj orchestr, který se pozvolna vzdaluje. Přestává vnímat.

   Pomalu otevírá oči. Přes větve a listí mu na obličej dopadají sluneční paprsky. Poněkud zmateně se rozhlédne kolem sebe. Je u malého lesního palouku. Podívá se na hodinky.

„Hrome. Já tu tluču špačky už pěkně dlouho a košík je prázdnej. No, opravdu jsem dneska našel >houby<. To mě asi máti moc nepochválí,“ řekne si a vstává. Pak nejkratším směrem míří z lesa.

    Na obrazovce monitoru jeho chůzi lesem pozorují dvě postavy.

„Myslíte, že náš experiment na téhle osobě nám poskytl cenné informace o nitru člověka?“ zeptala se jedna z nich.

„Myslím, že ano. Jeho reakce, vnímání a myšlení máme zdokumentováno. To nám pomůže v dalším zkoumání,“ odpověděla druhá postava.

 


fungus2
12. 04. 2004
Dát tip
Tak to mě těší. Moc děkuji.

Hermann
10. 04. 2004
Dát tip
Páči sa mi, že dobre spájaš aj v tejto poviedke prírodu a potom z toho vždy vylezie niečo iného, čo čitateľ neočakáva...myslím si, že táto poviedka má dosť veľkú silu a je skutočne dobrá...Záver je dobrý tiež a málokto by to tak čakal...Je to dobré, má to spád...Ak Ti môžem odporučiť, táto Tvoja poviedočka sa trochu podobá mojej poviedke-"Posunutie", moja je trošku dlhšia, ale snáď si ju prečítaš....Inak, trošku mi záver v Tvojej poviedke pripomína poviedku-"Oni", len stále ľutuje, že si poviedku -Oni" tak mrýchlo skončil...Ale nevadí... Každopádne si pre mňa autor ktorý píše veľmi zauijímavo a zase si sťahujem na disketu daľších 5.Tvojich poviedok...Ak máš nejaké svoje tajné tipy, doporuč mi, rád prečítam...Za túto poviedku Ti dávam Tip, lebo je veľmi dobrá...Maj sa krásne...

fungus2
06. 04. 2004
Dát tip
Možná. To je věc názoru.

johanne
05. 04. 2004
Dát tip
začátek vcelku jo, ale závěr hodně slabej :(((

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru