Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V PSÍM SOUBOJI.

06. 02. 2004
0
0
1968
Autor
fungus2

TATO POVÍDKA NEPŘÍMO NAVAZUJE NA POVÍDKU:VE VZDUŠNÉM TÝLU NEPŘÍTELE.

Na letištní ploše se rozezvučelo velké množství motorů. Seržant Pierre Koutny přehlédl letištní plochu, kde stály stíhací letouny Spad  kterým se točily vrtule. U nich se pohybovalo několik mechaniků. Jako ostatní letci si to namířil k letadlům. Během chůze si upravil leteckou kuklu a oděv, aby za okamžik usedl do kokpitu dvojplošníku.

  Po připoutání se popruhami k sedačce se přes větrný štítek, za kterým se nacházela dvojice kulometů, zadíval na letouny před sebou. Jedno letadlo za druhým se rozjelo po letištní ploše k vzletové dráze. Po ní pak postupně letadla začala startovat. Byl posledním v řadě a tak viděl před sebou na obloze stoupat do výše více jak deset Spadů. Netrvalo to dlouho a i on se vznesl do vzduchu.

  Letadla se po vystoupání do určité výše zformovala do tříčlenných rojů a začala směřovat k frontové linii. Než k ní doletěla, ještě se připojila k dalším stíhacím letadlům a formaci bombardérů, kterou začaly doprovázet.

  Hned po přeletu frontové linie se na obloze objevilo velké množství černých chomáčů znamenající palbu německého protiletadlového dělostřelectva. Jako ostatní bedlivě sledoval oblohu a očekával útok německých letadel, který skoro ze stoprocentní jistotou musel přijít.

  Bombardovací dvojplošníky obtěžkané nákladem bomb  po přiblížení k cíli klesly níže a za okamžik začalo bombardování. Sotva se tak začalo dít, postřehl Koutny mnohem výše ve směru, kde zářilo slunce,rozlétnout se Spady všemi směry, načež zahlédl záblesk, po kterém se ve vývrtce řítila k zemi hořící francouzská stíhačka.

  Začal trhavě mávat křídly letadla, aby varoval ostatní. Ti však viděli totéž a formace Spadů byla hned rozpuštěna. Jako ostatní provedl úhybný manévr. Přitom krátce vystřelil, aby zahřál oba kulomety. Hned na to se mu zatajil dech. Ze dvou stran oblohy se na ně spouštěly německé stíhací letouny a vzdušný prostor se proměnil vzápětí v divokou vzdušnou bitvu.  Nastalo to, čemu se říká psí souboj. Vzápětí na to spatřil, jak jeden Spad pravými křídly narazil do spodní části útočícího německého letadla. Ve zlomku vteřiny se oba letouny proměnily ve spleť trosek padajících k zemi.

  Nad sebou poté uviděl mnohobarevnou spodní část Albatrose, také dvojplošníku, jehož pilot se dostával za ocasní plochy Spadu. Učinil prudký stoupavý manévr, během kterého se mu na okamžik zatmělo před očima, ale poté se ocitl za nepřátelským letadlem. Dvojice kulometů v přední části letadla zarachotila. Německý pilot provedl ostrou zatáčku do strany. Následoval ho. Zároveň se intuitivně podíval  za sebe a spatřil přes ocasní plochu svého letadla červenozeleného Albatrose, jak z vrchu na něho nalétává. Strhl letadlo bleskově do strany a zároveň snížil rychlost. Ono německé letadlo pak prolétlo těsně kolem něho. Zahlédl německého pilota, který se na něho z kokpitu zadíval. Poté přitáhl řídící páku k sobě a stočil se za oním Albatrosem. Současně mu neunikla exploze, která nastala po jeho pravé straně. Stačil jen postřehnout rozpadající se trosky letadla, které bylo zasaženo přímo do palivové nádrže.

 O zlomek vteřiny později zahájil střelbu. Od hlavní jeho kulometů šlehaly plamínky a dvojitý proud olova. Německé letadlo se převrátilo na pravá křídla, načež přešlo do strmého letu a za sebou zanechávalo slabý proužek bílého kouře. Sklopil okamžitě letadlo dolu. Vyslal za ním ještě další krátkou dávku a poté koutkem oka zpozoroval padající Spad v záplavě plamenů. Na chvilku se na něj zahleděl. Od hořícího trupu se oddělila postava pilota a ta poté padala jako kámen k zemi. Při tomto pohledu mu vyschlo v krku.

  Mlaskavý zvuk dopadajících kulek na potah dolního levého křídla a trupu ho přiměl k reakci. Po levé straně postřehl útočící bíločerný Fokker. Německý dvouplošník prolétl těsně za ním. Převrátil ve zlomku vteřiny Spad na záda a pod sebou před sebou ho uviděl. Opět zahájil palbu. Nepřátelský pilot obratně manévroval a unikal. Pustil se za ním. Několikrát se mu mihl v zaměřovači a on krátce vystřelil. Po dalším výstřelu náhle Fokker prudce vylétl do výše. Sledoval pozorně jeho manévr a povšiml si, že pilot v kabině sedí poněkud zhroucen. Byl si jistý, že ho zasáhl. Německá stíhačka se poté na okamžik zastavila, aby se náhle převrátila a přešla do pádu, při kterém se otáčela kolem své osy.

„Tak tebe jsem dostal!“ pomyslel si a vyrovnal let. Zároveň se rozhlédl. Tři sloupy černého kouře rozplývající se ve vzduchu dávají tušit,  kudy padala sestřelená letadla. Před chvíli plná obloha  manévrujících letadel byla náhle prázdná. Opět se objevily černé chomáčky kouře. V dálce ve směru fronty spatřil vzdalující se letadla. Tušil, že to jsou francouzská letadla. Nikým neohrožován letěl co nejrychleji stejným směrem a zanedlouho přelétl francouzské zákopy. Za chvíli po přistání na letišti zjistil, že tři piloti z jeho eskadry se nevrátili.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru