Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NETYPICKY NA NÁDRAŽÍ.

12. 03. 2004
5
0
2610
Autor
fungus2

Jednoho sobotního rána jsem vyrazil směrem k nádraží a chtěl jsem si vyjet vlakem co nejdále od velkoměsta. K mému překvapení  ale ta tramvaj, kterou jsem jel, nejela k nádraží. Až počtvrté se mi podařilo nastoupit do tramvaje, co k nádraží jela. Stalo se však, že jsem ono nádraží poněkud přejel. Nicméně nijak mě to nerozhodilo a přímo za nosem jsem si to k němu namířil.

  Asi ten přímý směr nebyl nejvhodnější, protože brzo se mi do cesty postavilo velké množství houštin. Já se zdárně prodíral, ale jen do té chvíle, než jsem narazil do plotu. Nikterak mě to neodradilo. Po jeho přelezení však následoval k mému překvapení dost tvrdý náraz, až to zadunělo. Brzo mi bylo jasné, že se nacházím v nitru nákladního vagonu. To bylo znamení, že nádraží je opravdu  nablízku.

  Vylézt z vagonu se mi moc nepodařilo. Nějakým řízením osudu jsem se ocitl na semaforu. Ale vše špatné bylo k něčemu dobré. Když jsem se rozhlédl do stran, tak se mi naskytl pohled na nedaleké nádraží. Náhle se jedno ze světel rozsvítilo. Nebylo moc příjemné koukat do světla a tak jsem ho pohotově zakryl svým batohem. Za okamžik přijel vlak. Začal zpomalovat a lokomotiva  poté zůstala stát vedle semaforu.

„Halo, hej vy tam! Můžete mi prozradit jaká barva svítí?“ zeptal se mě strojvedoucí, když se vyklonil z okna.

„Než jsem to zakryl, tak červená to určitě nebyla,“ odpověděl jsem.

„Aha. Tak děkuji,“ řekl a vlak se rozjel dále.

  Za okamžik jsem slezl a kráčel vstříc nádraží. Několikrát se mi podařilo zakopnout o výhybky a nakonec i o výhybkáře. Ten to nějak nerozchodil a s protáčejícími se panenkami zůstal užasle sedět na kolejích. Vyhybka mě zaujala. Chvíli jsem ji přehazoval ze strany na stranu.

„No vida, jak mi to jde,“ pomyslel jsem si a k mému zděšení se mi naskytl pohled na několik jedoucích vagonů, které se posunovaly. Letmý pohled prozrazoval, že směřují přímo ke mně.

„Haló! Pane výhybkáři. Na kterou stranu patří ta vyhybka?“ zněla má otázka. Výhybkář něco zařval a dal se na útěk. Já se raději také vzdálil a jedoucí vagony si to namířily na kolej, která vedla do jakési továrny. Brzo zmizely mezi budovami, aby se zanedlouho ozvala velká rána. Stojící komín v areálu továrny náhle nestál. Já raději také nestál a kvapně pokračoval v chůzi.

  Došel jsem až k jednomu nástupišti, kde se na mě zadíval překvapený výpravčí.

„Hej! Co se tady poflakujete po kolejích. To nevíte, že je zakázáno je přecházet?!“ spustil na mě.

„No, už to teď vím.“

„Jestlipak máte lístek!?“

„No, lístek na tramvaj jsem už vyhodil.“

„Děláte si legraci?“

„Ne, nedělám. Ale jestli chcete, tak mám ještě jeden.“

„Vy jste snad spadnul z jahody!“

„Dneska jen ze schodů u nás v domě.“

 V dialogu mi nebylo umožněno pokračovat, protože se objevilo několik běžících postav v čele s výhybkářem. Hned mi bylo jasné, že je to kvůli mně.

„To je on,  co to způsobil!“ vykřikl výhybkář. To už jsem prchal po nástupišti a měl v patách i výpravčího, který pískal na píšťalku. Následkem toho se pár vlaků na nádraží dalo do pohybu. Vzápětí jsem naskočil na vozík, který byl naložen kufry. Podařilo se mi jej nastartovat. Vozík nabral na rychlosti, všechny kufry z něho spadly a ti, co za mnou běželi, tak o ně zakopli. A tak pro mě začala jízda po nástupištích i mezi nimi. Po vjetí do nádražní haly nastalo mezi cestujícími pozdvižení. Má jízda skončila nechtěným zaparkováním v pokladnách. Letmý pohled prozrazoval, že se počet pronásledovatelů rozrostl a brzo mě nezbylo nic jiného, než sprintem vyběhnout z nádraží ven. Přitom mi došlo, že asi dnes z tohohle nádraží nikam neodjedu.

                                                                   

 

 


fungus2
11. 11. 2004
Dát tip
Děkuji. Pan Netypicky určitě ještě někdy na nádraží zavítá o)))

vesuvanka
10. 11. 2004
Dát tip
Zajímavý nápad.... TIP a také se přimlouvám za větší písmo

Hermann
13. 04. 2004
Dát tip
Pripadá mi to akoby si si ráno chcel urobiť čierny čaj a vymyslíš raketoplán...Aj Tvoji hrdinovia v Tvojich poviedkach sú takí...Majú prosté a normálne dôvody, no vždy si ich sami za veľmi humorných situácií skomplikoujú a vznikajú z toho pekné situácie...Viď, ako jeden šiel do lesa a nazbieral smeti, ako jeden šiel na záchod k pustil to do susedovej vany, ako tento chlapík šiel normálne a ľudsky na stanicu a spôsobil železničnú haváriu...haha toto je ozaj dobré a i napriek ľahkosti Tvojich dielok /lebo moja tvorba je v tomto myslím úplne iná ako píšeš Ty/, si môj najoblúbenejší autor a mám veľmi rád Tvoje práce...Táto je skvelá a dávam jasný tip..Hermann

fungus2
13. 04. 2004
Dát tip
Moc děkuji o)))

fungus2
15. 03. 2004
Dát tip
Děkuji. Budu to muset vypilovat.

Snaky
14. 03. 2004
Dát tip
Je to docela hezký, ale mohlo by to být pojato poněkud akčněji, možná by to mohlo spravit trochu víc vět s přímou řečí. Jako nápad to není špatný, ale přijde mi to spíš jak nějakej deník. Ale za snahu a k popíchnutí napsání něčeho lepšího ti dávám... TIP*

fungus2
14. 03. 2004
Dát tip
Děkuji. Ty mé netypické povídky jsou takovými pokusy o grotesku v literární podobě.

Sichrhajcka
13. 03. 2004
Dát tip
trochu netypicke a misty premrstene. Vyber slov by mohl byt lepsi..........nic moc noveho a zajimaveho......mohlo by to myt vetsi spad.........naz jen "a pak, a pak a pak......."....

fungus2
13. 03. 2004
Dát tip
Snad příště se povede lépe. Zkoušet to budu pořád o)))

aaa_aaa
13. 03. 2004
Dát tip
nemá to chybu!! ne ne nevylepšovat!! chichi dávám ŤIP a ŤOP :O))) Ps: jen prosím dávej větší písmenka pro nás slepce :o)) děkuju zatím hezky mocinky

fungus2
13. 03. 2004
Dát tip
Děkuji. Aspoň někoho povídka pobavila.

Je to poněkud křečovité, ty vtípky tam jsou šíleně omleté, měl bys vymyslet něco nového. Je to příliš fádní, stereotypní a rádobyvtipné. Žádná sláva.

fungus2
12. 03. 2004
Dát tip
No třeba se povedou jiné netypické povídky.

Rumcajs_
01. 04. 2003
Dát tip
Trochu vylepšit skladbu slov a je to perfektní. Dějově bych to označil za zajímavé...

fungus2
01. 04. 2003
Dát tip
Děkuji. Jsem rád, že se to líbí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru