Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka plná smutku

16. 05. 2000
2
0
1407
Autor
Miki

Zachmuřené, nevesele pošmourné ráno. U chodníku před domem tiše přistál nekonečně dlouhý Rols. Šofér, hrubými tahy vyřezaný z ebenového dřeva, vystoupil, pomalu obešel vůz a úslužně otevřel dveře. Z omamujícího tepla vypnuté klimatizace se z neprůhledného temnoty vozu vynořila černá bota. Pak druhá. Podivný cestující, který se na nich vztyčil, byl oblečen ve slušivé černi podoben mrazivé noci. Nepopsatelný shon života lidí kolem strnul v mrtvolném očekávání nevyhnutelného. Cosi se přihodilo. Malé, téměř nepostřehnutelné cosi zapůsobilo deptající silou a potlačilo sled myšlenek na krásu. Muž se až přízračně podobal ostře řezané slonovině východoafrických bůžků. Tiše proplul úskalím tří nestejně vysokých schůdků, které už dávno prohrály svůj boj se stabilitou a splynul s dveřním rámem zívajícím mu v ústrety. S ním do domu vkročil chlad. Těžké, husté závěsy vstupní haly jen jemně podbarvovaly atmosféru domu hrůzy. Ztemnělé obrazy v zašlých zlatých rámech, zaprášené růže a k tomu malý, zbabělý pes. Tichem se neslo jen tikání hodin. Muž pohlédl zvířeti zvysoka do očí. Kdesi na jejich chladném dně mizel prostor i čas. Pes se stáhl do kouta. Tiše a táhle zakňučel. V patře zvýšené haly zaskřípělo staré dřevo. Vysušený praskot starého hlasu rozdrtil nemilosrdně ticho: “Přicházíte právě včas. Tudy prosím, pane doktore. Za chvíli by se mělo dítě narodit.”
Zvěruška
07. 05. 2004
Dát tip
Drsné, chladné, ale každopádně to má své kouzlo

Kandelabr
19. 05. 2001
Dát tip
tohle mě moc neoslovilo. ty popisy jsou hezké a docela nápadité jen : nějak se mi nezdaá ta věta, cestující , který se na nich vztyčil, připadá mi že jsi akorát nevěděl jak vybrusilt z toho efektního nástupu jedna bota druhá bota.dál: na malém prostoru máš dvakrát za sebou řezané, poprvé řidič a podruhé sošky, nějaké jiné synonymum by ai fungovalo líp. takovýhle dramatický kraťas by měl mít pořádnou říznou pointu, jinak vyšumí do prázdna...

dobré.

Kangi
23. 04. 2001
Dát tip
hodně podařeně vykreslený...!

IVANOL
19. 05. 2000
Dát tip
Mnoho munice. Dobře vykreslená atmosféra, na jejímž konci bych očekával Dr Jekyla nebo Drakulu. Pro vyznění závěrečného "převratu" tomu něco chybí, možná hlubší popis té ústřední postavy. Aby ta hranice černé a bílé nebyla tak ostrá.

Merle
17. 05. 2000
Dát tip
no, tyhle náladovky dojmovky moc nemusím...

Katerina
17. 05. 2000
Dát tip
z nepruhledne temnoty vozu :-)) chybicka se vloudila

Semis
16. 05. 2000
Dát tip
Před chvilkou bitevní pole, tak teďka se to muselo nějak kompenzovat. :->

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru