Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DŮM.

12. 04. 2004
4
0
2646
Autor
fungus2

Poštovní dodávka dojela v mlze před dům ve staré zástavbě. Michal se zadíval na sjetinu, na níž měl vyznačená jména a adresy příjemců. Při hledění do sjetiny zpozoroval přes přední sklo, jako by na několik vteřin mlha zeleně zasvětélkovala. Pozorně se zadíval, ale viděl jen už normální mlhu.

„Sakra! Už mám z toho všeho mžitky před očima!“ pomyslel si a otevřel dveře dodávky. V nezvykle husté mlze spatřil projít po chodníku několik postav,  které bylo sotva vidět. Poněkud ho překvapilo, když se objevila postava, která před sebou táhla dvojkolák plný všelijakého  harampádí. Muž tlačící dvojkolák se zastavil vedle dodávky a zadíval se zvědavě na něho.

„Proč tak na mě čumí? Copak neviděl nikdy pošťáka?“ pomyslel si Michal a pátravě se na onoho muže zadíval. Jeho oblečení vypadalo nějak divně a tak došel k názoru, že se jedná o bezdomovce. Pak otevřel boční dveře dodávky a v úložním prostoru začal hledat balíček, který byl adresován do vchodu, před kterým stál.

„No, sláva. Tady je,“ řekl si po delším přehrabování mezi zásilkami, aby poté dveře zavřel a zamknul a přes chodník si to namířil ke vchodu do domu.

  Když došel před dveře domu upřel zrak do místa, kde jsou zvonky. Zarazil se. Zvonky byly zcela jiné, než jaké znal.

„Hrome! Co je to za zvonky?“ podivil se a hned udělal krok na zpět. Pohlédl na číslo popisné. Souhlasilo a cedulka vypadala jako nová. To ho překvapilo. Přehlédl zeď domu a jak vzápětí zjistil, tak dům měl zcela jinou barvu.

„No, tohle. Já tu pár tejdnů nejezdím a tady ten barák je úplně jinej,“ pomyslel si a též mu došlo, že zmizely čáranice sprejerů, které se nacházely po obou stranách vchodu.

„Hm. To jsem zvědav, jak dlouho to vydrží nepočmáraný,“ řekl si a pohlédl na dveře. Byly otevřené, což ho překvapilo, protože vždy, když tu doručoval,  byl dům zamčen. Také mu neuniklo, že i dveře jsou zcela jiné.

  Vstoupil do vchodu. Věděl, že adresát zásilky je starý pán, který bydlí ve třetím patře. Nebylo to poprvé, co měl pro něho balíček. Sotva učinil první krok byl opět překvapen. Chodba vyhlížela zcela jinak, než ji znal. Jeho zrak upoutaly schránky. Byly na jiné straně stěny a také zcela jiné.

„Tady ten barák snad prošel generální opravou,“ pomyslel si a došel ke schodišti.

„Hm. A výtah tady nepostaví,“ řekl si při prvních krocích po schodech.

  Zanedlouho došel do třetího patra. Adresát bydlel na patře zcela vpravo. Přistoupil ke dveřím. Klasický podlouhlý zvonek však na stěně nebyl. Místo něj tam byl kulatý mačkací.

„Vždyť tady měl normální zvonek. Co se to tady v tom domě všechno stalo?“ proběhlo mu hlavou a pohlédl na vizitku ve dveřích. Na ní bylo napsáno zcela jiné jméno a

z bytu byl slyšet klavír.

„Přeci nejsem v jiným patře. Snad se tady nevyměnili nájemníci?“ řekl si, když přehlédl štítky na zbývajících dveřích na patře, na kterých byla jména, která mu však nic neříkala. Byl naprosto zmaten. Začal mít divné tušení. Seběhl do mezipatra k oknu. Podíval se na zamlžený dvoreček. Poznával ho,  i když na něm byla kůlna, kterou nikdy ve dvoře neviděl.

„To jsem blázen. Jsem ve správným domě, ale všechno je tu jiný,“ pomyslel si a pak uslyšel na schodech kroky. Zadíval se na schodiště. Užasl. Uviděl kráčet muže ve staré poštovní uniformě, kterou viděl jednou v poštovním muzeu.

„Dobrý den, pane kolego…“ vysoukal ze sebe a poté se rozeběhl po schodišti dolů kolem překvapeného pošťáka. Nikdy snad tak rychle po schodech neběžel. Bál se uvěřit tomu,  co se mu dralo na mysl. Proběhl chodbou a vyběhl na ulici. Poštovní dodávka stála stále tam, kde jí zaparkoval. Po mlze nebylo ani památky a na modravé obloze svítilo jarní slunce. Zadýchaně se rozhlédl kolem sebe. Pak pohlédl znovu na dům. Byl to ten starý známý dům, který byl po stěnách počmáraný.   

 


KayTee
19. 04. 2004
Dát tip
zvedavec: povedala som len, že v Matrixe to bolo takto vysvetlené, nie, že je to moj názor ;o)) Ja osobne neverím v boha, ale verím, že po smrti žije naša duša ďalej, len v inej forme...v akej, to neviem...šak sa dozviem ;o))

zvedavec
16. 04. 2004
Dát tip
KayTee: čas je vraj vlastnosť hmoty, tak som sa učila. Mám takú vieru, že nie som len hmota, hmota je len (momentálna)schránka. Myslíš, že je to porucha programu? Kto vytvoril program? Pre koho? A načo?

Hermann
14. 04. 2004
Dát tip
Toto je stará a dobrá téma...Tvoja /zatiaľ/ najnovšia poviedka je ozaj dobrá a cítiť tu posun...Nápad je to dobrý..Pochopil som to tak, že sa ten poštár dostal dominulého času, ..Tošku som si nad tým lámal hlavu, ale keď videl toho druhého poštára v starej uniforme, tak to bol minulý čas, nie? haha prepáč...Ale poviedka je dobrá.....Ale nemyslím si, že sa jej hodí takýto názov, veď ten dom bol iba asi časť času v ktorom msa poštár ocito, lalebo bol čas iný len v tom dome, Tak potom by názov možno aj sedel, ale to je jedno...Toto sú prkotinské detaily, podstata je, že Fungus robí dobré poviedky a rád si ich čítam... P.S. Mimochodom i ja mám poviedku Dom, ale v trocha inom poňatí, len pre silné nervy-haha..Hermann tipuje....

fungus2
14. 04. 2004
Dát tip
Děkuji. Na tvé povídky se zaměřím!

gabio
13. 04. 2004
Dát tip
velmi mě to zaujalo, ale čekala jsem lepší konec... je to dobře napsané. tip

Hermann
13. 04. 2004
Dát tip
stiahol som a potom ohodnotím...Hermann

KayTee
12. 04. 2004
Dát tip
zajímavé..i ta debata pod tím ;o))) * Já věřím, že existuje něco tajemnýho.. Mimochodem, co říkáte na Deja´vu? V Matrixu byla dobrá hláška... Je to porucha programu... ;o))

fungus2
12. 04. 2004
Dát tip
Děkuji. Určitě existují věcí, kterým mi v současnosti nemůžeme plně porozumět.

fungus2
06. 04. 2004
Dát tip
Kdo ví co všechno je možné...

johanne
06. 04. 2004
Dát tip
nepřesvědčil's mě :))

johanne
05. 04. 2004
Dát tip
moc těmhle teoriím nevěřím, myslím, že současnost a minulost prostě nemůžou koexistovat nikdy jsem se ani nesetkala s nikým, kdo by mi tvrdil, že se tyhle věci prostě dějí... ale plyne to hezky svižně a navíc, proč se občas nezamyslet i nad tímhle, že :)))?

fungus2
18. 07. 2003
Dát tip
Určitě. K napsání této povídky mě inspirovalo několik případů, které se skutečně staly. Možná, že existuji tzv. časová okna která se za určitých okolností otevřou a ten, kdo se v nich ocitne je vržen bud do minulosti či do budoucnosti.

zvedavec
18. 07. 2003
Dát tip
Veríš, že také veci sú možné? Nejaký posun v čase? Je možné, že vedľa seba existuje prítomnosť spolu s budúcnosťou a minulosťou? Mňa také veci už napadli. Nedávno som o tom diskutovala tu v Písmákovi s niekým iným, nie je to nie som teda sama s takýmito uletenými predstavami. čo si myslíš Ty? :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru