Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

POŽÁR

14. 05. 2004
0
0
2184
Autor
fungus2

ČÁST PRVNÍ

Obloha byla azurově modrá a slunce nemilosrdně pálilo. Krajinou však vál zesilující vítr, který trochu sluneční žár zmírňoval.

 Po cestě jel červený hasičský jeep, který za sebou zvedal oblaka prachu. Dva muži v něm konali pravidelnou protipožární hlídku v lesním porostu.

„Vypadá to, že začal vát vítr z hor,“ řekl John Wejtasa sedící za volantem.

„Široko daleko žádný hory nejsou,“ zkonstatoval Jack Evanson.

„To se jen tak říká.“

 Po několika minutách uviděli na kraji lesa zaparkované auto. John jeepa zpomalil.

„Ty tu asi nebudou na houbách, co,“ řekl poté a zastavil. Pátravě se zadívali oba do lesa,  za kterým se nacházelo volné prostranství s výhledem na široké okolí.

„Tak si na ně posvítíme,“ rozhodl Jack a oba si to namířili lesním porostem k vyhlídce, na které se nalézala dvojice mladíků a dívek, kteří seděli u provizorního ohniště.

„Přejeme dobrý den. Nechceme rušit vaše milenecké rozjímání, ale ten táborák fofrem uhaste. Jste v chráněné oblasti a takhle u lesa rozdělat oheň je nebezpečné. Stačí pár jisker a bude požár!“ oslovil je John.

„A můžete být rádi, že nevyfasujete pokutu!“ dodal jeho kolega.

Čtveřice hned oheň uhasila a kvapně nasedla do auta, načež na cestě za nimi zbyl jen oblak zvířeného prachu.

„Jdu pro lopaty. Prostě to místo, co láká kdekoho rozdělat oheň,  zaházíme hlínou,“ mínil Jack a tak také učinili.

  Uběhla půl hodina. Jeli po cestě, která se blížili k silnici, která vedla mnohem výše mezi skalisky.

„Ten vítr začíná dout čím dál víc. Možná přižene nějakej déšť. Už tu hezky dlouho nezapršelo,“ řekl John.

„Jo všechno je tady tak suchý, že se práší od země, když na ní plivneš.“

„To bychom mohli soutěžit v tom, komu se více po plivnutí zapráší.“

„Ty máš ale blbý nápady…,“ zkonstatoval Jack, přičemž postřehl, jak se náhle na okraji silnice nad nimi objevila rozjetá cisterna. Ta vzápětí prorazila svodidla.

 „Podívej se nahoru!“ stačil vykřiknout. John překvapením vytřeštil oči a prudce sešlápl pedál od brzd a strhl jeepa do strany. Mezitím se cisterna řítila se stráně dolů. Oba přes zvířený prach, který se zvedl při smyku jeepa viděli, jak padající cisterna narazila bokem do jedné skály pod silnicí, jakoby se odrazila a s velkou ránou dopadla mezi stromy vedle cesty.

„K zemi!“ zařval John a oba ve vteřině vyskočili, načež se přitiskli do trávy vedla cesty vyšlehl oheň. Lesní porost vzplál jasným plamenem a oba na to vleže užasle hleděli.

 „Volej centrálu!“ vyhrkl John a vytáhl ze zadní části jeepa dva hasící přístroje. Pak se s nimi rozeběhl k divoce šlehajícím plamenům. Byl to zoufalý pokus o hašení. Několik stromů bylo již zcela v plamenech a oheň začal zachvacovat další lesní porost.

„Je to špatný. Pro silnej vítr sem nemůže přiletět letadlo ani vrtulník. Snad sem přijedou dřív, než se to rozšíří!“ sdělil mu po chvíli Jack.

„Ten vítr to začíná rozfoukávat. To je to nejhorší,  co se teď mohlo stát!“ křičel od ohně John a zahodil druhý vyprázdněný hasící přístroj. Silně vanoucí vítr popoháněl plameny a hořící kusy létající vzduchem začaly zažehávat oheň všude v okolí.

  Vzali do rukou poslední dva hasící přístroje a společným úsilím začali hasit několik keřů u cesty,  na něž přeskočily plameny. Tři se podařilo uhasit, ale okolní porost začal být zachvacován dalšími plameny.

„Zatracenej vítr. To je snad zákon schválnosti!“  řekl John a pohlédl na  hořící porost po obou stranách cesty.

„Sedej! Musíme pryč!“ zvolal Jack.

Jeep se rychle rozjel po cestě a všude za ním spalovaly nenasytné plameny veškerý porost a dým začal zahalovat vše kolem.

                                               KONEC PRVNÍ ČÁSTI

 


StvN
15. 05. 2004
Dát tip
Víš co, je to docela dobře napsané. Bez výrazných chyb. Ale nevidím důvod, proč bych to měl číst dál. Je to popis "obyčejné", běžné situace. Nic, co by mě nadchlo, chytlo, ohromilo.

fungus2
15. 05. 2004
Dát tip
Jasně. Třeba tě zaujme pokračování.

StvN
15. 05. 2004
Dát tip
Na to bych moc nesázel.

fungus2
15. 05. 2004
Dát tip
Já na to rozhodně nesázím o)))

StvN
15. 05. 2004
Dát tip
Ale snaž se tak, jako bych to měl číst.

bram
14. 05. 2004
Dát tip
jako začátek to nezní špatně, tedy pokud se Ti tam podaří vsunout nějakou zajímavou zápletku a příběh trochu rozvinout, opravila bych Ti tam ale pár věcí.. Po cestě jel červený hasičský jeep, který za sebou zvedal oblaka prachu.. nahradila bych "který" spojkou "a".. zní to líp.. Po několika minutách uviděli... po několika minutách čeho?? Buď bych tam uvedla po několika minutách jízdy nebo po několika minutách konverzace nebo po pár set metrech jízdy.. bude to znít líp. k vyhlídce, na které se nalézala dvojice mladíků a dívek, kteří seděli u provizorního ohniště.. zredukuj počet "kterých" :) stačilo by z toho udělat: k vyhlídce, kde u provizorního ohniště seděla... do auta, načež na cestě za nimi zbyl jen oblak zvířeného prachu. větu bych skončila za tím do auta. Zbytek je naprosto nepodstatná informace a taky už tam máš jednou použitý ten oblak prachu. Na tak krátkém úryvku by to nemuselo být. Jeli po cestě, která se blížili k silnici, která vedla mnohem výše mezi skalisky. opět zredukovat "která" když na NI (nikoliv NÍ) plivneš pedál od brzd - brzdový pedál nebo jenom brzdy.. pedál od brzd je blbost :) do jedné skály - do jedné ze skal Máš tam pár slov, který zní trochu kostrbatě: konali, zkonstatoval 2x, Ti dva spolu mluví hovorově, což je v pořádku, ale občas pronesou hodně spisovný slova, který normálně v běžné konverzaci nepoužiješ, tak si na to dávej taky bacha.. např. tohle bych nahradila: dout-foukat bychom-bysme no.. to je asi polovina, zbytek už se mi nechce.. :)

idle
14. 05. 2004
Dát tip
"dvojice mladíků a dívek" je nesmysl... dvojice jsou dva lidi.... když už, tak dvě dvojice či dva páry

fungus2
14. 05. 2004
Dát tip
Snad se mi to příště povede lépe napsat.

fungus2
14. 05. 2004
Dát tip
Nějak mi to ujelo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru