Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ja tě miluju a mam pro tebe plný život!!! (Bůh)

18. 05. 2000
6
1
10240
Autor
Chrjac

Vnimejte prosim Vas, co Buh Vam rika!!!

Bůh: Nebot´ tak jsem miloval svět, že dal jsem svého jediného Syna, aby žádný, kdo v něho věří, nezahynul, ale měl život věčný. Já jsem přišel, abys měl život a měl ho v hojnosti. Proč nežiješ plným životem? Protože jseš hříšný a oddělený ode mne. Proto nezakoušiš moje lásku a neplniš muj plán. Hřích oddělil tebe ode mne. Káždý zajisté zhřešil a nemá slávy moje. Odplata za tvuj hřích je smrt! Chceš řešení tohoto problému? Kristus je jediným zaopatřením pro lidský hřích. V Kristu zakusíš moje lásku a objevíš muj plán. Ježiš: Umřel jsem za hříchy tvoje, byl jsem pohřben, vstal jsem z mrtvych třetího dne, potom jsem se ukázal více než pěti stům bratří. Ja jsem ta cesta, ipravda, i život. Žádný nepřichází k Otcí než skrze mne! Bůh: Jestliže přijmeš mého syna Krista jako osobniho Spasitele a Pána, zakusiš moje lásku a budeš žít plným životem. Amen.

1 názor

Petka
06. 06. 2009
Dát tip
je mi vás docela líto když tady čtu jak se tady všem příčí Bůh, Bible, Boží slovo,rouháte se strašným způsobem a jednou se možná budete hodně divit, já Boha miluji a věřím že on mě taky, už mi mnohokrát pomohl,mnohokrát pro mě učinil zázrak když jsem se modlila za věci skoro nemožné,mám s ním už mnoho osobních zkušeností, lituju vás že vy Boha nemáte, to musí být pustý a prázdný život bez nějakého smyslu. Tady na světě jsme přece proto, aby jsme se vytřídily kam kdo půjde po smrti, život na tomto světě je jen záblesk oproti věčnému životu...lidé nechcou Boha, protože se jim zdá že by si nemohli dělat co by chtěli, užívat si po svém, jak oni to chtějí, podle své vůle, to se vám nelíbí, ale neumíte si ani představit jak nádherná může být Boží láska když se jí plně oddáte, když Bohu dáte do rukou svoje cesty, tak on vás vede, tak jak je to nejlepší pro vás, samozdřejmě vám dává do cesty různé zkoušky, ale pokud vytrváte, máte požehnání a odměnu v nebi. Já neznám žádné náboženské litery, ani nechodím do kostela, nejsem katolík, ale tzv.protestant, mám víru v živého Boha a nemodlím se k panence Marii, co ta je?? ta měla za úkol porodit Ježíše Krista, ale ona není Bůh, nevím proč se katolíci modlí "panenko Maria oroduj za nás", to podle mě je trochu mimo mísu.... no každý si to přeberte podle sebe, čekám pěknou kritiku a nevím co ještě...víc psát nebudu, je toho sice strašně moc co bych mohla ještě napsat, ale myslím že tohle bude stačit na objasnění toho co jsem chtěla sdělit. pa

Robynson
02. 06. 2003
Dát tip
Ty mne miluješ? Já tebe také. Kdy se sejdeme? Tvůj milující Robynson...

To nechápu...citace z bible...to bych uměla přepsat taky...myslim :-))) A podle mě je Bůh, pokud je takovej, jak se o něm vypráví, zlomyslnej a ješitnej stařec. A pokud je všude, i ve mně, tak proč potřebuju prostředníky, abych s nim mohla mluvit? A proč potřebuju chodit do kostela, když je i tady v tom paneláku? A proč někoho miluje a jinýho ne? A vůbec, já ho nemám ráda a nestydim se za to.

A vůbec! nechci milovat svoje nepřátele! A nechci se nechat bít! Když mě někdo praští kamenem, tak já po něm střelim cihlou! A když mi Bůh řekne, abych zabila svýho syna, protože jemu se zachtělo.....

clovrdik
31. 03. 2003
Dát tip
cekanko, souhlas :-)

Taky mě napadá, jestli to neni nějaká neplacená reklama :-)))

clovrdik
31. 03. 2003
Dát tip
no, tenhle "autor" tady míval svýho času takovejch úletů povícero :-)

Kterej? Bůh, nebo Chrčivej Jack? :-)

clovrdik
31. 03. 2003
Dát tip
:-)))))) Chrčivej, pochopitelně :-)))

Hm, tak už vim, kono tu nečtu :-)

Nosferatu
03. 08. 2002
Dát tip
Ideologie moci to bylo ve fašismu taky.....

S
25. 07. 2002
Dát tip
Saul - ja bych spise navrhoval se prokousat jogou a potom vyzbrojen jejim nahledem na svet lze i ten krestansky videt z mnohem prijatelnejsi perspektivy. Tak zaprve - Ego neni to, co by melo mit vecny zivot. Neni mozne slouzit dvema panum - sobe samemu (Egu) a Bohu. Takze, mily Nosferatu, jisteze SE muzes opajet obzerstvim, ale jde o to, jestli se opajis TY, jako ta nesmrtelna duse, ke ktere promlouva liturgie, a nebo Ty jakozto lidske Ego, ktere je smrtelne stejne, jako Tve telo. O tom to je. Zbytek pak je nanos ideologie moci, ktera je v krestanstvi velmi pritomna, ale tu bych nedoporucoval brat vazne.

zoo
16. 07. 2002
Dát tip
Teda, nechci tu propochodovat za nadrzlíka (i když...), ale Vy vážně nemáte občas pocit, že "TO" 'nahoře?' si mne potměšile ruce nad tím, kolik bytostí se TADY DOLE imrvére pokouší dodržovat JEHO poměrně nesmyslná pravidla?

Nosferatu
12. 07. 2002
Dát tip
Tak obracím se k posledním veršům/Jestliže přijmeš.../Žít plným životem vždyť křestanství zakládá na odříkání a motlidbách.Nelze žít plným životem pokud jste křestaň.To se menžete ani pořádně nažrat,protože by to bylo obžerství.Nemůžete se obléct,byla by to pýcha atd atd... Osobně křestanství nějak nerozdejchávam...Tak zatím Děti boha....

Dědouch
26. 12. 2001
Dát tip
debil :)

Robynson
26. 12. 2001
Dát tip
Jak příjemné palivo,ony náboženské slavolami pro potravu třesoucího se a zesláblého ega. Nu,zesílí - li a zmoudří, jistě progresivnější metodu sobě nalézti dokáže, neb každý má právo sahnout do vyšších míst a pozvednout duši svoji ke mě. Váš Bůh :-))

Jelen
24. 12. 2001
Dát tip
A plnej krmelec by nebyl?

Ute
23. 12. 2001
Dát tip
No - máš pravdu. Taky nevím, proč by sis měl za vším představovat boha. Vždyť je to jedno, jak se to nazve, pořád jde o totéž. Přeji krásné a hluboké prožití 4. adventní neděle... :-)

Ute
21. 12. 2001
Dát tip
clovrdik: zdáš se mi trochu nedotknutý dějinami fyziky a životní filozofií osobností fyziky. I současná (resp. minulého, 20. století)kvnatová fyzika je pokorná vlivem uvědomění si nedosažitelnosti, neobsáhnutelnosti světa, jímž se zabývá. Vlivem uvědomění si relativnosti jakéhokoli tvrzení. Nedělá si nároky na to, že nechází tu Jedinou Pravdu. Zdá se mi,že jsi zamrznul v novověkém pozitivismu, v době okouzlené newtonovskou mechanikou v nově se společensky utvářející společnosti. (Anebo v komunistickém ateismu minulého režimu, kde věřit v boha bylo stejně dětinské jako věřit v ježíška? (-hihi, to je dobrá hříčka) Zkus se trochu zabrat do teorie fyziky a objev, že i její základy stojí na axiomech a úvahových konstruktech, protože dál už je její mez, hranice, stopka, za kterou už jít neumí. Ani nemusíš jít do "vysoké" fyzikzy - stačí, když se popídíš po původu jednotek fyziky a zjistíš, že celá mechanická část fyziky stojí na "vodě", na úvaze. Nechci to parafrázovat. Svět fyziky je mi blízký a když se jím začneš zabývat, zjistíš, že není odlišný od světa jak o něm mluví S, je v něm cítit bůh na každém kroku a čím víc se o tomto světě dovídáš, tím jsi před bohem pokornější. Nemusíš se stydět - k tomu v nějaké podobě (resp. za použití různých termínů) došli všichni Fyzici.

clovrdik
21. 12. 2001
Dát tip
Ute, pouze tvrdím, že fyzika podává v daném okamžiku nejpřesnější obraz přírody, jaký můžeme mít, Neříkám dokonalý, protože fyzika zdaleka není uzavřená věda, ale tvrdím, že nejpřesnější. Píšeš, že svět fyziky je ti blízký ... Mohu vědět, jak moc je ti blízklý ? Rád se nechám poučovat :-). Ano, čím víc poznávám, tím víc si říkám, jak je to všechno krásně provázaný, ale opravdu nevím, proč bych si měl za vším představit nějakého boha ? Ne ne, nic takového nepotřebuju.

S
30. 11. 2001
Dát tip
clovrdik ... nevsiml sis male drobnosti, ze jsem rekl... ..oba dva stojime, jak se zda, na jinem brehu MOZNA teze reky... kdyby sis tohoto vsiml, nemohl bys me nikdy osocit z toho, ze tvrdim neco JASNE. Ja ani nevim, zda-li vubec nejaka reka je, avsak - co jsem chtel rici a na cem se v posledku shodneme je, ze nase svety, Tve "pokorne" fyziky a muj svet "car, kouzel a bozi pomoci" dva jsou a asi i nadale zustanou.

clovrdik
30. 11. 2001
Dát tip
"ale bohuzel z meho pohledu je neprijatelny, protoze ja JASNE vidim, ze tece doleva. ...." - konec citátu

S
30. 11. 2001
Dát tip
clovrdik - jisteze, protoze coby carodej nemohu poprit sam sebe.

Radost
30. 11. 2001
Dát tip
Dalmatika: ale jiste ze je spousta takovych, kdo ma viru bez cirkve (a cirkev bez viry :-)) clovrdik: to je vice nez jen militantni materialismus S: Ssssouhlasim :-)) se vsim

clovrdik
30. 11. 2001
Dát tip
Radost : ještě víc ? ó, ty mi lichotíš :-)))))) A co to prosímtě je, mohu-li se zeptat ?

Dalmatika
29. 11. 2001
Dát tip
Pamflet o církvi našich předků jež představovala pro ně boží vůli na zemi. Líbej prach, jsou to tví předkové, vzívej nebesa, sídlí zam bohové, jen dále od Židů, jsou Ježíše vrahové. Jen v Bohu najdeš svou útěchu, kup si včas odpustky, zbavíš se tak hříchu. Peníza a dábel jsou z jednoho pelechu! Upalte čarodějnici, krásně bude hořet její šat, pojďte se věřící pohledem pokochat. Dala vám všem, ač nechtěla dát, neměla faráři chodit žalovat. V neděli mše ráno a motlidba večerní, v noci se ztrácí pak, sousedům obilí. Panáček požehnal nám nad mešním vínem vždyť není tu rozdílů, ke Kristu tíhnem. DOKTRÍNA VÍRY BIČEM JEN SÍLÍ !

clovrdik
29. 11. 2001
Dát tip
Dalmatiko, kdyby to bylo samostatně vložený dílko, rozhodně bych Ti dal TIP a zařadil do klubu literatury o hnusu v nás a kolem nás; máš svatou :-))) pravdu

Dalmatika
29. 11. 2001
Dát tip
clovrdiku už je to zařazeno jako samostatné dílko

S
29. 11. 2001
Dát tip
Clovrdik - kde beres tu drzost :))) zapominat na to, ze takrka veskery pokrok vedy stal na zaklade lidske fascinace bozi vsemohoucnosti? Kdyby byl nebyl vsemohouci, nikdo by se neodvazil scitat nekonecne rady, jak k tomu nemeli odvahu recti filosofove. Descartes, Newton, Leibnitz, Spinoza ... vsichni byli fascinovani bozim svetem.. Vubec nevis, o cem mluvis. I ta slavna Computer Science vyrostla z Kabaly, bez ni, bys vubec nemel pristup k tomu, co ted pisu... Zkus si najit prameny a ne jen prskat beze smyslu a pesti busit do stolu kricic JA MAM PRAVDU!

S
29. 11. 2001
Dát tip
Dalmatika .. michas viru a cirkev .. a tedy jsou hrusky a zablacene pneumatiky vozu, ktery je veze... Zkus si kousnout do pneumatiky a do hrusky a ochutnej rozdil. Tak vidim rozdil mezi virou a cirkvi ja. Nema cenu se tim dale zabyvat a znovu pitvat tuto davno rozresenou zahadu.

Dalmatika
29. 11. 2001
Dát tip
Drahý S Ja nic nemíchám. Instituce víry je církev a jako taková s vírou uzce se spojuje. Kdo ma cirkev bez viry? Nikdo. A vira je jen interpretací církevní doktríny

clovrdik
29. 11. 2001
Dát tip
S : směšné, opravdu jsou tvoje argumenty směšné; z čistě praktického hlediska - lidské poznání vesmíru i tak obsahuje zatím velké množství nevysvětleného a pokrok je v tom, že se občas nějaká z těch věcí podaří objasnit; ty ovšem jdeš úplně obrácenou cestou - do toho všeho naopak přinášíš nedefinovatelné a matoucí věci, jako je nějakej bůh. Je tvoje smůla, že v tom, co uvádím jako argumenty, nejsi schopen ( a nebo ochoten, což je ovšem ta horší varianta ) vidět nic jinýho, než budšení do stolu a křik.

S
29. 11. 2001
Dát tip
Clovrdik - Tva neskonala Vira ve vedu a poznani a poznatelnost sveta vubec je jen jednou z dalsich forem VIRY. Fyzika neumi dokazat, ze tomu tak JE, jak rika ona, naopak, vi se, ze zadna UNIVERZALNI teorie ani PRAVDA neexistuje v ramci lidskeho poznani. Fyzikalni Vira ma zas jine kneze a zakonodarce, cirkev teto viry ma vlastni kostely, zasvecovaci ritualy, obrady, stoupence i odpurce. Co je pro me podstatne je jenom to, jak TOLERANTNI jsou lide (po)stizeni tou kterou fromou viry k ostatnim lidem, jak mnoho se snazi vnutit jim SVUJ pohled na vec. Oba dva stojime, jak se zda, na jinem brehu mozna teze reky, ja dobre chapu tvuj postoj, ve kterem rikas, ze ta reka tece vpravo, ale bohuzel z meho pohledu je neprijatelny, protoze ja JASNE vidim, ze tece doleva. Nezbyva, nez aby si kazdy nechal tu SVOU pravdu a jen obcas se spolecne muzeme ponorit a zaplavat si v proudu, nebo si dat zmrzliny...

clovrdik
29. 11. 2001
Dát tip
nechám tvou pravdu, jasně že jo, akorát - všimni si vlastních formulací - říkáš, že fyzika sama ví, jaké jsou současné hranice poznání, zároveň ovšem tvrdíš, že JASNĚ vidíš řeku tekoucí doleva. Hmm, to jen asi, abych si udělal obrázek, kde je skromnost a pokora a vědomí vlastní nevědomosti ( to na straně fyziky ) a naopak, kde se zarytě obhajuje ničím nepodložená teze boha, bez sebemenšího náznaku skromnosti vyjádřené např. tím, že možná opravdu žádnej není. Takže v podstatě tvrdíme to samé, akorát že já z pohledu pokorné fyziky, kdežto ty z pohledu "neomylného" náboženství :-)). Prostě jsi se chytil do vlastních slov, což se ostatně dříve či později dalo čekat :-). Jinak - zmrzlinu bych si dal, protože stzdený působí jako nejlepší prevence proti nachlazení v krku :-)

Dalmatika
28. 11. 2001
Dát tip
Začíná další dějství, na jeviště opět přichází Dalmatika a Clovrdik na sebe jistě též nenechá dlouho čekat. Ačkoli tajemný S ne¨hovořil jako oni, Dalmatika tleská jeho zdatné rétorice a pokouší se navázat na téma, které jinenechává chladnou. Někteří lidé bezesporu zavádějí do svého života pojem Bůh, který mě zůstává i nadále v myšlenkách jako pojem lichý. Nemohu si pomoci leč mám za to, že tento pojem je poněkud pasé a mohlo by se stát, že bude z odborných slovníků lidmi radikálními vymícen. ale to ponechme budoucnosti, která jediná může tuto problematiku osvětlit. jistí slavní matematikové jistě nenácházeli problém ve spojení boha a matematiky ale přisuzuji tuto skutečnost tomu, že tito matematikové žili v dobách dávno minulích, kdy byla víra bezesporu spjata se vším v četně matematiky. Toto je dnes už ovšem historie a my se na každém kroku setkáváme s poznáním, že Bůh nejspíše buďto není, nebo v dnešním hektickém světě už prostě nestihne být všude jako v dobách,kdy byla na zemi méně lidí. Dalmatika se loučí a už netrpělivě očekává nástup človrdika

clovrdik
28. 11. 2001
Dát tip
Dalmatika, Tvá věta že "nestihne být všude jako v dobách, kdy bylo na zemi méně lidí" mě dokomnale pobavila :-))) Krásný nadhled a ironie bezvadně vykreslená :-). Opět tleskám ( už se opakuju, co ? :-)) ) Ad S : ale jo, bezevšeho můžou být okamžiky, kdy se osvědčilo zavedení tohoto pojmu do osobního výkladu světa, jak pravíš ty. Ale to je stejný, jako se fyzikálně osvědčilo zavedení pojmu např. hmotný bod - a každý ví, že nic takového neexistuje. Rozdíl je v tom, že fyzikové vědí, že je to jenom pojem a netvrdí, že to existuje, kdežto věřící lidé to o bohu tvrdí. A v tom je jádro sporu. Bezevšeho, ať si věřící mají teorii jakou chtějí ( pokud ovšem nebudout tuto teorii používat jako bič proti zdravému rozumu, jak se děje od dob vzniku náboženství dodnes ), to je pak jejich problém a jejich škoda. Dále, ad S : ale mluví se tady o tom, že bůh je mimo prostor a čas, to tady někde zaznělo a proti takovým spekulacím se musím ohradit tak a pokračování zase příště

S
28. 11. 2001
Dát tip
A uz je tu zase S a notuje svou oblibenou pisnicku.... Clovrdik - velky problem fyziku je prave ten, ze si pletou sve teorie se svetem, jako takovym. Svet, jako takovy, SVET s velkym S, je NEPOPSATELNY fyzikou - a Ti Fyzici, ci spise fyzici, kteri to nevedi, se dopousteji hrube zvule. Svet a Fyzikalni svet DVE veci jsou. A proto tvrdim Ja, ze fyzikalni svet a Bozi svet jsou si rovnocenni v tom smyslu, ze oba dva tyto svety jsou Teorii, kterazto s nasim svetem koresponduje tak ci tak dobre, ci spatne, nikdy vsak presne. Navic, a to podotykam zas a znovu, svet jak se zda, je stejne zavisly na pozorovateli jako naopak, a proto je svetu vlastne tolik, co lidi a vsech kombinaci. Navic se stale vic priklanim k nazoru, ze svet je tolika rozmerny, kolik je lidi + nejake ty rozmery navic. Zkuste se zamyslet nad tou nadherou - kazdy clovek v sobe nosi souradnici CELEHO sveta.. Cemu on da VAHU, to bude mit VAHU v celem svete! Cemu uverite, to se stane ve vasem rozmeru platne a dulezite. A co cini Fyzici, Statnici, Fundamentaliste??? Snazi se Svuj Svet vnutit ostatnim, nechteji mit vice svetu, ale jen JEDEN, ten, ve kterem vladne FYZIKA, PRACHY, ALAH, BUH... Jenze tak tomu neni a nebude, dokud bude na svete vic, nez jen Jeden clovek. S zase odchazi a trochu duma a premysli nad tim, jestli nad jeho ideou mnoharozmerneho prostoru se bude zamyslet nekdo, kdo cely svuj zivot vzdy pocital jen na rozmery ctyri... No, necha se prekvapit...

dave_page
28. 11. 2001
Dát tip
S: Pekne, opravdu pekne, buhuzel i vsemocny chaos je determinovatelny.

Vaca
28. 11. 2001
Dát tip
jo, jo Piži, plně s tebou souhlasím...už jen co je v Bibli rozporů a protiřečení...

clovrdik
28. 11. 2001
Dát tip
S : kde se v Tobě bere ta drzost srovnávat fazikální svět s jakýmsi "božím" paskvilem ????? Uvědom si laskavě, že ten fyzikální pohled umožnil veškerý technický pokrok !!! A ty se opovažuješ to srovnávat s nějakým tmářstvím ???????????!!!

Dalmatika
26. 11. 2001
Dát tip
Clovrdiku: dekuji dekuji, uklanim se na vsechny strany

S
26. 11. 2001
Dát tip
A clovrdik a Dalmatika odchazeji z jeviste, aby zde o5 vystoupilo prapodivne S, ktere vubec nebude mluvit jako oni.. Taktez mu nikdo nezatleska... Ad clovrdik: Buh neni overitelna velicina, avsak v nekterych chvilich toho ktereho lidskeho zivota se OSVEDCILO zavedeni tohoto pojmu do osobniho vykladu sveta. Nic vic, nic mene. Ad Dalmatika: To, ze nesouhlasis se srovnanim viry a matematiky je TVOJE vec, ver nebo ne, mnozi slavni matematikove v tom takovy velky problem nenachazeli.. A do tretice: Clovrdik, ono se jaxi nemluvi o tom, ze "mimo" je buh, ale o tom, ze buh je "vsude" kolem! ... S se uklani a prenechava misto dalsim recnikum. Spiklenecky pritom mrka na Radost...

Dalmatika
23. 11. 2001
Dát tip
Clovrdiku nemáš za co děkovat, ale klidně tleskej. Děkuji

Dalmatika
23. 11. 2001
Dát tip
Drahý S, tvá polemika je jistě zajímavá ale zřejmě jsi nepochopil, že : "Na počátku bylo slovo, to slovo bylo od Boha, to slovo bylo Bůh." je citát z bible. Podle toho se dá usuzovat, že počátek musí být. A konec přijde jistě také. Navíc nesouhlasím se srovnáním víry s matematikou. a dodávám, že nenám nic proto tomu, když někdo věří v boha jak jej představuje křesŤanství.

clovrdik
23. 11. 2001
Dát tip
néé, žádný "To" nutné není, to je jenom spekulace, ničím nepotrvrzená. S : samozřejmě, že na "počátku" kauzalita (alespoň v tom smyslu, jak jí chápeme ) platit nemusí; ale docela mimo mi příjde vykládat, že něco "mimo" existuje, nějakej bůh. To je fakt neověřitelná spekulace a daleko férovější mi příjde říct, že nelze tvrdit o těhle věcech nic, než se ohánět bohem. Dalmatiko : tleskám, tleskám, až mě ruce bolej :-))

Dalmatika
22. 11. 2001
Dát tip
Bible jako kniha není tak špatná a křesťanství jako filozofický směr také ne. Otázkou ovšem zůstává, zda něco takového jako je Bůh může vůbec existovat. Jako příklad bych uvedla větu která mi už dlouho vrtá hlavou: Na počátku bylo slovo, to slovo bylo od Boha, to slovo bylo Bůh. Probůh řekne mi někdo kdo řekl to slovo, když ještě nebylo nic a nikdo? Když na počátku nebyl ani Bůh? Kde se teda vzalo slovo? A kde se vzal ten Bůh? No a nakonec: Kdyby byl dobrý nápad, myslím, že knihu podobnou bibli bychom také dali dohromady no a možná, že za pár tisíciletí by byla podobnou legendou jako je dneska Bible. děkuji za pozornost. Závěrem ještě snad, že kdyby bůh byl vypadalo by to tu jinak. Takže můj dojem je: Bůh není!

Dalmatika
22. 11. 2001
Dát tip
Ještě jedna věc. Promiňte mi všichni věřící. Myslím, že i Ježíš je abych tak žekla omyl, nebo spíše legenda nezaložená tak zcela na pravdě. Traduje se, že když měl být Ježíš ukřižován, mohl si židovský lid vybrat jednoho ze tří včetně Ježíše, aby jej zachránil. Byla by mu udělena milost u příležitosti nějakého židovského svátku. Judea byla v té době Římskou provincií a římané jak známo měli své náboženství a náboženství ujařmených národů nepodporovali. Proč by tedy uděloval místodržící milost u příležitosti něčeho nezákoného a tím jistě židovský svátek byl? No a nakonec v dějinách neexistuje zmínka, a římské archivy se zachovaly, o něčem podobném Bajce o Ježíši Nazaretském. Naopak byl oběven svitek popisující proces s jistým Ježíšem ben Asinem (nebo nějak podobně) který běhal po Jeruzalémě a křičel že nastane konec světa a že je spasitel. Dostal prutem a vykázali ho z města. Tolik k Ježíší Nazaretskému.

clovrdik
22. 11. 2001
Dát tip
Dalmatiko, díky a tleskám :-))))))

S
22. 11. 2001
Dát tip
Dalmatika - odpoved na Tvoji otazku.. Probůh řekne mi někdo kdo řekl to slovo, když ještě nebylo nic a nikdo? Když na počátku nebyl ani Bůh? Kde se teda vzalo slovo? A kde se vzal ten Bůh? Z ceho, prosim, usuzujes, ze na POCATKU platilo neco jako predtim a potom, neco jako Kauzalita??? Proc by mela TVA logika platit na pocatku sveta?? Umis dokazat, ze OD POCATKU PLATILO PRED TIM a POTOM? Samozrejme, ze neumis, je to jenom Tva omezenost, ktera Ti brani nahlednout tam, kde neni rise casu. Kdyby si studovala Matematiku, vedela by si, ze pred zacatkem primky nic neni a pred prostorem za prostorem nikdo nesmi stat... Slovo, logos - ma mnoho vyznamu. Je nevyslovitelne a ve vyslovenem, v podobenstvi se ukazuje to, co nemuze byti vysloveno. Ne snad, ze by to nemelo byt sdeleno jako nejake skryte uceni, ale proste proto, ze nas jazyk neobsahne to, co je jim oznacovano. Prave proto se Ti mozna zda ona veta tajemna, ale ona je OPRAVDU mysticka. Tva namitka mi pripomina VYHRADU sceptiku Sysifos, ze p. Marie nemohla byt vzata na nebe, protoze v te dobe nebyly zadne rakety... Hmmm... Pouze s jednim s Tebou naprosto souhlasim: Takže můj dojem je: Bůh není! Ano, tento Tvuj dojem je naprosto pravdivy, protoze Kdyz Boha neznas, pro TEBE neexistuje ani nikdy nebyl... V Tvem svete nema misto, ani ve svete predstav, nemuzes jej pojmenovat a nevis, co to slovo muze znamenat u Vericich. Proto je JEDINE spravne, ze rikas, ze BUH neni. Kdyby jsi rikala neco jineho a PRESTO Boha neznala, bylo by to jeste horsti :) ... I kdyz nejste paranoidni, neznamena to, ze Vas nesledujou! Az prijdou na Zem Bozi kravy, budeme vsichni spaseni.

Radost
22. 11. 2001
Dát tip
bozi kravy :-))) a co takhle bozi telatka? Ne ale vazne: To si OPRAVDU myslite, ze svet je tu porad a nema zadny jiny smysl nez se najist, napit a zplodit deti? Ze neni nic? V Boha jako takoveho, jak je prezentovan tady, neverim. Bible se urcite nemuze brat do slova (a to myslim doslova) a krestanská cirkev udelala spoustu chyb a podobne, ale porad si myslim, ze pro opravdove videni sveta je ono nedefenivotalne Buh, pro jednoduchost To (Lao-c´rikal, ze i kdyz Tao nazveme jako "To" tak už je to zavadějicí. A ja Tao vnimam jako stejny princip, ktery je ukryt pod pojmem Buh), takze toto To je nutne. Nemuzu si pomoct, ale predstava sveta bez Toho mi prijde naprosto prazdna, sediva a ubijejici.

Climaster
22. 11. 2001
Dát tip
:o))))...boha jeho...666

Ribi
19. 11. 2001
Dát tip
Ameň ... hovorím vám ... ameň

Pepe
17. 11. 2001
Dát tip
Bibli sepsalo několik hodně normálních spisovatelů. To si jenom někdo sedl a vybral pár líbivých příběhů a hle - byla Bible. Tomu bych zrovna boží kniha neříkal.

Ald
13. 11. 2001
Dát tip
piži -tak, tak

dave_page
13. 11. 2001
Dát tip
clovek - nejvetsi omyl boha X buh - nejvetsi omyl cloveka to bible >> jen by me zajimalo, proc se ji tedy krestani neridi? Necim mavat pred nasim oblicejem a pritom skutek utek.

MrSasa
30. 06. 2001
Dát tip
Lidi lidi! Bůh není... KU*VA UŽ!!!

nerad bych se rouhal... co jsem něco málo prečetl, souhlasím s Piži a s Břízou

Piži
27. 06. 2001
Dát tip
To, ze se bibli da dokazat cokoliv, neni dukazem jejiho bozskeho puvodu. Stejne tak se da pouzit i jakakoliv jina delsi kniha.

clovrdik
27. 06. 2001
Dát tip
Piži, děkuji a tleskám za krásný párslovný vyjádření o tom srovnání Bible a Marxova Kapitálu. Kdyby to šlo, dostal bys TIP, jenže to nejde, tak aspoň takhle :-).

Piži
26. 06. 2001
Dát tip
Jak muzete pri podpore viry argumentovat bibli? To mi pripomina tvrzeni, ze komunismus musi fungovat, protoze to pisou v Kapitalu. Copak byla jednoznacne potvrzena pravost informaci obsazenych v bibli? Tedy konkretne to, ze tyto informace pochazeji od boha? Neni vam divne, ze vhodnym citatem z Bible je mozne dokazat cokoliv?

Piži
26. 06. 2001
Dát tip
Jak muzete pri podpore viry argumentovat bibli? To mi pripomina tvrzeni, ze komunismus musi fungovat, protoze to pisou v Kapitalu. Copak byla jednoznacne potvrzena pravost informaci obsazenych v bibli? Tedy konkretne to, ze tyto informace pochazeji od boha? Neni vam divne, ze vhodnym citatem z Bible je mozne dokazat cokoliv?

Spvrivs
26. 06. 2001
Dát tip
To, že Bible zná odpověď na všecko, spíš potvrzuje, že je od B.. Co by na tom mělo byt divného?

Spvrivs
26. 06. 2001
Dát tip
Sorry, zapomněl sem dat avízo.

člobrda
26. 06. 2001
Dát tip
Ahoj Lidi, nedavno jsem si psal se svou dobrou kamaradkou, ktera mi vytykala, ze tim, ze obcas ziju vysoko na oblacku, ze to zkratka neni recept na stesti, a ze se tim vsim ucpavam, a snazim se ucpati misto, kde ma byt ve me Buh.. pisu o tom , protoze si myslim, ze to tady taky patri stejne jako ma odpoved : .......Je skoda, jestli pokladas romantiku za mou filozofii zivota, je to jen ma cast a verim , ze spousta vericich lidi je take romantickych, stejne jako Buh, protoze by jinak nebyl schopen tvorit tak krasny svet, ktery se stale tvori, dokud stale roste trava, kvetou kytky, lide se miluji a rodi deti, to je stale tvoreni a jak velka romantika je v tom !!! a v mych kresbach , basnich , v tonech , ktere se snazim ze sebe vyloudit, je neco, pro co to delam, nezustavaji ve mne, protoze je na druhy den temer neznam, je krasne verit tomu, ze to napsal ci namaloval ten, kdo na to ted kouka, ve svete je dalsi prostor a ten prostor jakoby unikal v tech chvilich, kdy jsi nekde jinde, kdy nejsi ani v minulosti ani v budoucnosti, neni to tak v bibli ? .. nebude nic nez pritomnost..... pro tohle to vsechno delam, mozna jen pro dobrej pocit, ale pro me to je dulezitej pocit, kdyz se clovek usmeje a nadechne pote, co neco precte, pote co se koukne na obrazek .. je to tezke a me se to nedari, protoze jsem namaloval malo krasnych a dobrych obrazku a napsal malo dobrych basni ci povidek, ale mam z toho radost a budu mit radost, kdyz budu ucit malovat a psat sve deti, i kdyz to nebudou zrovna stastne obrazky a povidky.. myslim, ze i buh chce aby lide tvorili stejne jako on , a aby meli radost z toho, co vytvoril.. a to je ta ma romantika ...mit radost z toho co je vytvoreno, neni vysedavani na oblacku, ale byt uprostred toho a docilit toho, aby jednou jeden malej kluk ci holka , pred tim , nez zmackne nejake tlacitko, nebo spoust zbrane , vedel, ze umi i neco jineho.... aby ve jmenu sveho boha nezacal nicit to co pro lidi ten Buh vytvoril.. ze clovek umi spooustu krasnejch veci.. ze umi TVORIT a nejen nicit.... .......... ale jsem stastny, ze mam takovou kamardku, s niz je rozhovor nekdy ostrejsi ale o to vice obohacujici, samozrejme, kdyz je chodnik mezi nami dlazdeny uprimnosti.. PS: ale jinak si myslim, ze romantika vlastne neexistuje, je to jen schopnost videt v pomeranci pomeranc, v zebrakovi cloveka, v silnici cestu, a proc ne v Bohu cloveka ? jooo, uz fakt konciiim

rs232
25. 06. 2001
Dát tip
to jsou věci...

Helejte, možná je to trochu od věci, ale... čo si predstavujetě pod takým pojmom "plný život"? Je to snad něco jako plná lednička nebo něco na ten způsob?

kapitan
22. 06. 2001
Dát tip
Já osobně jsem věřící,ale můj názor je,že takto hlásat,nebo spíš vnucovat víru,je přinejmenším pošetilé.Ůkolem Církve a jejích členů,není podle mne nějaká mohutná agitace,reklamu at si dělají firmy na svoje zboží.Víra je natolik osobní záležitost,kterou nelze získat letáčkem,nebo takto propagovat.

clovrdik
21. 06. 2001
Dát tip
Spvris, jenže já nejsem křesťan, já jsme jenom normální člověk, kterej vidí ten hnus kolem nás. Tvoje poznámka mi příjde velmi pokrytecká.

Spvrivs
20. 06. 2001
Dát tip
člobr: To není křesťanské. Každej by měl mít šanci na (vlastní) nápravu. (Miro:) A ještě k té naší diskusi: Já bych bez víry asi nebyl tak hodnej, jak su. Já su totiž od přírody hroznej egoista a z víry se učím žít slušně mezi lidma; a to považuju za pozitivní. Lidské postoje se utváří v socializačním procesu. Ať chceš nebo ne, lidi vychovávají svoje děcka, čímž jim de facto vnucují normy chování. Nech lidi růst jako plevel na neobhospodařovávaném poli a budeš mít ze společnosti zvěřinec, kde vražda bude něčím naprosto normálním.

Miroslawek
20. 06. 2001
Dát tip
Spvrivs: o tom snad naše diskuse vůbec nebyla, ne? Ty seš hodnej? Páni ... ehm ... kde Tě vystavujou a kolik stojí lístky? Přijel bych se podívat ...

Spvrivs
20. 06. 2001
Dát tip
Miro: Nemůžu říct, že bych byl svatej, ale je fakt, že (křesťanská) výchova a víra mě změnily k lepšímu.

Miroslawek
20. 06. 2001
Dát tip
Spvrvis: to je tak strašně diskutabilní ... na jednu stranu utvářela nás všechny ... protože ať nevěříme nebo věříme v co chceme ... jsme původně křesťanská společnost a všechny naše hodnoty z toho vycházejí ... na druhou stranu z toho vychází i hodnocení toho co je dobré nebo zlé ... lepší nebo horší. Takže to jakými se stáváme vlivem výchovy ani tolik nesouvisí s tím v co, jak a jak mnoho věříme .... a jestli je to dobré nebo špatné nejsme tedy schopni z tohoto hlediska "objektivně" posoudit. Kdyby Tě vychovávali kupříkladu pralesní indiáni ... měl bys úplně jiná měřítka na to, co je správné, dobré a zlé ... i na sebe, jak by ses podle nich hodnotil. Netroufnu si tvrdit, že pralesní indiáni jsou horší lidé jen proto, že mají jinou hodnotovou stupnici, vědomosti a víru. Ale Ty se můžeš stát misionářem. Na té hlouposti, co jsi mi právě řekl, je krásně vidět to, o čem jsem s Tebou diskutoval ... jakákoliv víra ... mechanicky aplikovaná bez rozmyslu a pochopení širších souvislostí ... Ti nepomůže být lepším člověkem.

Krel
20. 06. 2001
Dát tip
PROSÍM UŽ DOOOOOOOOOOOOOOST!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!PROSÍM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

wendigo
19. 06. 2001
Dát tip
Tak to muselo být moje auditko-))) Považuju ten názor za svůj, ale to neznamená že dva různí lidé nemohou dojít ke stejnému závěru....

wendigo
18. 06. 2001
Dát tip
Bůh tak miloval svět, že obětoval jediného syna? Ale, ale...Trošku si protiřečí, ta Tvoje víra... Copak už nejsme všichni děti boží a navzájem si rovni? Bůh tak jak ho vnímáte Vy se svými syny, vykupiteli, spasiteli a lidskou tváří, tento bůh nestvořil nás - ale My jeho. .......................................... Existuje něco, co se naprosto vymyká našemu chápání, co nemá náš rozměr a naše myšlení... Je to vesmír a vše co se v něm nachází. Něco čemu nikdy neporozumíme, protože jsme omezení svou konečností... Prostupuje vším a každý z nás to v sobě čas od času dokáže nahmatat. Mě osobně to dělá štastným a nehledám už žádná další jména.......A nemám potřebu to nikomu nutit. Prostě věřím. Ti nezatížení už asi pochopili a tak je zbytečné o tom dál mluvit.

Ald
18. 06. 2001
Dát tip
Spvrivs : tak to skutecne dobry neni...pokud je tobe milejsi pretvarka -pak te chapu

clovrdik
18. 06. 2001
Dát tip
Sprvis : co s člověkem, kterej zločiní na potkání ? Kdo třeba na potkání vraždí ? No co s ním asi, špagát !

MrSasa
18. 06. 2001
Dát tip
wndigo: To sem někde četl... :o)

Merle
17. 06. 2001
Dát tip
to sme ale rádi, že to víme...

Já už to mám vyřešený, já uctívám jelena. Ovšem jen strupatýho.

Diana
17. 06. 2001
Dát tip
Mohu se zeptat? Patříš ke Svědkům Jehovovým?

Prokletí
16. 06. 2001
Dát tip
Chrjac, už ani nemám sílu bejt sprostej, achjo, proč.... zase m.

Krel
16. 06. 2001
Dát tip
MrSasa:nejsem proti...na uctívaném zvířeti se dohodneme později, hlavní je myšlenka...

Lampář
16. 06. 2001
Dát tip
dík za avízo :o(

MrSasa
15. 06. 2001
Dát tip
Krel: Seš můj člověk!!! Zložíme po vzoru Zarathustry klub "Uctívači osla" :o) Pro neznalé, či nechápající: Jak napsal F.N., tak se kolem Zarathustry sešel spolek "vyšších" lidí, kteří uctívali osla. Ten byl pro ně vlastně tou iracionalitou světa a vlastně symbolem Dionýsa (zájemce odkazuji na Zrození tragédie z ducha hudby) potažmo dionýské moudrosti... Pro věřící v křesťanského Boha: Bůh je opravdu mrtev.Byl zabit. Je mrtvý a nikdy z mrtvých nevstane!!! Jeho slabina je právě v jeho božství, tím, že se člověk v určitém okamžiku stal sám sobě bohem, zničil a zabil tak Boha, ve kterého ještě některé "ovečky" (a troufnu si říci i "hloupé ovečky") věří... HOWGH...

MrSasa: A nechceš radši uctívat třeba soba? Nebo losa? To bych se přidala...:)))

Krel
14. 06. 2001
Dát tip
KDO mě dal avízo!!!!!!!!!???????????grrrrrr Proč by měl Bůh potřebu takhle se nám podbízet, mám za to, že pokud je takový jak je zde malován, prostě si počká, neb přece každý správný člověk časem k víře dojde??alespoň takhle to na mě působí... A můj názor?? NEVĚŘÍM V BOHA JAK NÁM HO PODÁVÁ CÍRKEV, TAKOVÝ BUH NENÍ....JSEM PANTEISTA A ROVNOU VÁM ŘÍKÁM: KŘESŤANSKÝ BUH JE SVINĚ!!!!!!!! a avíza za trest všem...chichi...některým i víckrát...sorry.

Miroslawek
11. 06. 2001
Dát tip
Spvrivs: ano separuje ... zabrání mu v takovém chování ... otázka trestu je jistě problematická ... trest není pomsta ... souhlasím ... ale je trochu nesouvisející ... pokud v tomto auditku necheš strávit mládí ;o))) clovrdik: to není tak jisté ... a to jsem "nevěřící?" Hodně lidí inteligentnějších a vzdělanějších než my oba věří ... a nikoliv jen z tradičních důvodů (že to měli v rodině a tak ;))), ale že k tomu sami došli ... já bych se nad ně nepovyšoval ...

Bix
09. 06. 2001
Dát tip
šílka...* ( veľa si ma naučila )

clovrdik
09. 06. 2001
Dát tip
ať si každej věří, v co chce, ale když člověk zapojí hlavu a použije aspoň malinko ze svýho vzdělání a intelektu, musí tu tzv. víru smést ze stolu

Spvrivs
08. 06. 2001
Dát tip
Miro: Jasně že by měl člověk dodržovat zásady, že jsou správné, ale někdo v tom nemá jasno, a pro takové lidi je tady ta hrozba. Je v tom sice určitej problém, ale rozhodně je lepší (aspoň u těch horších), když je člověk hodnej aspoň za tuto cenu, než kdyby každej zločinil na potkání. To, že se většina lidí de facto nezmění, je druhá stránka věci. Ono totiž nejde o bezhlavé poslouchání, ale o učení se být dobrý, a to jim nedochází. Tím víc je třeba o víře diskutovat a přimět lidi k přemýšlení.

Miroslawek
08. 06. 2001
Dát tip
... chovat se jako cvičený Azor toliko pro hovada dobré jesti ... ... a je to podvod ... takový člověk není hodný ... a čím víc si to o sobě myslí, tím větší je nebezpečí, že bude opravdu zlý ... nikdo není vědomě zlý (snad kromě psychopatů) ... největší zlo bylo spácháno ve jménu dobra ... kterému dotyční nerozuměli ... ale o to víc se jím vnitřně i vnějškově zaštiťovali ... ... kdo zločiní na potkání, s tím si společnost poradí ... kdo tak činí ve jménu dobra ... ten je nebezpečný ... čím víc tomu věří ... on i ostatní ...

Spvrivs
08. 06. 2001
Dát tip
Tak to je fakt. Proto nestačí jenom víru přijímat, ale uvažovat nad ní a nad sebou, jak píšu => chování jako Azor není v pořádku. Ale ono je taky potřeba někdy člověkovi pomoct rozeznat dobré a zlé. Ale jak si společnost poradí s tím, kdo zločiní na potkání? Že ho separuje? To není produktivní, pokud ho taky nepřevychová. A už jsme zase tam kde jsme byli. Když někdo zločiní ve jménu dobra, tak je to tragédie, ale mělo by se sním naložit stejně jako se zločincem na potkání - dat mu najevo že nečinil dobře.

Spvrivs
07. 06. 2001
Dát tip
Ald: A není snad dobře, že je člověk hodnej aspoň kvuli přikázání, když mu to nejde samo (někerým)? Nakonec se stejně naučí být hodnej a je hodnej sám od sebe. A o to de.

Miroslawek
07. 06. 2001
Dát tip
Spvrivs: velmi ... ale velmi souhlasím s Aldem ... tedy kromě toho mazání ... člověk by měl dodržovat zásady proto, že jsou správné, že to cítí ... a ne proto, že by to klidně udělal, kdyby mu za to nehrozil trest ... a jedná-li se o smlouvu s Bohem, zavání mi to svatokupectvím ... a pýchou ... a nebezpečím ... takoví lidé si totiž neumí rozlišit dobré od zlého sami od sebe, na základě svého (s)vědomí či pocitu a jsou odkázáni na zjevenou pravdu (nic proti ní), které nerozumí ... nakonec si ony zásady přizpůsobí k obrazu svému či si dokonce začnou přisvojovat jejich výklad a rádi diktují ostatním ... rodí se z nich fanatici ... a nekouká z toho nic dobrého .... jak ukazuje historie ... až příliš často.

Ald
04. 06. 2001
Dát tip
agape: "zbourej kostel! spal svou mesitu v sobe! kristus, mohamed, mojzis! to jsou ti, kteri te oklamali." radsi dostat od cloveka co mysli uprimne do drzky, nez zmrzku od cloveka, co je hodnej kvuli tomu, ze mu to prikazuje vira a jinak by se mohl dostat do pekla. jinak si myslim, ze podobna propaganda by se mela z pismaka MAZAT

MrSasa
03. 06. 2001
Dát tip
Šmarjá!!! Svědci Jehovovi, či co???

Anonym
30. 05. 2000
Dát tip
AUVAJDA boli, nemoh si mi dupnout aspon jinam nez na hlavu?

Miroslawek
29. 05. 2000
Dát tip
Dědouch for President

kirkov
28. 05. 2000
Dát tip
JĚŠTĚ SEM NĚKDO NĚCO PŘIPÍŠE TAK UŽ MU TY PRACKY FAKT URYZYM

Špuntík
28. 05. 2000
Dát tip
AU...

B.Ezejmenij
28. 05. 2000
Dát tip
Lidičkové moji drazí a milovaní... ruce mám ještě dvě, takže ztráta jedné nebude až tak velkým hand-icapem... Jen jsem cítil, že by asi bylo správné se vyjádřit.Proč ? Když jsem přišel na písmák nebyl jsem dalek sem dát přesně stejnou věc... Od té doby se mnoho změnilo - jsem mnohem hlouběji (a nevím jestli v prdeli, či někde jinde) . Tim samozdřejmě nenaznačuju kdo je dál, či výš, to je snad případnému čtenáři (bude - li jaký) jasné. Ani se nebudu zapojovat do argumentace- neřekl bych nic nového... Jen vám chci říct že je mi těsno... Smutno. Tolik lidí se kterejma bych si rád promluvil... (samozdřejmě VÝHRADNĚ PROTO abych je přivedl na svou víru :))). Možná jsem do toho moc promítal sebe a proto sem viděl takovej uhýbacích manévrů :)))... ale odkud kam uhýbali a jestli to nakonec nebylo správný si netroufám říci. Já vim že to co píšu je k ničemu, ale všechno co sem chtěl říct mi vzal jACK... tu du tu du brrm.. Jen tedy ještě jedna - díky Origovi ! a všem ostatním zpolovičky dvakrát tolik. ... Mno. Jo a ještě Dědouch mě pozvedl (po ostatních jsem šlapal) ! :)... mamííí !!! ***! B.

Miroslawek
26. 05. 2000
Dát tip
Teda lidi, vy máte času bádat nad nesmrtelností chrousta, místo abyste dělali něco rozumného.

URSA
26. 05. 2000
Dát tip
Tak jsenm sem po nějaké době vlezla znovu, podívat se jak diskuse pokračuje. Bohužel sama se nezdržím dalšího komentáře, což b ybylo nejlepší:-( Lidi baví vás opravdu hodně se takhle blbě dohadovat? Zase sou tu však i rozumní kteří mně jen těší :-) Bambulka, Print, PS, Zolli,Katerina - vypadá to, že alespoň někdo chápe:-)

Chrjac
25. 05. 2000
Dát tip
Buh vsechno vi a kona svoje dilo!!!!!

Hackman
25. 05. 2000
Dát tip
nějak mi to připomína komunistickou eru - jak jsou si vsechny tyhle viry podobne - myslim tim jejich agitacni atak na uboheho cloveka

Katerina
25. 05. 2000
Dát tip
PS: Diky!! A stejne to nezabralo, mas pravdu :-)) Existuje nejaky big-big-big tag??? Mam chut sem taky neco takovyho vrazit a lamat rekordy diskutovanosti a ctenosti!!! (ale nebojte, nejsem exhibicionista) :-))

Hackman
25. 05. 2000
Dát tip
jo a taky znam cloveka co byl velmi zaryty komunista a ejhle po 1989 se stejne z neho stal zaryty verici...ti kabatnici..to je to co mi vadi..ta jejich vlezlost,ta me desi

zolli
24. 05. 2000
Dát tip
Ja vim ja jsem tu jeste chybela. Nejak nejsem v nejlepsi forme tady vezt polemiky obsirne vykazujici znalosti cirkevni historie. Nejsem dnes dokonce ani sto reagovat na jednotlive prispevky mych drahych sourozenců, pratel ci znamych. Chci se otevrene priznat, ze jsem tim bezcitnym clovekem ktery Chrjakovi doporucil odpadni kos. Ano bylo to drsne, ale vedela jsem kam toto auditko bude smerovat.Chrjaku odpust, ale sam vidis ovoce o kterem jsem ti dopredu rekla, ze to prinese. Presto ze jsem krestan nesouhlasim s timto auditoriem, nebot mi skutecne pripada manipulativní./ale to muze byt muj osobni nazor, ktery jini nesdili/ Jestli tyto veci patri nebo nepatri na pismaka, nechci resit. Kazdy z nas ma sve svedomi a pohnutky a necht si jedna podle nich. Jedna vec mne ale ponekud ulekla Jestli Anonym z 20.5. vyuzil moznosti anonymity z obav pak ja mam vazne obavy jak to tady se svobodou opravdu je...

Marigold
24. 05. 2000
Dát tip
Slavek: Víra je logická. Kdyby byla víra jenom slepá důvěřivost v něco, co se neráčí ani projevit, nestálo by za to vůbec věřit... Merle: Aha...Takže náboženství nepatří ani do literatury ? Bříza: Chovám hluboký obdiv ke tvým scholastickým vědomostem, nicméně se odvažuji podotknout, že stačí pouze DVA:-))). To pomočování ti nezávidím :-))).

Morgana
24. 05. 2000
Dát tip
těch reakcí už je tolik,že se to ani nedá přečíst nechci brát komukoli jeho víru a přesvědčení,ať už je jakékoli,ale mám ten dojem,že tahle diskuse do Písmáka opravdu nepatří,stejně tak jako ten úvodní agitační text Chrjac:myslím,že zde ten,kdo chce, už si svého boha či tvého Boha našel a toho kdo nechce nepřesvědčíš-rozhodně ne touhle cestou navíc si myslím ,že víra je soukromá a především dobrovolná záležitost!!!

kirkov
23. 05. 2000
Dát tip
ŽIDE!!!!

Laďa: v rámci takovejchhle auditek si snad radši budu plnit bobříka mlčení, jdu do toho s tebou :-) Dědouch: nemoh bys plís změnit zadání na vodblešení kocourů, když křečka nemám? :o)

Print
23. 05. 2000
Dát tip
Bříza – velmi mě překvapila tvoje emotivní a obsáhlá reakce na mou jednu větu, která si jistě nezasloužila tolik pozornosti, jako třeba příspěvky O106, Origa a dalších, které jsi hrubě odbyl. Nemůžu tvou reakci vnímat jinak, než jako popření tvých vlastních slov, kterými ostatní vybízíš k hlubší argumentaci, ale sám píšeš (tak mi to aspoň připadá) v duchu komplexu ministra Dostála, který dostal v mládí rákoskou od katechety a dodnes se z toho nemůže vzpamatovat…Z toho, že nemáš rád "flanďáky a jiné podobné nadchytrolíny" si nic nedělej, nejsi sám – "Až nás budou miliony" zpívalo se kdysi…pod taktovkou, pro změnu - Víta Nejedlého… K tvým "vyhraněným a diskutabilním názorům" názorům nemám co dodat neboť s pomočováním nemám zkušenosti – takže tě můžu jenom znovu odkázat na svůj první příspěvek. Tolerance na Písmákovi je mi dobře známá.

Ženatej
23. 05. 2000
Dát tip
To, co jsem si tady zatím přečet, dává mi jasnou odpověď. To auditorium sem patří!

clovrdik
23. 05. 2000
Dát tip
Ženatej : to co jsem si tady zatím přečet, dává mi jasnou odpověď. To auditorium sem nepatří!

Bambulka
23. 05. 2000
Dát tip
Lidičky, co z tohohle všeho máte? Jen se tu zase všichni obviňujete a osočujete... říkáte si, jak vy jste dobří a ti druzí naprosto nemožní... že vy děláte všechno skvěle a ti druzí naopak nejhůř... proč se prostě nezastavíte a nepodíváte se kolem sebe... na oblohu se sluníčkem, mráčkama, hvězdičkama nebo měsícem, na stromy a kytičky kolem nás, na mravenečky a broučky v trávě (viď, Slyi?:-)))... ... někomu to možná nic neříká a radši kouká na TV, nebo do sklenice piva... OK, neberu mu to... ve všem stvoření kolem nás je Láska (říkám Láska naprosto vědomě, jiní to nazývají Bohem, což pro mě je jedno a totéž, ale někteří v tomto slově vidí církev, násilné přinucení k víře a zaslepenou dogmatickou cestu ke spáse...), ... prostě je TO všude kolem, a nezáleží na tom, jak to pojmenujete... ... hřích, dobro, zlo... kdo určuje, co je dobré, nebo co už je hřích?... Bůh?(Láska)... myslím, že ten nemá potřebu něco určovat, někoho za jeho čin odsoudit nebo potrestat... Láska miluje, všechno a všechny bez rozdílu, my sami se trestáme... svoboda... zda sem toto auditorium patří či nikoliv... je na každém z nás, co sem napíšeme... pokud se to někomu nelíbí, ať to nečte... ale zkuste se všichni na chvilinku, i sebemensší zastavit a ztišit své rozohněné myšlenky a uklidnit své postoje a odsudky... pssst... slyšíte to tam uvnitř?... KLID, MÍR a jen a jen LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA Kdo jen slyší, jen těžko vnímá... naslouchejte... Mějte se rádi a buďte vděční za tento život...

Bambulka
23. 05. 2000
Dát tip
Lidičky, co z tohohle všeho máte? Jen se tu zase všichni obviňujete a osočujete... říkáte si, jak vy jste dobří a ti druzí naprosto nemožní... že vy děláte všechno skvěle a ti druzí naopak nejhůř... proč se prostě nezastavíte a nepodíváte se kolem sebe... na oblohu se sluníčkem, mráčkama, hvězdičkama nebo měsícem, na stromy a kytičky kolem nás, na mravenečky a broučky v trávě (viď, Slyi?:-)))... ... někomu to možná nic neříká a radši kouká na TV, nebo do sklenice piva... OK, neberu mu to... ve všem stvoření kolem nás je Láska (říkám Láska naprosto vědomě, jiní to nazývají Bohem, což pro mě je jedno a totéž, ale někteří v tomto slově vidí církev, násilné přinucení k víře a zaslepenou dogmatickou cestu ke spáse...), ... prostě je TO všude kolem, a nezáleží na tom, jak to pojmenujete... ... hřích, dobro, zlo... kdo určuje, co je dobré, nebo co už je hřích?... Bůh?(Láska)... myslím, že ten nemá potřebu něco určovat, někoho za jeho čin odsoudit nebo potrestat... Láska miluje, všechno a všechny bez rozdílu, my sami se trestáme... svoboda... zda sem toto auditorium patří či nikoliv... je na každém z nás, co sem napíšeme... pokud se to někomu nelíbí, ať to nečte... ale zkuste se všichni na chvilinku, i sebemensší zastavit a ztišit své rozohněné myšlenky a uklidnit své postoje a odsudky... pssst... slyšíte to tam uvnitř?... KLID, MÍR a jen a jen LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA LÁSKA Kdo jen slyší, jen těžko vnímá... naslouchejte... Zkuste ten čas strávený obviňováním a kritizováním druhých strávit v tichu, pokoře a lásce... není to krásnější a naplňující?... Mějte se rádi a buďte vděční za tento život...

Bambulka
23. 05. 2000
Dát tip
juj, omlouvám se za tu duplicitu, zbláznila se mi myška...:-))) ˇ Úsměv!!! :-)

PS
23. 05. 2000
Dát tip
:o) Ale jo, to auditko je užitečné... :o) Aspoň vím, kdo miluje, a koho mám litovat... (A taky jsem už 400. člověk co to čte! No hrůza! :o) A úklona před Šílenou a Bambulkou. :o) Cítím stejně jako ony... (BTW Bříza mě taky trochu potěšil - aspoň to převedl na humor. :o))) Lampáři, tato situace je popsána už v Bibli. :o) Jednou větou - doma není nikdo prorokem. :o))) JEJKY! :o) A málem jsem zapomněl na Kateřinu. :o) Ta mě potěšila snad nejvíc, protože trefila jádro pudla. :o) Katko a to písmo mohlo být klidně ještě větší! :o))))))))

Dědouch
23. 05. 2000
Dát tip
kterýho svýho kocoura máš konkrétně na mysli?..:-)

ergo
23. 05. 2000
Dát tip
necet sem to cely a ani nemusim, na toto tema je diskuse o tom samim uz sto let, preji pekny den, ze Marku. dejte si Urqvell U Hrocha nad parlamentem a bude vam hej, pripadne Amphibian od Bjork, na celou problematiku jinak doporucuji Utechu viz. ctvrty dil od E. Bondyho, tam je o bohu ze to roseka i ateistu a tak si to slovo beru dnes take do huby, ale uz s uplne jinym podtextem,

... ale že nám stoupá návštěvnost v podobnejch auditkách, co...? mnoho povyku pro nic? nevadí! zas je o čem tlachat, dohadovat se, pěstit si svý křivdičky "von-mi-napsal-todle-a-to-mu-teda-nedaruju", honit si svý egíčko... :-(((

Merle
22. 05. 2000
Dát tip
Tohle auditko je samo sobě jasným důkazem, proč by tu nemělo bejt... Z agitace a JEJÍ kritiky (nikoliv obsahu) se tu rozvine debata o náboženství, vzájemných ústrcích a podobnejch věcech, který na písmák podle mě nepatřej... ale co je důležitější, dát je sem může každej. Myslím, že už do podobných auditek nebudu psát, a ani je číst...

Laďa
22. 05. 2000
Dát tip
O sto šest. Možná si to trefil. Možná bych mohla věřit v Boha, ale: 1) nejsem si jistá, nevim, proč bych to měla nějak nazývat a dělat si násilí 2) Písmák není o tomhle.

Katerina
22. 05. 2000
Dát tip
Kdyby jste se takhle rozepisovali pri kritizovani literarnich vytvoru, to by bylo neco!!! Sice to sem nepatri, ale je to zdaleka nejctenejsi prispevek :-)))) Takze nevim....

Katerina
22. 05. 2000
Dát tip
Jezisi, nevedela jsem, ze to bude takhle velky :-)))

jACK
22. 05. 2000
Dát tip
tu du tu du tu du brm brrrrrm

Bříza
22. 05. 2000
Dát tip
Bratři v Kristu :c): Chrjac - názory mění každý (děsím se nezvratných přesvědčení). Kde jsem to ale udělal tady, opravdu netuším. Orig: Odpovídal jsem O106, který "nesouhlasící" nařknul z konformního antiklerikalismu daným komunistickou výchovou. Bránil jsem se proti manipulativnímu ataku Chrjace, který postupoval, jako církevní "náhončí". Nechápu, že nevidíš souvislost. Omlouvám se všem, které jsem zklamal - zejména svou vazbou na Aloise Jiráska a Zdenka Nejedlého (teď již to mohu přiznat - jeden byl můj pradědeček, druhý nevlastní praprastrýc ;c) - a to je to mé trauma z dětství, o kterém psal PS. Navíc se v noci kvůli tomu pomočuji a léčil jsem se v blázinci, protože jsem úchylný. Kradu a neštítím se prakticky ničeho. Děkuji všem - zejména anonymům, že mi konečně otevřeli oči - jakej že jsem to komunismem a nacionalismem ovlivněnej bastard. Nicméně - i dál nemám rád flanďáky a jim podobné "nadchytrolíny", kteří si o sobě myslí, že mají k Bohu blíž, než ti ostatní - a zejména pak proto, že mají "správnou církevní příslušnost". Pokud si tito lidé osobují ostatním "primitivům" osvětlovat, jakže se má vlastně písmo správně vykládat, popřípadě, že historie církví ať už takových, nebo makových musí být interpretována jinak, než jak velí můj rozum a cit (jiný bohužel nevlastním), nemohu, než pokrčit rameny. Jestliže někdo potřebuje písmo, nebo náboženství "vysvětlovat", pak k němu nedozrál. Pokud se však touží o něm poučit u osoby, která má jeho přirozenou autoritu, církev a její aparát k tomu nepotřebuje. (…kde jsou tři v mém jménu, tam jsem já vprostřed nich…). Sly - ač zjevně v církvi organizován není, je mnohem - mnohem dál !!!! A je úplně jedno, že neužívá slovíčka, na která jste zvyklí. poznámka pro anonyma z 20.5.: Je pohodlnější onálepkovat oponenta, nežli diskutovat. Nemyslím si, že Písmáci jsou tak netolerantní, že by zveřejnění Tvého jména nějak ovlivnilo možnost zde psát. Domnívám se, že jsi zůstal v anonymitě, protože se bojíš stát otevřeně za svým názorem. Mé názory jsou snad vyhraněné a diskutabilní (takové nadevše miluji :c) - nejsou však rigidní a říkám je sám za sebe otevřeně i s rizikem, (a jak se zdá obával jsem se oprávněně), že některé písmáčky mé názory zklamou (i když moc nerozumím, jak někoho mohou cizí názory zklamat). Neboj se tolik a napiš, kdo jsi. Odlišuj názory, od jejich nositelů. Názory se MOHOU vyvíjet, pokud jejich nositelé nejsou hluší k argumentům. To je ale třeba nějaké argumenty uvést… (všem se omlouvám, že sem zase píši, ale anonymům není kam psát do osobní pošty)

clovrdik
22. 05. 2000
Dát tip
Chrjac : nejsem monoteista, ale ateista. Neboj, nepodvádím sám sebe, čtu všechna auditoria a ten " militantní ateismus " nechápej tak, že bojuju proti víře a proti věřícím, pouze se mi začne vařit krev, když mi někdo říká, že bych měl taky věřit.

Šílená
22. 05. 2000
Dát tip
"Vnímejte prosím vás co Bůh vám říká" Když máte žízeň a nastavíte dlaně, voda vám proteče mezi prsty - otevřete raději ústa a pijte. Když žízníte po Bohu zavřete ústa a otevřte srdce. Bůh nepromlouvá slovy ale Láskou. Igorku myslím si, že není nejšťastnější ukazovat lidem "Cestu" prostřednictvím "slova Božího" - za tisíciletí špatného používání ztratilo svou energii a význam. Předej jim ve svém chování a ve svých reakcích to co tě Bůh naučil. A až se tě zeptají kde bereš ten mír a krásu uvnitř - ukaž jim původce. Takhle je nutíš se uzavřít. Všichni kdo hledáte "Boha" hledejte ho uvnitř - On tam je. A vy ostatní co chcete polemizovat a ukazovat schopnost vaší argumentace - pokračuje vesele v této nesmyslné diskusi. Nesmyslné proto, že je zde mnoho slov a málo naslouchání a snahy pochopit jeden druhého. Sly - ANO!!!!!!!:o))))))

djPes
22. 05. 2000
Dát tip
Briza - ano, neumime diskutovat (ani ja ne). Proto si myslim, ze auditoria maji svuj vyznam i na Pismaku. Buh, nabozenstvi, cirkev - to je jedno z nejtezsich temat, ma za sebou uz miliony mrtvych. Porad jsem ale presvedcen o tom, ze i tato temata na Pismaka patri. Ale muzeme se klidne bavit treba o Dostojevskeho Bratrech Karamazovych a Velkem Inkvizitoru...

Laďa
22. 05. 2000
Dát tip
Tak a dost. Už nebudu psát pod žádný takový auditka a upoutávky. Kdo se přidá?

URSA
22. 05. 2000
Dát tip
Mám pocit, že tohle Auditorium, ať je o čem chce, splnilo svůj účel:-) Rozpředla se ne nezajímavá dskuse:-) Jsou Tu několik komentářů, které by si opravdu zasloužili Tip:-) O.S.to6, Marigold, první polovina:-), Orig , Sly, kde ne uplně se vším, ale v 90% soulasím:-), PS:-),Anonym - škoda že anonymně:-), bebitka blond Tleskám Ti:-)Šílená:-) výborně jen tak dál:-) Ale abych kromě výčtu i něco řekla:-) Nechápu, kde se ve vás bere tolik touhy se pořád hádat. Co takhle ono neméně sprofanované, avšak i přesto pořád pravdivé žít a nechat žít? Nemohlo by existovat alespoň jedno místo, kde by po sobě lidé neplivali urážky a obvinění? S pozdravem Ursa

Lampář
22. 05. 2000
Dát tip
Chrjacu, vsiml sis uz, ze je mnohem jednodussi evangelium nest lidem, kteri Te vubec neznaji, nez tem, co na Tebe vedi vsechno ?

Marek
22. 05. 2000
Dát tip
Hm, víru má každý v sobě a tak k tomu přistupuju.Divím se, že má někdo vůbec potřebu psát o ní druhým, ať si každý najde svou cestu.Nic víc k tomu říct nemohu.

Orig
22. 05. 2000
Dát tip
Přátelé, věcně se dá hodnotit buďto forma nebo obsah. Obojí by bylo dobře trochu rozlišovat. Zároveň je ale forma i vstupem k obsahu, proto ho podstatně ovlivňuje. Může ho tedy i zcela znehodnotit. Tak to platí i o tom, co tu Chrjac napsal. Každý kdo se něčím odborně zabývá mi dá za pravdu, že při bližším pohledu na nějakou věc, vyvstanou otázky a problémy, které povrchnímu pohledu naprosto unikají, naopak se dokonce takovému povrchnímu zraku zdají být naprosto nesmyslné. Neznalost je nevědomá, i když si o sobě myslí pravý opak. Je těžké tříbit pojmy, ale jiná cesta k dorozumění v říši slov nevede. Proto jsem poukázal na rozdíl mezi obsahem a formou. Porozumět obsahu dva tisíce let starého textu není jednoduché. Způsob kterým ho zpřítomňuje Chrjac je sektářsky manipulativní. Mluvit však v tomto případě o církvi je těžko na místě. Různé církve se totiž sami chápou různě. Zápas o pojetí církve je proces trvající již dva tisíce let, proto se nedá jentak odbýt nějakým radikálním a tedy vždy zjednodušeným vyjádřením. To je vždy poplatné nějakému schematismu (Břízo, a to je přece to, čemu se Ty sám chceš vyhnout, ne?). V očích těch, kteří se neidentifikují s žádnou věroukou nebo tradičním světonázorem, splývá v tomto případě ona forma s obsahem a řešení může být potom jediné: vylití vaničky i s dítětem. To, že celá věc nenechává mnoho lidí lhostejnými, je svědkem toto auditorium. Bříza tyto reakce správně označil jako odpor proti manipulaci. Myslím, že v základě všech pobouřených hlasů je prostá nevole plynoucí z ohrožení vlastní svobody. Vyjádřit ale přesně, co je tím kamenem úrazu, skutečně tím, co člověka v této situaci vytáčí, není vůbec snadné. Chrjac by zajisté řekl, že kamenem úrazu je prostě zatvrzelá neochota přijmout Krista, bastafidli, čímž se ona emoce umocní nadruhou a zabouchnou se dveře. To, že já sám jsem křesťanem, mi vůbec nebrání zásadně nesouhlasit s Chrjacem. Myslím, že cítím totéž co všichni z vás, kteří se proti jeho agitaci ohrazujete. Bříza se snažil asi nejvíc ze všech ukázat, v čem je problém. Ale ukázal jen to, v čem má problém on. Spojil aktuální zkušenost s Chrjacem se svojí životní zkušeností s katolickou církví (protože tyto impulsy mají totéž emoční předznamenání) a tím se vzdálil od toho, k čemu se chtěl vpodstatě vyjádřit. Právě že v základě leží něco velmi neurčitého, je nutně každé vyjádření které tu zaznělo, spíše jen manifestací vlastní životní zkušenosti vůbec (a říkám: díky za sdělení!). Jedna z věcí, kterou je možné udělat (a vidím, že to tu stále zaznívá), je stanovit pravidlo: zde se bude mluvit jen o literatuře a světem s ní spjatým. Jenže je to vůbec možné? Myslím, že není. Vždyť žijeme v té části světa, která je odkojena právě onou Knihou, z níž značně hrubou a neobratnou rukou vytržené pasáže jsou i v této chvíli důvodem ke kontroverzím. A dovolte mi ještě vyjádřit jeden - také velmi hluboký a těžko specifikovatelný - pocit: mám vás rád! :-)) A nerad jsem vás nudil... :-))

Dědouch
22. 05. 2000
Dát tip
nechte toho nebo sem pošlu papoucha a von vám ten problém s pánbíčkem tak analyzuje že se z toho poserete...to sou furt nějaký camry šplechty ale abyste napsali něco pořádnýho vo žaludečních vředech nebo esej na téma vodblešil sem svýho křečka, to né.Byl bych moc rád aby každej koho sem se teďka dotknul si trhnul nohou... V dokonalé úctě pln pochopení a vlídné tolerance...Váš Dědouch

nicka
22. 05. 2000
Dát tip
fuj tajbl. amen.

Chrjac
22. 05. 2000
Dát tip
Bud'te pozehnani vsichni autori pismaku!!! A chvala Jezisi ze mam k vam lasku!

Anonym
22. 05. 2000
Dát tip
Já tady z toho nic nechápu, tak nevím proč si to vlastně čtu. Ještě že jse, už na konci.

Tapírek
22. 05. 2000
Dát tip
Taky bych se rád zapojil - ale toto téma je na mě příliš nosné takže malá odlehčující kulturní vložka na Dědouchem zadané téma. Věnováno s láskou Dědouchovi. Odblešovat svého křečka? To je úkol pro bohy! Musí vymyslet se léčka... Kdo se zhostí úlohy? Křeček nerad svoje blešky nechává si vybírat... Je to vážně úkol těžký co vám budu povídat. Tak když spinkal v pilinách chytl jsem mu zadeček kousl mě a z dlaně plách hodil na mě bobeček. ...a já na tohle auditorium házím po vzoru Ladi,Merleho a ostatních jim podobných také "bobeček" tap tap tapu

Doggy_Bag
22. 05. 2000
Dát tip
ufufuf, Ježíši Kriste,Kriste pane,Svatá pano Orleánská, zaplať Bůh, že jsem atheista! Už se sem nikdy nevrátím!

Špuntík
21. 05. 2000
Dát tip
Láska je Bůh! (nevím kdo, ale řídím se tím)

slavek
21. 05. 2000
Dát tip
no řekl bych tak také tak jako Špuntík.. Bral-li bych mínění tzv. křesťanů příliš vážně, tak právě já naprosto nejsem hoden Boží lásky... To je důvod, proč se snažím co nejvíce lásky rozdat lidem, ať už marnými pokusy chovat se k nim hezky i jednoduchou filosofií, tj. pokud nemohu prospět, snažit se alespoň neškodit. Vím že to není zrovna Božské.. Ale kdyby to nemělo žádný jiný smysl, tak možná pár lidem trošičku zlepším náladu, třeba jen na pár minut. Na druhou stranu nemohu s mnoha křesťanskými myšlenkami souhlasit už na základě prostého rozumu.. Proč nemají všichni lidé stejnou startovací čáru? Proč někdo umírá hned po narození? miliony dalších proč... Daleko "logičtější" se mi zdá Buddhismus, ale víra asi není příliš o logice, že?

Orig
20. 05. 2000
Dát tip
Kdyby mne někdo vybídl (a skutečně se tak stalo: totiž cosi ve mně :-), abych se postavil za nějaký názor zde, byl by to jednoznačně o.s.to.6. A jestli bych někomu oponoval, byl by to Bříza. Neznám vás ani jednoho, proto soudím jen z textu. Co se zdá zjevné je to, že Chrjac se ztotožňuje se zjednodušeným schématem biblickeho výkladu a na vše má vždy připravenou odpověď v tomto rigidním, úzkoprsém duchu. Rozhodně bych sem nepsal, nebýt víru který se tu roztočil. Je směšné pozorovat disputace, kdy jeden mluví o voze a druhy... Jenže, Břízo, tys vyrukoval právě s tou kozou a střílíš úplně mimo terč. Na rozdíl od o.s.to.6 pochybuju navíc o Tvé znalosti křesťanství. Neméně plytké a tendenční, jako Chrjacova nadílka. Používáš teologické výrazy aniž bys jim, jak se mi zdá, rozumněl, nemluvě o podivuhodném tvrzení, co by si za jistých okolností myslel Ježíš. Myslím, že se Ti vůbec nepodařilo položit adekvátní protinázor k Chrjacovu stanovisku. Na druhou stranu je ale zjevné, jaké je Tvé vlastní smýšlení (které respektuju!) - to lze u sektářů najít jen ztěží. Jestli chceš, můžeme dát soukromě pokec. Opravdu nikomu nic ve zlým, vždyť vás rád čtu!!!! :-))

Orig
20. 05. 2000
Dát tip
aby nedošlo k nedorozumění, přesněji jsem měl napsat: ... - to narozdíl od Tebe u sektářů lze najít jen ztěží... :-))

Sly
20. 05. 2000
Dát tip
OJ!!! tak to se rozjelo... mohu také přidat cosi, čemu se říká názor? Co kdybychom se stišili a vnímali to - ONO (ať to nazýváme jakkoli nebo vůbec) a vzdali hold životu. Proč se pořád mluví o bibli, Ježíšovi, buddhovi a mnoha jiných. Proč je necítíme. Ano, křesťan by řekl, že jsme od lásky boží odděleni hříchem. A já se ptám, co je to hřích? Nebo ještě jinak, kdo koná hřích. Já - mysl - ego - nevědomost -...? Proč se vůbec vytvářejí spolky, sekty, náboženství. Copak není vše, co je psáno v bibli, koránu, sútrách a mnoha jiných náboženských textech obsaženo TADY a TEĎ. Není to všechno v nevinnosti, pokoře a BDĚLOSTI. Kdo řekl, že hřích je to či ono. Bůh? Copak on mluví? Copak on potřebuje vědět, že je ... s názvem bůh. Nebylo by lepší být dobrým a šťastným ve svém nitru? Bez bible, kostelů a knih. Jen Být. Spokojen. Nerozdělovat a soudit. BÝT. Rozdávat lásku - stát se láskou. Copak není tohle "cílem" všech náboženství? Co záleží na tom, že ten či onen řekl to či ono. Vždyť žijeme, venku svítí slunce, máme co jíst, kde spát. Je mír. V lesích rostou stromy a všechno je na dosah ruky. Nemluvme o bohu - o Ježíši či buddhovi - staňme se jím. Ať to nazýváme jakkoli, buďme. Třeba i stromem. Nemluvme, ale naslouchejme. Nekonejme, ale buďme tím konáním. Naslouchejme v tichu.

PS
20. 05. 2000
Dát tip
Ufff... Ještě že sem začli psát i jiní... Orig vystihl situaci asi nejlíp. Mně Bříza zklamal, když po drsném nahození Chrjacově (a je drsné - já jsem taky věřící, ale nikomu to proti jeho vůli necpu! A kdyby už, tak na místě a v čase vhodném) najednou přešel někam úplně jinam a začal se navážet do katolické církve. Jistě, je pravdou, že se děly špatné věci (a nejspíš stále ještě dějí), ale jak řekl Orig - je to opravdu o koze. Chrjac bohužel pro změnu už předtím užil Písmáka k něčemu jinému, než je (podle mě) určen. Chrjacu, přestože je to v auditku, nemyslím, že je to nejlepší prostor k agitaci (ano, tohle slovo vystihuje situaci opravdu nejlíp, přestože ho Komančové zprofanovali). A kdyby, tak přinejhorším o literatuře, teologické debaty vedu radši jinde a nejlépe z očí do očí. Upřímně řečeno - poslední dobou mě VELMI zklamala úroveň auditek, která jsem četl, neboť jsou plná NEPOCHOPENÍ (včetně tohoto), někde dokonce to hraničí i s odmítáním a nenávistí (veškeré úvahy "po Karlštejně"). Je mi z vás smutno... Lidi, zavřete oči, zklidněte se, ZAMYSLETE se, projděte si to pomalu ještě jednou v hlavě... A PAK teprve vůbec založte auditko. A když to ten první hlupák neudělá - udělejte to aspoň vy, kdo mu chcete odpovídat! (A hluboce se vám omlouvám, že jsem tak sám neučinil.)

Anonym
20. 05. 2000
Dát tip
Ohledne toho, ze to co tady mam, nepatri sem!!! Mili verici, ktere se nazivaji vericimi! V tom pripade Proc existujou Evangelizace na TV, Radio, a ruznych Informacnich prostredich??? Doporucuji vam k precteni vers: Jan 20:21 Matouse 5:14 S uctou a laskou Chrjac.

Chrjac
20. 05. 2000
Dát tip
Potvrzeni!

Anonym
20. 05. 2000
Dát tip
Chrjack – nic ve zlým, ale zřejmě jsi špatně pochopil význam slova Písmák – rozhodně to nemá nic společného s Písmem svatým... Piš ale co chceš. Kdo tě nechce číst, ať na tebe nekliká. Doufám, že slova Sonatiny o cenzuře nejsou míněna vážně… Bříza – hluboké zklamání! Je zřejmé, že ani sečtělost, ani poctivý osobní přístup, ani studium bible ani studium církevních dějin nemusí vést dál, než k reliktům filozofie Aloise Jiráska a profesora Zdeňka Nejedlého… Marigold – tvoje filipika se mi do první půlky líbila. Pak jsi zaplatil typicky čecháčkovskou daň, která spojuje militantní ateisty s různými druhy věřících: docházejí-li argumenty a hlavně vědomosti, je nejlehčí plivnout na společného nepřítele, čímž nám „husitům“ je tmářská katolická církev… a to nás vždycky spojí… Škoda…. O106 – tobě děkuju za odvahu a ucelený názor a vlídný, neextativní a poctivý přístup Orig – tady mohu jedině souhlasit! PS – stejně tak Protože nemám dost odvahy jako O106 a další a chci na Písmákovi ještě vydržet a psát, využívám legitimní možnost, kterou tento se server poskytuje zůstávám jako anonym.

Chrjac
20. 05. 2000
Dát tip
Anonym!!! Neboj se! Buh s tebou!

ATC
20. 05. 2000
Dát tip
*TIP!

djPes
20. 05. 2000
Dát tip
Kazde auditorium ma smysl, pokud do neho lide pisi.Ukazuje nas totiz i z jine stranky nez jen par versu. Muzeme je zcela svobodne ignorovat. Briza - Tva argumentace o Jezuitech a Dominikanech mne zklamala, nic neni tak cernobile a Ty to vis. Co takhle B. Balbin, F. Bridel a desitky dalsich ceskych Jezuitu - spisovatelu, kdyz jsme na literarnim serveru? Mluvili bychom dnes cesky, kdyby neprisli Jezuite do Cech? (Doporucuji knihu Jezuite v Cechach od I. Cornejove) Je spis otazkou, proc vetsina lidi potrebuje cirkev ( a lide ji potrebuji, ne kazdy je schopen odpovedet si na spoustu otazek sam...)? A pak uz jen, zda umeni (nejen na Pismaku) ma byt odtazene od zivota, zda se ma delat pouze literatura pro literaturu...

Špuntík
20. 05. 2000
Dát tip
Tak předně si myslím, že písmák není ničí vlastnictví...(teda kromě Oldy)....a tedy nechápu jak si jej někteří dovedou ve svých argumentech přivlastnit.... Dále nechápu, jak se může někdo zastávat Chrjace, který si plete důvody proč jsou ve veřejnoprávní televizi křesťanské pořady (je to povinnost ze zákona), a že zde je místo pro literaturu....aspoň jsi to prozatím myslím... To, že je agitace zprofanované slovo, je sice pravda, ale tyhlety praktiky, co tu předvádíte Vy, co si říkáte věřící (mimochodem taky se považují za věřícího, ale v něco jiného - lásku), připomínáte mi velmi obchodní zástupce, který vletí do bytu, udělají vám flek uprostřed obýváku a pak řeknou, jestli to chcete mít čisté, tak si ten výrobek musíte koupit..... Jestli považujete za materialistu člověka, který chce být šťastný, mít někoho rád, mít střechu nad hlavou, mít práci, která ho baví......tak jsem proto ortodoxní materialista... Nechápu proč bych měl přecházet na jakoukoli víru, když tu nikdo z vás "věřících" není schopen někomu z nás tzv. "materialistů dokázat, že se protivíme slovu Božímu, či neplníme přikázání.... Každý zajisté zhřešil a nemá slávy moje. Odplata za tvuj hřích je smrt! Pokud tedy věříte této větě....tak už vám stejně není pomoci....a nikdy Boží lásku neokusíte....můžete s klidem jít na Nuselský most....

Anonym
20. 05. 2000
Dát tip
Špuntík - to je spíš o tý koze, než o voze... Viz: Orig djPes: ano - za sebe

Špuntík
20. 05. 2000
Dát tip
Ne je to o tom, proč sem vůbec to auditorium Chrjac vůbec dal.... Nic o tom nevíš....

Anonym
20. 05. 2000
Dát tip
Špuntík - obdivuju tvou jistotu a znalost toho, co vím a nevím, když já sám nevím... Popravdě - neobdivuju...

Chrjac
20. 05. 2000
Dát tip
Dal jsem to sem protoze jsem cizinec! Do toho reknu, ze ptal jsem se lidi, kam to race dat tak oni mne poradili do kose! Tak jsem udelal sve rozhodnuti! :)

Somalec
20. 05. 2000
Dát tip
Buh je slepy ridic sedici u volantu (Jarek Nohavica)

Chrjac
20. 05. 2000
Dát tip
Buh je Laska! (Bible)

další agitka? :-(

Merle
19. 05. 2000
Dát tip
chrjacu, nepřipadne ti trochu blbý, dělat si na literárním serveru náborovou akci? Kromě toho nevím, jak kde, ale u nás podobný věci spíš odrazujou...

clovrdik
19. 05. 2000
Dát tip
já sice uznávám tvé právo psát cokoliv, ale fakt si myslíš, že tohle sem patří ??????? Ono těch " nábožnejch " věcí je tady čím dál tím víc a tak nějak si začínám připadat na Písmákovi jak v kostele !!!! Brrr, jsem militantní ateista !!

Špuntík
19. 05. 2000
Dát tip
Nevím proč si tehdy v noci odešel, ale nijak si mne nepřesvědčil, že bych nebyl hoden Boží lásky, ani že bych se proti Bohu nějak protivil. Odpovědi na tvé argumenty ode mne znáš. Proč zde cituješ stále to samé dokola????

O.S.to6
19. 05. 2000
Dát tip
Příjde mi zvláštní, že věci spojené s náboženstvím, setkavají se zde s tak prudkým odporem.(Často s daleko prudším, než díla mnohem více arogantní.) Zamyslete se, vy co odsuzujete nečí přesvědčení, co ve vás vzbuzuje onu nenávist k jakémukoliv vyššímu morálnímu principu? Nejste jen produktem dlouholeté plánované snahy vymítit veškeré představy o duchovní stránce člověka, za účelem utvrzení vůdčí úlohy Strany? A pokuď jde o tu militantnost, s tou bych už vůbec zacházel daleko opatrněji. o106

Jákob
19. 05. 2000
Dát tip
Svýn způsobem jsem věřící, ale jedno vím určitě Bůh nemá potřebu se vbízet ...

Laďa
19. 05. 2000
Dát tip
Jsem z toho trochu rozpačitá. Nikomu neberu jeho víru, taky věřim, i když ne v Boha. Ale taky si myslim, že pro tohle tu Písmák neni. Diskutovat se o tom dá, ale jako aditko? Chrjacu radši piš ty básně, který píšeš, to je lepší. :-)

Bříza
19. 05. 2000
Dát tip
O 106 ! Nerozlišuješ zásadní věci ! Rozdíl mezi vírou v Boha a církví, která se zprofanovala. Mezi vnitřním osobním prožitkem a násilnou a pošetilou snahou druhé přitáhnout k svému přesvědčení (často nevědomě motivovanému vlastní nejistotou - aneb "čím víc nás bude, tím spolehlivěji máme pravdu ..."). Jestli jsi četl Bibli a znáš dějiny náboženství, víš jak příliš se církev od původního učení Ježíše odklonila. Dnešní církev a Vaše agitace zde je modloslužebnictví a rouhačství i podle Ježíše, který kázal Boha slavit v srdci a v duchu. Přišel zákon naplnit a ne zrušit - určitě by se zachvěl odporem, kdyby v kostele uviděl sochu sama sebe přibitou na kříž. Osochách ostatních svatých (kteří byli svatořečeni často papeži, kteří měli na rukou krev) vůbec nemluvě! Všichni přeci ví, co prováděli psi boží (domini canes) neboli Dominikáni ve Španělsku, svatý Ignác z Loyoly - zakladatel řádu Jezuitů byl původně námezdní vrah .... mám pokračovat ? Berete jméno Boží nadarmo - a Vaše ovoce podle toho vypadá. Nesnaž se nám vnutit primitivní úhel pohledu, že naše odmítání církve souvisí s periodou komunismu a výchovou v tzomto řádu. Tahle epizoda byla v životě národa jako jedno mávnutí křídla. Budeš se muset smířit s tím, že Češi zkrátka manipulaci veřejným míněním dobře odolávají. A to platí už od dob počátků reformace. A především: - tady na tom serveru jde o LITERATURU - a ne o AGITACI ! Odrazujete tím písmáky !!!

clovrdik
19. 05. 2000
Dát tip
Bříza : kdyby to šlo, dal bych ti tip

Merle
19. 05. 2000
Dát tip
jo Bříza!

Chrjac
19. 05. 2000
Dát tip
Hm... Naprosto Super!!!! Kdyz si myslite ze je to nejaka Agitka!!! TAK PROC CHODITE VUBEC NA PISMAK????? Kdyz nemuzete najit rozdil mezi agitaci a SLOVEM BOZIM!!!!!! To co bylo u ATC a to co ted, JE VELKEJ ROZDIL! clovrdik: To ze jses monoteista, pockej! Proc ctes toto dilo?????? Nezajima-li te tema BUH, evangelium, bible, Jezis???? Kdyz ano, tak se nezlob a ne podvad' sebe sam!!!

O106 & Chrjac: zamyslete se radši sami nad sebou, proč máte potřebu bít se tak hlasitě v prsa? Taky mám svou víru, ale nikomu jí necpu a nestavím jí mermomocí pomníčky. Krom toho, a opravte mne, jestli se mýlím, je Písmák především o básních a o literatuře, takže to prosím zkuste respektovat. Bříza: smekám a tleskám.

djPes
19. 05. 2000
Dát tip
AS-SALÁMU ALEJKUM - MÍR S VÁMI Pomáhejte si vzájemně ke zbožnosti a bohabojnosti a nepomáhejte si k hříchu a nenávisti. Buďte bohabojní,vždyť Bůh je přísný v trestání svém.(Korán 5:2) Kéž jsou všichni šťastni a v bezpečí, kéž jsou všechny bytosti opravdu šťastny! (Buddhovy rozpravy) Nejlépe je nechat rybu v její hlubině. Nejlépe je nechat nejostřejší zbraň v skrytu... (Lao-c')

Bříza
19. 05. 2000
Dát tip
Chrjacu - slovo Boží? Myslím, že jsi ta slova napsal Ty... ... a promiň že Ti lezeme na Tvého Písmáka :c) - chlapče chlapče ! Ty se ale bereš vážně ... - neblbni ! Máme Tě rádi !

Laďa
19. 05. 2000
Dát tip
CHrjac řekl: Tak proč chodíte vůbec na Písmáka... No proč. Protože se zajímáme o literaturu. Nebo jsem tu už pár měsíců omylem? Ale jinak mám pocit, že to auditko plní přece jen svůj účel. :-)

Chrjac
19. 05. 2000
Dát tip
Briza> Precti prosim te pozorne mista: Jan 3:16 Jan 10:10 Rimanum 3:23 Rimanum 6:23 1 Korintskym 15:3-6 Jan 14:6 Potom rekni z jsem to vsechno vymyslel!!! :-|

Marigold
19. 05. 2000
Dát tip
Tady se ale dějou věci...! Jeden se netačí divit..:-O Chrjac: ...hmm...Tak tomu se říká dostat evageliem po hlavě. Že Boží slovo je meč dvousečný, na obě strany ostrý, na to jsem si už zvyknul, ale že je to taky pořádná dubová palice :-)))... Bříza: Á pan Stromovous...Veršotepec se nezapře. Jako vždycky nejkrásněji ukovaná kritika, teda chlape, ty umíš kritizovat, až se hory zelenaj, fakt. Umíš fantasticky žonglovat s argumenty... Jenomže já cirkus a komedianty nerad. (Ups! Už balancuju na hraně přátelství, že ?...Ne, nechci tě urazit. Bez ironie. Znáš mě. Doufám, že to vezmeš s nadhledem...). Církev se odklonila, jistě...Sochy v kostele a klanění se jim považuji osobně za opravdu TĚŽKOU MODLOSLUŽBU...Jezuiti mají minulost značně pochybnou a mám za to, že dokonce protikřesťanskou...nicméně, použiju tvá slova: Nerozlišuješ základní věci. Všechny tyto temné skutečnosti se vztahují výlučně na katolickou církev (vyvrať mi to!). Specifika katolické církve a její "křesťanská morálka" v minulosti hojně praktikovaná ( připomeňme třeba ještě žehnání zbraní) jsou nám všeobecně známy. Nemůžeš tohle vztahovat na církev obecně a už vůbec to nemůžeš házet na hlavu Chrjacovi, protože nejen, že nic z toho nedělá, ale nemá s katolictvím vůbec nic společného. Chrjac je protestant a mimochodem jeho předchůdci byli katolíky PRO VÍRU upalováni (jsme koneconců Češi, ne ? Pro příklady nemusíme daleko...). To co tady dělá, je hodně přímočará evangelizace...já bych to asi nikdy takhle neřekl, nicméně mám k této práci úctu... Pokud je tohle modloslužba, tak jsi přehlédl moje básně brachu, to je modloslužba až běda. S úctou Marigold

Bříza
19. 05. 2000
Dát tip
Mari :c) - v žádném případě na ničem nebalancuješ !!! Nespojuji názory s jejich nositeli, jak je v kraji zvykem :c). Je pravda, že jsem se navážel asi hlavně do Katolíků (viz předchozí katolická auditka). Proto Ti nic nebudu vyvracet. Víš Mari - já myslím, že jakákoli církev jako organizace je prostě OMYL. (sám jsem křtěný protestant a mám v tomto směru osobní zkušenost). Kdo z lidí má tu pravomoc někoho vyloučit, vyobcovat, zatratit ... ? Cožpak protestanti jsou holubice bez poskvrny ? Vzpomeň na třicetiletou válku... Pravé společenství z mého pohledu je člověku skryté. Nikdo neví, kdo je spravedlivý. Na to nestačí příspěvky, společné bohoslužby ani vyznání víry. Pokud někdo je spravedlivý a jde příkladem, slouží dobré věci. Pokud někdo vyhrožuje smrtí, jestli se nepřidáme, manipuluje lidi. To jsi myslím Ty nikde neudělal (nebo jsem to přehlédl ? ;c) - všechno dobré braši !

Chrjac
19. 05. 2000
Dát tip
Brizo> Nejak mnenis nazory! :-(

Špuntík
19. 05. 2000
Dát tip
Chrjac: Pokud vím, tak sám si řekl, že každý hřešil a odplatou za hřích je smrt. Takže tahle debata je absolutně zbytečná a budiž nám tedy země lehká....

O.S.to6
19. 05. 2000
Dát tip
Milý Břízo! Ke Tvé reakci na můj příspěvek: Obávám se, že Tvé "rozlišovací" problémy jsou mnohem závažnějšího rázu, než ty moje. Norozumím, co Tě přivedlo k tomu, spojovat mou osobu s dílem či jeho obsahem. Vyjádřil jsem snad k dílu jediný názor? Má kritika se týkala reakcí (mimo jiných i té Tvojí) na toto dílo. Máš alespoň sebemenší ponětí, jaký je můj pohled na víru, náboženství, agitaci, ... ?? Neboť jsme ještě neměli tu čest se potkat, natož spolu promluvit, jak můžeš kritizovat názory, které mi samoúčelně sám přiděluješ ? Jak jsem mohl vzít Boží jméno nadarmo, když jsem ho (narozdíl od Tebe) nevzal VÚBEC ? Jak vypadá mé ovoce? Tvé znalosti historie a křesťanství jsou působivé (a přiznám se, že bohatší než moje) ale používáš je správným způsobem? Právě proto, že církev byla časem zdeformována a odkloněna od původního učení, nezaslouží si ona "zlatá rybka" pod nánosem tisíciletého bahna, aby byla osvobozována právě takovými lidmi, jako jsi Ty, který víš kde ji hledat? Nebudu Ti vracet Tvé urážky o primitivních názorech, jen znovu vyslovím svůj, a sice nemyslím si, že slovo "Bůh" by vyvolávalo tolika naježených chlupů a snad i svědivých vyrážek, kdybychom neprošli (my všichni) obdobím násilné "materializace" a ideologické manipulace, proti které, bohužel, Češi svou odolnost příliš nedokázali. Chrjac: Tvé dílo bezpochyby JE agitka. Na písmák má právo přicházet každý a dokonce má právo ho UŽÍVAT i HODNOTIT dle své libosti, pokuď tím nečiní příkoří jiným. bebitka: O své víře mluvíš Ty, ne já ... Jákob: Co víš ještě o Bohu? Laďa: Jak nazýváš TO, čemu věříš? Bojíš se, že by to snad mohl být Bůh? Sonatina: Které další intimní záležitosti na Písmák nepatří? djPes: Učinil jsi mě o něco šťastnějším :)

Jákob
19. 05. 2000
Dát tip
O.S.to6 já v žádném případě nejsem proti víře, jak jsem podotkl jistým způsobem jsem věřící což se možná trochu podepsalo na dílku "Pochybnosti" Do náboženství jsem chodil taky, ale prostě nestal se ze mne ortodoxní věřící. Bohužel stále jsem přesvědčený o tom co jsem tu řekl. Proti Chrjacovi nemám taky vůbec nic, jen si myslí, že se vážně s tím příspěvkem byť asi v dobré víře sekl. Jákob

ergo
18. 05. 2000
Dát tip
proboha proč je to v auditoriu ?

Bříza
18. 05. 2000
Dát tip
cililink ! jůůů jéééé pozóóór kašpárku ! Za tebooou ! bums !

Anonym
18. 05. 2000
Dát tip
:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru