Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Merlin

12. 04. 2003
10
0
3382
Autor
Stařec

Slyš!

M E R L I N

 

 

Slyš, kouzelníku, slyš!

Oheň pomalu dohasíná.

Slyš, mágu, slyš!

Tvé sny...

...odešly.

Slyš, Meline, slyš!

Oheň dohasíná,

sny odcházejí spolu s tvými blízkými...

Však zavři oči, posečkej!

Uvidíš ty své sny.

Kamenný meč, krásného prince,nádhernou královnu, která...

zradila.

 

Slyš, Artuši, slyš!

Tvá vize

zanikla.

Merlin zaniká.

Selhal jsi.

 

Kde meč, který pěje?

Kde mudrc, jenž dobro seje?

 

Kdo ví?

 

Vítr neodpovídá...

 

Slyš, druide, slyš!

Jsem tady a poslouchám tě...

Slyš, Merline, slyš!

V utíkajícím světě stojí jeden člověk a naslouchá ti.

Jsem to já.

A kdo že jsem?

Slyš, kouzelníku, slyš!

Já jsem ty a ty jsi já.

Jsem Stařec.

Jsi mrtev, Merline.

Je ti zima.

Jsem mrtev, Merline.

Je mi zima.

Jsme mrtví starci, Merline, dva mrtví starci, kteří stojí, protože nemůžou a ani nechtějí jít kdo ví kam a kdo ví proč...

Nikdo nás neposlouchá...

Kdo by poslouchal dva stojící dědky?

Vždyť je nám zima.

Stojíme a zamýšlíme se nad sebou, zatímco ostatek vůbec nemyslí ( až na pár vyjímek ).

Stáří je hrozná věc, Merline...

Tak zas někdy příště, až budeme stát opět na stejném místě...


Narriel
04. 09. 2004
Dát tip
Taky jsem si nedávno dala Merlinovský téma...Ale na tohle nemám... Je to překrásný.

Seregil
17. 12. 2003
Dát tip
velice zvláštní..... líbí

studanka
17. 12. 2003
Dát tip
líbí...

Robynson
12. 06. 2003
Dát tip
Stáří má největší rozkoš v nadhledu a přehledu nad sebou a těmi ostatními :-)

Robynson
10. 06. 2003
Dát tip
Zase to stáří....A přitom když se to vezme za správný konec, není nic krásnějšího :-)))

Stařec
10. 06. 2003
Dát tip
Jenže stáří má největší rozkoš ve stěžování si . Já mám své stáří velice rád a už nikdy bych je nechtěl vyměnit za mládí . Opravdu si jen rád stěžuji .

Stařec
11. 05. 2003
Dát tip
Lancelotte, omlouvám se, jelikož odezva na tvou kritiku mi rovněž připadala nepřiměřená. Na důkaz usmíření ( já vím, že to zní debilně, ale co naplat ) si dovoluji tě upozornit na dílo Cliges, román lásky lásky a cti, v němž hraješ hlavní roli, ovšem to si přečti pouze za předpokladu, že máš rád poezii.

Lancelott
10. 05. 2003
Dát tip
Milý Starče, jak si tak znovu pročítám svou kritiku tvého díla, zdá se mi poněkud ostřejší, než jsem původně zamýšlel. Stewartovou ani Ria neznám a obávám se, že ani Twaina si s touto legendou příliš nespojuji. Přiznávám, že se mi spíš zamlouvá popularizovaná verze celé legendy a sir Lancelot mne oslovil hlavně v podání Richarda Geera. Film Rytířem na hradě Camelot jsem neviděl. Co se týče dvou proslulých znalců, jež uvádíš, jsem si jist, že by mne jejich díla příliš nenatchla a nevěnoval bych jim pozornost více, než by bylo nutné ke zdvořilému odmítnutí. Jak ale říkáš a jak říkám já a co je samozřejmě odvěká pravda, nikdo nevyhoví všem a co se líbilo kdysi, nemusí se líbit dnes a co se líbí většině, nemusí se líbit všem...Taky nedoufím, že mě všichni pochopí...:o(( [:o))]

Stařec
06. 05. 2003
Dát tip
Viz výše.

Druid
06. 05. 2003
Dát tip
Smekám.t

Stařec
18. 04. 2003
Dát tip
Drahá Radosti ! Nesmííííííííííííírně se ti omlouvám za své neomluvitelné chování a co nejpokorněji tě prosím o prominutí. Mé urážení bylo ukvapené, neopodstatněné. A tobě , Lancelotte, vzkazuji, že jsem se nesnažil o monstrózní dílo, nýbrž o vyjádření svého zahořklého nitra. Děkuji za pobídnutí . Dále se však divím, jakožto dlouholetý student artušovských, který již získal v tomto oboru věhlas, že se zastáváš zrovna Merlina, kterž tě nenávidí a snažil se zosnovat tvou vraždu, ale co naplat, děkuji a Radosti se ještě jednou co nejnejnejnejpokorněji omlouvám ( i když na svrchovanosti svého Merlina stále trvám).

Stařec
18. 04. 2003
Dát tip
Ještě něco, Lanci : to nebylo pošpinění velké, vznešené věci. Nýbrž spojení stylu Mary Stewartové a Michela Ria, dvou nejuznávanějších athurianologů. Ještě jednou protestuji proti nařknutí z pošpinění : Mark Twain artušovské legendy pošpinil, Richard Geer ( omlovám se, napsal - li jsem to špatně ) art. legendy pošpinil a film Rytířem na hradě Camelot art. legendy pošpinil.Já ne. Já vsadil na osvědčené výše uvedené koně, ale vám se to nelíbilo, což ovšem není v nepořádku. Ještě nenarodil se člověk ten, aby zalíbil se lidem všem.

Radost
17. 04. 2003
Dát tip
formálně dosti pokulhávající hybrid mezi pokusem o "vznešený styl" který z nepochopitelného nedostatku jakékoliv intersubjektivně (to slovo nenávidím) přenositelné emoce sklouzává ke klišé a spíše trapnému než vznešenému patosu navíc samozřejmě je slabá jazyková stránka, kdy bohužel nic nedává odpověď na otázku, proč tohle dílo má být poezíí...:-)

Stařec
17. 04. 2003
Dát tip
Radosti,Radosti, Radosti... Opravdu obdivuji zásobu tvých cizích slov jímž umocňuješ své hnidopišství. Bohužel tvůj malomyšlenkářský pochod není s to pochopit, že zde nad formou vítězí obsah. Ber si příklad ze svých kolegů, kteří mne chválí. Doufám, že se již dostatečně obhajuji.

Lancelott
17. 04. 2003
Dát tip
Milý Starče, vážných kritik je málo a nikdo není dokonalý, takže by sis měl cenit kritiky Radosti, jenž tě dost smázla a má pravdu. Je to slabé. Je to pokus o monstrózní dílo velkého stylu, ke kterému sis navíc půjčil téma vskutku veliké a vznešené a jak sis jistě ráčil všimnout, mně velmi blízké, avšak domnívám se, že jsi jej pouze pošpinil a nijak jsi nepomohl jeho většímu věhlasu. A vůbec, myslel jsem si, že se aspoň pokusíš o něco velikého, ale pokusem o velký styl jsi ani nenaznačil něco monstrózního. Námět je fádní a nicneříkající. Nenašel jsem ani náznak velké myšlenky, nebo něčeho podobného. Je mi líto, ale klidně to zkoušej dál...jen prosím nešpiň velké věci. Pokud se chystáš publikovat něco takového, nejprve se rozmysli, jestli to skutečně stojí za to... Dale si ale myslím, že ses poněkud nechal unést pozitivní kritikou a odmítáš si přiznat neúspěch. Na to pozor! Vavříny pějí krásnou píseň, ale ta snadno ukolébá!!!

Stařec
13. 04. 2003
Dát tip
Díky, má drahá. Chvála od tebe mne vždy těší nejvíce

Cirilla
13. 04. 2003
Dát tip

BETY
13. 04. 2003
Dát tip
nezoufej, jsou i starci kteří evokují touhu rozehřát jejich zkřehlé duše a poslouchat slova která šeptají do duší druhých :-))

yoyo
12. 04. 2003
Dát tip
krááááááááásnýýýýýýýýýýýýýý připomíná mi to 1 text, který se k tomu nepřímo vztahuje: Queen of Light took her bow and then she turned to go prince of Peace embraced her gloom and walked the night alone.... * jsi stařec, tohle bys měl znát *

Drago
12. 04. 2003
Dát tip
tak tohle je nádherný. s dovolením dám do klubíku(ů)... 5/5+T+K+V+avi...

Stařec
12. 04. 2003
Dát tip
Mockrát děkuji.

Stařec
12. 04. 2003
Dát tip
yoyo: pokračuj...( ve chvále)

Shadown
12. 04. 2003
Dát tip
Člověče já žasnu, seš dobrej

rainman
12. 04. 2003
Dát tip
slyš, druide, kam poděla se naděje ?... ...mou studenou duši do svého pláště zahalit chtěla... já mečem proklál jsem ji; zde leží vedle mého těla

Stařec
12. 04. 2003
Dát tip
Napiš pokračování jako své samostatné dílo, ne? Velice rád si to přečtu. Post scriptum: když budeš pozorně naslouchat, uslyšíš odpověď. Jen nevím jakou a od koho.

Je to krásný.Zvlášť ten konec,to setkání s Merlinem,ale myslím,že ve svých dílech se ke světu stavíš moc pesimisticky.*

na muj vkus moc dlouhý, ale dá se to skousnout a tak stejně tip *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru