Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O Dračí síle

23. 04. 2003
8
0
2752
Autor
Kodynie

Co je nebo kdo je to můj Drak se můžete seznámit v prologu první Dračí povídky Jak jsem nemluvila.

O Dračí síle

 

Proč se Drak v současnosti omezuje jen na neškodné cákání, shazování kamínků ze stolu a na učení tužek, jak se létá? Protože nemá právo ani oprávnění řvát na mého věrného druha kvůli maličkému slovnímu nedorozumění. Tohle si za Pavla odnesl jeho předchůdce Lubor. Drak už zná svou sílu a nezkouší jí na ostatních a pokouší se nejdřív umravnit mne. Jsem příliš výbušná a můžu druhým ublížit i tělesně a tak teď Drak musí bublat zase uvnitř.

Za Lubora směl Drak pořád žbrblat  (protože je to nejen lidské svědomí, ale i spravedlivý soudce) i navenek. Bylo mi dovoleno se ozvat za každou drobnost, která se mi nelíbila a kdy jsem si myslela, že je Luborovo chování přílišné zasahování do mé kompetence a soudnosti. Byl to opravdu život na sopce, protože On každou chvíli vyprovokoval Draka k činnosti, prostě jen proto, že si myslel, že mne musí stále umravňovat a měl pořád hlášky ve stylu "Neťukej na sklo výloh", "Neběhej mi tu jako splašená", "Nezpívej mi tu dvě hodiny", "Netancuj", "Neskákej s nadšením pořád na mne", "Neulíbej mne k smrti", "Nemluv tak nahlas" atd. atd. Drak mne musel bránit. Lubor byl spokojený, protože věděl, že takovým drobným bubláním mne udrží v klidu a nevznikne ve mne přetlak a nedojde k hrozivému výbuchu, kdy plameny Draka šlehají vysoko k nebi.

Stejně se nakonec takovému výbuchu nevyhnul (jediné jeho štěstí je, že takovýto výbuch jednotliví lidé ode mne zažijí na vlastní kůži i navenek skutečně jen jednou za život) a jednou jsem ho dokonce ohrozila na životě, když jsem ho nejen slovně, ale i fyzicky napadla.

To jsme se předtím k sobě chvilku trošku tulili a pak na nás přišly ještě větší mazlící myšlenky. Jenže on se najednou otočil směrem ke dveřím pokoje a vypadalo to, že zase míří do kuchyně si zakouřit (nebylo tomu tak, jen mi šel pro antikoncepci, ale neřekl to nahlas). Mimochodem on je silný kuřák, nevyčítala jsem mu to, ale strašně jsem na cigarety žárlila, protože odváděly jeho pozornost od mé osoby. Vzedmula se ve mne vlna vzteku a já do něj vší silou strčila, ať si tedy jde, že tu přece není vůbec nikdo, komu se po něm permanentně stýská, zatímco on sedí v kuchyni se svými cigaretami a já v pokoji při tom čekání na něj sedím u počítače, abych se neukousala nudou.

Odletěl odmrštěn silou na elektrický radiátor, který za ním stál. Ze mne nejvyšší vlna vzteku opadla a neměla jsem už rudo před očima a hned se zděsila, jestli se mu nic nestalo, protože to skutečně byl let závratnou rychlostí. Neřekl ani au, přitom si jinak stěžuje pořád na každé malinkaté píchnutí, kde ho zase bolí a tak. Jen se uraženě zvedl ze země a prohlásil, že teď už nic nebude a že si jde z toho leknutí opět zakouřit a že tam tentokrát bude zatraceně dlouho, ať nečekám, že se za mnou přijde za chvilku podívat jako vždycky.

Když jsem si zpětně promítla tu scénu, tak jsem se zhrozila, že jsem mu klidně o to topení mohla zlomit páteř, případně že z toho mohl být minimálně otřes mozku. Víte proč se mu nakonec nic nestalo? Protože jsem ho měla ráda a protože vládnu jakousi psychokinetickou silou. Ta jeho pád zmírnila a přebytečná síla se od něj odrazila a skončila v monitoru počítače, který byl spálen na troud a nefungoval. Naštěstí opravář, který nejdříve prohlásil, že je ten monitor nezvratně zničen, našel nakonec vzniklou chybu. Šlo jen o přeprogramování řádkování monitoru, protože i ten monitor jsem měla ráda a tak v něm psychokinetická síla schovala můj energetický náboj než odtamtud vyvanul přirozenou cestou.

Že tahle síla ve mne dříme, vím už dávno, ale neumím jí ovládat vědomě a tak se kolem mne občas dějí podivné věci, jako když mne jednou máma rozčílila a já držela v ruce svou oblíbenou půllitrovou sklenici z tenkého skla a v tom, jak jsem měla černo před očima jsem s ní vší silou třískla (protože jsem měla ničitelskou náladu, jsem to udělala s úmyslem tu sklenici rozbít bez ohledu na to, jestli se pak její střepy zaryjí do mé ruky) o sklo konferenčního stolku, protože byl nejblíž kromě mé mámy, která seděla vedle mne (a na tu jsem zaútočit nemohla jako správně vychovaná dceruška). Dílo zkázy bylo dokonáno a obě jsme s údivem zíraly na to, že sklenice přežila můj útok, ale tlusté sklo kryjící stolek prasklo a roztrhlo se na dvě části. Od místa dopadu se klikatila skleněná tržná rána. Rozpůlené stolní sklo už bylo k nepotřebě a tak jsme ho tenkrát vyhodily. Prostě milovaná sklenice přežila, i když byla svou tenkostí handicapována a nenáviděné sklo na stolku puklo (bytostně jsem ho nesnášela, protože mne studilo do holých rukou a já se v té době nemohla o ten stolek opírat bez dlouhých rukávů, přitom ráda běhám doma poměrně na lehko, ale nemohla jsem nic říkat, protože máma ho tam mít chtěla).

Opět má psychokinetická energie vyřešila můj násilný čin ke spokojenosti všech, mně se nic nestalo a máma mi po letech poděkovala, že jsem jí toho stolního skla zbavila, protože teď z něj má revma v loktech a mohlo to být ještě horší.

Úplně poprvé jsem se s touto svou silou seznámila asi tak v osmi letech, jenže jako dítě jsem jí tak nevnímala, že se děje něco nenormálního. Stalo se to ve škole. Paní učitelka měla pocit, že jsem moc zlobila a tak že mi napíše poznámku do Žákovské knížky. Já byla ale jiného názoru a říkala si, že budu neprávem potrestána. Vytrhla jsem tedy bez hlasitého reptání zpod Čítanky svou žákajdu a chtěla jí podat učitelce. Jenže mezitím Čítanka spadla s hrozným rachotem z lavice a rozpadla se na dvě části. Poznámka mne neminula a ještě jsem dostala kázání, že si neumím vážit knih. Nebyla to pravda, já se té Čítanky opravdu nedotkla ani prstem a nesmetla jí z lavice, abych se lépe dostala k Žákovské knížce. Ona spadla skutečně sama nadzvednuta psychoenergetickým nábojem mého vzteku. Na třídní schůzce si pak učitelka stěžovala mé mámě, že jsem pěkná vzteklinka. Ona jí nevyvedena z míry odpověděla, že mne musela asi hodně rozčílit, jinak by se nic nestalo, protože Hanička je ve skutečnosti téměř neochvějný kliďas. Učitelka na ní jen nevěřícně kulila své bezelstné oči.

Takže vím, že se ve mne skrývá vysoký energetický potenciál, který ničí na co dosáhne a není to zrovna pod ochranou mé láskyplné pozornosti. Jenže vtip je v tom, že co nemám ráda já, mohou mít rádi druzí a pak je mi líto, že jsem jim zničila něco, co je zase v jejich laskavé pozornosti. Ještě k tomu jak byla u Lubora pořád výbušná atmosféra, tak jsem mu svou psychokinetickou silou nevědomky spálila jeho oblíbený diskmen a mobil, taky trochu nabourala jeho milované video a ještě by se našlo pár drobností, které si už ani nepamatuji. Na mou obranu jen dodávám, že jsem mu pak přispěla polovinou peněz, když si pořizoval za ně něco nového.

U Pavla se Drak tedy omezil jen na neškodné vybití ve vodě, aby nedošlo k jiné nehodě. Ostatně i tehdy voda stříkala nepřirozeně vysoko, protože já jsem zase nijak zvlášť vehementně těma rukama nemáchala. Kdyby Pavel po mne tu vodní spoušť nevytřel, tak bych to samozřejmě kajícně udělala sama. Taková potvora zase nejsem.

Tak je to, můj Drak je spravedlivý, ale v současné době ví, že vládne i silami, které neumí vědomě ovládat a pak se dějí divné věci, právě takové jako když jsem naposledy nemluvila. Mimochodem, nemluvila jsem proto, že bych tímto způsobem chtěla Pavla trestat, ale proto že jsem mluvit prostě nemohla. V péči Draka jsem nebyla schopna otevřít pusu a vyjádřit svůj postoj i hlasem. Ostatně tohle mi Lubor taky dost často vyčítal, že nemluvím, když jsem moc rozrušená.


johanne
21. 10. 2004
Dát tip
*

Seregil
30. 05. 2003
Dát tip
Velmi dobrý Kodynie 3/5 + T

Kodynie
30. 05. 2003
Dát tip
Hele, Seregil. Tebe jsem tu neviděla ani nepamatuji. Díky za poklonu i tip.

Aki
16. 05. 2003
Dát tip
hele...... tohle je vážně dobrý.............*

Drago
09. 05. 2003
Dát tip
tak tohle se mi (taky) líbilo... jo, pěkné... 3/5+T

Danny
30. 04. 2003
Dát tip
moc zajímavý, Kodynie *

Kodynie
30. 04. 2003
Dát tip
Díky Danny, jsem ráda že ses ke mně jako k autorovi jako čtenář zase na chvíli vrátil.

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Jiříku, Ty už jsi něco podobného četl? Ajajaj, tak to jsem jen obyčejný plagiátor, to se musím jít zahrabat a už nikdy nevylézt na světlo boží. Duševní striptýz? Co když je to všechno vymyšlené a není na tomto příběhu ani zbla pravdy? To víš, autorská licence. Jestli vládnu takovou silou? Možná. Ale dnes už mne nepřekvapuje, dnes už jí znám, jen jí neumím ovládat. Toť vše, to není o neznalosti jen o neschopnosti.

Wopi
29. 04. 2003
Dát tip
Děsí mě, že lidé nemají čas něco si přečíst. A neboj, Kodynie, není to plagiát, je v tom hodně Tebe a je to krásně napsáno.

j_i_r_i_k
29. 04. 2003
Dát tip
Eh? Jak jsi přišla na to, že už jsem něco podobného čet? To jsem přece vůbec netvrdil a není to pravda... Ano, napadla mě i možnost, že je to celé fikce - v tom případě se před Tebou skláním a má předchozí kritika je nejlepším důkazem Tvých schopností... Ale pokud ne, tak... A k tomu překvapování - pořád to nějak nechápu., je-li v Tobě síla, kterou neumíš ovládat, pak může nastat okamžik, kdy se projeví, aniž bys to čekala... Leda by to bylo něco ve stylu když jdu hasit požár, pustím vodu, ale nevím, kolik molekul vyteče, tedy neumím vodu ovládat... Wopi: A Ty máš čas si přečíst všechno?

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Jiříku, Jiříku, achich ouvej. Jestli je tenhle příběh jen pouhá fikce nebo se to doopravdy stalo to Ti neprozradím, i to je součástí mé autorské licence. Mlžit, mlžit a zase jen mlžit. A k mé síle, když víš za jakých okolností se ta síla projevuje, tak Tě nemůže překvapit, i když jí nedokážeš vědomě ovládat. Nezlob Wopiho, dobře víš, že všichni máme málo času na čtení, i když máme sto chuti furt jen číst a číst a nic jiného nedělat, nezvládneme to, protože nás volají jiné povinnosti.

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Stando, Ty taky nezlob Wopiho, on to myslel tak všeobecně, že se teď málo čte, protože člověk neví koho dříve číst.

Wopi
29. 04. 2003
Dát tip
Sorry, já to myslel dobře.

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Wopi, Ty se neomlouvej, to oni vždycky vyletí jak čertíci z krabičky.

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Skleróza, hlavnímu aktérovi nakonec avízo nepošlu. To jsem celá já.

Wopi
29. 04. 2003
Dát tip
byl to dobrý žertík když vyletěl čertík byl to skvělej džouk když se na mě kouk´

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Tak se mi to líbí chlapci. Básnit mu tu smíte, ale hádky tu nerada vidím.

Rowenna
29. 04. 2003
Dát tip
Tak o drakovi už jsem něco četla. Celkem zajímavá sonda do průběhu hysterického záchvatu. To už jsem taky napsala. Je to čtivé, překvapivě, a doufám za tebe, že je to hlavně fabulace. Jinak potěš pánbůh tebe i tvé okolí, i s tím, co nazýváš svými schopnostmi, svou silou a tak dál. :-))))

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Tak jo Rowenno, odhalilas mne, je to jen čirá fabulace, není na tom zrnko pravdy. Mám jen bujnou fantazii, nic víc.

Rowenna
29. 04. 2003
Dát tip
Takže, pokud fabulace, tak tipuji. Já jen, že mě to maličko popudilo. Ten podtext: "ježiši, koukejte, jaká jsem joztomijá potvujka." :-)))

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Skutečně se tam ten podtext dostal? Takový podtext to vůbec mít nemělo. Sakra, sakra, sakra a ještě jednou sakra.

j_i_r_i_k
28. 04. 2003
Dát tip
Kdybych měl hodnotit jen dílko samé, asi bych začal házet svými oblíbenými frázemi typu "psychický striptýz" a "duševní exhibicionismus" a měl bych do jisté míry pravdu... Nicméně styl, kterým píšeš, mi přecejen tupí ostří takových výroků a nemá je pak smysl ani uvádět... Inspirace životem je fajn a přeju Ti to, ale cítím rozdíl mezi inspirací a kopírováním - nicméně Ty tak činíš velmi zajímavě a přecejen s nějakou autorskou licencí, proto celkový dojem je kladný, tak. :) A pokud Tvůj Drak vládne takovou mocí - jak o sobě můžeš tvrdit, že sama sebe nepřekvapíš? Že jsi vždy v mezích? Ne, po přečtení tohoto dílka Ti tohle přestávám věřit...

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Taková je Kodynie, používá určité obraty v jiných souvislostech než je všeobecně běžné a tak Ti doporučuji přečíst si i ostatní mé Dračí povídky.

Shammann
24. 04. 2003
Dát tip
Jojo. Jo. Možná:-) Uvidíme. Dneska bude dost času, tak bych mohl.

...to já jen aby svěděla, že jsem to taky zkoušel číst

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
A nepodařilo se Ti to dočíst? To je mi líto.

já jsem strašně líný čtenář. když se profesorka češtiny dozvěděla, že mám v prváku na kontě jen Letadéloko Káně a Chatu v Jezerní kotlině tak se málem složila. Pak jsem ji ještě napsal diktát s 26 hrubými chybami, to už nerozchodila :)

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Tak zašmátrej v mých Pohádkách na všední den, tam mám kratší útvary. Měl jsi smůlu, že jsi natrefil na má nejdelší dílka. Pohádka o Moudrosti, Jak jsem nemluvila, Svět Moudrosti a O dračí síle jsou nejdelší mé povídky. Jinak se specializuji spíše na miniatury.

Wopi
24. 04. 2003
Dát tip
pěkné, škoda, že to čte tak málo lidí...

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Díky, Wopi, snad to tu najdou i další čtenáři.

Shammann
24. 04. 2003
Dát tip
Já to našel, ale přiznám se až po tom, co jsem si přečetl co Wopi v poslední době kritikoval a zaujal mě název. Představoval jsem si pod tím něco jiného. A je to docela kvalitní. Jo docela.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru