Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědek Času promluvil

24. 04. 2003
11
0
3527
Autor
Kodynie

Svědek Času promluvil

 

Můj milý lidský příteli, se Svědkem Času si povídáš i teď, je tu stále se mnou. Je připraven ti zodpovědět jakékoliv zvědavé otázky, pokud bude vědět na co se ho ptáš. Svědek Času např. nerozumí lidem a lidstvu jako takovému, jsou mu cizí pohnutky s jakými lidstvo nakládá např. se svou rodnou planetou nebo co je pudí k tomu, aby se k sobě navzájem většinou chovali, jak se k sobě v současnosti chovají. Takže jestli se ho zeptáš na něco, co mu není cizí, rád ti tvé dotazy zodpoví.

To nevadí, že tě teď nic nenapadá, Svědek Času má trpělivosti na rozdávání a mimochodem je mu miliarda let. Pro lidi je to sice hodně, ale pro Svědky Času skoro žádný věk, ti po sobě házejí miliardami jen tak pro srandu králíkům a já jsem mezi nimi skoro nejmladší, ale zato nejsvěžejší. Ale už nemám žaludek na to být člověkem, na to jsem přece jen stará a tak doufám, že mne příště na podobnou misi neukecají. Kdybys věděl, jak jsou Svědci Času hlídáni, aby si svou misi řádně odžili (a ne aby si vyskakovali za jízdy z vlaku, kdy se jim zlíbí), tak by ses pěkně rozbrečel.

Já mám devět osobních andělů strážných (samozřejmě že se jim tam u nás tak neříká, musím se tedy omezit na lidskou terminologii, aby mi bylo na zdejším světě rozuměno). Tak tedy nemám jiné volby, než si to tu na světě poctivě odžít. Nemysli, že jsem se nepokoušela je oblafnout, ale v kritických fázích mého současného života bylo z mé cesty odstraněno vše, čím bych si ho vlastní rukou mohla zkrátit.

Jo, jo. Kolem lidské dvacítky to bylo nejkritičtější. Po pár nezdařených pokusech jsem pochopila, že by to bylo moc jednoduché a tak jsem se smířila s tím, že si to tu přece jen musím odžít celé. Nemám právo svobodné volby, mám to tu na doživotí. Moje smůla je, že jsem se dostala do rodiny dlouhověkých lidí a tak mne čeká ještě nejmíň šedesát lidských let, než si budu moci jít odpočinout mezi své nejpříbuznější bytosti.

No jo, co se dá dělat. Smutnit nemá cenu a tak se snažím být co nejužitečnější, abych si to dlouhé čekání zkrátila bohulibou činností (protože v lidském těle se mi samozřejmě změnil smysl pro čas a tak ho vnímám stejně jako ostatní lidé).


Kodynie
06. 07. 2003
Dát tip
Jestli je to skutečnost? Možná ano, možná ne. Kdo ví. Neptej se obyčejného smrtelníka.

Kodynie
06. 07. 2003
Dát tip
Calavero, kdo Ti řekl že povídka předpokládá automaticky děj?Víš co, řekni mi radši svou definici fejetonu. Koneckonců jsem Ti řekla, že tohle bych zařadila spíše do črt. Je tu kategorie Črty? Není. Řadí se kategorie Črty do povídek? Řadí. Takže to je v pořádku. Omlouvám se Ti, žes musel v kategorii Povídky číst to co za povídku nepovažuješ, ale takový je život. Písmák je takový lehce anarchistický server a taky bych ho měla radši přehlednější, abych skutečně věděla doopravdy dopředu co budu číst, ale zřejmě se ještě dlouho takové přehlednosti tady nedočkáme.

Wopi
06. 07. 2003
Dát tip
Kodynie: hlsuju pro "obojí je možné" :)

Kodynie
06. 07. 2003
Dát tip
Jé, Wopi, Tebe jsem tu až ani nečekala. Takže já si vybírám možnost povídka.

Wopi
06. 07. 2003
Dát tip
Fajn :)

Calavera
06. 07. 2003
Dát tip
možno by sme mali navrhnúť správcovi aby umožnil klasifikovať prózu presnejšie

Calavera
05. 07. 2003
Dát tip
i keď s tebou viacmenej súhlasím, nemožem si odpustiť: vyprávění neznamená automaticky dej, ale poviedka automaticky dej znamená

Pivicko
05. 07. 2003
Dát tip
Skvělé!!! Dobrý nápad (nebo je to skutečnost?) tip

Calavera
04. 07. 2003
Dát tip
uznávam, že na Písmáku nie je dostatok kategórií aby to bolo zaradené adekvátne, ale ja si pod poviedkou predstavujem príbeh a ten vidím vidím čiastočne v jednom odstavci, toto mi príde skor ako nejaký fantaskný fejeton

Kodynie
04. 07. 2003
Dát tip
Fejeton? Já si fejetony představuji asi trochu jinak. Nevzniklo slovo povídka od slova povídání? Když to oba uznáme, tak pak bychom tohle vyprávění mohli směle ponechat v kategorii povídky. Ale fejeton to podle mého názoru není, je to taková lehce filozofická črta. Vychází mi pořád kategorie povídka. Tak já nevím. Mám nápad, zeptáme se Wopiho. Wopi, co Ty na to?

Kodynie
03. 07. 2003
Dát tip
Díky za klubík Dejfe, je to pro mne velká čest. Já mám ale všechny Svědky Času ráda stejně a ani jednoho z nich neprotěžuji. To víš matky jsou pyšné na všechny své děti i na ty méně povedené nebo světem nepochopené.

Calavera
03. 07. 2003
Dát tip
možno by som súhlasil s Dejfom ale toto podľa mňa nie je poviedka ;o)

Kodynie
03. 07. 2003
Dát tip
Proč to není povídka? Je to vyprávění a tak to patří do povídek. Nebo ne?

Dejf
02. 07. 2003
Dát tip
Asi nejlepší ze všech tří. je to asi částečně dáno tím, že přichází skutečně se zajímavým nápadem, s něčím zbrusu novým a neotřelým. Stylisticky je určitě zvládnutá výborně a ač je to vlastně monolog (který zpravidla u řady autorů přechází v nehoráznou nudu), tak je poměrně čtivá. Neplýtvá příliš zbytečnými slovy a jde k věci. TIP + klub

FLO
13. 06. 2003
Dát tip
Shadown: No, tak teda jo.... :-)

Shadown
13. 06. 2003
Dát tip
Díky FLO :o)

Shadown
12. 06. 2003
Dát tip
FLO: Moc se omlouvám, ale já už si nějak nevybavil začátek této debaty a na tvé poslední zprávě se pohlaví pisatelky poznat nedalo a já byl tak strhanej z práce že mě o tom ani nenapadlo přemýšlet. Znovu se ti tedy moc omlouvám. (příjmeš, omluvu? :o)

FLO
11. 06. 2003
Dát tip
Shadown: potvrdila. Jo?

FLO
10. 06. 2003
Dát tip
Shadown: Nezbývá mi než s tebou souhlasit. Jo, máš pravdu.

Shadown
10. 06. 2003
Dát tip
FLO: Díky že jsi mi to potvrdil :o) i když teď mám pocit že ten smajlík by měl být spíše :o( protože jestli jsem měl pravdu je to dost smutný.

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
Nazdár Kody. Tak jsem se tu zase po dlouhé době na chvilku ohřál a našel i něco na přečtení (myslím tím toto :o). Je to moc pěkný a povedený, nebudu se tu rozplívat, protože to nemám ve zvyku ani na to nemám chuť. Jen poznámky k debatě, ale jsou to jen mé subjektivní pocity. Ostatně kdo z písmáků může říct že píše něco jiného než subjektivní pocity a názory ? FLO a Adonis ...et cetera. : FLO není pravda že o lásce už není co napsat a že by to byla nuda. Bohužel o lásce toho bylo napsáno moc málo, protože spousta toho co bylo spáno o "lásce" je o sobectví, o sexu, o majetnických sklonech, o nenávisti, o stereotipu a potřeby mít někoho vedle sebe, nebo jen o iluzi. O skutečné lásce toho bylo napsáno až povážlivě málo. Adonisovi: Láska není vášeň ! Láska, může být provázena vášní ale nejsou jednou osobou. Stejně jako s někým spát neznamená, že ho miluješ. I když si dnešní svět ta slova tak spojil. k Patti: Nevím kde jste si s kodynií vjeli do vlasů, ale nechápu proč to ventyluješ u jiného díla. Na tvou otázku: "S nadhledem mně vlastním." Proboha, kdo tohle o sobě napíše? Ti mohu velmi dobře odpovědět : Kodynie a spousta dalších lidí, kteří mají tu rozkošnou vlastnost že nejsou nudní. Že dokáží přemýšlet a své myšlenky formulovat tak, že při tom člověk neusne :o) Nemyslím to nijak zle, ani nechci kousat jen stejně jako ostatní vyjadřuji svůj subjektivní názor. Pokud to někomu pocuchalo neurony v hlavě, tak se omlouvám. Tip

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Ahoj Shady, vítám Tě zase u mne tady. Jsem ráda, že sis u mne početl. Hezky jsi napsal své myšlenky k debatce pod tímto dílkem, jsou pravdivé až běda a napsal jsi to i za mne, našel jsi ta správná slova hned, kdežto já bych se do toho jen zamotala.

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
Bylo mi ctí :o)

Patti
07. 05. 2003
Dát tip
Tak po osobním setkání s Kodýnií Patti věru netouží. Demagogů už zažila více než dosti, než aby je ještě vyhledávala.

Kodynie
07. 05. 2003
Dát tip
Patti, nemáš co dělat a děláš svévolného ochránce utiskovaných a nadáváš do demagogů všem o kterých si myslíš, že si to zaslouží?

Kodynie
07. 05. 2003
Dát tip
Ještě avi pro Patti.

Patti
07. 05. 2003
Dát tip
Fíííhááá, to je síla. :-)))

Patti
02. 05. 2003
Dát tip
Proč si myslíš, že Patti nemůže spát kvůli nějaké Kodynii? Tedy, aby Patti mluvila stejným stylem, jako Kodynie. Věř, že Patti má klidné spaní. Přestože Patti tuší, že Kodynie bohužel nepřehání.

Kodynie
02. 05. 2003
Dát tip
Hele Patti, Tvůj rozčílený výstup u Lavondorase ve mně vyvolal dojem, že z toho nebudeš moci spát a tak jsem Tě tu jen uklidňovala. Věř mi, že tohle všechno nejsem já, to je jen má maska. Teprve při osobním setkání bys zjistila jaká doopravdy jsem.

Patti
30. 04. 2003
Dát tip
Dílko fajn. Kritiky. Huááá. "S nadhledem mně vlastním." Proboha, kdo tohle o sobě napíše?

Kodynie
30. 04. 2003
Dát tip
Patti, je to důležité vědět? Kodynie jen trochu přehání, nic víc, když si na to u ní zvykneš, bude se Ti lépe spát.

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Tak, tak. Tak to má být i fantazijní světy bývají zajímavé.

j_i_r_i_k
28. 04. 2003
Dát tip
Jééé, tak tohle je přesně ono... Mňam, mňam, to je to, co umíš a jsi to Ty ve své vrcholné formě... Jen tak dál, prostě tohle hodně jóóó...

FLO
24. 04. 2003
Dát tip
To je perfektní! Bezva! Konečně něco s pořádným nápadem. TIP jak vyšitej.*

Měla by ses zaměřit na lásku. Tu všeobjímající veličinu, jež zahlcuje srdce všech žen. Pomiluj se opět s nějakým mužem a napiš o tom. Já se rozkoším věnuji pravidelně a mé čtenářky mě za to milují.

FLO
24. 04. 2003
Dát tip
Ty seš asi ňákej divnej. O lásce dovede psat každej, to není nic zvláštního. Blbých básniček a knížek na toto téma bylo napsáno spousta a většinou sou to braky. Bez urážky. Ale psat o lásce je bez nápadu a myslím, že nic novýho už o tom nevymyslíš. Ale tohle dílo má něco do sebe. Právě svou originalitou.

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
No tak, nehádejte se mi tu. Oba máte pravdu. Adonisovi sdělím, že o lásce jsem už toho napsala dost, viz. má dříve publikovaná díla, něco se najde v mých Pohádkách na všední den a něco v mých básních. Kdo hledá najde. FLO nerozčiluj se, nestojí to za to. Adonis jen nemá filozofickou náladu, zato Ty ano. Adonis sem jen zabloudil.

FLO: Opak je pravdou. Já píšu o lásce zcela nevšedně - také láska, kterou dávám ženám je nevšední! Zažehávám v nich plamen netušené vášně. Rozkoš, jíž jim poskytuji je naprosto božská.

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Adonis: Teď se jen bohapustě chvástáš a vytahuješ. Nemyslíš, že tu bude děsná nuda, když budou všichni psát jen o lásce.

Wopi
24. 04. 2003
Dát tip
Adonis je už na Písmáku znám svým chvástáním, to berte s nadhledem.

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Díky Wopi, otevřel jsi mi oči. Konečně si mohu v klidu oddychnout.

Wopi
24. 04. 2003
Dát tip
:)) Bez legrace - někdy je fakt dobré vědět, o co jde.

Kodynie
24. 04. 2003
Dát tip
Dobrý Wopi, já to beru. Adonis mne dnes přišel navštívit poprvé. příště ho budu brát s rezervou a nadhledem mně vlastním.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru