Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědek Času promluvil 2.

25. 04. 2003
3
0
1183
Autor
Kodynie

Svědek Času promluvil 2.

 

Můj milý lidský příteli, ještě jsem se sem dnes vrátila, abych tě potěšila. Zase si s tebou chce povídat Svědek Času. Včera večer přemýšlel o tom, proč se v lidském těle nemůže zbláznit, i když často stojí na pokraji šílenství a přesto nikdy tu pomyslnou hranici nepřekročil a nezařadil se do zástupu nevědomých a ztracených šťastných bláznů.

Včera jsem měla zase jednou filozofickou náladu a povídala si o tom se svým životním druhem. I Svědci Času potřebují svého jediného milého člověka, který by je provázel životem, aby se tu necítili tak šíleně osamělí. Ptala jsem se ho, jaké je to se zbláznit. Říkal, že když se zbláznil, tak mu to připadalo jako by udeřila jeho poslední hodinka. Když byl Svědek Času zvědavý a ptal se ho, jak to bylo dál, nechtělo se mu o tom mluvit, že nerad oživuje tyhle vzpomínky před spaním, protože by mohl mít špatné sny, z kterých se s hrůzou budí, protože se v nich znova zblázní a vždy ho to poděsí.

Nechala jsem ho tedy na pokoji a jen jsem fňukala, že se chci taky zbláznit, protože tak se bude aspoň něco zajímavého dít, protože teď se uvnitř nic neděje a je tam bohorovný klid a ostatně vždy tam byla neochvějná rovnováha. Vždy když večer horečnatě umírám únavou, protože jsem denní tvor a v noci se sama bojím, tak si mí andělé strážní asi povídají: "Uspěte jí rychle! Porucha! Pozor! Pozor! Musíme jí uspat! Ve spánku jí nejsnáze opravíme! Porucha na záznamovém zařízení! Pohotovost! Pohotovost!"

Vyčerpaně usínám a v noci se mi zdávají veselé a barevné sny. V životě se mi nezdála noční můra v pravém slova smyslu. A ráno se budím svěží a plná naděje do nového dne. Večerní splíny se rozplynuly a já s písní na rtech vítám nový den.


Kodynie
03. 07. 2003
Dát tip
Nemělo to být úderné. Měl to být jen malý povzdech, že někdo se zblázní ani nechce a má z toho panickou hrůzu a někdo se nezblázní vůbec nikdy i když je to k zbláznění, že mu to nejde. Co se dá dělat i takový je život.

Dejf
02. 07. 2003
Dát tip
Hezký nápad, ale připadá mi to málo. nějak moc málo mě to udeřilo ...

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Hezké, moc hezké a ukrutně pravdivé Jiříku.

j_i_r_i_k
28. 04. 2003
Dát tip
Vševědoucí seděl na vrcholku hory a čekal. V údolích kolem něj běžel život, generace střídaly generace a on seděl a čekal. Na někoho, kdo by k němu přišel, aby se zeptal... Na smysl života, na absolutní pravdu, na správnou cestu... Ale nikdo nepřicházel... Uběhly věky a Vševědoucímu došla trpělivost. Vstal a sešel do údolí. Potkal člověka a zeptal se jej, co by chtěl vědět. Ten mu s úsměvem odvětil: "Není nic, co bych potřeboval vědět, mám vše, co potřebuji, znám vše potřebné, mám ženu, dům a pole a jsem šťastný." Poté člověk odešel. Vševědoucí setrvával na místě neschopen pohybu, myšlenky... Jen po tváři mu stékala slza, aby připravila cestu tisícům sestřiček, které následovaly... To do mě zaneslo tohle dílko, třeba si v tom něco najdeš...

FLO
25. 04. 2003
Dát tip
Ježiši, já ti tak závidím - ten klid v duši. Ale hlavně to snění bez nočních můr. Mně se dneska zrovna zdál tak příšernej sen, že su z toho úplně vyřízená. Dílko je to krásné, uklidňující, s nadhledem hodnotící lidské pinožení.*

Kodynie
25. 04. 2003
Dát tip
Noční můry druhým lidem skutečně nezávidím. Zbožňuji své veselé a barevné sny.

Fagus
25. 04. 2003
Dát tip
Mám rád lidi, kteří u života přemýšlejí. Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru