Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svědek Času promluvil 3.

26. 04. 2003
5
0
1998
Autor
Kodynie

Svědek Času promluvil 3.

 

Můj milý lidský příteli, dnes jsi položil Svědkovi Času své první otázky. Co všechno si Svědek Času pomatuje? Nic konkrétního. Jen se mu vybaví za určitých okolností pár drobných detailů. Je nerad člověkem (jako člověk tu byl ve Starověkém Řecku, za Husitů, kolem Francouzské revoluce a možná ještě párkrát, ale to už  mu nevyskakuje samo z paměti, asi se v té době nic zvláštního nedělo).

Svědek Času je nejradši stromem, rostlinou nebo zvířetem. Např. zde na Zemi zakládal život v mořích s trilobity. To byla legrace, to byl Svědek Času poměrně mladý a vše se mu zdálo nové a velice dobrodružné a zajímavé a neotřelé. Krásné je být tisíciletým stromem. Sleduješ, jak jdou kolem tebe dějiny. Nikam nemusíš chodit, dějiny samy přijdou za tebou. Nejbolestnější bylo, když mne lidi porazili a já musela svou pozorovatelnu opustit.

Taky jsem ráda kamenem. Kameny sice nemívají tak velký rozhled po okolí jako třeba stromy, ale i tak je to pozoruhodná zkušenost. Kamenem můžeš být i několik tisícovek let. Horší je, když pak třeba přijdou lidé a tvůj kámen ti rozstřílí na  kousíčky, jako tenkrát, když tam chtěli vést železnici a skrz naší skálu prorazili tunel. Zase další stěhování.

V rostlinách a zvířatech bývá kratší žití, ale velmi zajímavé. Být hmyzem je podivuhodná zkušenost, jako třeba žít v mraveništi nebo být včelou nebo čmelákem, ale třeba i vší nebo blechou. Na cokoliv si vzpomeneš z hmyzí říše, tím jsem určitě nejméně jednou byla. Nebo větší zvířata, jako třeba delfín, vlk, velryba, pes, ještěrka, had, zajíc, atd. atd. Musela bych opět vyjmenovat celou zvířecí říši. Ale nesmím zapomenout ani na jednobuněčné živočichy, byla jsem i virem nebo bakterií nebo jen neškodnou řasou. Na cokoliv si vzpomeneš, na vše mám nějaké vzpomínky.

Jsou to jen záblesky paměti a většinou ti z každého toho života nesložím ucelený jeden příběh, ne v lidském těle. Jen vždy, když nejsem v hmotném těle se mé vzpomínky na plno rozvinou a já mohu hovořit o všech svých životech bez příkrovu závoje zapomnění. Pro samotný jednotlivý život je to tak lepší. Člověk musí být blokován, aby se ze své současné mise nezbláznil, protože samozřejmě zná spoustu jiných a povznášejících situací.

Co ti mám říci o Ježíšovi? Špatná otázka pro Svědka Času, Svědka Času nezajímají lidské modly. To je ten obor , kterému Svědek Času vůbec nerozumí a nikdy rozumět nebude. V té době jsem asi byla buď kamenem nebo stromem. Nemám povědomí o žádném Ježíšovi a jeho zásluhách pro lidstvo (Co to jsou lidské zásluhy? Svědek Času nerozumí? Co to je? Kdo mu to vysvětlí?).

Svědek Času nemá žádné mystické zážitky, je tu uvězněn v netečném těle. Nemůže se opít, zkouřit ani jinak zdrogovat. V tomto životě neviděl nikdy žádného ducha (omezme se jen na lidskou terminologii, protože žádnou jinou tu na Zemi používat teď stejně nemůžeme) a je až moc normální, aby druzí lidé nemohli odhalit jeho skutečnou podstatu.

Na druhou stranu je to dobře, aspoň na něj lidé nebudou pořádat hony a on neskončí na hranici, jak už se mu to mnohokrát stalo v minulých životech. Byl odjakživa rebel od přírody a to se v lidské společnosti trestá. Proto se snaží být co nejméně nápadný a schovává se v davu, když to jde a když ne, tak se tváří, že vůbec není nebo neexistuje. Pro lidi je to tak mnohem lepší.

Odsuzují, co nechápou a tak jsem si za tu miliardu let vytvořila pro lidské oči dokonalé mimikry a jevím se jim většinu času jako jedna z nich, teda nic nebezpečného, co by se mělo vymýtit a smést z povrchu zemského.

Také proto jsem nerada člověkem, protože jsem v této podobě bývala od lidí ohrožena na životě více než v podobě stromu, rostliny nebo zvířete a jako kámen jsem se měla úplně nejlépe. Ale dnes i kámen to má v lidském sousedství poměrně těžké. Lidstvo pořád něco staví nebo bourá a není tu žádný klid.


Kodynie
03. 07. 2003
Dát tip
Kratší to být nemohlo, protože jsem musela zpracovat všechny otázky, které mi byli položeny zvenku a ne zevnitř. PS: Divila bych se, kdyby někdo souhlasil se vším všudy s mým Svědkem Času, to by musel být stejný blázen (teď používám tento obrat v dobrém slova smyslu a ne v hanlivém) jako on. Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.

Dejf
02. 07. 2003
Dát tip
Hezké. Nastínila jsi zajímavý postoj či názor, se kterým se dá v mnoha věcech souhlasit i nesouhlasit, ale rozhodně stojí za to si to přečíst. Znám lidi, kteří se dost podobně dívají na svět a to ani nejsou Svědci Času :-))) Chvílemi mi to jen přišlo trochu zbytečně dlouhé. TIP

Shadown
09. 06. 2003
Dát tip
doufám

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
Kody nebudu se zde rozširovat. Máš to pěkné, ale musím říci že první je nejlepší :o)

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Shady, nevím který ze Svědků je neljlepší, Pavloidovi se nejvíce líbí právě tento. Já je mám ráda všechny stejně. To víš matičky mají nejradši všechny své děti a nikomu nedávají přednost.

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
Nevím nad prvím jsem měl o čem přemýšlet a vytvářeli se mi obrazi v hlavě. Další dva jsou také zajímavé, ale už nemají takový účinek - na mě. Jak říkám subjektivní pocit

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Musím si ty své Svědky znova přečíst, abych zjistila jejich náboje. Mimochodem vznikaly interaktivně, když jsem si povídala s Dragem stejně tak jako můj Svět Moudrosti při povídání si s Tebou.

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
Já vím Drago mi říkal o tom jak se se svědkem bavil. Takže jsem čekal že se to tu objeví.

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Shady, máš mne prokouknutou, ale kdyby se nepovedl, tak by sem nakonec nedorazil i pro ostatní. Ne vše sem dorazí po povídání si s ostatními Písmáky, nakonec pubklikuji jen ty nejlepší moje myšlenky, které jsou nejpřínosnější hlavně pro mne.

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
... a teď zz jiného soudku ... je ti taky takový vdro jako mě a mému PC ? Myslím že dneska jsou svou dávku myšlenek již naprosto vyčerpal

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Doma mi není vedro,ale venku bude už teď děsný hic. Jestli máš doma nějaký větrák, tak si ho zapni a přeji Ti příjemné odpočívání než se Ti podaří zchladit Tvůj přehrátý mozek a znova Ti to nezačne pořádně myslet. Zatím se měj hezky.

Shadown
08. 06. 2003
Dát tip
úrávě že nemám ale hodlám koupit už zítra, mám toho dost

Kodynie
08. 06. 2003
Dát tip
Tak ještě přetrp poslední den bez větráku a zítra budeš konečně osvobozen.

j_i_r_i_k
30. 04. 2003
Dát tip
Aha, vyprávěl jsem Ti o své víře... Hmmm, dobře, máš pravdu, to je nepochybně jedna z věcí, které mě dráždí... Ale není to vše, ani já neuznávám všeobecně ctěné autority - to je divný termín - a Svědci podle mě takovými jsou... A to je asi další věc, co mi vadí...

Kodynie
30. 04. 2003
Dát tip
Možná si Svědka Času představuješ jako nějakou autoritu,ale není to tak. Svědci Času jsou jen záznamová zařízení. Nemají druhé soudit a rozsoudit. Jsou to jen Pozorovatelé, nic více.

j_i_r_i_k
30. 04. 2003
Dát tip
To je dost jedno, co jsou zač (teda pro moji věc teď), ale jde o to, že jsou nade mnou z principu, kterému nerozumím a který neuznávám - něco jako učitelé na gymplu - očividně mají jakousi převahu nad žáky, ale na čem je tato založena mi u některých zůstává utajeno :)...

Kodynie
30. 04. 2003
Dát tip
Svědci Času se nepletou sami do života ostatních lidí, odpoví když jsou tázáni, jinak nikoho nic neučí. Je to dostatečně srozumitelné. Když jsou tázani, musí zvědavci odpovědět, protože oni samozřejmě odpověď znají, ale sami jí druhým nevnucují. Nechodí po světě a neroztrušují svévolně své historické znalosti mezi lidstvo. Jasné?

Danny
30. 04. 2003
Dát tip
přečetl jsem si všechny tři Svědky Času .... opravdu zajímavé. pokud jsou to jen Pozorovatelé jak říkáš, na co tedy potřebují tělo? nemohou se jen tak vznášet jako čistá nehmotná entita a pozorovat?

Danny
30. 04. 2003
Dát tip
+tip

Kodynie
30. 04. 2003
Dát tip
Danny, nemůžou, musí být přímo v centru dění a v tom správném těle, aby pochopili o co se jedná, jinak by jim bylo pozorování zdálky na nic. Musí to prožít na vlastní kůži, pak jsou vypozorované výsledky správně zařazeny do databanky.

j_i_r_i_k
30. 04. 2003
Dát tip
Jasné ano, leč nic to nemění na jejich nadřazenosti z mně principiálně neznámého důvodu...

Kodynie
30. 04. 2003
Dát tip
Proč si myslíš že jsou Ti nadřazení? Jsou to nenápadné osůbky a nikomu svou přítomností neubližují. Kdybys vedle Svědka Času stál, tak to ani nepoznáš a budeš ho mít za dalšího obyč člověka.

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Já vím Jiříku v kterých detailech se Svědkem nesouhlasíš, ale to se nedá nic dělat. Jsem ráda, žes tu našel zase něco na čem sis moc pochutnal. Trochu se červenám a rdím radostí, že se mi podařilo po dlouhé době Jiříka zase potěšit.

j_i_r_i_k
29. 04. 2003
Dát tip
Eh, červenat se kvůli mému potěšení, to já teď vypadám jako kubánský pomeranč :)... Jak můžeš vědět, s čím nesouhlasím? To mě znáš lépe, než znám já sebe? Protože konkrétně specifikovat bych asi vše nedokázal... A pokud, tak po celovečerní debatě...

Kodynie
29. 04. 2003
Dát tip
Jiříku, jednou jsi mi vyprávěl o své víře a tak vím, co Tě na téhle povídce rozladilo nejvíce. Ale nemohu si pomoci, já to tak musela napsat, protože to tak cítím a dokázala bych se o to pohádat do krve. Se mnou je to těžké, neuznávám všeobecně ctěné autority a na vše mám svůj vlastní soukromý názor. Jsem nedotčena výchovou. Nikdo mne nikdy neomezoval a tak jsem vyrůstala jak dříví v lese a tudíž jsem si vytvoříla i svůj vlastní pohled na svět a pro ostatní občas pěkně nepochopitelný. Pro mne to tak ale funguje.

j_i_r_i_k
28. 04. 2003
Dát tip
Opět něco nádherného, díky... Sice se Svědkem v pár věcech nesouhlasím, ale to je jen detail, prostě moc mňam...

yoyo
26. 04. 2003
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru