Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nedávno mi bylo deset.

27. 04. 2003
10
0
1988
Autor
Quinn

V lese šel jsem, jaro zpívalo. A trávu svěží zdupali, když hledali zde kvítí. Vy zapomeňte, že zdupali jste už leccos ve svém žití. (Jaroslav Seifert)

Nedávno mi bylo deset.

Dostala jsem dort. Dvě tmavé buchty, mezi nimi šlehačka. Bylo v něm píchlých 9 svíček ( desátá v balení za 9,90 nebyla, musela jsem si ji domyslet ) a vosk se v malých placičkách rozléval po lepkavé hmotě - asi polevě.

Odřízla jsem hrdě první desetinu ( samozřejmě se svíčkou...napadlo mě: Kdo bude mít tu bez svíčky? Přinese štěstí, nebo smůlu? ) a lžičkou ( z nereznoucího materiálu začínajícího rezavět ) jsem ochutnala. Šťastně jsem přežvykovala něco mezi pilinami a bahnem odroleného z Jožina. Když se nám všem začala ve střevech tvořit úrodná rašelina ( jak pro co a koho ), objevila se přede mnou krabice zabalená v bílem šustivém papíru. Nedočkavě jsem trhala cáry, na levo, na pravo. A konečně. Z krabice vyskočily - oteplovačky po starší sestře. No...alespoň můžu jet na hory, ne?

Byla jsem šťastná. Objala mě máma, objal mě táta.

 

Nedávno mi bylo deset.

Byli jsme chudí, seděli v obýváku na děravých a rozkňouraných sedačkách, jedli dort z pilin rezavějícími lžičkami a já běhala přes celou místnost po rozlezlých parketách přepínat tři programy na staré ruské televizi.

Byla jsem šťastná. S mámou, s tátou.

 

Dnes je mi osmnáct.

Dostala jsem obálku, v ní pár modrých papírků. Ne, nečekala jsem, že dostanu dort. Nečekala jsem, že strávím večer v obýváku na sedačce ( která stála víc, než Škoda 100, kterou jsme tenkrát vlastnili ) při sledování velkoplošné obrazovaky, na které se pomocí ovladače střídá kolem 30 programů. Tudíž bych nemusela běhat po vytápěné podlaze.

Už pár let nečekám ani to lidské - VŠECHNO NEJLEPŠÍ.

"Máš obálku, -všechno nejlepší- si jdi koupit."

Slavim celou noc. Jsem šťastná? Jsem.

Bez mámy, bez táty.

 

 


Aleya
21. 02. 2004
Dát tip
takhle to prostě je...za zpracování *

Kastel
28. 08. 2003
Dát tip
Nesnesitelná lehkost bytí ? T

gASK
11. 05. 2003
Dát tip
Jakto.Že.Jsem.Tady.Ještě.Nebyl.?. Možná trochu moc krátké, možná trochu moc stručné ale možná že právě v tom je ta síla...a že tam je:)

Humble
05. 05. 2003
Dát tip
A dáš přednost kulatému, hranatému dlažebnokostkoidnímu, či snad plochému? :o)))

Quinn
05. 05. 2003
Dát tip
No...hlavně aby byl modrej a ten pes štěkal :o))))))

Quinn
04. 05. 2003
Dát tip
Humble: každý má svuj názor,ne? Ale pokud mi přineseš dobrej šutr, tak tě s nim klidně plesknu :o)))))))

Humble
02. 05. 2003
Dát tip
Doufám, že mě neukamenujete, ale mně to přijde trochu moc schematické :o)

Drago
01. 05. 2003
Dát tip
hmm... co je to štěstí? muška jenom zlatá... 4/5+T+K

Katčenka
01. 05. 2003
Dát tip
Je to krasne.Osobni.Tip

Quinn
30. 04. 2003
Dát tip
Kandelabr: ale já tvuj souhas nevyžaduju, to fakt ne :o) hlavně že rozumíš ( až dospěješ, budeš i souhlasit :oD )

Barbar
28. 04. 2003
Dát tip
No jestli je černá barva barva a bílá barva barva, je to docela barevný. Trošku si tipnu.... (Kdysi jsem dělal takový fotky, člověk si tu šedou potom víc cení..) Sám bych v takovým světě asi nevydržel.... BARBAR

Shammann
28. 04. 2003
Dát tip
Pěkný.

Rowenna
28. 04. 2003
Dát tip
Taky mě to dostalo. Jasně, je v tom nostalgie, která trochu idealizuje, ale tahle nostalgie je tvůj dar, jak zvládat všechno, co přijde. Vždycky se můžeš rozběhnout po starých rozvrzaných parketách. Nejde o to, jestli s mámou a tátou, jde o to, že s láskou. A to je z toho cítit. *****tip

Quinn
28. 04. 2003
Dát tip
Kandelabr: Možná idealizuju dětství a pohoršuju přítomnost. Ale o ten kontrast jde, protože jde hlavně o pocity...a v nich je ten KONTRAST, který nejde napsat... Barbar:hezký :o) dík :o) sleeping_beauty: :o) nestěžuju, ale současná situace mě lehce mrzí... Rowenna: asi o tom to je :o)

Kandelabr
28. 04. 2003
Dát tip
já tomu rozumím, ale nesouhlasím :)

Metodějja
27. 04. 2003
Dát tip
Já jsem teď naopak šťastná s mámou a s tátou... když je vidim 1x za tejden... :) Moje oslava 18in byla velmi depresivní, proto jsem ráda, že aspoň někdo je prožil v plné radosti a s obálkou plnou modrých papírků. Je to fráze sice fráze - nejsou fšecko!

Quinn
27. 04. 2003
Dát tip
Nejsou nic...

WiruZ
27. 04. 2003
Dát tip
husty!!!! dost!!!!!!!! kvalita.......*/*

Kandelabr
27. 04. 2003
Dát tip
no nevím, mám pocit, že si to dětství trochu (dost) idealizuješ. nemyslím si že je to úplně fajn to takhle stavět do kontrastu...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru