Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vina

29. 04. 2003
33
1
3828

 

S úlevou poslechla dědečka a skočila k němu do postele. Přitiskla se k němu a objala ho. Pohladil ji po vlasech a tváři a ona začala brečet. Tolik jí chyběl. Tolik by si přála bydlet zase s nim. Tady byla tak moc sama. Neměla se komu schoulit do náruče, neměla nikoho, kdo by jí poslouchal. Máma má toho chlapa a nic jinýho jí nezajímá. „Dědečku, pomoz mi, prosím!“

Dědeček ji držel, hladil a konejšil. Nikdy moc nemluvil. Nemusel.

V noci jí něco probudilo, ani nevěděla, co. Vyděsila se. Dědeček byl vzhůru a opatrně dejchal. Běžela mu pro prášek. Dal si ho pod jazyk a poděkoval očima. Vyděšeně ho sledovala. Po chvíli ji požádal, aby mu přinesla ještě jeden. Dala mu prášek a běžela do telefonní budky volat záchranku. Potom se vrátila a přinesla dědečkovi prádlo. Styděl se, když ho převlíkala, ale jí to bylo fuk. Sanitka přijela během chvilky. Doktor mu píchnul injekci, naložili ho a odjeli.

Lehla si do postele s velikým ulehčením. Zavřela oči a představovala si, jak zítra otevře dveře nemocničního pokoje a dědeček tam bude sedět na posteli a bude ji vítat s úsměvem. Usnula. Zaspala i školu. Vzbudila ji v poledne sousedka, která pracovala v nemocnici. Řekla jí, ať klidně ještě spí, že ji ve škole omluvila. Řekla jí, že by měla zavolat mámě a babičce. Řekla jí, že dědeček v sedm hodin ráno umřel.

Zavřela dveře a smála se. To je přece nesmysl! Jak by mohl umřít? Jak by mohl umřít jedinej člověk, kterej ji má rád? Sedla si na zem a uviděla kousek od sebe ležet injekční stříkačku. Poslední věc, která se dotkla dědečka. Sebrala ji ze země, zapíchla ji do stínítka lampy nad psacím stolem a šla na poštu poslat telegram.

 

Dvacet let na to ji psycholožka konečně přesvědčila o tom, že to není její vina. Že ona nikoho nezabila.

Odjela na hřbitov, chvíli nahlas a nezadržitelně brečela a potom si lehla na ten vyleštěnej kámen, objala ho a usnula. A zdál se jí sen. V tom snu vešla do veliký prázdný místnosti zelene vykachlíkovaný, kde uprostřed stála postel na kolečkách a na ní tělo přikrytý bílým prostěradlem. Celý, jen chodidla vyčuhovala. A na palci visela cedulka. To tělo se najednou zvedlo, sedlo si a odkrylo prostěradlo. Byl to on. Usmál se a řekl:

„No, já jsem neumřel, víš, oni mi jen sáhli na nohy a já je měl vždycky studený, tak si to mysleli.“

Slezl z postele a podal jí ruku:

„Pojď, budu už pořád s tebou.“


1 názor

bestye
13. 01. 2008
Dát tip
dědečka jsem nikdy nepoznala a úplně rozumím tomu pocity viny - moc pěkně si to napsala. *

Milly
02. 09. 2006
Dát tip
avi

Milly
02. 09. 2006
Dát tip
... když jsi sem tohle dala, byl můj děda ještě docela v pořádku. Umřel až později . asi v 5.30 ráno.Když nám to ráno zavolali, vzala jsem to dost lehce- čekala jsem to... prázdnota přišla později a bolest až po ní.Ještě je to moc živý, radši bych teď takový věci ještě nečetla.

Žíně
27. 11. 2003
Dát tip
Nevím proč, ale když si od tebe chci přečíst nějakou dobrou věc, musím jít do tvejch starejch dílek, jako je třeba tohle. Myslím, že už jsem ti to kdysi tipoval, ale jestli ne, tak to zkusím teď ještě jednou, protože si to tip zcela jistě zaslouží.

Co tim chceš říct? :-))))) náhodou mám jedno nový, co se mi prej moc povedlo! :-)))))

Žíně
27. 11. 2003
Dát tip
Jo? Který to je? To nemyslím ironicky, ale opravdově.:-)

gASK
23. 11. 2003
Dát tip
Smutně krásný, tohle se ti vážně povedlo čekanko...tiše smekám a tipuji...*

Pivicko
04. 07. 2003
Dát tip
Aj to je hezký... A takový drásavý, smutný, ale hezký. tip

nin
23. 06. 2003
Dát tip
líbí, hodně

Si myslím že umělá hmota je také prostá.....

Katčenka
07. 05. 2003
Dát tip
:-((( Smutny :-((( tip

Lúmenn
01. 05. 2003
Dát tip
pěkny

0/5+T .........

j_i_r_i_k
30. 04. 2003
Dát tip
Copak se nám to z Tebe klube? Ať je to co je to, je to zajímavé :)...

Gerten
30. 04. 2003
Dát tip
Nedočetl jsem to, dneska nechci být smutný.

Bys3k
30. 04. 2003
Dát tip
spomenul som si na svojho neboheho dedecka***

Tak já vám odepisuju každýmu zvlášť soukromě a teď zjišťuju, že vám dojde tak maximálně avízo a nic :-))) Což mě mrzí, protože nesnášim práci na prd :-))) Tak vám všem děkuju, znova ty odpovědi vymejšlet nebudu :-))) Děkuji, děkuji, děkuji :-)

No, já jsem myslela, že když zakliknu člověka v avízu a dám soukromě autorovi, tak vám to dojde jako zpráva :-) tak sorry :-) to znamená, že já odtud tajně nepošlu nic? To můžete jen vy mně?

No, ale poslala jsem toho takhle už hodně :-)))))

StvN
30. 04. 2003
Dát tip
- dobře napsané

(G)eorge
30. 04. 2003
Dát tip
čekanko: Jéééééé! Žasnu si nad tou nádhernou lehkostí s jakou píšeš o věcech který by kohokoli jinýho sváděly k olověnejm obratům a souvětím na pět řádků... je to moc fajn***

StvN: Dík, od tebe těší :-) George: Jéééééééééééé! To se TAK krásně čte! :-))))) Panebože mě to tadyí" To je něco na moje ego! :-)))))

Endif
30. 04. 2003
Dát tip
Teda, od jsem začátku čekal (poučen zkušenostmi s výplody některých jiných autorů), kdy se to zvrhne.... pedofilní dědeček znásilňující vnučku, nebo horror, kde děděček umře vnučče pod rukama a pak jí do dvaceti chodí strašit, dokud ho ona sama nevykope o půlnoci na hřbitově, nebo "Akta X", kdy dědeček záhadně zemře ještě před tím, než naposledy mluvil s vnučkou.... prostě NIC! Zaplaťpámbů za to! :)) Na druhou stranu musím kritickým okem upozornit, že uvedená story je (bez ohledu na její ev. pravdivost) veskrze tuctová a závěr pak přímo "umělohmotný".

Hm :-) já jsem taková tuctovka :-)

Endif
30. 04. 2003
Dát tip
cekanka: a seš taky umělohmotná? :)

No, asi jo :-))) tak já to přepíšu, ona si vrazí tu jehlu do žíly, chytí AIDS a umře a bude chodit strašit ona dědečka :-)

Endif
30. 04. 2003
Dát tip
Jenom to NÉÉÉÉ! :)

proč? Já nechci, aby to bylo tuctový a umělohmotný! :-))))) Neboj, nebudu to předělávat, mám dědečka ráda :-) a nehodlám o něm psát nějkaký znevažující nesmysly

Endif
30. 04. 2003
Dát tip
dovolím si malou radu: stačí když to bude prosté - prosté věci nemohou být ani tuctové ani umělohmotné ani sentimentální... ony prostě jsou! :)

já vim a taky se podle toho řídim mi přijde. Nebo myslíš, že to zbytečně pentlim?

Endif
30. 04. 2003
Dát tip
Myslím, že už jsem se vyjádřil :)

takže pentlim? Hmmm, to je zajímavý :-)))))

VT
29. 04. 2003
Dát tip
*

Stařec
29. 04. 2003
Dát tip
Skoro sem brečel.

yoyo
29. 04. 2003
Dát tip
*

Marthin
29. 04. 2003
Dát tip
Obnažování pokračuje?:-)

fungus2
29. 04. 2003
Dát tip
TIP

Kandelabr
29. 04. 2003
Dát tip
no jo dědečkové...ach jo tip

Hmmm, to je jak u mně... hlavně doufám, že mne nezakopou příliš hluboko....

Grip
29. 04. 2003
Dát tip
Nejdřív jsem nevěděl, co si mám o tom myslet, ale pak jsem si uvědomil, jak hluboko ses dostala. Já bych se v pocitu viny a jiném neráchal. Bylo by to až příliš určité. Fakt, že jsi dědečka a to ostatní nepopsala více, je správný. Podle mně tu dědeček cosi symbolizoval v životě hrdinky, která si po jeho smrti myslela, že ztratila nejen jeho. Ale nakonec si uvědomila, že to(či ho) v sobě má i nadále, což konec jasně naznačuje. Nečetl jsem od Tebe toho moc, ale tohle mě překvapilo-Tip

čekanko. vysvětli mi jedno..co po nás chceš? Dát jen tip, ohodnotit a napsat k tomuhle pár řádku, jestli líbí či nelíbí? To je šíleně málo, souhlasím s beauty, smích se slzami v očích, to naprosto vystihuje. Nemůže víc, než tip, je mi líto, ale kdybych mohla, hned kliknu pětkrát :-)

Lowlander
29. 04. 2003
Dát tip
Ach jo... jsem´úplně na měkko... je m do breku ankde nikdo, kdo by mne konejšil... TIP* a avízo pár dalším dušičkám, které to potěší a možná taky dojme...

Yossarian
29. 04. 2003
Dát tip
tip za děděčka, dostal mě

R_D
29. 04. 2003
Dát tip
celkove pekne, uz jsem se lekal nejakeho uniku ke drogram v te scene s tou strikackou :) ***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru