Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O haiku a o poesii

Výběr: JRR, sleeping_beauty
15. 05. 2003
18
2
4403
Autor
Armand

Tato úvaha byla inspirována Dragovým diskusním dílkem "haiku a to kolem" (č. 83877), kde autor v prologu píše: "asi jste si všimli, že haiku nám nějak přibývá a píše ho snad každý. Nenapadlo Vás proč?" Ano, tak tedy proč...

Je pravdou, že haiku je dnes tak trochu módní záležitostí, a to nejen na Písmákovi. Abych byl přesný, ne snad haiku jako takové, tedy konzervativní, klasická forma, ale jakási "haiku forma", tedy forma s důrazem na stručnost, jednoduchost a celistvost výpovědi.

 

Jednota je jenom jedna - avšak projevuje se v myriádě věcí. A tak psát haiku nebo stylem haiku, může být jakýmsi návratem k Jednotě - k samotné podstatě věcí, k Esencím. Haiku je původně výrazovým prostředkem zen-buddhismu. Jak to souvisí s poesií? Dám příklad a vezmu si na pomoc slova zenového mistra Dae Kwanga. Lze je velmi snadno vztáhnout právě na poesii a na haiku:

 

"Život je totiž jako banán. Představte si, že jsem přednášející a vy jste nikdy nejedli banán. Nyní budeme mít přednášku o banánech. Je to ovoce, které měří asi 20 cm. Když je položíte, vypadá jako úsměv. Zvenku je žlutý a uvnitř je bílý. Je výtečný, neboť je velmi sladký. Má hodně vitamínů a je tedy výživný. Nemusíte si dělat starosti s jadérky, jsou docela malá a dají se jíst. Mohl bych v mluvení pokračovat, mohli bychom napsat články o jejich pěstování a o jejich prodeji, mohli bychom vytvořit jejich počítačový model, mohli bychom se přít, které banány jsou chutnější, jestli ty z Mexika nebo ty z Portorika. Ale lepší než tohle všechno je – předvede, jak loupe a jí banán. Takový je celý život. Celý život."

 

A taková je i poesie :) 

 

Haiku a jeho oblíbenost tedy souvisí, dle mého, s jistým duchovním obrozováním společnosti (jejímiž reprezentanty v této oblasti obvykle bývají umělci), s hledáním kamene mudrců, s návratem k sobě samým, k otázce "Kdo jsem?". Důvodů je samozřejmě vícero a nelze pominout ani ty více "světské", tedy, že haiku je "pouhé" trojverší – že vlastně kdokoliv může napsat trojverší a hle! – je básníkem! Tak jednoduché to samozřejmě není, neboť v haiku se nejedná o psaní slov, ale o VĚDOMÉ vyjádření ducha (Jednoty).

 

Haiku ale není něco jako "lepší poesie". Pravá, inspirující poesie je, bez ohledu na formu,  stejně úžasná a nekonečně krásná, jako dokonalé haiku. Protože jediným hlediskem hodnoty poesie je, jestli inspiruje a promlouvá, a současně také to, k čemu inspiruje a o čem promlouvá.

 

 

Nakonec - celý život je poesie, nemyslíte? Jde jen o to, stát se opravdu dobrým básníkem. :)

 

 

 

 

 

 

~ ~ ~

 

Banán je žlutý

nebe je modré po dešti

usmívám se s plnou pusou


2 názory

Armand
03. 09. 2008
Dát tip
Jednokdo: Nakonec totiž nejde vůbec o nic... a proto může být celý život poesií... může, nemusí. .-)

Jednokdo
01. 09. 2008
Dát tip
ne, myslím, že celý život není poezie naopak si myslím, že i opravdu dobří básníci cítí často roztržku mezi "životem" a "poezií" jako velmi bolestnou nakonec totiž nejde o poezii

Chareas
09. 06. 2005
Dát tip
děkuji za zkušenosti :) Určitě se hodí... *

John_Ceder
11. 05. 2005
Dát tip
fajn text..

park
30. 09. 2003
Dát tip
*

Armand
16. 09. 2003
Dát tip
japhy: :))))))))) "tvému mistrovi" (i když... učím se od každého) a "leštič cihel" haha :) si mě rozesmál. Dle tvého vyjádření soudím, že stojíš spíš o ránu holí do hlavy... :))) dík .-)

Beepee
01. 09. 2003
Dát tip
Ano, ochutnat haiku je mnohem lepsi, nez o nich jen cist :)

pegasík
01. 09. 2003
Dát tip
mam haiku rad rad jej ctu rad jej pisu a je mi ukradene, zda kvuli tomu neco povstane nebo spadne :) a hvezdicce dik za avizko :*

Diana
30. 08. 2003
Dát tip
Myslím, že tato úvaha není jen o haiku. Nutí k zamyšlení o širších souvislostech - a v tom směru mi dala hodně. Takže díky ****

maracaibo
02. 07. 2003
Dát tip
Já osobně souhlasím s Armandem. Haiku je sice krátké, ale myslím, že napsat dobrý kousek je hodně těžké. Je to umění, na třech řádcích vyjádřit celý momentální stav uvnitř i vně.

maracaibo
02. 07. 2003
Dát tip
Já osobně souhlasím s Armandem. Haiku je sice krátké, ale myslím, že napsat dobrý kousek je hodně těžké. Je to umění, na třech řádcích vyjádřit celý momentální stav uvnitř i vně. Napsat dlouhou báseň je umění, protože je tam spousta prostoru a možností, jak to zkazit. Je dost pravděpodobné, že tam něco bude přečuhovat, chybět nebo skřípat.

Prokletí
19. 05. 2003
Dát tip
Drago, Radosti, na délce nezáleží, spíš na kvalitě... a já coby Písmák s enromě dlouhýma dílama si pak vážím toho, kdo je ochoten je číst ;o)))))) Mějte se fajně ;o) m.

Drago
19. 05. 2003
Dát tip
prokletí - já neodsuzuju dlouhý díla a ani neupřednostňuju ta krátká... vím že rovnováha být nemůže, že každý má rád a píše něco jiného... a také mne potěší to, když si někdo přečte nějakou z mých povídek nebo básní... ať už jsou dlouhý nebo krátký...:o) také se měj... maximálně fajně... Drago.

Drago
16. 05. 2003
Dát tip
Armande, děkuji za krásné vyjádření... s dovolením Ti to dám do klubu... je to moc pěkné :o) 4/5+T+K+avi

Evička
16. 05. 2003
Dát tip
Umět prožít život poeticky je největším uměním (řekl kdosi). - *

Radost
16. 05. 2003
Dát tip
Prokletí: kategorie haiku už asi trochu rozšířila své hranice, než kde je vnímáš..to už je holt osud termínů - když se začnou používat vágně, za chvíli ztratí svůj původní význam nemyslím si, že nárůst počtu haiku na Písmáku je způsobeno nějakým "duchovním obratem ve společnosti" má odpověď: 1) Celkově se zvyšuje počet děl a autorů na Písmáku. To není způsobeno větším příklonem k umění ale spíš přelidněním :-)) 2) Haiku svou krátkostí usnadňuje čtení, u haiku bývá víc reakcí, netřeba dlouho číst a uvažovat. Ovšem narozdíl od miniatur je mnohem konkrétnější, každy má (nebo získá) alespoň hrubou a povrchní představu tom, co je haiku. 3) Haiku je jasně vyhraněné a má již i stálou čtenářskou obec, lidi, kteří haiku aktivně vyhledávají 4) Trochu egocentricky bych řekl, že určitý podíl na tom má i existence klubu...

Dejf
16. 05. 2003
Dát tip
Oproti těm miniaturám bych to až tak nedramatizoval, takové pěkné čtyřverší skýtá daleko více možností než haiku, které je podle mne dosti tématicky ohraničené. Já osobně, když projíždím seznam, tak beru haiku a miniatury rovnocenně a vrhám se na všechny :-)

Radost
16. 05. 2003
Dát tip
ano, to je možná kořen úvahy: Je budocnost/současnost Pismaka v dílech miniaturního rozsahu, tkví jeho budoucí podstata v krátkosti a stručnosti? Mám samozřejmě na mysli většinovou tendenci, nechci to hrotit do extrému...

Drago
16. 05. 2003
Dát tip
no, nadtímhle jsem už aky přemášlel... faktem je, že dílka kratší jsou svou délkou "přístupnější" více lidem- někdo třeba nemá čas číst sáhodlouhé díla, jiný na to nemá trpělivost a další je nemá rád. potom jemožné, že čím víc autorů si toto uvědomuje, snaží se psát díla co nejkratší... a na to jsou haiku a miniatury asi nejpříhodnější :o(

Radost
16. 05. 2003
Dát tip
hm, tá otázka je fakt blbě formulovaná... Ale drago to asi pochopil...:-))

jsem přesvědčená o tom, že dlouhý díla nevymizej, jen budou muset bejt hodně kvalitní :-)

Dejf
16. 05. 2003
Dát tip
Ta tendence je rozhodně pravdivá, vidím to i na sobě. Já taky víc tíhnu ke kratším věcem a delší čtu, až když mám potvrzené, že to skutečně stojí za to. Dělám to ale spíše z časových důvodů, než z nějaké netrpělivost ...

Drago
16. 05. 2003
Dát tip
radost: snd jsem to pochopil tak, jak bylo zamýšlené... :o) dejf: no, to je právě to. nedostatek času. sice Olda udělal program "písmák domů", ale kdo ho využívá? už jsem zaslechl i názory, že by se měl písmák rozdělit a to na jen poezii a jen prózu. podle mne to není nejšťastnější nápad... autoři všech dlouhých děl, spojte se!

Dejf
16. 05. 2003
Dát tip
Program Písmák domů bohužel neřeší můj časový problém, ale taky si nemyslím, že by měla dlouhá díla odzvoněno. Často mě spíš překvapí, že se objeví nový autor s dlouhou povídkou a hned mu to několik lidí přelouská a ohodnotí ...

Drago
16. 05. 2003
Dát tip
no, stává se to. a myslím si, že můžu říct jednu z možností proč. Prostě je to novej autor... ná jen pár děl, hodně "starších" písmáků je zvědavých na jeho začátky... a tak se často "obětují" a přečtou i to dlouhé dílo. Nebo taky začnou číst a tak je to vtáhne do děje, že to zhltnou celé... a teď zase - kde je pravda?

Dejf
16. 05. 2003
Dát tip
já bych to s těma dlouhejma dílama neviděl tak tragicky, i když v dnešní uspěchané době, kdy všichni potřebujou všechno, co nejdřív a co nejrychlejc, a kdy malý děcka čtou už snad jenom toho debilního Harryho Pottera nebo jak se to jmenuje, kdo ví?

Drago
16. 05. 2003
Dát tip
já myslím že neví snad nikdo ale všichni se tváří jako by věděli... :o)

Dejf
15. 05. 2003
Dát tip
oj, to html ... :-)))

Rowenna
15. 05. 2003
Dát tip
Obrozující úvaha. Jenom to vkládání se ti jaksi povedlo i s těmi šišatými závorkami. :-)))

Armand
15. 05. 2003
Dát tip
Rowenna: už jsem to vyřešil .-)

Snažím se porozumnět. Moje mozková kapacita je jaxi trochu mimo, nicméně, hajku jako takový miluju. Vždycky jsem myslel, že musí vytvářet nějaký obraz, že z něj musím vycítit i autorův postoj k němu. Dal si mi novej pohled na vjec. Tvá úvaha je výborná. Je vidět, že si v tomhle ohledu vzdělanej. Akorát "Banán je žlutý nebe je modré po dešti usmívám se s plnou pusou" se mi nelíbilo.

Šílená
15. 05. 2003
Dát tip
usmívám se s plnou pusou:o)))))))))))))!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dobrá práce bratříčku*

Armand
15. 05. 2003
Dát tip
MP: to "haiku" na závěr je úmyslně nehaikovské... :))) protože to je jedno :) Zrovna se to stalo, když jsem to psal, a tak to ber jako "svědka událostí". Není potřeba to nijka hodnotit... nemá hodnotu ani ambici - pouze legrácka .-)

Řikám, ne?:o) Ta moje mozková kapacita:o))) Děkuju za vysvětlení:o)

Řikám, ne?:o) Ta moje mozková kapacita:o))) Děkuju za vysvětlení:o)

Krel
15. 05. 2003
Dát tip
:-))

DTTO Morbid Pimpl :-)

0/5 žlutě se usmívám a ani nepotřebuju banán a jinak hezká úvaha :)

Pjekně se to čte; to bude asi osobním ponořením do dne, který nemá slupku :)

zeleňáč
15. 05. 2003
Dát tip
:-)* /a budu se alespoň chviličku zpytovat, poč jsem to ještě nenapsal haiku ... .-)/

Armand
15. 05. 2003
Dát tip
BG: Já jsem nenapravitelný idealista :)) ...mlýny se otáčejí pomalu, ale vytrvale. Vývoj ducha nelze zastavit - ne navěky. Ale každý se máme jen ve svých rukou, ve své moci. Navíc, k tomu haiku... je bezpochyby pravda, že většina lidí k haiku přichází, protože je to zdánlivě strašně jednoduché - napsat tři verše. Důležité ale je, že někteří z těchto "slepě příchozích", se mohou začít zajímat hlouběji a zjistí a obejví daleko více, než jen kousek poesie. Protože ta poesie je jen "prstem ukazujícím na měsíc". Sama o sobě nedůležitá, ale jako ukzatel (odtud ta důležitost inspirativní funkce), nepostradatelná a neocenitelná! .-) Díky ti za příspěvek do diskuze.

houba
15. 05. 2003
Dát tip
dobrá úvaha, díky tip*

Prokletí
15. 05. 2003
Dát tip
Ukažte mi Čecha, ba Evropana, který v rodém jazyce napsal skutečné haiku... koupím mu banán ;o)))))))) Ba mu ho i ráda oloupu ;o) m.

katugiro
15. 05. 2003
Dát tip
moc pěkné, výtečné! :) *

Zly
15. 05. 2003
Dát tip
krásné (tý jo)***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru