Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až jednou...

17. 05. 2003
49
5
6926

Bůh seděl za stolem, hlavu v dlaních a nepřítomně hleděl do plamene svíce. Ozvalo se zaklepání. Bůh zvedl hlavu a pravil: „Je otevřeno“ Vešel Ďábel. „Vítej, příteli“ řekl Bůh. „Buď zdráv“ odpověděl Ďábel a posadil se na volnou židli. Bůh vstal, otevřel skříňku a přinesl láhev a dvě skleničky. „Napijeme se, je mi smutno“

 

Připili si.

 

„Měli bychom se už konečně rozhodnout“ řekl Ďábel.

„Myslíš o tom, co uděláme s lidmi?“

„Ano, to myslím“

„Nevím. Už jsem je tolikrát potrestal a tolikrát jim podal pomocnou ruku.“

„Z pekla mají jen legraci“

„Ničeho se nebojí. Už ne.“

„Ale ano, bojí se samoty“

„Jsou sami“

„Nejsou, ještě jsme je neopustili“

„Myslíš, že to je řešení?“

„Možná ano“

Ďábel dolil.

„Nemohu je opustit, jsou to mé děti!“

„Oni tě opustili už dávno“

„Protože ty jim to radíš“

„Protože mě chtějí poslouchat“

Bůh zvrátil hlavu a vlil si do hrdla další sklenku.

„Je mi jich tak líto! Měli všechno, dostali život, víru, práci, tolik šancí! Jak jen to mohli všecko tak promarnit?“

„Už ani nechtějí rodit děti“

„Děti……“ zamyslel se Bůh „…děti jsou to nejlepší, co jsem jim dal…“

„Ničeho si neváží!“

„Jak jim mohu ještě pomoci?“

„Nemůžeš. Možná jen tak, že jim dovolíš, aby byli strůjci svého štěstí doopravdy sami“

„Zničí se“

„Možná ne, když budou vědět, že to je jen v jejich rukou, možná, že se vzpamatují“

„Věříš tomu?“

„Ano, ale musíme být důslední!“

Ďábel Hospodinovi opět dolil.

„Dobře, Ďáble, tak to tedy vyzkoušíme“

„Pane, aby nedošlo k nedorozumění, sepíšeme smlouvu“

„Smlouvu? Bůh zvýšil hlas Nevěříš mému slovu?“

„Jen pro pořádek.“

„No…..no tak dobře. Sejdeme se zítra a sepíšeme ji.“

„Není třeba, připravil jsem dvě varianty“

„Věděl jsi, že budu souhlasit?“

„Jsem jen připraven, Pane“

„No…alespoň, že ty ses mi povedl…“ usmál se Bůh na Ďábla.

Ďábel sáhl do kapsy a vyndal několik papírů. Předložil je Bohu. Bůh je pročetl a rozhodl se podepsat druhou variantu. Tu pak ve dvou kopiích podepsali oba.

„A teď jdi, Ďáble, jsem unaven, chci spát.“

 

 

EPILOG

Bůh spal dlouho, předlouho. Když se probudil, vzpomněl si na smlouvu s Ďáblem a šel se podívat, jak si lidé vedou. A nemohl uvěřit vlastním očím. Mezi lidmi se to hemžilo Ďáblovými pomocníky. Bůh se rozezlil. Zavolal si Ďábla k sobě.

„Ovlivňuješ lidi, Ďáble!“ Hřímal.

„Ano, Pane. Dodržuji naší smlouvu!“
„Nic takového ve smlouvě nebylo!“

„Pán si nevzpomíná“ usmál se Ďábel, „máš smlouvu u sebe, Pane? Přečti si ji tedy pozorně, prosím“

Bůh se začetl do smlouvy. Paragraf 8, odstavec d) zůstavuji vládu nad lidmi svému nejlepšímu příteli, Ďáblovi.

 

„Podvedls mě…“

„Ano, Pane“
„To je nečisté!“
„Ano, Pane“
„Pak i já budu nepoctivý a budeme opět bojovat!“
„Ne, Pane, ty nesmíš být nepoctivý, já musím“
„Ó, to bolí, Ďáble!“
„Povedl jsem se ti, Pane“

 

 

 


5 názorů

FAE BOMB
18. 06. 2010
Dát tip
Fuj, to je ale kritik! Číst je nebudu... Fakt je ale ten, že pokud Bůh přestane lidstvo chránit, rozpoutá se peklo na zemi... Teď ale zrovna nevim, jestli to náhodou neni obsaženo v nějakym proroctví...

Rani
22. 03. 2009
Dát tip
pekné..... naozaj pekné.... dávam tip

a jak ty to víš, že Bůh nevede dialog s Ďáblem? :-)))))

Řízek
14. 01. 2008
Dát tip
zajímavá je jenom myšlenka s dání svobody lidem, aby byl každý svého štěstí strůjcem,... nevím jestli by to funngovalo.... se zbytkem v zásadě nesouhlasím, nevidím Boha jako hlupáka nebo senilnáho dědu,... Bůh nevede dialog s Ďáblem,... Ale ten závěr, že Ďábel vládne světu, je zase dobrej.

Om
05. 01. 2008
Dát tip
mám nějaké bolístky na duši... pomohlo mi to! Tipuju!!!

Dolente
27. 02. 2005
Dát tip
jo... t* :o)

DRACULA_
11. 02. 2005
Dát tip
krásná * klub

Nestoudnost
11. 02. 2005
Dát tip
:-))) hezky se to čte:-)*

Rozešli, ale autorizuj to :-)

Solitary
23. 09. 2004
Dát tip
jasněěě! ď.


Solitary
22. 09. 2004
Dát tip
Sqělý!! Jestli neva, rozešlu to známým!! :))

Atrament
25. 12. 2003
Dát tip
Perfektní.

taky fikce

kassiope
01. 07. 2003
Dát tip
Dokonalý naprosto dokonalý!!! Je to originální a já nemohu nějak najít slova. tip jako hrom.

kassiope: Tak je nehledej.....slova :-))) dík :-)

Endif
28. 05. 2003
Dát tip
On tu někdo hlasoval pro nepořádek a nespravedlnost? :)

radši nevim

egil
27. 05. 2003
Dát tip
jediné, co ti mohu doporučit, milá Čekanko... je: neřeš to... piš jak tě baví, co tě baví; a to, kolik máš tipů nebo kdo ti ty tipy dává a z jakých důvodů ti je dává, ber okrajem... píšeme přece kvůli psaní jako takovému, a ne kvůli počtu tipů... tak co řešit? začátek mi nepřijde nic moc, ale poté se to rozbíhá a některé pasáže mě zaujaly, takže*

to neni kvůli tipům, jde o princip. Já mám ráda pořádek a spravedlnost.

bor_uvka
26. 05. 2003
Dát tip
A proč jsem dostala avi já??

Aki
26. 05. 2003
Dát tip
Wopi: pokud máš někoho v oblíbených, je logický, že se ti styl jeho psaní líbí a tudíž je dost pravděpodobný, že mu dáš i tipíka... říkám pravděpodobný, nikoliv jistý... já sám na jména nehraju, když mi dílko nic neřekne, nedám mu tipa ani za 20 korun a může se jmenovat třeba Cheops... je pravda, že tu jsou autoří, který maj ode mě tipů hodně, ale jak už jsem řek, není to za jméno, je to za styl, myšlenku, nápady... a tohle dílko se mi FAKT LÍBÍ :o)

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
No, já jsem dostala taky avi. Jestli se k tomu mám vyjádřit? No, přece nikdo nemůže být tak naivní, aby netušil, že Písmák je víc než cokoliv jiného veliký chat. A kdo komunikuje, je čten, je hodnocen, a pokud nepíše vysloveně bláboly, je hodnocen většinou kladně. Zkus Wopiho radu, vhoď sem něco pod jiným nickem. A chovej se nenápadně, nediskutuj, vyčkávej. Na svých třicet tipů. Schválně, jestli se dočkáš. K pochopení by to mohlo stačit. To je asi vše, co ti chtěli říct Katugiro a Wopi.

Borůvka: třebas proto, aby ses vyjádřila. Rowenna: jsou tu všichni absolutně nesoudný a dávaj mi tipy jenom proto, že jsem to já? Ty to děláš? Já myslim, že ne. Ani já to nedělám. A když sem šoupnu něco pod jiným nickem a nebudu se s nikym bavit, bude to objektivní? Těžko. Málokdo totiž mě vůbec najde. Já se samozřejmě snažim, aby mě četlo co nejvíc lidí, ale čekám od nich objektivní kritiky. Protože je sama poskytuju. A ponižuje mě, když mi někdo řekne, že ty kritiky objektivní nejsou. Kdyby tomu tak bylo, mám těch třicet tipů u všeho. Ale tak dobrá nejsem a ani si to nemyslim a tak mě potěší, když je mám NĚKDE. Teda už ne.

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
Ale, ale. :-)) Jen jsi víc čtená, tím, že komunikuješ. :-)) A tipy ti dávají lidé upřímně. Líbí se jim to. Líbíš se jim ty. Ptej se, jakou vypovídací hodnotu mají zdejší tipy. :-)) Nevzdávej to. To procitnutí do reality asi není příjemné. Já jsem svoji radu taky praktikovala, taky mám alter-ego, a dílka s jedním tipem. To je velice prospěšné zjištění. Stát pevně na zemi. Být dosti sebekritická. Co víc napsat? :-))

tvuj jeden tip na alter-egu vůbec právě nesvědčí o kvalitě. Právě proto, že tě nikdo nenajde. Protože tě ani nehledá.Takže bych z toho nedělala vůbec žádný závěry. A to, že má každej tip jinou váhu vim, taky mi udělal v poslední době největší radost tip od katugira na mým posledním haiku. Ale teď mě prostě nasral! Protože to byl plác do vody.

bor_uvka
26. 05. 2003
Dát tip
čekanko těžko se můžu vyjadřovat k něčemu do čeho nevidím. Jsem tu teprve 14 dní a tak těžko můžu někoho soudit za objektivnost tipů. Jen za sebe můžu říct, že mám možná tu výhodu že tu "skoro" nikoho neznám a tak si prostě tipnu tam kde to uznám za vhodné.

No a to je přesně to, cos říct měla :-)

bor_uvka
26. 05. 2003
Dát tip
neříkám obvykle co se MÁ říkat, ale říkám to co mi spadne na jazyk..

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
Znovu jsem si všechno přečetla, dílo, kritiky od Katugira, tvé reakce na ně. Proč tě nasral? Proboha? Protože má náhodou jiný názor než třicet čtyři jiných lidí? A protože celkem oprávněně tuší, že většina čtenářů sem přijde za "oblíbenou" autorkou Písmáka? Píšu do chlívku, na kterém je, že stojíš o hlubší kritiku. Tak se ti jí dostalo. Já osobně si Katugirova názoru vážím. A taky mě někdy zabolel. Jsem ráda, že tady někdo jako katugiro je, že v okamžiku, kdy se všichni poplácávají adoračně po ramenou, on tu potřebu necítí a hodnotí víceméně objektivně. Tak tolik asi. :-))

Borůvka: Tak jsem to myslela, chtěla jsem, abys řekla, co ti spadne na jazyk Rowenna: Ale mně přece nevadí, že se mu to nelíbí, ale že shazuje ty ostatní, i tebe, pokud vim.Ať si má svuj názor, neberu mu ho, ale ať nechá i ostatním jejich volbu.

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
Ano, můj tip je jeden z těch, co příliš neváží. :-)) Mě Katugiro neshodil. Svůj tip si dokážu obhájit. Já občas mívám pocit, že katugiro je něco jako svědomí Písmáka. A když čtu obzvlášť šílený blábol, obchválený do alelujá, říkám si v duchu: "kde jsi, Katugiro?" :-))

Nemůžeš dát zapravdu zároveň mně i jemu A je mi líto, že nerozumíte, tomu, co řikám

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
Ale vždyť já ti nedávám za pravdu. Co se to děje, nějaký virus? O kus dál se trhaj, až lítaj vnitřnosti, a tady tohle. :-(( Já K. přiznávám právo na vlastní názor, a dodávám, že ten jeho názor bývá většinou fundovanější, míň povrchní, než názory spousty jiných čtenářů, včetně mého. A že to není důvod k jakékoliv nasranosti. :-))

to mu neupírám ani jednim slovem, já už ani nejsem nasraná, jen bezradná. Jen myslim, že nemá právo na: "Zdá se mi, že hodnotí víc autora než dílo." ale asi ano. Tak mě nehodnoťte, když se nesnažíte bejt objektivní

Endif
26. 05. 2003
Dát tip
Souhlasím, že Rowenna i Wopi mají v mnohém pravdu. Ode mě sice nedostaneš tip zadarmo, ale protože tě čtu, máš větší šanci, než někdo, na jehož se dílo se nedostanu (i kdyby to byl Shakespeare). Kritika asi nikdy nemůže být úplně objektivní (záleží samozřejmě na snaze), protože umění je subjektivní záležitost. A množství pochval u díla neříká nic jiného, než že se to líbí víc lidem - s kvalitou to nemusí mít mnoho společného (btw, je zajímavé podívat se, jaký vkus a rozhled mají lidi, kteří tě chválí/kritizují). Ale jinak nevidím důvod se hádat :)

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
No jo, jenomže takhle to asi trochu funguje. To se ti snažím celou dobu vysvětlit. Prostě se pohybuješ v celku příjemném prostředí, a nevíš, do jaké míry brát vážně superchvály. Ani já to nevím. Takže čím dřív prozřeme, tím lépe. Obě dvě. Já to mám za sebou. Cítím tvou zmatenost, bezradnost. Je mi to líto. Ale mám pocit, že jsi člověk, který nezavírá oči před pravdou. Ne? A vůbec: přeji hezký den. :-))) Tady je to jenom hra.

OBA: Já jsem nikdy neřekla, že tohle všecko neni pravda. Nejsem blbá. A hra to neni. Anebo já to neumim, nebrat vážně to, co dělám. A nebudu tu dokola řikat furt stejný věci, buďto si přečtěte, co řikám, nebo se na to vykašlete

j_i_r_i_k
26. 05. 2003
Dát tip
Mně taky přišlo avi - cekanko, co se děje? Mám jako číst celou tu diskusi?

jiřík: kašli na to

Rowenna
26. 05. 2003
Dát tip
Tak teď už opravdu nevím. :-)))

To je mi líto, ale já už nevim dávno, dyk já se neperu za sebe, ale za vás

Gerten
26. 05. 2003
Dát tip
Je to téma staré jako lidstvo samo, věčný spor mezi dobrem a zlem, duší a tělem, Bohem a Ďáblem a myslím, že je velmi odvážné se do takového tématu pustit. V tomto případě mě fascinuje, že jsou obě postavy tak polidštěny. Bůh sedí za stolem, jakoby v kuchyni, přijde Ďábel jakoby soused z protějšího bytu a baví se o lidstvu jakoby to byla rajčata vypěstovaná na zahrádce za panelákem. To se pochopitelně nelíbí mnoha lidem, protože řada lidí si myslí, že tato anomálie, tento přemnožený druh je skutečně pánem planety a planeta mu patří, ale to je pávě zásadní omyl. Planeta nám nepatří a lidstvo je z pohledu naší unavené matičky jen jako hejno blech, které se omylem přemnožilo v travnatého a lesnatého kožíšku a rve co může, vysává tuto planetu ve svůj prospěch bez ohledu na rovnováhu jen ve prospěch své touhy po bohatství………ale to jsem odbočil, takže zpátky k nám, k rajčatům vypěstovaným na božské plantáži. Mě tenhle pidipříběh fascinuje právě proto, že reaguje na tak staré téma. Mnoho z lidí se určitě snažilo definovat božství a jeho lásku k našemu plemeni, ale vždycky tak, že on nám nakonec přece odpustí, a kdy po všem zlu které tropíme uděláme jednu jedinou dobrou věc, On nás příjme na nebesa. Tak tohle právě cítím jako drzost od nás lidí, ta sebejistota, že nám bude zase odpuštěno a stále donekonečna a to nemluvím o těch, kterým je toto úplně jedno,ale jednou to možná dopadne právě tak jak je tady napsáno. Bůh se možná malinko lízne, anebo to udělá s chladnou hlavou a s jasným záměrem a řekne Ďáblovi „Tak si je vezmi, jsou tvoji a nalož s nimi jak myslíš“. Tak tak, nebudu to rozvádět dál, takový mám z toho pocit a líbí se mi, že se tihle dva sousedi, starší a mladší, dohodli a začínají věci řešit. A kdo ví jestli už tohle dávno nezačalo……………………….No už dost omlouvám se za tolik písmenek co jsem tady vysypal a dávám tip :-))))) p.s. přestaňte se dohadovat

remik
26. 05. 2003
Dát tip
Nejsem tu moc dlouho, ale muj tip byl opravneny.Docela se mi to libi.Nejsem zaujaty, nebot autorku moc neznam.Kdyz me dilo nezaujme, nenapisu kritiku.Proto pisu spise pochvalne. Neumim posoudit dobreho autora a spatneho.Jen poznam, co se mi libi.Kazdy mame jiny vkus.

Tak teda citujte jediný slovo, který kritizuje mě :-) Myslim, že mě nikdo nezná. Může se vám to nelíbit, na to máte každopádně právo a já jsem vážně vděčná, že se to někomu nelíbí, protože potom mi přijdou ty chvály nějak uvěřitelnější. Ale neurážejte ty, co tu píšou před váma :-)

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
Překvapilo by mne, kdybys nepochopila, co jsem tím myslel. Nikdo nikoho neuráží.

ale ano, právě jsi je nařkl, že nedokážou bejt objektivní. A nemyslim si, že se tu diskutuje o mně. A navíc třetina z těch, kdo mi sem napsali neni na seznamu mejch písmákovejch diskutérů. Skoukni jim kritiky, nechoděj na mě. Nemáš prostě teď pravdu.

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
Ale cekanko, tohle už je moc. Nařknout někoho z neobjektivity znamená vyčítat mu, že není objektivní. Vyčítám to někomu? Ne. Urážím někoho? Ne. "Nechoděj na mě" je směšné. Kdybych nenapsal tisíc kritik před publikováním svého prvního díla, nikdy by nemělo tisícovou čtenost. Nešli na dílo, šli na mě. Myslíš, že je to s někým jiným odlišné? S Tebou?

šli na tebe a věděli, co je tam čeká? Já přece taky chodim číst lidi, o kterých nevim nic. Prostě si přečíst, jestli nenajdu něco dobrýho. Myslim, že na mě chodí hodně lidí, protože jsem to já, ale zrovna tady je jich pár takových, který jsem nikdy nečetla a myslim, že ani oni mě. A nevim, jestli to byla výčitka, konstatování jistě.

Anonym: vezmi si nick, nestyď se :-)))

znova opakuju a tim končim tuhle neplodnou diskusi, že můžeš hodnotit, co jsem tu napsala, můžeš hodnotit mě, ale nehodnoť nikoho jinýho a třeba jen připusť, že by se to mohlo někomu i líbit. Každej neni tak vzdělanej, jako ty, já třeba nejsem. Píšu, jak mi to přijde a jsem vděčná za konstruktivní kritiku, ale to se o tý tvý říct opravdu nedá. Navíc nemám žádný ambice v literatuře, jen oslovit lidi. A třeba je rozesmát, nebo jim říct, že je něco špatně.

Wopi
25. 05. 2003
Dát tip
cekanko: ať chceš nebo ne, je to tak. Spoustukrát (co tak vím) se na Písmáku chodí číst autora. A je nutno přiznat, že snadněji se řekne "je to slabota" někomu, koho vůbec neznám... katugiro má hodně pravdy - spousta pochal přijde od kámošů. Víš, ty věci, co mam pod nickem Wopi mají tipů až hanba, ale není to jejich obsahem, je to tím, že mě moc lidí zná. To si velice dobře uvědomuju. Když publikuju (a mnohem lepší věci) pod jinými nicky, mají 5-10 tipů a je to. To proto jsem oddělil Wopiho na psaní ohlasů a jiné nicky na publikaci - nemám rád tipy za tip...

když to sám nemáš rád, proč to děláš? Já to nechci, pokud to tak je, končim tady!

Wopi
25. 05. 2003
Dát tip
nevkládej mi do nevymáchaných úst to, co jsem neřekl já to nedělam, jen jsem Tě chtěl upozornit, že s tím musíš tak trochu počítat...

ale já s tim počítám tak trochu, ale ne šmahem, když to neděláš ty, tak proč jiný. Kdo z nich? Kdo z těch, co jsou tu podepsaný?

teď už mě teda možná nebude číst nikdo, protože jsem v klatbě

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
cekanko, když jsi tu diskusi ukončila, bylo asi nesmyslné posílat mi další tři avíza, ne? Už dost, děkuji.

poslala jsem ti jedno. Tohle je druhý. Já ti taky děkuju.

katugiro
25. 05. 2003
Dát tip
omlouvám se, to třetí bylo od Wopiho :)

Wopi
25. 05. 2003
Dát tip
šmahem? jsi v klatbě?? víš co? na tohle je dobrá sprcha poněkud chladnější vodou...

katugiro
24. 05. 2003
Dát tip
jsem rád, že tu existuje Kandelabr, jinak bych byl zase jediný vyvrhel, který prohlásí, že to rozhodně není originální, nijak zvlášť zábavné, ani alespoň precizně zpracované... ať si má třeba tisíc čtenářů jiný názor. Zdá se mi, že hodnotí víc autora než dílo.

lukysy
24. 05. 2003
Dát tip
Je to takové ďábelské ale, souhlasím s katugirou, že tady víc chválí a diskutují o autorovi než o jeho díle.

jeho hudby, vzorek DNA jsem ještě nesehnala :-))))) na malý město kašli, jsi na internetu :-)

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
Uff, kritik je tu opravdu požehnaně, tak doufám že nedělám smrtelnou chybu,když jsem je přeskočil..snad tam není nějaký paragraf jako v té smlouvě..:) Já, stvoření skrz na skrz prožrané červíkem ateismu, sice Boha ni Ďábla zrovna rád nemám, leč existenci jim upírat nemohu a přiznám, že si o nich i rád počtu:) A navíc takhle ďábelskly krásně a nápaditě..kam na to chodíš:)..*t (proč můžu dát jenom jeden?:) Ten konec je ovšem nejlepší, trochu mi připomíná jednu myšlenku - Pravda nemůže nikdy zvítězit nad Lží, protože Lež má daleko více daleko účinnějších nečistých prostředků:)..nu snad to není pravda..

Obávám se, že to pravda je. Ovšem pravda tě zase může hřát u srdce :-)))))

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
Škoda..:(..Jedinou chybou tedy je, že mým oblíbeným ročním obdobím je zima a sníh a chlad je mi bližší než teplo:) Leč u srdce se nechám zahřát rád...:)))))..díky MOC..

I´m the Viking, I´m the warior.....lalala :-)))))

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
???Uf, jsem mimo já a nebo ten Viking???:) Neříkej že k tomu jak dobře píšeš ještě skvěle zpíváš:)..a po večerech maluješ jen tak pro potěchu nádherné obrazy... ..vím, že to bude znít puntičkářsky, leč warrior má dvě R..a samozřejmě nějaké ty zbraně:)

Máš pravdu, sorry, moje angličtina neni nijak dobrá :-))))) To je jedna taková supr písnička od Malmsteena :-) Obrazy už nemaluju, děsně se s tim nadělá :-)))

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
Neomlouvej se, já jen tak pro přesnost, vždyť chybovat je lidské...aspoň vím, že jsi člověk:) Malmsteena neznám..přicházím o hodně? Do dyť:) To je na tom to skoro nejlepší, že je všechno, včetně mě, potom tak krááásně barevný:) Už se těšim až si budu malovat byt...až teda jako budu mít byt:)

Malmsteen je skvělej :-) pořiď si ho :-) můžu ti zaslat vzorek, ale ne dnes :-) Taky se těšim, až si budu malovat byt :-))))) a bude to brzo :-)

gASK
21. 05. 2003
Dát tip
Teď nevím jestli vzorek Malmsteena či jeho hudby:) Zkusím se po něm poohlédnout třeba ho seženu, i když na tom našem malém městě to půjde ztěžka..třeba je v něm kouzlo tvé tvorby...:)))

Endif
20. 05. 2003
Dát tip
* Prostě: líbilo :)

dík :-)

Naja
20. 05. 2003
Dát tip
Smutny a pravdivy.... Dik za Avi... Jen nevim, jak si mam prebrat avi k tve osobe a nikoli k nejakemu dilu... to znamena : Precti si mne???

To znamená: Nudim se :-)

Naja
20. 05. 2003
Dát tip
Tak se nenud a precti si treba me :=))) Nepopiram tvoje nesporne literarni kvality, ale avi se z nudy neposilaj cekanecko, jako ucekana prece vis, ze kdyz pockas, tak nuda prejde... zrovna tak jak ten dest, co ted klepe do oken nasi skoly....

já už tě čtu dávno :-))))) já nečekám, až nuda přejde sama :-)))))

Rowenna
19. 05. 2003
Dát tip
***

StvN
19. 05. 2003
Dát tip
Nelíbí se mi to, podle mě je to hloupej dialog. Pro informaci. SimontheScimitar - Večerní úvahy nad partií šachů...

já věděla, že mě nezklameš! :-)))))

StvN
19. 05. 2003
Dát tip
Jak jsi tohle mohla vědět?

nevim :-))) prostě jsem to věděla :-))) dyk tě už snad trošku znám :-)

StvN
19. 05. 2003
Dát tip
Jsi prostě dobrá.

nejsem, píšu hloupý věci :-)))))

bor_uvka
19. 05. 2003
Dát tip
No jo podepisovat smlouvy pod vlivem alkoholu se nevyplácí. :o)) *

podepisovat smlouvy s Ďáblem se nevyplácí :-)))))

RadeX
19. 05. 2003
Dát tip
Fakt dost dobrý... TIP >ze prehlid jeden odstavec Mno, aby taky neprehlidl, kdyz byl preci dost v podnapilem stavu (Dabel mu porad dolival)... :-)

řikám, bůhví, jak to bylo :-)))))

RadeX
19. 05. 2003
Dát tip
áááá.... a než jsem to stačil napsat a odeslat, už si toho všimla i bor_uvka , mno jo, jsem pomalej... :-))

ty s borůvkou soutěžíš? :-)))

bor_uvka
19. 05. 2003
Dát tip
Kdyby věděl tak by to podepsal?? :o))

kdyby věděl co?

Skvěle ne(u)čekané,originální,trochu apokalyptické.Poor poeple!

bor_uvka
19. 05. 2003
Dát tip
S tím odstavečkem co (ne)byl... a pak že je vševědoucí :o))

proťápnutá: díky :-) borůvka: Jo, to ví snad jen Bůh :-)))))

Aki
19. 05. 2003
Dát tip
hele... ti řeknu... z tebe jednou něco bude.... *

kdy?

Aki
19. 05. 2003
Dát tip
cekanka: nevim... jednou... zejtra...? fak nevim... :o)

to je škoda, potřebovala jsem to vědět, abych se na to připravila

Drownedgod
19. 05. 2003
Dát tip
...teologové by měli jstojistě radost a možná nejenom oni...a "bůhví" jak je to doopravdy...:-)))))*t*

Krel
19. 05. 2003
Dát tip
val: jj...třebas zase někdy:-))

Žíně
18. 05. 2003
Dát tip
To nemůže bejt pohádka, protože pohádky končí dobře. Tak, už se zase oddám mlčení a jdu rejpat jinam:-))

A dyk to skončilo dobře!

Žíně
18. 05. 2003
Dát tip
A co, to jako že Ďábel přechcal Boha, a že mezi lidma se rozrůstá zlo, jo? Tak to to mám asi nějaký pomotaný.:-)

kde je zlo? Copak to nevidíš? Ten ďábel je smutnej, že mu Bůh dal ten úděl! On jen plní svoje povinnosti!!!!! :-)))

Žíně
18. 05. 2003
Dát tip
Jo, ten Ďábel je fakt děsně smutnej. Budu muset pryč, nebo to začnu rozebírat a bude zle a ty mi zase dáš stopstav.:-)))

Je to úžasný! * na nic jinýho se nezmůžu

(G)eorge
18. 05. 2003
Dát tip
Ha: Právě jsem se vrátil z festivalu Divadelní Bechyně, kde jsme s mým olomouckým souborem obsadili 3. místo a to s hrou ÚČTOVÁNÍ V DOMĚ BOŽÍM od maďara Felixe Mitterera; hra je o tom, jak se sejdou všici trojjediní ( Syn, Otec, Duch sv.) + satan a rokují o lidstvu a jeho konci:))) Doporučuju k přečtení, jestli nebude vadit trocha filosofie a rýpání v bibli navíc... jo a vtipný je to taky... skoro stejným způsobem jako tendle kousek :)) veletip****** (G)

Pimprle: Dík :-) george: Tak ty hraješ divadlo! No to je krásný! Taky bych chtěla hrát divadlo, herečka jsem prej dobrá :-)))

Bernadeta
18. 05. 2003
Dát tip
Jseš vůbec dobrá, Čekanko, jseš prostě dobrá :-)*******

bernadeta: Dík, ale zase tak strašný to neni :-)))

j_i_r_i_k
18. 05. 2003
Dát tip
Chjo, pod Tvýma dílkama jsou tak rozsáhlý diskuse, že prostě nemám na to je číst :(... K dílku - nééé že bych s tímto scénářem souhlasil, podle mě něco jako Ďábel není, nicméně odhlédnu-li od diskuse, hodně hodně se mi to líííbííí...

Bůh bez Ďábla? Hmmm.....:-)

j_i_r_i_k
18. 05. 2003
Dát tip
Proč ne? Prostě bytost, která nás stvořila, miluje nás a dala nám volnost... Proč k tomu potřebuješ někoho, kdo nám bude škodit? Což nestačí, že mi sami děláme chyby a ubližujeme si? Přijetím Ďábla odmítáš zodpovědnost za svoji nedokonalost, můžeš to svést na něj, že Ti to našeptal, vše špatné je najednou na někom jiném... Přidej Boha jako toho, kdo Ti šeptá to dobré a jsi jen šachovnice, na které Ti dva hrají... Ne, to přece člověk není... Ale takovou diskusi jsem tady fakt začínat nechtěl :)...

ale přijetím Boha taky odmítám zodpovědnost za svou nedokonalost, přece mě stvořil a bez jeho vůle člověku ani vlas z hlavy nespadne :-))) Nechci o tom diskutovat, je to pohádka a šlus.

ale přijetím Boha taky odmítám zodpovědnost za svou nedokonalost, přece mě stvořil a bez jeho vůle člověku ani vlas z hlavy nespadne :-))) Nechci o tom diskutovat, je to pohádka a šlus.

j_i_r_i_k
18. 05. 2003
Dát tip
Však jsem říkal, stvořil nás a dal nám volnost... Ale radši jo, šlus :)...

Poetík
17. 05. 2003
Dát tip
No teda... tohle se mi fakt líbí. Je to skvěle propracovaný...a ten konec:,,Povedl jsem se ti, Pane"...jinak to vlastně ani skončit nemohlo...To je ale jen názor naprostého amatéra...a podle amatéra je to TIP!!!!!!!!!

Dík :-) Mám z toho trošku strach :-) Bůh, Ďábel.....jestli jsem je neurazila :-)))))

Žíně
17. 05. 2003
Dát tip
Ale lidi jsou strůjci svého štěstí sami. Nebo myslíš, že jsou loutky?

Jéééééééééé, nechci to rozebírat, to je jen literatura, licencia poetika :-)

Žíně
17. 05. 2003
Dát tip
Dit už nic neříkám:-))

DIT????? :-))))) je to pohádka, pohádka, jo! :-)

Žíně
17. 05. 2003
Dát tip
Dit už nic neříkám:-)) Nebo jo?

Kodynie
17. 05. 2003
Dát tip
Boha ani Ďábla nemůžeš urazit, jsou nad lidské hemžení totálně povzneseni a dělají si z nás jen legraci. Jsme jen jejich odložená hračka a ani Ďáblovi za to hraní už nestojíme. Vše je jen v nás lidech, nemáme to na koho svést, že jsme jací jsme.

R_D
17. 05. 2003
Dát tip
***

Watukina
17. 05. 2003
Dát tip
To je fakt dobré. Připomíná mi to pentalogii Pierse Anthonyho. TIP

Bobísek
17. 05. 2003
Dát tip
*

Krel
17. 05. 2003
Dát tip
!!*

Žíně: No proto :-))))) Odpad: Jak bych se mohla urazit! :-) Watukina: To neznám, měla bych si to asi přečíst! :-) VŠICHNI: Ale je to od vás podlý, anoncovat tip a nedat ho! :-))))) Teda od někoho jednoho :-)))))

valerinka
17. 05. 2003
Dát tip
krasny.....*! jako bych to od nekud znala....:-)

Odpad: Když já soutěžim :-))))) a navíc jsem hnidopych :-)))

valerinka: Odkud? To mi musíš říct! Protože jestli to vymyslel už někdo přede mnou, hned to smáznu!

Krel
17. 05. 2003
Dát tip
val: odkud asi:-)))

valerinka
17. 05. 2003
Dát tip
cekanka: nenene... to neznamenalo, ze bych tohle odnekud znala.. nene, je to uzasny a verim, ze original, ale takovahle rozmluva je mi povedoma... a nemuzu rict proc.. to vedi jen dva lide:-)

Medjídek
17. 05. 2003
Dát tip
moc se mi to líbí...

krel: Odkud myslíš? valerinka: Aha.......sice ti nerozumim, ale uklidnila jsi mě :-))))) Medjídek: Děkuji :-) Odpad: Když já musim soutěžit :-))))) a píšu, jako vzteklá :-)))))

Krel
17. 05. 2003
Dát tip
No to je jedno...já jen souznil s valerinkou:-))

jenomže mně to jedno není, víš, opravdu bych tu nerada byla za plagiátora

Krel
17. 05. 2003
Dát tip
nejsi...ta rozmluva je mi podvědomá..nic víc a nic míň...ale nikdy to nikdo nenapsal a tu rozmluvu jsi určitě slyšet nemohla...to vím naprosto jistě

krel: dobře :-) už jsem se trošku uklidnila :-)

Krel
17. 05. 2003
Dát tip
fajn:-)

Wopi
17. 05. 2003
Dát tip
taky mam pocit, jako by už někde někdy něco podobného... ale vůbec Ti to nezazlívám, to je normální, že víc lidí napadne podobný nápad :) *

Wopi: No, těžko můžu čekat, že mě napadne, co nikdy nikoho za celou dobu, kdy lidstvo píše, nenapadlo, ale opravdu bych nerada, aby to působilo okopírovaně :-)

Wopi
17. 05. 2003
Dát tip
nepůsobí

valerinka
17. 05. 2003
Dát tip
cekanka: me nerozumi hodne lidicek, ale par se jich i najde, kteri presne vedi.... krel: ze by?:-)

Jooooo :-))) jen jestli ty to neřikáš jen tak ! :-)))))

valerinka: To už je osud geniálních lidí :-)))

valerinka
17. 05. 2003
Dát tip
cekanka: mnoo kdyz to rikas:-))

Nemám náladu na pročítání kritik pod dílkem, je mi jasné, jaké jsou. A takhle si alespoň budu myslet, že já jediná jsem napsala jedno..."je to svým způsobem pohádka, ale na druhou stranu mi leze mráz po zádech, nevidím v tom dialogu ani jedinou chybičku, která by mě měla navést na to, že je to strojené!" Tak! :-) *

SB: Jen mě chval, já to mám ráda :-))))) Dont: Jsi jediná! :-)))

lenty2
17. 05. 2003
Dát tip
ty poeto :o))) t*

lenty2: ty po(pl)eto :-)))))

lenty2
17. 05. 2003
Dát tip
Dik, ty mi vzdycky reknes neco peknyho a me to hned zvedne naladu. Ja tebe nemyt, ty dabliku :o)))

Barbar
17. 05. 2003
Dát tip
neber nadarmo... ....ale kvůli tipu to snad nadarmo není, ne? Takže tip od BARBARA

lenty: chodim světem a zlepšuju lidem náladu, to je moje poslání :-))))) Jo, muj manžel, ten by o tom mohl vyprávět dlouhé a dlouhé hodiny :-))))) BARBAR: No jistě, za tip upíšu duši Ďáblu! :-)))))

lenty2
17. 05. 2003
Dát tip
jo, jo, ja porad rikam, ze kazdej chlap prehani... :o)))

já přehánim mnohem víc :-)))))

BlackOzzy
17. 05. 2003
Dát tip
Tak tohle si zaslouzi tip za napad.. je to v postate jinej nazor na dabla a boha... Ja ho nikomu brat nemuzu...

já jsem ani nikomu netvrdila, že tohle je muj názor na Boha a na Ďábla :-)))))

BlackOzzy
17. 05. 2003
Dát tip
To je potom tvoje vec...:-))

možná ho nepřehlíd, možná Ďábel vyměnil list :-) kdoví :-) nebo to prostě přečaroval, je to Ďábel :-)))))

no vidíš, to chce fantazii :-)

Wiki
17. 05. 2003
Dát tip
tak tohle se ti povedlo !! *

To mě těší, fakt těší, dík, vážně :-)

Wiki
17. 05. 2003
Dát tip
neni zač :-))

houba
17. 05. 2003
Dát tip
to je výborný, skvělá smyčka na konci tipík zaslouženej :o)*

Meggie
17. 05. 2003
Dát tip
to je pěknýýýýýý :o))) skvělé!!!fakt,skvělé! Ten konec - ham ham!!! Fakt,to se povedlo :o)

Kandelabr
17. 05. 2003
Dát tip
no téma pekelně provařené, to jo, ale konec mi přišel docela vtipný. A to jsem prosím na tyhle božskopekelníkovské rozhovory dosti alergický, protože se většinou hemží klišéma víc než mrtvolka mouškama (abych to řekl roztomile). pár klišat tam taky máš, ale celkově mě to pobavilo.

jaký, konkrétně, prosím :-)

Kandelabr
17. 05. 2003
Dát tip
ech...no takové to božské kňourání a pekelníkovo našeptávání...já vím, oni to mají v popisu práce :) ale to je ta moje alergie...sakra svědí to a pálí :)) (prostě povídek na tohle téma je fakt mnooogo...) (ale tahle je rozhodně v té lepší půlce)

V lepší půlce? To neni moc lichotivý..... neni třeba aspoň v lepší třetině?????

Kandelabr
17. 05. 2003
Dát tip
myslíš lepší třetinu nebo nejlepší třetinu ? :))

takže myslíš, že bych se mohla dostat do tý lepší třetiny????? :-)))))

kandelábr: Tak nevim, asi bych měla bejt skromná a říct, že ta lepší mi stačí, ale.....nestačí.....chci tu nejlepší :-)))))

Kandelabr
17. 05. 2003
Dát tip
a co takhle polovina mezi to lepší a nejlepší třetinou? :)

tomu nerozumim :-)))))

remik
17. 05. 2003
Dát tip
Snad ani neexistuje vystizne slovo.Moc poutave, pritahujici, krasny. Mas muj obdiv.Dala jsi mi hodne odpovedi.Diky.

remik: To snad ani ne, nechtěla jsem na nic odpovídat, je to pohádka!

Žíně
17. 05. 2003
Dát tip
A

remik
17. 05. 2003
Dát tip
I otazkou das nekdy odpoved.

remik: No, dobře, já jen, aby sis to nevykládal nějak jinak :-)

Žíně: ?????

remik
17. 05. 2003
Dát tip
Vylozil jsem si to po svem.A jsem spokojen.

remik: Tak pak je to v pořádku :-)

remik
17. 05. 2003
Dát tip
Vzdyt ja jsem spokojen.

Žíně
17. 05. 2003
Dát tip
To byla jen zkouška, jak budeš reagovat a jestli mi už konečně povolíš pod tímto dílkem promluvit.:-)

Žíně: hovoř

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru