Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ÚLET-2

01. 11. 2004
0
0
1695
Autor
fungus2

ČÁST DRUHÁ.

René Lensky zaslechl, jak se kulka zaryla do ocasní plochy letadla. Druhá vzápětí zasvištěla  nad jeho hlavou. Pak přes spodní část levé ocasní plochy uviděl běžet jeho směrem německého vojáka. Zároveň zaslechl zvuk motoru. Ohlédl se a uviděl o pár metrů dále roztáčející se vrtule letadla.

„Dělej! Poběž!“ křičel na něho z pilotní kabiny Louis Marche.

Hned se přískoky rozeběhl k letadlu. Opět za ním  třeskl výstřel. Skoro jej přes hluk motorů nevnímal. Při míjení dalšího zaparkovaného letounu se podíval za sebe. K letadlu, za kterým předtím byl skrytý, přibíhal voják. Už mu zbývalo jen pár metrů. Prudce se vrhl do trávy. Poté se v lehu natočil směrem na Němce. Ten na něho vystřelil. Přes namířenou pušku viděl, jak voják poklekl. Stiskl spoušť. Německý voják sebou v pokleku cukl, ruce mu poklesly a pomalu se sesul na zem. To už René běžel k boku letadla. Metr před otevřenými dveřmi zakopl. Než se nadál,  ležel. Zároveň spatřil, jak se do trupu před ním zarylo několik kulek. Ohlédl se. Dva němečtí vojáci běželi mezi letadly směrem k němu. Rychle vstal.

Letadlo se dalo do pohybu. Jedním skokem skočil do otevřeného otvoru. Poté se vleže  soukal po podlaze do jeho nitra. V této poloze uviděl, jak přibíhají k letadlu Němci. Převalil se hned nato od otvoru stranou.

„Rozjeď to!“ vykřikl ke kabině a zároveň se postavil, načež do otevřených dveří se snažil naskočit voják. Přiskočil hned k němu a pažbou pušky ho udeřil do hlavy. Němec vykřikl a vypadl ven. Poté otvorem prolétly dvě kulky, které Lenského těsně minuly. Ve směru, kam jelo letadlo,  se nacházeli další vojáci. Zároveň zahlédl, jak po letištní ploše jede automobil,  ze kterého střílí kulomet. Prudce se vrhl na podlahu. Kovový zvuk dopadajících kulek se ozval vzápětí.

  Marche natočil letadlo na vzletovou dráhu a stále zvyšoval jeho rychlost. Přes sklo kabiny viděl postavy vojáků, jak se sbíhají ze všech stran a střílejí na letadlo. V sedačce se instinktivně přikrčil a poté byla levá část předního skla zasažena sérií kulek. Stále však pevně držel řídící páku a letadlo už jelo po vzletové dráze.

  Lensky vylezl do prostoru horního střeliště, kde k jeho překvapení byl stále namontovaný kulomet, od kterého se táhl pás nábojů. Neváhal a natočil jej na jedoucí auto. To zůstávalo poněkud vzadu. Palba kulometu z něho ale neustávala a postřehl, jak kulky dopadají na pravý motor,  v jehož krytu se objevilo velké množství průstřelů. O chvíli později zahájil na vozidlo střelbu. Prázdné nábojnice vylétávaly okamžitě po straně. V mířidle kulometu zřetelně viděl předek automobilu. Ten náhle prudce vybočil. Střílel dál. Postřehl, jak stojící postava v zádní části auta vypadla. Řidič zřejmě neovládal vozidlo a to velkou rychlostí narazilo do osaměle stojícího letadla.

  Letoun poté vystoupal do vzduchu a v nepříliš velké výši odlétal pryč, přičemž za sebou zanechával pruh kouře, který se linul ze zasaženého motoru.

„Parchanti nám zasáhli motor. Snad úplně nevysadí,“ řekl Marche, když v kabině vedle něho usedl Lensky.

„Dokážeš letět při nejhorším jen na jeden motor?“

„Zatím jsem to nikdy nezkoušel.“

„To já pořád lítal na jeden motor.“

„Jo. Ale tohle není stíhačka, ale bombardér.“

„Také jsem si všiml.“

„Když motor vydrží a neobjevěj se mesouni, tak za necelou hoďku jsme tam, kde chceme bejt.“

„Mám obavu, že páni Němci nám to nebudou chtít dovolit,“ mínil Lensky a zadíval se na oblohu, která byla posetá bílými mráčky.

KONEC DRUHÉ ČÁSTI

 


gladiola
03. 11. 2004
Dát tip
Já myslím, že se to docela povedlo, ty dialogy jsou jako živé

fungus2
03. 11. 2004
Dát tip
Děkuji. To mě potěšilo.

fungus2
10. 07. 2003
Dát tip
A pokračování bude také dramatické.

Perchta
06. 07. 2003
Dát tip
docela dramatický

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru