Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

FATAMORGÁNA

29. 05. 2003
7
1
1974
Autor
zvedavec

Ktovie, načo to sem dávam? ;-) Mala by som sa i nad tým vážne zamyslieť... Ale keď som to už hodila na papier, teraz už mám chuť ísť aj ďalej...je to ďalšie pokušenie Je čudné, ak človek dostane chuť vyjadrovať svoje myšlienky touto formou až keď dovŕši svoj 46-sty rok života. Nikdy predtým. Začína toho byť dosť veľa na mňa a vidím dosť málo prostriedkov, ako s niekým nájsť hlbší kontakt. Navyše, všeličo sa posplietalo, tak aspoň niečo nejako vyventilovať... Aby toho všetkého nevysloveného ubúdalo. No a internet je pokušením hľadať blízkosť medzi tými, čo sú ďaleko.


Vedela som!

že si ten pravý,
jeden z NICH,
že si mi priateľ.

Hlboký, mysliaci,
cítiaci so mnou...

A si hlboký, mysliaci a...

...nevšedný!

Ako drahý kameň
odrážaš Slnko
plôškou svojej bolesti


si výzvou

Chcela som cítiť s Tebou.
Myslieť s Tebou.
Byť tu!

Byť chladivou rukou
na boľavom čele,
(len) keď treba.

Zbohatnúť tým, že si.



Nepoznateľný!

ostávam stáť:
"dodržujte odstup, prosím,
aspoň polmetrový"

zaostreným zrakom
neveriaco hľadím,
a teraz už vidím:
chýbajú nitky, ktoré spájajú.


I keď zazdali sa mi...



Vanie chladný vánok...
... zosilnieva?

1 názor

synáček
08. 12. 2003
Dát tip
Již několik desetiletí protíná vesmír laserový paprsek vycházející z naší planety. Tok světla v něm není kontinuální, ale je přerušovaný a to takovým (byť velmi jednoduchým) způsobem, že každému, kdo by jej zachytil, musí být jasné, že není náhodným jevem ve vesmíru, ale že pochází od (logicky) uvažující civilizace…od myslících bytostí. Tvoje (mohu tykat…?) Fatamorgána mi připadá, jako by byla onoho paprsku vlastní (soukromou) sestrou. Ani nevíš, jak bych Ti přál, aby se (alespoň tomu Tvému, paprsku) někdo ozval. Blíží se Vánoce a Fatamorgána byla uvedena v květnu…takže možná už se ten zázrak stal…a mě tedy nezbývá, než gratulovat… Skláním se před Tvojí pokorou a ohleduplností zároveň: Být chladivou rukou na bolavém čele,(jen) když je třeba. …cítit s Tebou, myslet s Tebou, být tu! (Nechápu, jak někdo takový může být sám…) Mnohé ženy by jistě napsaly: Zbohatnout tím, že Tě mám…nebo (a to v nejlepším případě), že budeš se mnou… Jenže ve Tvé Fatamorgáně je napsáno: Zbohatnout tím, že jsi. Ano, to je skutečný základ opravdové lásky…něco jako: Děkuji Ti, že Tě miluji… Je to krásná báseň TIP…a díky!

zvedavec
08. 12. 2003
Dát tip
Ďakujem Ti za priania. :-) velmi. NIe som sama. :-) Nie je to ani báseň, v ktorej hladám partnera, jednoducho je to báseň v ktorej hladám blízkost priatela, ktorého mám rada. O ktorého by som nechcela prísť - ako o priateľa. Prajem Ti teda, aby sa aj Tebe všetky tie pekné priania splnili na vlastnom živote. :-)

synáček
08. 12. 2003
Dát tip
Omlouvám se…vůbec Tě neznám a vůbec jsem o Tobě (ani) nevěděl, nicméně posledních několik dní se naše cesty (zde) překřížily (dokonce několikrát) a Tvůj dotek byl natolik „odlišný“, že jsem se za Tebou nemohl neotočit. První věc kterou jsem (mimo Tvých kritik) četl byly Kontrasty a když jsem zareagoval, tak jsem byl dokonce přesvědčen o tom, že autorem je muž. Druhé Tvé dílo, které jsem otevřel již aktivně, byla právě Fataqamorgána. Ten Tvůj úvod k ní, potom ty pasáže, které jsem citoval, ale i kritiky dole, mě – přiznám se, zmátly asi natolik, že jsem Tvou báseň pochopil tak, jak jsem uvedl. Omlouvám se! Bylo to hodně jednoduché „pochopení“. Jsi milá, pokud se vzdáváš naplnění těch „pěkných zrání“ v můj prospěch, ale to nejde. Nebyly vymyšlené – byla to odezva na Tvá slova ve Tvé básni – já jsem tu sloužil jen jako odrážející zrcadlo. To, jak jsem to (já sám) pochopil s tím nemá co dělat…jestli mi rozumíš. Byla by to „svatokrádež“… Ale věř mi, dostatečnou odměnou je mi vědomí, že všechna ta „pěkná přání“ již (u Tebe) naplněna jsou… Měj se moc hezky.

synáček
08. 12. 2003
Dát tip
Omlouvám se za překlepy...ráno jsem měl docela na spěch...

Liso
17. 06. 2003
Dát tip
A nie je to len tak, ze sa bojis prekrocit odstup, ktory si si sama dala? Preco hodnotis to co sama vidis a netestujes empiricky??? :-) A co ak je to kometa s parabolickou drahou? Co ak je teraz v odslni a znovu sa vrati do prislnia nadherna a s dlhym vejarom? :-)

zvedavec
01. 06. 2003
Dát tip
vďaka

LaMouette
31. 05. 2003
Dát tip
... líbí.. fakt že jo:-)*

DarkMind
29. 05. 2003
Dát tip
Snáď sa ten vánok nezmení vo výchricu...

des_te_meer
29. 05. 2003
Dát tip
je tam moc krásných myšlenek ***

Prokletí
29. 05. 2003
Dát tip
Máš štěstí ;o) m.

Jeanne
29. 05. 2003
Dát tip
jo, hezké myšlenky *

zvedavec
29. 05. 2003
Dát tip
Vďaka všetkým za Vaše hodnotenia a slová. Dark Mind: Teraz si uvedomujem, že možno by som sa nemala až tak báť víchrice, skôr ochladenia a nástupu mrazov. Aj bez víchrice. Prokletí: Prečo mám šťastie? Som z tých menej chápavých - ako to myslíš?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru