Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PEKLO NA NEBI

06. 06. 2003
3
0
1130
Autor
HERMES

Pach krve je silnější než morálka.

Rudolf Semjon šel podzemním průchodem, jehož stěny byly lemovány opadanými obkladačkami a potrhanými plakáty. Průchod ústil na čtvrtém nástupišti. Bylo strašlivé vedro a Semjon hluboce zalitoval faktu, že se včera neosprchoval. Jeho košile byla propocená  zejména v podpaždí a po zátylku mu stékaly řeky potu, které se žíznivě vpíjely do límce košile. Celé to dokreslovaly uležené mastné vlasy a neustále zapocená čelní pleš. Semjon se potil jako prase a smrděl. Sral na to.

Nepříjemný zvuk zablokovaných ocelových kol drhnoucích o koleje věstil příjezd vlaku. Semjon zcela bez vzrušení vyšel po schodech na nástupiště a nastoupil do vlaku. Bez rozmýšlení si sednul do první třídy. Vlak se pomalu rozjel a Semjon si v nekuřáckém kupé zapálil cigaretu, stejně tu seděl sám. Urbanizovaná krajina ubíhala monotónně kolem okna. Rudolf vytáhl z batožiny plácačku rumu a na jeden zátah ji vypil. Láhev vyhodil z okna. Bylo strašlivé vedro a sedadla v první třídě byla příjemně měkká. Semjon potáhl z cigára, podrbal se na neoholeném obličeji (mezi vousy měl dozrávající uhry a rudá zanícená místa) a otřel si předloktím pot z čela.

Po půl hodinové jízdě se mu zachtělo na záchod. Kymácivou chůzí prošel chodbičkou směrem k záchodu. Byl tam strašný smrad. Nechtělo se mu zvedat prkénko a tak ho pomočil, když se snažil strefit do špinavé mísy. Voda netekla, papír zde nebyl, ale na zdi bylo fixou napsáno: „Jel jsem na černo vy čuráci!! Než opustil záchod, prohrábl si vlhkou rukou mastné vlasy. Během jízdy přišli do jeho kupé dva policajti, sedli si proti sobě a jeden z nich jen tak pro formu řekl: „Můžeme se posadit“? První policajt byl kolem padesáti a sedl si vedle Semjona, druhý měl kolem třiceti, byl robustnější postavy a mluvil vesnickým dialektem. Oba policajti byli z vedra úplně vyřízení a ten mladší listujíc v malém služebním deníčku, kam zapisoval údaje ze společné hlídky, rozhořčeně, pletouc slova různého významu, sděloval svému kolegovi své pocity vyvolané neplánovaným přesčasem ve vlaku. Oba měli již hodně opotřebenou výstroj: odřený obušek umožňující stříkat slzný plyn, ošlapané černé polobotky, staré a propocené modré košile s plechovým odznakem, na opasku se jim houpaly v uboze vyhlížejících kožených pouzdrech otřískané služební pistole ČZ 82 ráže 9mm Makarov + jeden náhradní zásobník v malém pouzdře, v kapse měli slzotvorný sprej. Vypadali jako dva zpocení popeláři. Bohužel to byli příslušníci z řad „policie české republiky“.

Semjon je oba nenápadně „propaloval“ pohledem. Přítomnost těchto „dvou“ Rudolfa vnitřně pobuřovala. Náhle mladší policajt vstal otevřel dveře, vyšel na chodbičku, otevřel okno a podrbal se na svém zarudlém zátylku. Semjon se rozhoupal k činu a udeřil vší silou šedivého policajta sedícího vedle něj a ukolébaného vedrem do ohryzku. Policajt zachroptěl a Rudolf mu z pouzdra vytáhl pistoli a natáhl závěr. V tu samou chvíli se stojící policajt otočil a nevěřícně zíral do ústí policejní pistole a na kolegu ležícího na sedadle v nepřirozené poloze. Probral se a řekl Semjonovi hlubokým úředním hlasem: „Zahoď to, nebo tě odvedeme do místnosti s ostrými rohy“! V Semjonovi se strachem sevřel žaludek, a proto po letmém zamíření vypálil. Policejní střela přerazila klíční kost policajta, ten se nevěřícně chytil za ránu a otevíral ústa k proslovu, který mu nebyl dalším výstřelem umožněn. Kulka mu prolétla pod levým okem hlavou a vylétla ven otevřeným oknem. Semjon položil pistoli na sedadlo a pro jistotu starému policajtovi zlomil vaz. Otevřel okno, mrtvolu si hodil na záda a pracně ji vyhodil ven. Potom s velkými problémy totéž provedl i s tím druhým. Semjon byl zasraný od krve, zasunul si pistoli za opasek a spokojeně si zapálil cigaretu. Nikdo si ničeho nevšiml a ani výstřely nikoho nezaujaly. Po příjezdu do stanice lidé krev na chodbičce rozmatlávali a průvodčí na ní málem uklouzla, ale krev brzy zaschla. Po příjezdu domů vyvstal před Rudolfem zcela nový problém: musel po střelbě vyčistit ukořistěnou pistoli, kterou nalezl ve svém batohu.

 

 

 

 

 


Elyn
15. 11. 2003
Dát tip
Občas klopýtne, občas zbytečně slovo na efekt (ale nejsem chlap, takže to může být i tím..) Jinak, dobrý nápad...

Pulp Fiction - historky z železničářského podsvětí.

Humble
10. 06. 2003
Dát tip
Tentokrát mě to příliš nevzalo - začátek se mi sice líbil, s těmi policajty to ale působí vykonstruovaně a neoriginálně. Vadily mi i občasné gramatické chyby - nejvíc asi tyhle: listujíc (listuje), pletouc (pleta) - použil jsi ženský rod. Ve větě "policajt vstal otevřel dveře" mi chybí čárka. Rozhodně jsem od Tebe četl mnohem lepší věci :o)

HERMES
09. 06. 2003
Dát tip
Z vašeho pohledu na věc je patrné, že jste nic podobného nezažili. Pomohl jsem vám tímto získat nový prožitek. P.S. Místnost s ostrými rohy je slangový výraz pro výslechovou místnost, kde z vás vymlátí duši, aby jste něco řekli.

Kandelabr
09. 06. 2003
Dát tip
hádat se nehodlám. podle mě ten policajt nebyl v pozici kdy by mohl dělat drsňáka. nový prožitek se rozhodně nekonal...

„Zahoď to, nebo tě odvedeme do místnosti s ostrými rohy“! to si děláš srandu né, výstřely nikdo neslyší, mrtvoly nikdo nevidí, že je celej od krve nikoho nezajímá - no dobrá science-fiction.

Kandelabr
06. 06. 2003
Dát tip
Hm...tak žádné velké překvapení se nekonalo, plynulo to tak pokojně, hlavní hrdina co nejhnusnější, policajtí blbí a lidi apatičtí. Trochu z toho cítím pózu. Myslím, že kdybys nešel tak do extrému (s tím jak je hrdina chlívák, gauner atd.) byl by výsledek lepší...no taky by to určitě neškodilo pohrát si se stylistikou. např. když napíšeš: smrděl jako prase a hned potom sral na to, jasně dáváš najevo, že je nesympatický tobě jako autorovi a vypravěči-tady by myslím jistě bylo lepší být neutrální. Pak ten policajt s tou hláškou o místnosti nebo co, představ si tu situaci....tohle by nikdo neřekl. A tu poslední větu bych dal pryč, zazdívá tu apatii lidí...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru