Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Debrecínská pečeně

16. 06. 2003
12
0
1966
Autor
gd

„Mohla bych si od vás půjčit košíček?“

    Svůj nákup (10 rohlíků, dvacet deka debrecínky – normálně beru deset, ale ten den zrovna byla akce, slané tyčinky a dvoulitrovka lehké koly) už jsem vyndal na pohyblivý pás, a tak jsem košíček beze všeho podal starší silné paní ve fialovém kostýmku, která ke mně prosebně natahovala ruku.

    „Děkuji,“ usmála se paní, obešla pokladny, a když se automaticky otevřela dvojitá plechová vrátka s upozorněním na jarní slevy, zmizela za regálem s vínem. Musel jsem platit, takže jsem opravdu neměl kdy sledovat její další cestu, hrabal jsem se v peněžence a hledal třicetník, mystickou minci, po které touží každá pokladní.

    Fialová paní bez zastavení prošla okolo vyskládaného vína, po víně ji pálila žáha, a postavila se do pomalu postupující fronty u pultu s uzeninami a sýry. Ze tří obsluhujících se zákazníkům věnovala pouze postarší rozcuchaná žena s nejistými pohyby, vypadala jako opilá, dvě mladé holky v bílých pláštích odkrajovaly z bloků eidamského sýra dvacetidekové plátky na smažení a balily je do mikrotenové fólie.

    „Mám akorát padesátník,“ zklamal jsem pokladní, ta potřásla hlavou a výměnou za padesátník mi věnovala dvacetihaléř. Zřejmě svůj poslední podle dutého štrachání v přihrádce a podle zlomeného pohledu, který mi věnovala při podávání igelitové tašky s logem nadnárodního řetězce supermarketů.

    „Deset deka debrecínky,“ poprosila rozčepýřenou pokladní nikoliv paní ve fialovém kostýmku, ale mladá žena o tři místa před ní. Bezvýrazný, unavený obličej, povadlá prsa a moc široké boky – nebyla hezká, a stejně se našel někdo, kdo jí během jediného roku udělal dvě děti a pak odešel.

    Jedno dítě vezla dívka v kočárku, druhé, malý čtyřletý kluk, se kočárku drželo a se zájmem sledovalo zmatenou prodavačku, která bezradně obracela cedulky zapíchané v hromádkách uzenin a hledala debrecínskou pečeni. Kluk nakonec pustil kočárek, přeběhl k průhlednému plastu mrazícího pultu a začal do něj bušit.

    Naházel jsem nákup do tašky a vyšel na ulici. Tramvajová zastávka byla hned na druhé straně, takže jsem pouze přešel koleje a postavil se do hloučku lidí, kteří stejně jako já drželi v ruce bílou igelitku s červeno-černým cejchem supermarketu.

    „Tak!“

    Dívka to slovo vyjekla tak, že všichni, čekající zákazníci, dítě i prodavačka, strnuli. Jediným slovem vyjádřila všechen vztek holky, která obětovala mládí cepování toho malého spratka, i vztek matky, kterou přesto neposlouchal.

    „Tak a máš to!“ pokračovala nemilosrdně dívka. „Nikam nepůjdeme!“

    Ta věta zazněla hlasitě a přísně a fronta na uzeniny bezděky ztuhla v uctivém pozoru, aby si vyslechla krutý ortel, který se dívka rozhodla vynést nad vlastním potomkem.

    „Říkala jsem ti, aby ses držel kočárku, ale ty si nedáš říct. S tak zlobivým klukem na hřiště nepůjdu!“

    „Půjdu,“ trval na svém kluk a vzpurně bouchl do průhledného plastu.

    „Nepůjdeš.“

    „Půjdu!“

    Tramvaj nejela a na zastávku přicházeli stále další lidé. Vycházeli z otevřených dveří supermarketu, opatrně se rozhlíželi a přecházeli koleje – elegantně zamyšlení studenti, osamělé kancelářské třicítky a nezaměstnané ženské těsně před důchodem, všichni si s sebou nesli nedostatek odvahy a nejistotu, prokletí věčných socek. A samozřejmě pár deka debrecínky, byla přece akce! Akce!

    „No tak,“ zasáhla do propukající hádky paní ve fialovém kostýmku. Mluvila naléhavě a mluvila přímo k rozdivočenému dítěti. „Přece nebudeš zlobit maminku. Pěkně se jí omluv, že jsi nebyl hodný!“

    Děcko couvalo zpátky ke kočárku, ale paní si k němu přidřepla a chytila ho za ruku. Usmívala se, protože cítila, že z ní má dítě strach.

    „Že budeš hodný? Že budeš poslouchat maminku?“

    Fialový klobouček se zaklonil a paní se usmála i na dívku, která dávala do síťované tašky na držadle kočárku balíček s uzeným. Dívka úsměv opětovala, ale chtěla rychle vyrazit na další cestu, protože dobře věděla, jak neodbytné umějí být staré ženské, když potkají matku s roztomilým mrňousem.

    „Jestli nebudeš hodný, tak si tě vezmu!“ nechtěla paní pustit dítě a jeho matka už začínala mít samozvané babičky plné zuby. Pusť ho, ty krávo, pitomýho parchanta na krku a ještě senilní bábu k tomu – paní ve fialovém kostýmku se držela dítěte jako klíště a dokola mu slibovala, že si ho vezme, když nepřestane zlobit. Snad tím chtěla kluka vystrašit, ale znělo to tak toužebně.

    „Řekni paní nashledanou,“ přikázala nakonec matka svému dítěti a postrčila ho do uličky vedoucí k pokladnám. Kluk poslušně zašuměl na rozloučenou a s rukou pevně sevřenou okolo držadla kočárku odcházel, paní ve fialovém kostýmku se za ním chvíli dívala, než se vrátila na své místo do fronty.

    Tramvaj přijela skoro plná, asi jedna vynechala, a tak se dovnitř musela vejít dvojitá dávka cestujících. Mačkali jsme se k sobě a přeplněným vozem se nesla slaná vůně čerstvě nakrájeného uzeného masa.
gd
17. 08. 2003
Dát tip
dej si debrecínku.

katugiro
16. 08. 2003
Dát tip
lehké i příjemné i nudné... pro nic se nemůžu rozhodnout :)

jehostara
31. 07. 2003
Dát tip
děsivý. dobrý. * akorát nechápu jak se daj během jednoho roku udělat dvě děti, aby pak jedno sedělo v kočárku a druhýmu byly čtyři:)))

gd
18. 06. 2003
Dát tip
autor moderní doby nemůže být jiný, když chce obstát v tlačenici při otevírání electroworldu!!! ten chlapík se docela držel, ale nakonec jsem mu tu laserovou tiskárnu vyrval z pařátů!!! chachacha!

FLO
16. 06. 2003
Dát tip
Moc hezký.*

Hester
16. 06. 2003
Dát tip
Čekala jsem, že se dítko přilepí k fialové paní a už se nebude chtít odlepit :-) čte se to moc pěkně *

Zly
16. 06. 2003
Dát tip
gut**

fungus2
16. 06. 2003
Dát tip
Tak to se mi líbilo. TIP

Cirilla
16. 06. 2003
Dát tip
kdo jí během jediného roku udělal dvě děti a pak odešel. - teda drsnej seš jak šmirgl papír! *

Josefk
13. 06. 2003
Dát tip
fajn, pořád jsem čekal, že paní ve fialovém bude stírat z obličeje plivanec, ale nedošlo k tomu....:-( :-)))

gd
13. 06. 2003
Dát tip
proč netaktní? konečně konkrétní připomínky... ať to všichni vědí, že jsem také jenom člověk, ač takřka geniální!

Petula
13. 06. 2003
Dát tip
No, páč Ti tu „nadávám“ za překlepy a „udílím rady“, a Ty jsi přitom tak geniálně dobrej!!! To se přece nesluší dělat nahlas! Zvlášť ode mě ne, kerá, dyž si sedne k písí, tak se jí hned motají klavítka pod prstíkovnicí… :o)
|||-_-|||

Petula
12. 06. 2003
Dát tip
Příjemná náladovka, taková ze života… Že by v Máji? Trochu nesourodé (ten nápad s třicetníkem pak již nemá zrcadlení podobnou srandičkou ani logické pokračování)… Také mi vadí opakování téhož na konci – vezmu si tě s sebou… jak slovy fialové paní, tak matky… Jo a asi 2 překlepy: kteří stejně jako drželi v ruce bílou igelitku kteří stejně jako já drželi v ruce bílou igelitku zamyšlení studenti, osaměné kancelářské třicítky zamyšlení studenti, osamělé kancelářské třicítky Ale špatné to není! P.S. Prosím, pokud ještě budeš upravovat, dej aví, dám tip…
|||-_-|||

Rowenna
12. 06. 2003
Dát tip
****já ho dám hned. ten tip

nin
12. 06. 2003
Dát tip
aha, já jsem slepá, píšeš :)

nin
12. 06. 2003
Dát tip
pěkněs to tu vyprsknul *

Wopi
12. 06. 2003
Dát tip
fajn

gd
12. 06. 2003
Dát tip
petula: ten třicetník je jen blbinka, která nemá se zbytkem co společného, ale nedokázal jsem se ovládnout. přišlo mi to hezký. opakování v závěru je úmyslné, patří tam a nebudu ho měnit. chyby opraveny, díky za upozornění.

gd
12. 06. 2003
Dát tip
pro méně chápavé znovu formuluji poselství tohoto textu - debrecínská pečeně za dvanáct korun deset deka je super kauf...

Petula
12. 06. 2003
Dát tip
► Ježíšku na křížku!!!! ◄ gd, PROMIŇ, já to chtěla ŠEPTAT!!!! Jsem úplně vygumovaná netaktní kačena… Prosím, promiň zmatené blondýně… Tak aspoň splním slib… Stydím se…
|||-_-||| «*»

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru