Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O DUŠIČKÁCH-3

18. 02. 2005
1
0
1962
Autor
fungus2

ČÁST TŘETÍ

Přes ruce, ve kterých svíral strážmistr Kamil Jelínek pistoli, spatřil sochu, která se zastavila. Přitom v její kamenné tváři nebyl vidět žádný náznak života. Zůstal stát zcela ohromen a v těle pocítil mrazení. Dvakrát naprázdno polknul a ruce se mu roztřásly, když si uvědomil, že tahle socha zabíjela.

Šumění dopadajícího deště zesílilo. Pozvolna se vzpamatovával ze šoku. Znovu upřel zrak na tvář sochy, kde spatřil náznak šklebu. Chtěl něco říci, ale hlas mu selhal. Socha se náhle dala do pohybu. Vytřeštil oči, nohy mu ztěžkly, že nebyl schopen pohybu. Třesoucím se ukazováčkem pravé ruky stiskl spoušť. Ozval se výstřel. Před pistolí se objevil obláček dýmu. Socha zrychlila. Opět vystřelil a to hned dvakrát po sobě. Ve stejný okamžik si uvědomil, že střílí do kamene. Vzápětí k jeho úžasu socha provedla velký skok. Chtěl uskočit do strany. Ruka sochy ho však rychle uchopila za kabát. Hned nato byl vyzdvižen do výše. Marně se zkoušel ze sevření vysmeknout. Druhá kamenná ruka ho chytla za krk. Oběma rukama chytl zápěstí ruky. Sevření na krku sílilo. Jeho prsty se marně zadíraly do kamene. O chvíli později sebou přestal škubat a zůstal bezvládně viset v sevření kamenné ruky.

Do velké louže dopadaly drobné kapky deště a v jejím odrazu byla vidět socha, která stále držela strážmistra. Za okamžik se její ruka prudce pohnula. Tělo strážmistra vzápětí dopadlo do louže. Socha nad ním chvíli stále a poté se pomalu otočila a namířila si to zpátky k lesu, v jehož porostu za hlasitého praskání zmizela.

Krákání havranů se rozléhalo do všech stran, přičemž šelest jejich křídel se mísil se šuměním deště. Pomalu otevřel oči. Cítil, jak mu na obličej dopadají kapky deště. Poté uviděl nad sebou proletět několik havranů. V pravé ruce pocítil bolest. Opatrně se v louži nadzvedl a po čtyřech z ní vylezl. Bedlivě se přitom rozhlížel kolem sebe. Sochu nikde neviděl. Že přežil bylo jeho velké štěstí, protože při škrcení sochou ho v posledním okamžiku napadlo předstírat mrtvého.

„Zatraceně,“ procedil mezi zuby, když uviděl v jedné velké šlápotě od nohy sochy rozmačkaný mobilní telefon, který mu vypadl z kapsy. Došel rychle tedy k autu, ve kterém socha zabila jeho majitele. Mrtvý však neměl při sobě mobilní telefon, což v tu chvíli bylo zdrcující zjištění.

Po oknech stékalo velké množství kapek. Martina Kopecká je chvíli pozorovala a přitom se zadívala přes okno do nedalekého lesa za jejich zahradou, který byl částečně zakryt mlžným závojem. Pak uchopila hrníček, ze kterého stoupala pára.

„To je ale dušičkový počasí, jako vyšitý, co,“ řekl její manžel Luděk, který vstoupil do místnosti a v kbelíku nesl několik kusů dřeva. Tři velká polínka hned poté vhodil do krbu, ve kterém plápolal oheň a ze kterého bylo slyšet příjemné praskání.

„To teda je. Dneska z toho hřbitova přímo sálala dušičková atmosféra.“ mínila, když se napila.

„Máš pravdu. Byla tam dost ponurá atmosféra,“ konstatoval Luděk a usedl do křesla, vedle kterého bylo železné hrabadlo, kterým prohrábl krb.

„Takovýhle počasí často panovalo, když jsem byla v Anglii.“

„Tak to bych se zbláznil. Mám rád hezké počasí,“ řekl a vzal do rukou noviny. Přitom jejich pes, který ležel koberci vedle krbu, náhle zvedl hlavu a zavrčel.

„Copak Broku?“ zeptala se ho Martina. Brok znovu zavrčel a postavil se.

„Lehni!“ přikázal mu Luděk.

Brok vrčel nadále a přitom začal běhat po místnosti sem a tam. Oba se na sebe překvapeně podívali. Luděk vstal a přistoupil k oknu. Nikde však nikoho neviděl.

KONEC TŘETÍ ČÁSTI


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru