Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Modlitba světla a krvavý obsidián

16. 07. 2003
6
0
2377
Autor
HERMES

Další z osudů studenta teologie A. Nekudy

 

Slunce hřálo, dalo by se říci, že přímo pálilo. Sluneční svit je pro rostliny tím pravým požehnáním. Někomu dává život a někomu strach ze smrti. Nekuda stál uprostřed dlouhého, rušného náměstí a pozoroval ten životní šrumec kolem sebe. Ošoupané boty a rozcuchané vlasy, atributy revolty. Vedle něj se tyčila obrovitá zrcadlová stěna nějaké budovy, prvek to vytváření vyšších principů bez náznaku okázalosti. Čas, čas neexistuje. Koexistuje pouze děj-neděj a vlastní realita jako taková. Náhle zavál vítr, ne ten vítr, co ohýbá mohutné stromy, ne ten vítr co přináší zkázu našim duším, ale milosrdný, ducha i tělo osvěžující závan. Vítr téměř okamžitě ustal. Nekuda se posadil na kruhové odpočívadlo a nechal kolem sebe plynout davy lidí, barvy a vůně tohoto světa. Má teď období půstu. Edite, bibite, post mortem nulla voluptas. Zanedlouho bude stát před největším úkolem svého života. K jeho místu se přiblížila malá skupinka švitořících a lehce otylých mladých Němek. Dýchlo na něj mládí a entuziasmus těchto bytostí. Pozoroval vedle sebe dívku, jak vyťukává v horečnatém tempu zprávu na svém mobilu. Tenké prsty s dlouhými, fialově lakovanými nehty se jen lehce, neznatelně dotýkaly tlačítek mobilu. Nekuda se v tu chvíli cítil být samotným zrnkem písku v nekonečném moři poznání. Podíval se zpříma do slunce, až jej zabolely oči a na malou chvíli byl úplně slepý. Sluneční svit je prubířský kámen. Je to čarovné kouzlo, mystické a stále neodhalené. Sebeurčující znalost světla bez příkras. Nekuda pocítil neklid, stav, kterého se nadevše a bytostně obával. Vstal a šel. Netěsný kohoutek v jeho hlavě dunivě kapal: kap..kap..kap..kap, s čím dál tím větší naléhavostí. Musel najít klidné místo. Jeho duše a jeho tělo se každý ubíral jiným směrem. Pohyboval se celým spektrem labyrintu lidského vědomí. Nekuda šel po generacemi vyšlapané cestičce. Šel do nejbližšího kostela, jako hmyz přitahovaný světlem lampy.Vrata kostela byly rozevřeny jako tlusté rty starého muže. Nekuda zmizel v útrobách chrámu, polykajícího nenasytně denní světlo. Přivítal jej pach zatuchliny a kadidla. Byl to pach temného zla.

V kamenné nádobě na svěcenou vodu byl olejovitý kal obsahující smrtelně jedovaté chemikálie, antikristova substance. Sednul si do dubové lavice u kamenného pilíře podpírajícího nesmírnou tíhu klenby. Do staré lavice byly vyryty sprosté nápisy a obrázky.

V kostele bylo pouze několik zavilých modloslužebníků, krčících se v zatuchlém přítmí jako švábi. Na kamenných sloupech visely reproduktory, umožňující zprostředkování duchovního prožitku i hluchým věřícím. Špinavá barevná okna nepropouštěla, do této temné kobky, sluneční svit. Přes tlusté zdi sem pronikalo zvenčí tlumené řinčení tramvají. Na zdi visel obraz nějakého světce- mučedníka, držícího palmovou ratolest. „Já bych vás panečku mučil“, pomyslel si s úsměvem Nekuda. Sáhl do kapsy a vložil si do úst dvě špinavé mince. Pachuť kovu a špíny na jazyku je tím pravým esenciálním prožitkem. Na chvíli zavřel své unavené oči a ocitnul se na vrcholu mayské pyramidy. Koupal se ve slunečních paprscích. V ruce držel ostrý obsidiánový nůž, kterým otevřel hrudní koš své tisící lidské oběti. Vytrhnul tlukoucí srdce a zakousl se do něj. Teplá, sladká krev a sluneční žár. Byl veleknězem slunečního boha. Mrtvola byla shozena dvěma ochránci ohně dolů, až k samému úpatí pyramidy. Vzduch byl nasycen opalizujícím svitem. Dole stálo dítě se zrůdně velkou hlavou. Rozevřelo doširoka svá ulepená ústa a vydalo táhlý pralesní zvuk ééóóóóóááááááááááááá, zakončený krátkým čiguk, čiguk, čiguk a provázený sedminásobnou ozvěnou. Serenádu smrti zakončil tento tvor přidušeným hrdelním trylkem. Nekuda se probral z opojného snění a vyplivl mince zpátky na dlaň. Kostelem se rozléhala hustá, neproniknutelná masa ticha a jenom strach, že mohutné píšťaly varhan začnou s nebývalou silou hrát, jej nenechával v klidu. Dunění varhan a tlaková vlna jím mohla každou chvíli nelítostně proniknout jako ostrý skalpel. Nekuda pociťoval nebývalé napětí. Začal si okusovat nehty. Zašeptal „všichni jste hříšníci“. „Všichni“!!!, zařval již zcela naplno. Polekané babky v předních lavicích se otočily (jejich šedivé hlavy byly v prudkém kontrastu s temnými dubovými lavicemi) a vyděšená labilní mládež vzadu se zděšeně pokřižovala. „Vypij ptačí krev, vypij ptačí krev“, neustále mu znělo v uších, jako vroucí modlitba k bohu, neustále drmolená fanatikem dokola a dokola a končící smrtí. Nekuda vstal a šel šouravým krokem k východu, u něhož, zcela malicherně umístila přebohatá církev žebrací pokladničku-nenasytnost a smilstvo. Otočil se a zlostně pohrozil zaťatou pěstí tomu na kříži - symbolu pradávného skrytého zla, jenž se nyní rozbilo jako vodní tříšť na útesu absolutní pravdy. Koncentrace zla, v tomto chrámu, přesáhla povolený limit.


Element
25. 07. 2003
Dát tip
dovoluji si upozornit čtenáře oblíbivší si příběhy nekudy, že paralelně s hermovou interpretací probíhá exkurs životem úchyla i na mé stránce. !toto není komerční reklama!

Humble
25. 07. 2003
Dát tip
Já vím - přes Tebe jsem se dostal k Hermesovi. Nebo jste snad oba tatáž osoba? :o)))

Element
25. 07. 2003
Dát tip
nejsme, ale nekudu - tedy člověka, jemuž jsme dali to jméno - známe společně a zdál se nám být natolik interesantní, že jsme o něm začali psát.

Humble
22. 07. 2003
Dát tip
Tak tohle se Ti opravdu povedlo - viz Movsar atd. Vzpomněl jsem si na pár kostelů v severní části Španělska - ač velkolepé stavby, uvnitř tma jak v kobce, vychrtlá soška panny Marie v černém jak smrtka atd. - snaha vyvolat v prostých lidech děs a hrůzu. TIP

Humble
22. 07. 2003
Dát tip
Jo, ještě avi :o)

Movsar
20. 07. 2003
Dát tip
nekudův svět je plný zvrhlostí, jeho svědomí černé jako biskupův děravý mokasín a hermes je autorem, který dokáže podat příběh úchyla schovávajícího svá nepěkná tajemství za kněžský kolárek s originálním humorem a bravurním stylem. tip

Zly
19. 07. 2003
Dát tip
Ta báseň.. je hezká.. a místy naléhavá. A autorka.. Ale mý motlitby jsou k jinejm bohům

hanuleesz
18. 07. 2003
Dát tip
Teda tohle mě dostalo. Určitě bych ale neřekla, že tomu chybí pointa - přijde mi, že právě tím otevřeným koncem vystupují mezi řádky ty nenapsaná slova. Možná přeháním, ale na mě to tak působí - jako vrstva vztahů, které moc nevyplívají napovrch, to, co nechce být vnímáno a co nikdo nechce znát.

pozorovatel
18. 07. 2003
Dát tip
Zajímavý a myslím i netradiční. Konec se mi docela líbil. Jinak jsem se i místy nudil. Tak nevím.

IVANOL
17. 07. 2003
Dát tip
Docela mě to vtáhlo, tu zatuchlinu jsem cítil z monitoru. Nemyslím, že by jsi měl psát o jednoduchých věcech, když tohle ti jde. Když pominu gradaci příběhu v části, kdy Nekuda v kostele křičí, chybí mi tam vyústění, pointa, katarze. Je na škodu, že jsi příběh ukončil, řekl bych předčasně. *!* tip

IVANOL
17. 07. 2003
Dát tip
Teda, než jsem se vypotil se svou kritikou, reb. mě předstihla. Měl jsem takový hřejivý pocit, že jsem byl první, kdo to našel, a zase jen druhý! :-)

Zly
17. 07. 2003
Dát tip
Ale rebi... "Sluneční svit je pro rostliny tím pravým požehnáním"... Ošoupané boty a rozcuchané vlasy (jakože rovná se) atributy revolty.... chacha. Tohle je přece směšný, tyhle generalizace. Je třeba číst text do hloubky.. a vnímat všechny jeho tóny. A vrstvy. Prostě mi zní falešně. A hloupě. Možná bude autor schopen plodit tyhle mysteriózní texty.. jednou.. ale až se naučí tenhle typ koncertů udirigovat v sobě. "Pachuť kovu a špíny na jazyku je tím pravým esenciálním prožitkem." Ach jo. Mluvíš-li o bolestech, tvý tělo musí vědět, co to je. Za nehtama strach. Ten okamžik, než se do tebe něconěkdo zakousne, ty zježený chlupy a adrenalin a stažený svaly. A pak úleva, že už to je a mišung myšlenek v hlavě a tvý ruce vystřelující před sebe, jak se urputně bráníš. A pak bělmo a tma a krev v mozku a horkost. A bolest, která tě neopustí ještě po osmi dnech, tak silná, že se nevysereš, aniž bys u toho nezaskučel. A můžeš to mazat, ale ta tupá věc ti odkrajuje čas jakoby schválně pomalu. Nemyslel jsem to jako rady, to s těmi veselými příběhy. Je to spíš sarkastický doporučení pro šamana, kterej nečaruje, ale jen vypouští svý chujnosti, protože se náhodou dozvěděl, že se to takhle dělá. A ukájí se. Poznám to. Zabiju to.

Zly
16. 07. 2003
Dát tip
promiň, ale tohle mi přijde jako fakt děsná stupa zavři Nekudu krákorajícího naučený pravdy a kategorizace a generalizace do země a napiš radši o chlápkovi Nekudovi ze sídliště, co hraje s chlapama fotbálek a pije pivko a v noci pobíjí komáry a který při leteckým souboji uklouzne a zaplácne manželku, takže když to ona po deseti letech vezme jako výzvu, je z toho nakonec jeden legrační znovuobjevenej hypersexuální radostný vztah dvou donedávna vyhaslejch starejch tlusťochů... :-))) (jen legrace)(piš co chceš, ale tohleto je fakt běs)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru