Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mateřství

23. 07. 2003
12
0
2930
Autor
Evička

Omlouvám se, ale nemohu si (trošku od věci) odpustit citaci ze své oblíbené knihy Filozofie tváří tvář zániku od M. Machovce: ..pokud dnešní vědec, inženýr či politik budou i nadále považovat za normální, že žena je tu proto, aby vařila a věnovala se dětem, případně aby ho obšťastňovala, sexuálně odreagovávala, byla \"reprezentativní průvodkyní\" resp. \"věčnou inspirací\" pouze jeho mužské tvořivosti, nemá už lidstvo naší planety ani minimální šanci přežít. Ovšem ani tehdy, pokud je tzv.\"emancipace\" pojímána pouze tak, že mnoha ženám je sice umožňováno \"pracovně se zapojit\" do struktur mužské civilizace (samozřejmě jen do okrajových prací, nekompetentních pro ráz celkového fungování \"moderní doby\"), ale nic víc - jako by o nic víc nešlo. Ale jde o mnohem závažnější změny: buď bude radikálně rehabilitován \"ženský prvek lidství\" (i u mužů) - anebo vše skončí velmi brzy..... Pozn. Mateřství nám muži příliš závidět nemusí...!???

 

vzdouvající se pohoří

rozbrázděné drobnými puklinkami v úbočí

souzvuk prudkého a jemného dvoutepu

dech vyrovnané vodní hladiny

neustávající spád něhy a lásky

                      vplývá

do nevědomého zámotku organického polotovaru

                    hravého božího záměru

rozvážně    podle geniálního náčrtu  přiváděného

 vteřiny     minuty     dny      měsíce

           k dokonalosti............?

                        tělem 

 spokojeného soumara - spolutvůrkyně

          dočasné nesmrtelnosti světa

                                                                           


Movsar
08. 12. 2004
Dát tip
tato debata, divoká jako můj plnovous, si žádá ráznou intervenci vidoucího. tím je ovšem můj kinžál, jehož chladné ostří nechť upozorní účastníky sporu, že pravd je mnoho, ale horalská spravedlnost jedna a to rychlá a neformální.. a evičko: v mé dřevěnici uprostřed bukových lesů by ti bylo dobře!

zrušil bych ty Atlasy a Altaje_nejsem rodnice, ale tohl mi opravdu nesedí, moc chladný lpší je var "sv Jiří na"!

pampelin
14. 11. 2003
Dát tip
Napodruhé s tipem.

zvladl bych i bez prologu ale jestli si za nim stojis..

Evička
26. 09. 2003
Dát tip
Dík všem - a tobě, Růženko, za všechny kritiky - potěšily! ĎĎĎ

Evička
20. 08. 2003
Dát tip
Borisi! Tleskám ti! Jsi citlivý a přemýšlíš o věcech, které jsou zde, derou se na svět! Vesmír se vyvíjí, vše se mění, i vztahy nemohou a nejsou ustrnulé! Je načase, aby i muži víc přemýšleli s citem, než aby vše prosazovali jen agresí. ... Zoroaster - netušila, že jsi až tak agresivní....opravdu trošku mimo....! čas se ti zastavil kdesi, satan ví, kde!...... milý Z.!)

BorisCvek
20. 08. 2003
Dát tip
Zoroaster žije ve světě svých konstrukcí a starých mýtů.

Evička
20. 08. 2003
Dát tip
Bohužel ti musím, milý Borisi, dát zapravdu! Mnozí jsou neměnně vymezeni. Ale vím, že nic nevím. Jen má ženská intuice mi říká,a nejen filozof Machovec mi to potvrzuje, že vše se vyvíjí, mění, a nic není, včetně žen a mužů, konstantní.

BorisCvek
20. 08. 2003
Dát tip
Ano.

Evička
20. 08. 2003
Dát tip
Mnohé v prastarých mýtech, a jak řekl i Nietzsche o bibli, mnohá stará moudra se stala dětinskostí! A jeho argumentace je jasná - tu, Z., uznáváš! Rozraz nejen staré a nové desky, milý Z.!

BorisCvek
19. 08. 2003
Dát tip
Příroda je necitetelná a bestiální.... příroda je baktérie moru stejně jako sixtilióny mrtvých hvězd. Život je absolutní výjimka... Radějiu pokryteckou demokracii než Hitlera, raději zženštilost než gulagy, raději křesťanskou ubohost než lynč. Jinak jsem přesvědčen, že nemáš tušení o tom, co je to demokracie, ženství nebo křesťanství, když můžeš tak hloupě mluvit....

PS
18. 08. 2003
Dát tip
huh, tak do psychologie se mi nechce... :o) Čili HOWGH. (s avízky se tudíž již neunavujte)

BorisCvek
18. 08. 2003
Dát tip
Souhlasím s Machovcem.... ne snad že by lidstvo nepřežilo novou patriarchální éru, ale že by byla již člověka nedůstojná.

Evička
11. 08. 2003
Dát tip
Milá Astro! Po opuštění mysticismu (ke kterému jsem se uchýlila taky kvůli problémům s muži), jsem došla k názoru, že mnohé mezi Adamem a Evou ještě opravdu nebylo vyříkáno a definitivně vyřešeno, a že se o tom musí mluvit otevřeně a bez servítků, ale ne nenávistně! A mnohé se ještě musí změnit - aby se ženskejm žilo a dýchalo vedle a s muži líp! A pořád se odvolávám na slova mužů - snad moudrých mužů! Hlavu do písku před problémy mezi pohlavími strkat nehodlám a občas trošku "zaprudím". Tvůj veřejný názor na věc mě potěší - třeba se od tebe něco nového dozvím! Předem dík!

Astra
11. 08. 2003
Dát tip
1. Ale mystiku jsi doufám "neopustila?" :-) 2. Ono se mezi Adamem a Evou mnohé namluví, a skutek utek. Neříkám, že debaty nejsou důležité, ale taky si nemyslím, že by něco změnily, když se nezačná od správného konce - od sebe a myšlenky. Z myšlenky se stává slovo, ze slova čin, z činu zvyk, ze zvyku charakter, z charakteru osud... O čem se chceš bavit? Kde začít? Všechny debaty jistě nejsou zbytečné, ale je třeba zkonkretizovat téma. Mě mě osobně se jinakost mužů a žen dotýká poměrně pozitivně, a když tomu tak nebylo, tak jsem si to vyřešila sama v sobě. Samozřejmě neříkám, že definitivně. Nějaké obecné představy, jak by měli nějací muži a nějaké ženy žít a chovat se fakt řešit nebudu. Ať si to každej srovná sám se sebou. Nemám ráda, když někdo říká: Měli bysme žít takhle... Chlapi by měli... ženy by měly... Podle mě neměli. Každý je tím, kým je a podle toho žije a když se mi to nelíbí, tak s ním nemusím ztrácet čas... atd... Jasně mohli bychom debatovat taky o tom, co naše myšlení a postoje formuje - evolučně, i z hlediska vývoje jedince, co je dáno výchovou a co je dáno genetickou výbavou, ale o tom si radši něco přečtu, protože Písmák je dost malý prostor, aby takové diskuse měly smysl. Atd, atd...

Evička
11. 08. 2003
Dát tip
Problémy vyvstanou opravdu případ od případu, ale daly by se i generalizovat. Ale to, co říkáš, je opravdu pohled až příliš "zeshora". Když máš ale s mužem víc dětí a jsou problémy, tak ztrácet čas musíš - včas! Ulítla jsem do vyšších sfér, mystických, nejdřív neztrácela čas a nic neřešila, o to horší to bylo, když jsem najednou měla řešit plno problémů, vyplývajících ze zodpovědnosti vůči dětem. To je ti pak mystická a buddhistická průprava nějak nanic (mně nakonec nahouby byla) - to jen tak na okraj! Jsem na zemi a tady už víceméně zůstanu! A rejpat do toho po žensku s budu! :-) Dík za osobitý názor!

Astra
11. 08. 2003
Dát tip
Evička: "Když máš ale s mužem děti a problémy, pak debatami ztrácet čas musíš a včas" To je snad jasný - že v osobním vztahu s chlapem ano. Ale pochybuju o tom, že by tvůj osobní vztah k tvýmu chlapovi by mohla změnit nějaká děbata o vztazích mezi ženami a muži. Myslím, že pleteš dva pohledy na věc dohromady, nebo ti vůbec nerozumím. "A rejpat do toho po žensky budu" - Evičko, rejpej, ale řekni do čeho vlastně rejpeš?! Do toho že jsou chlapi jiný????

Evička
11. 08. 2003
Dát tip
Ne tak docela, v něčem jsou muži příjemně jiný, v něčem bych chtěla, aby se změnili. Proto to taky říkám veřejně. Věci se pořád mění, dvakrát nevstoupíš do stejné řeky, i vztahy mezi ženami a muži se vyvíjejí, určitě, ale pořád se mnohé tutlá, muži se hlavně bojí projevovat svou citlivou a něžnou podstatu, bojí se nás žen a řeší to podle mne zatím dost BLBĚ! Často agresí. Je to ale na dlouhou debatu, to máš pravdu! Je to na dlouhá léta soužití a upřímných hovorů a kritik! Je to jako s poezií! Když tě někdo upřímně nezkritizuje, můžeš psát celý život kraviny a v ničem se nepoučíš, nemusíš o poezii přemýšlet!

PS
28. 07. 2003
Dát tip
Čekanko, čistě v televizi to ale přece není! :o) To doufám víš sama. :o) A že by to bylo zase jedině nedostatkem zábavy...? Neznám tolik Afričanů, abych se jich mohl zeptat na názor... (Ani Asiatů a ani jiných "nebílých" ras...) (A že ty bys sexovala, pokud bys neměla Písmáka - a doufám, že i spoustu jiných zájmů - to na věci nic nemění! Akorát nám to dává přehled o tvých preferencích! :o)))))))

PS: čistě ne, ale hodně :-)))

Astra
28. 07. 2003
Dát tip
Ach jo, taková dobrá básnička, ale Evička mě svou zarputilostí - viz debata se Stanislavem mírně otrávila. Zbytečný kecy okolo. Až mi připadá, že jsi to napsala jako záminku pro (stejně planou) diskusi.

Krel
26. 07. 2003
Dát tip
hezké..

PS
24. 07. 2003
Dát tip
Ehm, nebudu se tady přidávat k diskuzi - Evička i čekanka mají kousek pravdy - jinak tento problém se týká hádejte které civilizace a které rasy? (I když se teď omlouvám za to zjednodušení.) Např. Afrika rozhodně nezajde na nízkou porodnost... (To tam dřív umřou hlady...) (A pokud by vás to zajímalo, můžu vám k tomu dodat svůj pohled na to, proč tomu tak je - v rámci zmíněné civilizace, nebo pak i v rámci naší republiky, kde se k tomu přidávají další faktory.) Dílo samotné se mi líbí - nebýt prologu, dal bych jednoznačně Ť.

PS: Protože nemaj televizi???

Zolo
24. 07. 2003
Dát tip
Jsi v tom?

Evička
24. 07. 2003
Dát tip
V čem? V ničem nejedu! Svých deset dětí jsem už vychovala! :-))))

Dejf
24. 07. 2003
Dát tip
jé, povídání o rovnoprávnosti žen, poďte se se mnou někdo hádat :-)))) ... jinak úvod mě přijde malinko neaktuální, ale báseň je moc dobrá - možná bych upřednostil více naturalismu (sem už holt takovej :-))) ) ale spokojenost, TIP

Evička
24. 07. 2003
Dát tip
Hády, hády, hády! A máš pravdu - ten filozof je teď už prý senilní a po ženách jen mačisticky šmátrá! :-))))))) A mladý kočičky nejsou včerejší! VVVVV

PS
24. 07. 2003
Dát tip
Čekanka: :o))) Vidím, že se ti do vážně míněné debaty nechce. :o) (Televizí to fakt není - to fungovalo akorát u mě. :o))

PS: Mýlíš se, to je vážný, když člověk nemá jinou zábavu, sexuje, to je jasný!

Dash_707
24. 07. 2003
Dát tip
je to fajn, ty kecy filosofujících připomínek jsou párou nad omáčkou - důležité je, aby ona byla chutná. :o) :))**

egil
23. 07. 2003
Dát tip
***

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
Ty hlody napsal chlap - filozof - jen jsem chtěla mužům připomenout, že úděl žen taky není jednoduchej, a že city mužům opravdu sluší, nejen ta věčná hra na drsňáky! vrrrraf

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
A ty ji máš zmáklou? (To by mě opravdu zajímalo!) Osobně si myslím, že nejen český patriarchát je politováníhodná záležitost! To věčné hraní na vojáčky a despotické sklony mnoha mužů... Myslím si, že je teď na mužích, aby začali měnit svůj zavedený styl (mocenského) chování a našli víc pochopení pro úděl žen... to většina žen pořád ustupuje.....hrubé síle a nátlaku! Ale i na Písmáku se o tom už namluvilo dost a dost! S.V. - proč ne ROVNOST-SVORNOST-BRATRSTVÍ? Jsme všichni lidi. Pozn. Ale tebe se mé výtky určitě netýkají! :-)

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
My dva to těžko vyřešíme - asi je to individuální, zkušenosti má každý jiné - s agresivními muži i agresivními ženami. A historická agresivita mužů přetrvávající z dob lovců mamutů, s tou se nic nenadělá, je jí určitě všeobecně víc než té ženské. Přisadila jsem si po otřesném zážitku včerejšího odpoledne, kdy jsem na ulici viděla mladou ženu s dítětem v kočárku, na kterou řval muž a poté ji začal škrtit!

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
Milujme se a množme se! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))

kminnek
23. 07. 2003
Dát tip
ještě že nejsem filosf ale báseń je hezká a dávám típek

No, já jsem žena a jsem antifeministka. Já si myslim, že role muže a ženy je jednou daná od dávných časů a jen se trošku mění v závislosti na různejch kulturách. Asi jsem moc líná přemejšlet a tak si myslim, že přemejšlet maj chlapi. A já budu se zástěrou hopsat okolo sporáku a vítat manžela polibkem a budu šťastná. Protože chlapi musej mít taky nějakej pocit vlastní důležitosti, protože oni nemůžou rodit děti. A záviděj ženám. :-) A básnička je to krásná, moc, ale ten epilog se nám, antifeministkám, taky nelíbí :-)))))°°°°°°

guy
23. 07. 2003
Dát tip
celkově hezky vystižený .... možná bych se taky obešel bez prologu, ale je tvoje věc, když ho tam chceš .... mně nepřekáží *

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
Ach jo, Čeky! Ne všechny ženský maj asi tak hodnýho a uznalýho manžílka jako ty! Někteří muži (i ženy) by měli ubrat na své agresivitě a dát najevo víc své city - to přece vždycky potěší, nonééé? :-) A víc laskavosti přece taky nikoho nezabije!

Já nemám žádnýho hodnýho manžílka, už dva roky spolu nejsme de facto a ty roky před tim nebyly moc hezký. Ale chvilku to tak fungovalo. Ta ženská touha po rovnoprávnosti mi přijde úchylná. A tim, jak ženský se chtěj vyrovnat chlapům v práci, zapomínaj na svoje děti. A děti vyrůstaj bez rodičů a to je špatný. TO je základ konce světa.

Pája
23. 07. 2003
Dát tip
* jojo ale doby lovkyň mamutů už nastaly ;-)

Evička
23. 07. 2003
Dát tip
Jde jen o to, aby ženský byly jako ženský muži za to, že "jenom" vařej, staraj se o děti, nakupujou apod. DOCENĚNÉ, aby to tady chlapi (pořád je to ve valné většině případů) nebrali tak, že ta dřina doma je jen nějaký slepičení (podřadný!)! Byla bych ale pro další eventualitu - aby se muži a ženy na mateřské střídali.....Jo, o tom se dá povídat donekonečna...... Pájo, ženy jsou taky lovkyně! Proč ne??? :-)

Kdybych měla dítě, nevydržela bych ani chvilku jít do práce a nechat ho manželovi. Víš, o co všecko bych mohla přijít? Ale jinak máš pravdu, měli by si to vyzkoušet. Ale je pravda, že znám i nějaký, který si to vyzkoušeli a stopy to na nich nezanechalo.

Pája
23. 07. 2003
Dát tip
já nic proti

Romy
23. 07. 2003
Dát tip
***!!!

Rowenna
23. 07. 2003
Dát tip
***

per_zay
23. 07. 2003
Dát tip
hmmmmm........T

De_Naturac
23. 07. 2003
Dát tip
Sugestivní. Ještě dnes večer zkusím otěhotnět.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru