Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

François Ozon: Kapky deště na rozpálených kamenech. Aneb koho vlastně miluješ?

23. 07. 2003
0
0
2510
Autor
drfaust

Recenze?

Byl to první Ozonuv film, který jsem viděl. Minulý týden jsem totiž shodou všech (ať už příznivých či nepříznivých) náhod propásl v Ponrepu film Pod pískem, a tak bylo jasné, že předvčerjší návštěvu Oka si nemohu nechat ujít. V hlavních rolích opravdu excelovali Bernard Girardeau - v roli tak trochu světáckého, sebevědomého a charizmatického homosexuálního muže, který si dokáže podmanit lidi ve svém okolí (což osvědčil ve vztahu k druhému hrdinovi Franzovi) - a Ludivine Sagnier - v roli dvacetiletého mladého muže, kterého láká zkušenost sexuálního zážitku s mužem, ale není rozhodnutý zda je to právě to, co chce. Mezi nimi je navázán hlubší vztah, který jakožto každý nevyrovnaný vztah (v zásadě je založen na principu Franzova poddání se) časem končí nejen v rozpacích. Leo (B. Girardeau) časem pociťuje jistá omezení, která život s mladičkým Franzem přináší. Avšak jejich vzájemné pouto je stále silné a odolává hlodání neshod. V tomto okamžiku se na scéně objeví Franzova bývalá přítelkyně Anna, s níž před tím chodil asi tři roky. Klade Franzovi jasnou otázku: Rozhodnula jsem se vdát a mít děti, mám přítele, který mě chce, ale já miluji tebe. Chceš si mě vzít? Vzhledem k tomu, že vztah Franze a Lea prochází krizí, není tak těžké Franze přesvědčit, aby s ní odešel. Avšak v tomto okamžiku se objeví Leo a dochází k osudovému zvratu, který je následně akcentován další postavou, mužem, který Lea miloval a byl jím podmaněn natolik, že změnil pohlaví, aby uchoval kouzlo jejich vztahu. Sžíravá otázka: Koho vlastně miluji? Finále filmu sem neprozradím, to už by jste na to nešli. Mohu Vám ho říct leda soukromě. Film byl oceněný Césarem, MFF v Berlíně, MFF v New Yorku. Rok výroby 1999. Kromě herců bych vyzdvihl ještě scénu a kameru. Rozhodně doporučuji. A pokud jste to dočetli až sem, tak velmi děkuji.
Vespa
17. 01. 2005
Dát tip
Mno jo :o)

drfaust
17. 01. 2005
Dát tip
a recenzi na 5x2 jsi četla?

Vespa
17. 01. 2005
Dát tip
jop :o) docela gut :o)

drfaust
16. 01. 2005
Dát tip
avi

drfaust
24. 07. 2003
Dát tip
No možná, ten film byl opravdu zážitek, navíc končil smutně. Ale na tom filmu jsem byl v pondělí a první poznámky k Než usnu jsem si udělal v utérý večeer v noci v metru při čekání na vlak. V textu Než usnu se dá vyložit struktura mluvčích dvěma způsoby: 1. Mluvčích je víc a střídají se, 2. Mluvčí je jeden, apk ovšem mluví jako muž o muži - cěhož jsem si byl vědom (a tady možná trochu opravdu ten vliv může být).

drfaust
24. 07. 2003
Dát tip
Já ještě jenom upozorním, že věta: Aneb koho vlastně miluješ, je připojená mnou; v názvu filmu nefiguruje.

Pája
23. 07. 2003
Dát tip
aha...:-)....já první četla B (ásničku) nejni zač...nápodobně také děkuji je to spletitý příběh zdá se... ;-)

drfaust
23. 07. 2003
Dát tip
Jsem trochu zmatený, jak to myslíš? Tu básničku neznám.

Pája
23. 07. 2003
Dát tip
neovlivnilo to tu tvou "než usnu"?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru