Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NA NEBI PODIVNÉ VÁLKY-2

25. 04. 2005
1
0
2048
Autor
fungus2

Vrtule německého stíhacího letadla Me-109 se pomalu přestala točit. Pilot odklopil překryt kabiny, načež vyskočil na křídlo.

„Tak, jak se vedlo,  Jorgene?“ zeptal se ho letec, který přišel od hangáru.

„Celkem to šlo. Sestřelil jsem jeden pozorovací balón,“ zněla odpověď, při které seskočil na zem.

„A jinak bylo ve vzduchu mrtvo, že?“

„No, narazil jsem na jednoho Curtisse. Ten Frantík byl snad slepej jako patrona. Protože i když jsem se k němu přibližoval, tak pořád letěl stejně. A až na poslední chvíli strhnul letadlo do strany. Já jsem na něho v klidu vystřelil. Určitě něco schytal a pak jsem ho zahlídnul, jak ve vývrtce zapadnul do mraků.“

„Tak tos ho snad sejmul.“

„Byl to nějaký zelenáč.“

  Pojednou k jejich sluchu dolehl hluk přibližujícího se leteckého motoru. Oba se hned pátravě zadívali na oblohu.

„Kdo je ještě z našich nahoře?“ zeptal se Jorgen.

„Nikdo.“

„Někdo jde na přistání.“

„Hrome,  to vypadá na Curtisse!“

„No jo. To je Francouz!“

   Seržant Michel Vencl přehlédl letištní plochu a hned uviděl přistávací dráhu,  na kterou navedl letadlo. Stále klesal a za chvíli rukou zatáhl za páku, kterou se vytahuje podvozek. Pak upřel zrak na rychle přibližující se letištní plochu. Poblíže přistávací dráhy uviděl jeden stojící letoun a o něco dále hangáry,  před kterými stála další letadla.

„ To je vostuda,  takhle zabloudit,“ pomyslel si a přitom pevně svíral řídící páku. Za okamžik kola podvozku dosedla na povrch přistávací dráhy. Pocítil, jak letadlo nadskočilo. Poté i zadní kolečko pod ocasní plochou dosedlo a Curtiss jel po letištní ploše. Přitom odsunul překryt kabiny a natočil letadlo směrem k hangárům. Po pravé straně uviděl stát letadlo,  od kterého k němu běžely dvě postavy. Postřehl i další běžící postavy. Jeho zrak náhle spočinul na onom nejblíže stojícím letounu a vytřeštil oči. Na křídlech uviděl černé kříže. Současně postřehl, že k němu běžící dva muži svírají v rukách pistole.

„Proboha..!“ vyhrkl a hned přidal plyn, načež stočil letadlo do strany. Levou rukou zatáhl překryt kabiny a poté viděl oba německé letce přes pravé křídlo, jak na něho míří pistolemi. Za okamžik kulka prolétla sklem kabiny za jeho hlavou. Oběma běžícím letcům se vzdaloval a ti neustále pálili na vzdalující se letadlo dokud všechny náboje nevystříleli.

  Pot Venclovi stékal po čele i zádech a ze zatnutými zuby velkou rychlostí jel napříč letištní plochou. Přes přední sklo kabiny viděl postavy vojáků běžící ke kulometu. Sledoval je očima a zároveň přitahoval řídící páku ke kolenům. Curtiss se pak odlepil od letištní plochy. Ohlédl se přes rameno na tu stranu, kde byl kulomet a vojáci. Zahlédl, že oba už jsou za kulometem.

   Voják držící konec kulometu jej natočil na vzlétající letoun. Ukazováčkem hned spočinul na spoušti a zrak upřel na kruhové mířidlo,  do kterého se snažil Curtisse dostat. Vzápětí se mu to povedlo. Stiskl spoušť, načež kulomet začal chrlit proud olova ve směru stíhačky.

POKRAČOVÁNÍ NĚKDY PŘÍŠTĚ

 


fungus2
06. 08. 2003
Dát tip
Děkuji. Snad se budou líbit i pokračování.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru