Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Prázdninový Baryk

25. 08. 2003
6
0
2223
Autor
Kodynie

Prázdninový Baryk

 

Borja mi tu klidně leží u nohou, když píšu jeho malý příběh. Stýskalo se mu moc po druhé a milejší paničce, která ho nikdy nešidila a podrbala ho vždy za uchem a pod bradou, když si přišel pro pohlazení. Barču jsme si přivezly s mámou kdysi z útulku, když se jí blížil odchod do důchodu.

Máma nikdy neměla nějaký zvláštní koníček. Jejím koníčkem byla jen práce a čtyři děti, o které se sama starala po rozvodu. Jelikož je mamka trochu rebelka, tak hned nehledala pro nás nového taťku a pro sebe muže. Sama má napůl mužskou duši a tak bylo pro ní těžké přetvařovat se na domácí puťku, která dělá svému pánovi a vládci jen to, co mu na očích vidí. Děti vyrostly a rozletěly se do světa za svým štěstím.

Já, jakožto peciválka, zůstala mámě doma viset na krku a dělala jí společnici. V době, kdy jsme jely pro Baryka, jsem ale i já už měla vylétavací ambice z hnízda. U mne to přišlo asi tak po deseti letech, kdy něco podobného běžně mladého člověka popadne, že se chce osamostatnit a žít si svůj vlastní život a kdy se snaží co nejdříve ztratit statut hlídaného dítěte a že jím zůstává v očích svých rodičů, i když už má dávno občanku, to tu snad připomínat nemusím.

 Mně to nevadilo, máma měla pocit užitečnosti a nepostradatelnosti. Já nebyla lenoška líná a normálně chodila do práce ve dne, abych se večer mohla proměnit v dítě, které obdivně sleduje svou maminku a poslouchá ji na slovo, aby se nemusela zlobit a byla spokojená, jak jí to milé děcko prospívá a roste.

Barys se u nás rychle zabydlel. Byl a je pořád vděčné psisko. Nebylo to žádné štěně, ale už dospělý pes. Necítily jsme se s mámou na vychovávání psího miminka a tak jsme přivítaly, že Borisek měl v sobě už zakořeněny všechny psí zvyklosti, které od něj lidská smečka očekává. Vzpomínám si na drobnou perličku, kdy jsme Barouše měly doma krátce. Bylo mi divné, že neposlouchá na běžné příkazy jako sedni a lehni, ale jinak je poslušný pes, doma nedělá loužičky, nerozkousává kdeco a venku se drží u svého pána, i když ho nevedeme na vodítku. Má první myšlenka byla, že snad neumí česky, protože na něm bylo vidět, jak pozorně člověka sleduje a rád by poslechl, ale nerozumí, neví co se mu říká. Teprve po pár měsících jsem pochopila, že Baryk je chytrý pejsek od přírody, ale že ho před námi nikdo nedrezůroval a tak teprve když pochopil, co se za novými slovy skrývá, mohl konečně s radostí poslechnout. Je neuvěřitelně uvědomělý pes, nemá rád konflikty  a chce mít jasně vymezené místo ve své smečce.

Ještě pět let trvalo než jsem skutečně vylétla za novým životním dobrodružstvím z máminy laskavé péče. Boris se měl dobře, máma s ním byla doma celý den, já se vracela každý večer a hrála si s ním. Letošní leden byl pro něj ode mne ránou pod pás, odstěhovala jsem se za Pavlem. Máma pak vyprávěla, jak mne Barysek každý večer kolem šesté vyhlížel. Odmítl uvěřit, že ho oblíbená panička opustila. Když pochopil, že zase nepřijdu, šel si lehnout smutně na pelíšek, aby druhý den vyskočil opět s nadějí v oku a běžel ke dveřím přivítat se se mnou. Prý to trvalo několik týdnů, možná i měsíců, přesně si to už nepamatuji. Když jsem se tam stavila někdy o víkendech, to bylo radostného štěkotu. Nezahořkl a odpustil mi, že jsem ho vyměnila za člověka.

Teď mám dovolenou a mamka se rozhodla, že se vypraví na pár dní za příbuznými do Východních Čech.  A tak mi tu Barča tiše leží u nohou a pochrupává. První večer  u nás byl trochu krušný. Celé dvě hodiny po odchodu mámy a sestry Lady, která je sem autem přivezla, ležel u vchodových dveří a čekal na to, kdy půjde domů. Musela jsem ho pořád odvolávat a sedět tu s ním na zemi a drbat za ušima, než pochopí že nebude odsud brzo odvlečen a že je tu sice na návštěvě, ale že tu zároveň bude krátký čas i doma. Obávala jsem se, že bude následovat jeho truchlící anabáze jako když jsem odešla z domova já.

V předsíni jsem nečekaně zjistila, že vyhrabal koberec zpod dveří. Vynadala jsem mu, koberec srovnala a Baryk konečně jako kouzelným proutkem přestal hypnotizovat dveře, udělal si u nás pohodlí a zabydlel se tu. Jako by mi svým pohledem říkal: "Tak jo, když jinak nedáš, já tu tedy zakotvím," a podezřívám ho z toho, že k tomu dodal i "a bude to navždycky." Líbilo by se mi, kdyby tu s námi mohl zůstat, ale když nemám zrovna dovolenou, jsme oba s Pavlem v práci do večera a nemůžeme ho v paneláku celý den nechávat samotného, přece jen je zvyklý na celodenní lidskou společnost.

Pavel je mu sympatický a když se vrací z práce, tak ho vítá přítulně jako dalšího člena své smečky. Od příštího týdne se ke mně dovolenkově přidá i Pavel a tak si tu Baryse možná necháme i na těch pár volných týdnů a ne jen plánovaných dnů. Prostě si Borja a moje máma od sebe udělají prázdniny, když to Barouš po boku své druhé paničky tak lehce snáší.


Kodynie
13. 10. 2003
Dát tip
Kdybys viděl, jak se tu jedna moje spolupracovnice čílila, že na svého psa volám stejně jako ona na svou dceru, umřel bys smíchy.

j_i_r_i_k
13. 10. 2003
Dát tip
:)))

j_i_r_i_k
11. 10. 2003
Dát tip
No, kdybys vynechala Barču, tak to i dává smysl :)...

Kodynie
11. 10. 2003
Dát tip
Když já jsem mu začala říkat Barča dříve než Borisi. Barča se samo od sebe nabízelo jako odnož od Baryka.

j_i_r_i_k
11. 10. 2003
Dát tip
No dobře, já Ti to brát nebudu :)))...

Kodynie
10. 10. 2003
Dát tip
Hele, tak pojď se mnou v mých myšlenkách, jo. Takže Baryk, Barča, Baroušek, Barysek, Barys (ruská vyslovnost jména Boris), Boris, Borisek atd. ;-)

Kodynie
09. 10. 2003
Dát tip
Jů, Jiříku, ty sis myslel, že těch psů je více? Název ale napovídal, že jde jen o jednoho psa a nikde nebylo použito množné číslo.

j_i_r_i_k
09. 10. 2003
Dát tip
No v názvu Romeo a Julie jsou taky jen dvě osoby a kdyby tam nebyl nikdo jiný, bylo by po zápletce :)... A holt já jsem zvyklý, že pes má jedno jméno, výjimečně dvě, prostě ztotožnit Barču s Borisem mi nepřijde jako úplně přirozený myšlenkový obrat :)...

j_i_r_i_k
08. 10. 2003
Dát tip
Copa Humble, to je hlavička chytrá, ale než jsem já pochopil, že jde fakt "jenom" o jednoho psa, tak byla půlka příběhu v tahu :)... Ale milé to je...

Josefk
05. 09. 2003
Dát tip
taky máme psa :-)))

Humble
26. 08. 2003
Dát tip
"Zas jedna neučesaná," prohlásil (jestli si to dobře pamatuju) Měsíc v Křemílkovochomůrkovi :o)))

Kodynie
26. 08. 2003
Dát tip
Jo, jo, Humblíku, pomatuješ si to moc dobře. Hele, tahle se ale česala a nějak se to úplně nepodařilo.

Humble
26. 08. 2003
Dát tip
Já si naopak myslím, že to dopadlo jako v té pohádce - Křemílek s Vochomůrkou nakonec s pomocí vánku vše zvládli. Mě praštilo do oka, že ten pejsek je jednou Baryk, podruhé Barys, potřetí Boris, jindy zas Barča - ale to bych neviděl jako nedostatek, nýbrž jako prostředek ke zvýšení autenticity. Jinak mi to přijde "na pěšinku uprostřed" :o)))

Kodynie
26. 08. 2003
Dát tip
No vidíš to, odhalil jsi můj zaměr. Baryk u nás za ten čas dostal spoustu odnoží svého jména a já chtěla, aby se v té záplavě objevilo, jak se z Baryka může stát Boris a naopak. Takové slovní cvičeníčko. Tak říkáš, že pěšinka se nakonec podařila. To jsem ráda.

Humble
26. 08. 2003
Dát tip
Asi jsem divnej, ale já bych řekl, že jsi to přičísla až až :o)

Kodynie
26. 08. 2003
Dát tip
Taky si říkám, že to mohlo být trochu rozevlátější, ale chtěla jsem potěšit zdejší kritiky, že na svém stylu pracuji pilně podle jejich připomínek. Někde jsem to možná přehnala, ale lepší už to nebude.

Humble
26. 08. 2003
Dát tip
:o))))

Rowenna
25. 08. 2003
Dát tip
:-)) Občas bych trochu učesala styl, ale pro tyhle příběhy mám slabost.

Kodynie
25. 08. 2003
Dát tip
Můj styl je asi neučesatelný. Snažím se a přesto to nakonec vypadá trochu rozcuchaně. Asi jako já, když se nosily rovné pěšinky, tak mi jednou jedna kamarádka řekla, že já jí nikdy takovou neměla. Byla prostě neučesatelná.

Rowenna
25. 08. 2003
Dát tip
No, neučesatelné pěšinky jsou mi sympatické. Neučesaný nepečlivý text mi vadí trochu víc. :-)

Kodynie
25. 08. 2003
Dát tip
Jsou tam snad nějaké gramatické těžké chyby? Slovosled mi nevyčítej, lepší už to nebude. Věř mi, že jsem na tom pečlivě pracovala. Přečetla jsem to po sobě nejméně desetkrát, než to bylo publikováno.

Hanna
25. 08. 2003
Dát tip
:-))

Pavloid
25. 08. 2003
Dát tip
1*

fungus2
25. 08. 2003
Dát tip
Bezvadné. TIP!!

Kolben
25. 08. 2003
Dát tip
Takový štěkací:-) HAF TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru