Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZÁVOD

24. 06. 2005
2
0
1786
Autor
fungus2

Přehlédl postavy v barevných dresech, které jely před ním. Peloton zrychlil. Silnice se svažovala z kopce v několika zatáčkách, načež v dálce za lesem uviděl město. Tam vedla silnice a tam také byl cíl etapy.

  Sledoval, jak závodníci v čele intenzivně šlapou do pedálů. Brzy mezi cyklisty vznikly velké mezery. Též začal co nejvíce šlapat. Vedle něho jedoucí závodník náhle prudce zrychlil a vřítil se do volného prostoru na špici pelotonu. Viděl, jak se dostal úplně na jeho špici a vjížděl do zatáčky s velkým náskokem. Hned mu bylo jasné, že jde o snahu o ujetí.

  Přikrčen na kole projel velkou rychlostí zatáčkou. Za ní následoval velký úsek rovné silnice, který se mírně svažoval. Skoro současně několik cyklistů vyrazilo stíhat ujíždějícího závodníka. Byl mezi nimi.

  Čelo pelotonu se protáhlo na dlouhou řadu cyklistů, která  se zanedlouho odtrhla od zbývajících závodníků. Brzy i tato skupinka získala náskok.

  Hleděl pozorně na ty,  co jedou před ním, protože se držel v závěsu za posledními ve skupině. Poté se ohlédl letmo za sebe. Zahlédl peloton daleko vzadu a viděl, jak jej předjíždí motorky i doprovodná vozidla. Skupina závodníků stále stíhala osamělého závodníka. Přes záda cyklistů spatřil, jak vjíždí velkou rychlostí do lesa, ale jeho náskok už nebyl tak velký. Za okamžik také vjel do lesa, aby se mu podařilo dostat se na čelo skupiny. Unikající závodník jel už jen několik metrů před nimi. Neustále otáčel hlavu za sebe a pak náhle přestal šlapat. Věděl, že je to marné. Vzápětí byl dojet.

  Stíhaný cyklista se zařadil na konec skupiny , zatímco on po chvíli jel v jejím čele. Zanedlouho si všiml cedule na okraji silnice,  na které bylo napsáno kolik kilometrů zbývá do toho města, kde je cíl. Zbývalo jich jen pár. Zintenzivnil šlapání. Přitom se ohlédl. Skupina závodníku byla roztažená po celé délce silnice. I oni za chvíli zrychlili. Zároveň  mu neuniklo, že se obloha zatahuje ve směru, kde je město. Netrvalo to dlouho a spadly první kapky.

  Motorky i doprovodná vozidla náhle začala skupinu předjíždět. To mohlo jedině znamenat, že se k nim zezadu přibližuje peloton. Stále jel v čele. Po projetí další zatáčkou uviděl první domy a velké množství stojících lidí po obou okrajích silnice. Zároveň se rozpršelo. Napnul všechny své síly, co ještě měl, ale přesto ho dva cyklisté vzápětí předjeli. Diváci začali mohutně povzbuzovat. Na brýlích mu začalo přibývat kapek. Zatnul zuby, ale opět ho další předjeli. Věděl, že více sil už nemá. Na zlomek vteřiny se ohlédl a spatřil, že už je peloton dojel. Pak uviděl jednoho spurtujícího závodníka vedle druhého. Zároveň se ještě více rozpršelo. 

  Peloton se vřítil do ulice, kde byly dlažební kostky. Snažil se udržet na jeho špici. Stále ho však předjížděli další a další závodnicí. Opět zkoušel napnout zbytek svých sil. Rozestupy mezi spurtujícími začaly být minimální. Vzápětí skoro vrazil do jednoho, kterého předjížděl, načež se vklínil mezi dva, co jeli před ním. Ve stejný okamžik postřehl, jak první cyklisté už zatáčejí do cílové rovinky. První dva však náhle na kluzkém povrchu spadli. Vytřeštil oči. Další do nich narazili a také se ocitli na zemi. Postřehl, jak ten,  co jede před ním, se snaží vyhnout spadlému kolu. To se mu zdařilo, ale narazil do něho jiný závodník. Oba ve zlomku vteřiny dopadli na dlažbu. Nebylo vyhnutí. Rychle brzdil, ale předním kolem o zlomek vteřiny narazil na spadlé kolo. Pohotově dal nohy z pedálů. Další závodníci se zapletli do hromadného pádu a skončili na dlažebních kostkách. Někdo do něho ve stejnou chvíli ze zadu vrazil. Na kole okamžitě ztratil rovnováhu a spadl i s ním do strany.

  Dopadl na levé koleno, přičemž se rukama stále držel řídítek. Rychle vstal, postavil kolo, na které ihned nasedl. Cílová rovinka byla plná spadlých kol a zvedajících se cyklistů.  O chvíli později mezi nimi kličkuje k cíli. Náhle zjistil, že má šanci být první. Do cíle mu zbývalo jen pár metrů. Vzápětí postřehl na zemi ležícího cyklistu, který sebou na zemi škubal a držel se rukama za krk. Seskočil a hned se nad ním sklonil. Měl otevřená ústa a dusil se. Kolem vzápětí projeli první závodníci. Zjistil, že cyklista má zapadnutý jazyk. Rozechvělými konečky prstů se mu jej podařilo vytáhnout. Déšť hustě padal a on pomalu projel mezi posledními cílem.

 

 


začetl jsem se, jel jsem s hrdinou - když nemohl četl jsem pomalu, když padal hláskoval jsem a nyní když je první, ale poslední jsem šťasten - není hrdinů - beinů - tip Ale jednu věc ti vytknu - když koukal na tu ceduli kolik kilometrů zbívá - možná jsi věty mohl spojit - podíval se na ceduli a zřel, že do cíle zbívá jen pár kilometrů. - například nebo tak ňák

fungus2
26. 06. 2005
Dát tip
Jasně. Děkuji!!

Klídek
26. 06. 2005
Dát tip
od té srážky jsem tipoval že vyhraje no a nakonec vlastně vyhrál líbí se mi tvý lidičky jsou sympatický

fungus2
26. 06. 2005
Dát tip
Tudíž díky!!

balsiker
24. 06. 2005
Dát tip
Jak milé to překvapení.Dva roky jsou pryč a já tě potkávám pro změnu tady.Ale člověka to potěší.No,tenhle tvůj výtvor je jako vždycky hodně čtivej.Ale je super,že teď už tam navíc nejsou žádný chyby,který by to trochu rušily.Skvělý.Doufám,žes toho tady napsal víc.Hned to jdu zjistit.Už se nemůžu dočkat.

fungus2
24. 06. 2005
Dát tip
Děkuji!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru