Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak jsme budovali samostatnost

06. 09. 2003
3
0
2776
Autor
Yossarian

Trošinku inspirován četbou děl BG

Od našeho zvláštního zpravodaje

 

  První pokus o vytvoření samostatné republiky uvnitř jiné republiky skončil naprostým fiaskem. A to přesto že podle prvních prognóz politologů vše nasvědčovalo úspěchu. Původní myšlenka obyvatel obce Soušice, (okres Vlašim, pošta Trhový Štěpánov) založit si samostatný, na České republice nezávislý stát, se začala naplňovat poté, kdy se po volbách do obecních zastupitelstev postavil do čela radnice mladý zemědělec Hromas. Jakožto starosta, v dědině okamžitě vyhlásil stanné právo, aby se poté se svými nejbližšími zabarikádoval v bývalém  obecním kravíně, dnes soukromém objektu. Několik dní se neodvažoval vystrčit ani nos, jen po různu vysílal své nohsledy, aby zjistili veřejné mínění ve vsi. Kupodivu se dění v obci, která čítá kolem šedesáti domů, vyhlášením stanného práva nijak nezměnilo. Hromasovi informátoři dokonce zaznamenali jakési náznaky podpory myšlence osamostatnění se.

Po těchto příznivých zprávách rozhodl se Hromas opustit úkryt a ujmout se starostování.

Od té doby události nabraly rychlý spád.

Dosavadní ústředí v kravíně bylo rozpuštěno v časných ranních hodinách. V poledne již byla zvolena nová, revoluční Rada Obce. Lidé se začali shlukovat před radnicí, aby vyjádřili podporu novému starostovi a především pak samostatnosti obce Soušice. Kolem třetí hodiny odpolední byl z obce vyhnán reportér TV Nova Jan Tuna, který se zde se svým štábem pokoušel natočit další ze svých křiklavých reportáží pro hlavní večerní zpravodajskou relaci. Podle očitých svědků si za své vypovězení  mohl převážně sám, poté, co se v rozhovoru starosty Hromase zeptal, kolik že to má SUŠICE vlastně obyvatel. V okolí starostova domu, kde celý rozhovor probíhal, se v tu chvíli nacházelo asi čtyřicet soušických občanů, kteří na reportérovo zeměpisné pochybení zareagovali zlověstným bučením a syčením. Reportér pak, ve snaze zachránit co se dá, ohlédl se několikrát po na dvoře se procházejících starostových slepicích, aby zjistil, mají-li dostatek krmiva a vody  a nejsou tak týrány jako v jeho nedávné jiné reportáži.

Situace se pak stala naprosto nemonitorovatelnou.

Konečně v 17:00 byl oficiálně rozhlasem po drátě vyhlášen SSS (Svaz Soušických Států). Do sedmi hodin večer přistoupily i nedaleké obce Dolíky a Střechov nad Sázavou, zatím zvažovaly svá pro a proti občané Tichonic a Zdebuzevsi, kde starostové narychlo uspořádali referenda.

Po Soušicích se večerem neslo bučení krav, které dnes znělo o poznání slavnostněji než kdy jindy.

Také ráno se soušičtí probouzeli v dobré náladě, v mnoha rodinách se v debatách u ranní kávy předvídala Svazu veliká budoucnost.

Přesto ještě téhož dne SSS zanikl.

Podle našeho dobře informovaného zdroje z obecní rady se tu sešlo hned několik okolností, díky kterým „přestala být situace nadále zvladatelná."

   Zpětně shrnuto v bodech (také podle dalších zdrojů), vedení Svazu si nad ránem uvědomilo, že obci chybí veterinář, který doposavad do Soušic dojížděl provádět očkování králíků.

„Ten bydlí v Kácově, a nabídku přestěhovat se do Soušic odmítl. Nezávislost Svazu by tak byla nabourána zvenčí, zvláště pokud by řádění mixomatózy bylo letos obzvlášť silné," uvedl nyní již bývalý starosta Hromas v rozhovoru pro ČRo 1 Radiožurnál.

Přesto by se podle něj podařilo celou myšlenku samostatnosti uhájit.

„Bohužel však ze samotného vedení Svazu Soušických Států odstoupilo hned několik lidí najednou. Stalo se tak na protest tomu, že Homera Simpsona dabuje v nových dílech někdo jiný!"


Yossarian
10. 07. 2004
Dát tip
no jo, ale Soušice jsou trochu jiná káva.. asi dvacet baráků a dva kravíny :)

Zbyhoň
08. 07. 2004
Dát tip
Cože? Jako student žurnalistiky nezvládáš přechodníky??? Dyk je to tak jednoduché…a, ou,ouce,e, íc, íce, v, vši, vše, 0, ši, še…A můžou z nich být tak úžasné tvary, třeba „tkna“ (od tknouti) :-))) Slovo do případné pranice: Jaký tvar byste navrhovali pro přechodník budoucí? Byl by chvályhodný třeba ve větě „Bude-li každý z nás z křemene, bude celý národ z kvádru“- jak to opsat přechodníkem? I když, nejsem si jist, zdali má ta to věta nějaké smysluplné užití…třeba ve scifi? :-)

Yossarian
08. 07. 2004
Dát tip
:o) no jo, kovářova kobyla...

Yossarian
12. 09. 2003
Dát tip
přesně tohle bylo důvodem napsání tohoto celého, dík za pochopení

Yossarian
12. 09. 2003
Dát tip
tím přechodníkem jsem si fakt nebyl jist, raději jsem větu upravil

Je to sice obsáhlé, ale dá se to zkousnout. Občas ti někde chybí čárka. Konec je jednoduše vtipný. Slušné.

Yossarian
11. 09. 2003
Dát tip
čárky píšu jak se mi líbí,ani jednu bych dobrovolně neopravil !!! a ten konec neni vtipnej, ale pravdivej, "simpsni" sou teď nesledovatelný,bez Homera to je na nic přesto dík

To je pravda. Když jsem si je jednou čirou náhodou pustil, tak už to nebylo ono. Kam se jenom Homer poděl???

Yossarian
08. 09. 2003
Dát tip
baže, přechodníky jsou velkým problémem, ale tohle mi poradil Word, šmejd jeden, zase blbě, no nechám to tam

_Daddario_
07. 09. 2003
Dát tip
Rozhodně to není fejeton. Ten úvtar má své jméno, ale nemohu na něj přijít. No fejeton to zkrátka není. Přesto jsem lehce pobavil.

Yossarian
07. 09. 2003
Dát tip
avi

Orbi
07. 09. 2003
Dát tip
:-))

Lyryk
06. 09. 2003
Dát tip
.-)

Odchod
06. 09. 2003
Dát tip
ahoj yossi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru