Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Úskalí lidové slovesnosti a naší fantazie

08. 09. 2003
6
0
6775
Autor
drfaust

Kdybyste na tom byli s něčím alespoň trošku podobně, tak se mi s tím svěřte, ať v tom nejsem sám... :-)

Taky jste někdy něčemu nerozuměli nebo si to až do dospělosti vykládali po svém - špatně? Nedávno při jednom posezení nad sklenicí piva se mi kamarádka svěřila, že nikdy nedokázala rozluštit

o co vlastně jde v písničce, kde se zpívá:

 

...když mně koně vyvádějí

 

žila totiž několik let v domění, že jde o:

 

...když měkoně vyvádějí...

 

...což v ní vyvolávalo až jakési bizarně erotické představy tajemství a zážitků, které doposud nezažila. :-) Že by snad byla nějak ochuzena či přírodou (a "pány tvorstva") krácena....?

 

Pro změnu jsem se jí i já svěřil s jedním svým dlouholetým problémem. Vzpomínám opět do hodin hudební výchovy - přibližně do první třídy. Už ani nevím jak se písnička jmenuje, ale...

 

...černooký bača ovečky zatáčá...

 

jsem si léta (dík návodné rytmice) vykládal jako:

 

...černo okybača ovečký zatáčá...

 

Na to, co je to okybača, jsem doposud nepřišel. I když dnes už mě to ani tolik netrápí... JIstou představu jsem ale měl. Během "rovnostářského" a "sociálně spravedlivého" období našich dějin se totiž vynořuje jakýsi mravní apel. Poučen z hodin hudební výchovy tyexty typu: Černý muž pod bičem otrokáře žil..., domníval jsem se, že černo okybača... bude zřejmě nějaký speciální druh společenského postavení v bratrském Sovětském Svazu.... A musím říct, že mi bylo čjórnych okybačů celkem líto. :-)

     Dnes, o něco starší, vím jak je to s okybačou doopravdy. Jedna věc je mi ovšem stále záhadou (a ptal jsem se na to včera večer nad Plzní :))) kamaráda, který je původem z Valašska) a to, co on to vlastně ten okybača :-) s těma ovčkama dělá??! A teď pozor - atansjo - všichni ochránci zvířat. On s nima zatáča!!! ...s nima snad zatáčí? ...to jako s autem nebo motorkou? Ano, přesně tohle vidím. Vidím čjórnoho okybaču - utýraného otroka, mužika, burlaka - jak sedí na chudince ovečce, bere ji pod krem a zatáča...!!! To přece nemůžeme připustit!

   Onen kamarád se mi svěřil s tím, že vlastně taky nemá úplně jasnou představu o jakou činnost jde...:-)

 

Zřejmě nějaká specielní agronomická technika :-)


Mar_15
17. 07. 2005
Dát tip
to mě pobavilo já jsem se zase dívila, proč Tore a Dore smělí/ý, pozor si dej a né dejte...

Nicollette
19. 05. 2005
Dát tip
no jo, mam brouka v hlavě, co von to s nima dělá.... třeba s nima de oudolím a musí zatočit někam jinam...

ostřice
03. 04. 2005
Dát tip
řekněme, že jsem nekonečná a všeobjímající :))

ostřice
02. 04. 2005
Dát tip
jjj, to jsem četla. a citovala ten pot koní...

drfaust
02. 04. 2005
Dát tip
cože! :-)))

něha
07. 05. 2004
Dát tip
mě dlouho trápily v dětství kávusy:-) Kája Gott zpíval: kávu si osladím o trochu víc svý bajo naladím a jinak nic... nějak jsem si to převedla na kávusy; jsem si dlouho myslela, že to jsou kaktusy, ty jsem znala, od strejdy, poněvadž je pěstoval, ale proč by se měly sladit, to jsem dloho netušila a bylo mi blbý se na to ptát:-)

Kačírek
03. 01. 2004
Dát tip
Ví někdo co to je láhor? Vstávej milLÁ HOre nebo lemrouch? Libuše slezši z koně přistoupila k Přemysovi a políbila LEM ROUCHa jeho. ........ naučil mě to kdysi dávno kamarád a pořád si to pamatuju. :o):o):o)

Seregil
15. 10. 2003
Dát tip
Možná něco kdysi bylo, ale už si to nevybavuji.....

drfaust
12. 09. 2003
Dát tip
To možná jo... zajímavý nápad... krásné:)

Drago
12. 09. 2003
Dát tip
děkuji za uvednutí nálady - toto dílko mne rozesmálo... ještě jednou dík a TIP. Drago

papouch
12. 09. 2003
Dát tip
Na brněnským veletrhu prodávaj vždy douzovanou klobásu. Léta jsem nevěděl, co je to douzovat, než jsem si to přečetl zvlášť: do - uzovaná klobása.. :-)) Já dycky to -u- říkal bez akcentu :-)

Jinovata
12. 09. 2003
Dát tip
to neni možný... o tomhle jsem se bavil se dvěma skautkama a přesně tyto dva příklady padly a žádné jiné!!! jedna se svěřila s měkoněm a druhá s okybačou:o) to je divný... jinak zatáča je správně a opravdu jde o zatáčení. ten bača vede ovečky a proutke s nima zatáčí - koriguje celé stádo:o)) no... po moravskoslovensky teda

drfaust
12. 09. 2003
Dát tip
Já tam ty příklady uvedl záměrně...:) samozřejmě jsou dost známé... ale šlo o to, to nějak rozproudit:))

waldekke
11. 09. 2003
Dát tip
to já bych zase měl něco (sice ne z lidové ale z) lidské slovesnosti; moje žena, Slovenka, exceluje, když mi telefonujeme, že se setkáme u smýchaných potravin, či, když mi sdělila, že syna necháme obříznout. Taky mě děsí ze sna výkřiky, "Pozor, komář." Navíc by ráda věsila prádlo na šňoury a obrazy na moury (zřejmě podle vzoru ďoury). Jinak také třeba louže zásadně obskakuje. Českoslovenština by si asi zasloužila vlastní diskusi, jak na to tak koukám. W.

kap_Stehno
10. 09. 2003
Dát tip
tak to já jsem si vzpomněl taky na jednu českou "vobecnou" perlu; myslím, že to zpívá Maxa (ale jistý si tím nejsem) a v té písničce se zpívá "... do vohně dá..." a švica tam furt slyšela "...do vohněda..." a nemohla přijít na to, co je to ta vohněda ehm...asi to nic neni, co? :- ) (hrozně to připomíná jehnědu, ale nevim jak by to sedělo do kontextu)

nin
09. 09. 2003
Dát tip
to s tim měkoněm je trochu provařený, už jsem o tomhle problému četla asi ve dvou knížkách... já si jako malá zpívala s matčinou country kazetou místo Ústa s barvou vína a jméno Felína - ÚSTA TVAR BOUBÍNA :))) a fakt jsem myslela, že Boubín vypadá na mapě jako něčí pusa :)))))))) píšu ti to soukromě, páč jsem řekla, že už tu nebudu psát žádný kritiky a díla, prostě ani ťuk, ale furt si sem lezu přerovnávat svý narkomanský básně a číst svý oblíbence :)

nin
09. 09. 2003
Dát tip
jsem si to rozmyslela, nejsem magor, bych to soukromnila :) ale teď už doopravdy ťap pryč :)

nin
09. 09. 2003
Dát tip
jsem si to rozmyslela, nejsem magor, bych to soukromnila :) ale teď už doopravdy ťap pryč :)

drfaust
09. 09. 2003
Dát tip
Jo... jetý to trochu je..., ale nemám zas pocit, že by v tom byl nějak zásadní problém.. Prostě to posloužilo... snad k dobrý věci...

Jochanien
09. 09. 2003
Dát tip
reb: Louka vábí (Die Kunigunde) (D. Lietz x Rolf Peterson / Jaroslav D. Navrátil) 2:34 Hana Zagorová Jedna píseň, běda, spát mi nedá, potkávám ji v snách, je to ta, co zpíval děda, o roztockých zahradách. A tak sbalím tašku, sen i brášku a s ním krok co krok půjdu po pěšině hledat stinné místo do Roztok. Louka vábí a pěšky jít je víc než koukat do ulic závojem dýmů. Louka vábí a kdo se unaví, ten smí si do trávy sednout a snít. Jinou odjakživa píseň zpívá soused Ješina, nejrovnější svět, že bývá vedle města Kolína. Zajdi k Pavlíkovi, ať mi poví, kudy se tam dát a pak na tu dálku, speciálku, pořídím si snad. Louka vábí a pěšky jít je víc než koukat do ulic závojem dýmů. Louka vábí a kdo se unaví, ten smí si do trávy sednout a snít. Včelka od svítání plní přání kytkám podle cest. Písnička na zazpívání může vás do světa vést. A tak sbalte tašky, sny i brášky a pak s písničkou choďte kolem Frýdku na vyhlídku tam tou cestičkou. Louka vábí a pěšky jít je víc než koukat do ulic závojem dýmů. Louka vábí a kdo se unaví, ten smí si do trávy sednout a snít. Louka vábí a pěšky jít je víc než koukat do ulic závojem dýmů. Louka vábí a kdo se unaví, ten smí si do trávy sednout a snít. Ten smí si do trávy sednout a snít.

Jochanien
09. 09. 2003
Dát tip
Reb: když Ti bude ještě něco chybět, na Zagorčinejch ofiko stránkách má texty i noty snad ke všemu:-))) http://www.hanazagorova.cz/

drfaust
09. 09. 2003
Dát tip
Já teda neumím ani slovo německy, ale ...: louka se řekne die kunigunde? :))))) nebo co to je? s kunigunde mám v přesmyčkách a výpustkách...:) Kunigunde!!!!! To sem jelen... ach má poetiko:)

Jochanien
09. 09. 2003
Dát tip
drFaust: vím já?:-))) to je zkopírovaný, tak to muší bejt prauda:-)))

drfaust
09. 09. 2003
Dát tip
Rebe: :))) KOLA VROU to je přesně ono :) A teď si uvědomuju, že je to hroznej lapsus... když u nás je asi nejznámější to Goethova a Mannova varianta Fausta... a to je přece všechno německy!!!! A já umím tak akorát ich fahre nach.... a ví Bůh, jestli se to píše takhle... :)))

drfaust
09. 09. 2003
Dát tip
Včera jsme seděli v Týnský a vyprávěl jsem o tomhle kamarádovi... dozvěděl jsem se další perličku... G. si totiž celou základní školu nemohla vzít za svou naši hymnu (tehdá ještě československou) tam, kde se zpívalo: ...veď oni sa ztraťa Slováci ožíju... (pokud se to takhlepíše :)))) stále rozuměla: ...veď oni sa ztraťaslováci ožijů... Úplně přirozeně si to vykládala, jako že ztraťaslováci ožijů.... bohužel ovšem nikdy nepřišla na to, o koho vlastně jde :))))

drfaust
09. 09. 2003
Dát tip
sem bokem... ale vykládám si to tak, jako že by bylo dobrý, kdybych se naučil...:)))

papouch
09. 09. 2003
Dát tip
já zase ... No, znáte Otčenáš? Tak já nemoh pochopit, jaký ŠIMY máme odpouštět našim hříšníkům... :-))

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
jo - moje chybka je mně - jako tobě:-))) pardon

Vio
08. 09. 2003
Dát tip
Nejsi sám ;-)

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
Jo: Beru výtku za překlep... Ale... si myslíš, že opravdu nevím jak se ta písnička jmenuje....? ....:))) ...si mě podcenil víc než velmi:)))

ostřice
08. 09. 2003
Dát tip
hm... čpí tam podkoní a voní tymián??

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
Ostřice: to vono...") To znám...")) Voni ty podkoni... (jestli teda nejsi náhodou odkoní) si je představuju... :)

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
ok, podceňovat jsem Tě ani trochu nechtěl. Fakt. to nebyla výtka, to chtělo jen si to po sobě přečíst:-)) tož pre páč:-)

Bebitka
08. 09. 2003
Dát tip
jo jo, ségra si jako malá zpívávala s oblibou song královny z noci na Karlštejně, kde se praví... "kulivám se vzdávám trůnu, klenotů i katedrál...", doteď mám dojem, že to slovo měla za sloveso :o))) a moje nejoblíbenější je "po noci krátký, po milování, zbylo mi málo, jen hlava v dlaních sobolí..." btw. doporučuju optat se sonatiny na puškyklíka... ;-)

Vio
08. 09. 2003
Dát tip
Beb, ale tam je přece "gulivám". Nebo ne? ;-)))

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
Rebecca: Nezapomněl jsem...:)) Jen jsem si dovolil... to takto říct...:) neboj. Bezkydy jsou vůbec zajímavé...:)) Možná jde o něco přejatého z Karibiku, to asi když do naší země (hned po praotci na č) přišel kapitán Kid a přinesl rum... Bezkid je smutné valašské zvolání, že rum došel...:))) Proto se pak taky začali Valaši orientovat spíš na trnky a slivovicu....

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
drfaust: tuhle jsme měli diskuzi o tem, kde vlastně začínajů Valachy protože ve Vizovicích to néni. Podle místopisu. Takže vlastně kde? I ten Polévka v tem má chaos:-(( bez kydy nejsme hani jeden:-(( kydů máme každen...

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
:)))

Aki
08. 09. 2003
Dát tip
znám taky jednu písničku, která nějakým záhadným omylem prošla do školních osnov... vstávaj mi láhore, už sa rozednívá... sice mi pár let trvalo, než jsem přišel na to, co je to vlastně ten láhor, páč u nás se tomu říká trochu jinak, ale stejně nechápu, jak se mohla takováhle sprosťárna dostat do učebnic :o))

Kocour
08. 09. 2003
Dát tip
jo a to maj eště valašský endemit "kosovran" prej je to nějakej velkej pták bo co

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
Tak láhor :))) Tak ten je dokonalej!!!!!!**** (ranní erekce, to znám)))))

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
hm...jak to tak vidím, tak docela děkuju přírodě za to, že když vstávám, vstávám jako jeden kus a ne po částech..... Už takhle je koupelna docela na rozpis.

Rowenna
08. 09. 2003
Dát tip
... nebyla to vička, ani čočovička, byl to VES. to mi nešlo do hlavy, jaktože TEN ves. Píseň Frankie Dlouhán v podání mé dcery: Měl kapsy prázdné, trenky dlouhé. A známý nepochopil písničku Hany Zagorové Nešlap, nelámej, podle frázování to slyšel: Ne šlapne lámej, a zaboha nemohl pochopit, o čem se to zpívá. :-)

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
:)

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
Kolegynina dcera měla svého času koledu v úpravě: Jééžííškůůů panáááčkůůů já Tě budu v kole mlátit. Nevím asi to byla vlastně prosba o pořízení nového kola.

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
No teda... a co z ní vyrostlo? Mlátit Ježíška... to je vrchol..:)

Bebitka
08. 09. 2003
Dát tip
to už zavání hříčkama typu ..." a kněžna poklekla a políbila mu lemroucha"... :-)))

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
lemrouch je taky fajn....akorát je to souznělé s lenochem drfaust: no coby.....malá holčička, které už vysvětlili, co to je kolébati:-)))

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
:)) Láhor je lepší...:) (teda podle mě)

Kocour
08. 09. 2003
Dát tip
taky sem si dost dlouho myslel že se Karel IV vzdával trůnu, klenotů a zlatej drát. a diplomat s Kilimanjára nebyl údajný, ale utajený a včera sem potkal človíčka kerej vrtá na Marsu lze se vůbec ještě něčemu divit? :))

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
to mě bude zajímat, až tyhle písničky budeme zase zpívat u ohně, jestli budu z láhora rudnout:-(( já mám totiž děsně dobrou paměť:-(( obzvláště na takovéto kokotiny:-(

cilka
08. 09. 2003
Dát tip
na hoře stála pěkná se zdála, já na ni KRKAL... voona se smála... ( jako malá jsem to takhle slyšela a bylo mi jasný, když na ni krkal, že se přece musela smát:-) )

Jochanien
08. 09. 2003
Dát tip
cilka: hm...pokud to nepokračovalo: a von jí poblil, von se jí líbil.

cilka
08. 09. 2003
Dát tip
:-) ne...ale vždycky jsme se ve školce zasmáli, když to někdo udělal

Albireo
08. 09. 2003
Dát tip
Ježíšku, panáčka, já se budu kolébati - kdo tohle zpíval? Když jsem byl ještě malé robě, měli jsme doma na desce polku "Načechrej si sukni", což brácha dešifroval jako "naše krejčí šupiny". Jinak by se tahle diskuse moc hodila do Divnovědného klubu, jenže Monty už tu není a já vlastně taky ne.

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
Já vím. Do klubu by se hodila. :)(

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
No ale, tak jak to máte s tím zatáčením? (stočit do divnovědného klubu :))

katugiro
08. 09. 2003
Dát tip
skvělá diskuze! :) *

drfaust
08. 09. 2003
Dát tip
Katu a ty nic nemáš?

katugiro
08. 09. 2003
Dát tip
určitě mám, ale nevzpomenu si, ne teď... :) (chtěl jsem to poznamenat už předtím, ale bylo mi líto zaclánět třemi řádky...)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru