Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pan prezident Tvrdík

08. 09. 2003
4
0
2288
Autor
Yossarian

Exministr obrany Jaroslav Tvrdík se stal novým šéfem Českých aerolinií. Rozhodla o tom v úterý dozorčí rada ČSA, která odvolala dosavadního prezidenta Miroslava Kůlu. Členové rady své rozhodnutí zdůvodnili nutností stabilizovat situaci uvnitř státem vlastněné společnosti.

(od našeho zvláštního zpravodaje)

 

Tvrdík má připravit plán, který by zvýšil dynamiku rozvoje a zajistil ekonomickou stabilizaci firmy.

Podle nařízení nového prezidenta ČSA tak dostanou všechna letadla patřící českým aerolinkám nový kabát.

   Ve snaze pokračovat alespoň symbolicky v kariéře politika-vojáka, Tvrdík určil, že zbrusu novou barvou všech 35 letadel patřících do flotily ČSA bude pouštní-maskáčová.

 Nad tímto rozhodnutím mnozí jen nevěřícně kroutí hlavou.

  Naopak ruce si mnou  v lakýrnické firmě Štěteček a Pastelka ve Starém Kolíně, která celou polovládní zakázku na přestříkání letadel dostala. Na dotaz novinářů oznámil pan Pastelka, jeden z majitelů zmíněné firmy, že od původního plánu přestříkat všechna letadla v prostorách firmy ve Starém Kolíně muselo být definitivně odstoupeno. „Ani jedno z letadel by se nám do prostor stříkacího boxu nevešlo, místo toho si však najmeme asi dvacet brigádníků, a nakoupíme štafle. Letadla ČSA pak budou převálečkována přímo na ranvejích ruzyňského letiště," uvedl dále Pastelka.

   Podle mluvčího českých aerolinek Daniela Plovajka není přemalování letadel ani zdaleka změnou poslední.

Od prvního října tohoto roku se oficiálně změní stejnokroje letušek i pilotů letadel ČSA.

 „Piloti mimo jiné nafasují tzv. turtlesky, dále pak „konga" a „jezevce", jako noční  oblečení do hotelů jim navíc přibudou „banány".    Letušky se mohou těšit na slušivé bigošské-zelené barety. Ve snaze oživit trochu jednotvárnost letů i lehce zerotizovat služby letecké společnosti, dostanou pak ještě kožené pásky a kanady. Všechno oblečení bude pocházet od dodavatelů české armády," řekl dále Plovajko.

Jaký mají na připravované uniformy názor samotní zaměstnanci, se nám bohužel zjistit nepodařilo. Všechny oslovené letušky před naším reportérem utekly s tím, že jim za pět minut začíná na ranveji nácvik dupání.

    Na přímý dotaz, zda budou piloti také dostávat barvičky na tváře, kterými se při válečných operacích maskují elitní jednotky, Plovajko odpověděl, že sice zatím neví, ale že ani v tom případě by je neměl nikdo považovat za „šašky počmárané".

Podle některých politiků ČSAD se tak Jaroslav Tvrdík stal nekorunovaným králem politických ligových trávníků za rok 2003.

„Přišel o armádu, a tak si vytvořil novou," uvedl jeden nejmenovaný člen vládní koalice.

Situaci okomentoval i známý mim Čejka, a to doslova:  „kykkkkyrrrrykýýýý."


Zbyhoň
08. 07. 2004
Dát tip
Myslím, že na Tebe dost slabý. Možná je to tím, že je to dost časovej fejeton a já si skoro s ročním odstupem už nepamatuju souvislosti. Poslední věta, ta je ovšem krásná :-)

Yossarian
08. 07. 2004
Dát tip
no vidiš, a já tohle považuju za svoje daleko lepší dílo než většinu ostatních "fejetonů"

pozorovatel
23. 11. 2003
Dát tip
Dobře napsaný.

limetka
12. 09. 2003
Dát tip
Mám. Klidně se ptej.:-))

Příjemný fejeton. Tip dávám jen zřídka, a tady jsem k němu měl blízko. Ale nakonec stejně nepřišel. Konec by mohl být trochu lepší. "...že od původního plánu přestříkat všechna letadla v prostorách firmy ve Starém Kolíně muselo být definitivně odstoupeno." - místo "odstoupeno" mi tam sedne lépe "upuštěno", ale pravděpodobně jde o styl (a chuť psaní)

limetka
11. 09. 2003
Dát tip
Napsaný je to vtipně. A určitě to ty, co nepracují v ČSA pobaví. Ale pro takový letecký mechaniky, kteří několik měsíců usilovali o změny ( ať už v odpracovaných hodinách nebo v oblasti finančního zhodnocení jejich práce ), by to spíš bylo skličující. Jelikož s příchodem Tvrdíka se ve skutečnosti nic nezměnilo. Ve vedení zůstávají stále ti samí lidé a šance na lepší časy jsou stále v nedohlednu. Jen tak pro zajímavost. Letecký mechanik pracuje 5 nočních směn, 1 den volno a nastupuje na ranní směnu. Občas se jim ranní směna protáhne do pozdních večerních hodin, protože lidí je málo. A tak není divu, že se pak stává, že se stane při opravě nějaká ta technická chybička. Ale o tom se už nikdo, nikde nedočteme. Ale k Tvýmu fejetonu: Mně se to líbilo a dávám tip

Yossarian
11. 09. 2003
Dát tip
to Limetka: děkuju mimochodem, máš nějakou známost s mechanikem či co? Rád bych se některý podrobnosti dověděl, když tak soukromě ve zprávě,pokud budeš chtít

T_O_M_
08. 09. 2003
Dát tip
To je fikce nebo skutečnost? :o))

katugiro
08. 09. 2003
Dát tip
hlubší? Snaž se trochu víc :) nehlubší - docela fajn...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru