Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NIC ORIGINÁLNÍHO

24. 09. 2003
9
0
2682
Autor
Semeno

Myslím, že to není originální, ale kopírovat jsem se nikoho (nic) nesnažilo.

Deníkové zápisky- Čtvrtek

 

 

V poslední době na mě sedá stín pochybností o kratochvílích normálu chodu věcí mojích. Divím se.

 

Můj sluha připravuje výzdobu k příjezdu hostů o tři dny dříve.  Naaranžuje po pokojích do váz a na stěny stovky nejzářivějších květů těch nejvzácnějších rostlin, vytvoří nejfantastičtější expozice, oku podívanou nejgeniálněji rozkošnickou. Do váz však nedává vody a k předmětům a na stěny připevňuje živé dekorace provazy a hřeby. Sebe odolnější exempláře jsou do tří dnů zvadlé, uschlé, ve většině případů dokonale mrtvé. Mí hosté tak procházejí komnatami vadnoucí krásy, zoufalosti a hrůzy. Ve všech vane mazlivý dech smrti. Omotává krky, svírá hrudě, podlamuje nohy. Nemám mnoho návštěv a mí přátelé nejezdí dvakrát.

     Sluhovi jsem se však nikdy ani slůvkem nezmínil. Chovám ho nadále v úctě a vážnosti jak zasluhují jeho schopnosti, zkušenosti a rozum.

 

Mí psi, tak vynikající honci, nejvytrvalejší stopaři, co spatřili světlo světa, již ukončili život třem mým lovčím. Nikdo je nehlídá, nikdo jim nevelí. Obědvají hravá dětska z nejbližších vesnic a zvěř považují za desert. Mé a na ně přilehlé lesy pomalu, ale jistě, začínají nabývat nouzi v živočišné stránce. Pravda, lesům tento úbytek svědčí, bujně se mění v pralesy a džungle.  A přesto se tito mí, co mi náleží, drží hradních zdí a nijak hrubě chod v hradě nenarušují.

 

Dětí nemám. A bezohledně k tomuto faktu se po rozlehlých prostorách hradních vláčí nekonečné zástupy lidí neznámých, kteří mými vnuky a neteřemi jsou, ač jediným panchartem neexistujících rodičů jsem.

 

Divím se.

 

 Zůstávám toliko let v letargických stavech extase, vymykající se reálným prostorám a proto nazýván bývám senilním snobem, co nedorostl ani stolu k nohám, ale již stihl se stářím přiblížit loži v nicotu se propadajícímu.

 

Více než chorobnou starobou trpěl jsem vždy obavami před hromadnou panikou. Paničin netvorný zjev stíhal jsem vždy spatřit v blízkosti naplněných okamžiků roku. Byla -li kdykoliv příležitost postihnout hromadnou, ačkoli nepostradatelnou chvíli v jejím zárodku , zakroutil jsem jí bezcitně krkem. Kdepak! Jak možnost růstu Chvíli uvolil bych, nastavila by hřbet a Panika lehkými krůčky nejprve nic nepošlape, ale pak otevře pusu, velikou chvíli si nastaví jako kornout a vyprodukuje nejšílenější množství hlasových vibrací, jež nesnesu.

 

Dnes například byl přiveden do mého pokoje člověk. Postavil se na prahu do rozkročného stoje, opřel se dlaněmi z vnitřní strany o rám dveří, nabral děsivého vzezření, když cáry černé látky začaly ve splývavých pohybech opoušťět svá místa na jeho těle a padaly na zem(to přinejmenším nebylo normální). Místo aby promluvil sešpulil ústa do vývrtky a vypustil pískání, při kterém okamžitě vypadaly veškeré skleněné vitráže okenních rámů a z hradních věží se s burácením zvedlo stádo šlechtěných harpyjí.

   Panika, schovaná v otvoru po skobě ve zdi, okamžitě vyskočila a začala se třást vzrušením. Znám moc dobře tenhle okamžik. Pískání však bylo opravdu k nevydržení, mé tělo následovalo hlavu v kroucení a klátění se k zemi. Po dvou vteřinách kontaktu s podlahou už tu byla. A že dokáže být zatraceně rychlá. Okamžitě ze mne strhala oblečení a znásilňovala mě v nezadržitelném a nevydržitelném tempu.

 

Nikdy se nevrhne na původce, z jasných důvodů ztráty panického prostředí. A pokud není v místnosti, či prostoru nikoho jiného, vždy skončím v jejích spárech já.

 

Nesnáším hromadnou paniku!

 

I přes tento slibný začátek mám dnešní den zkažený, ať se již stane cokoliv, jakože vím, že nic.

Totiž, když se ve mne mne v jednu silnou chvíli pod její vládou vzmohla krutá agresivita pobouzená chladnokrevným chtíčem, najednou se vypařila. Všechno zhaslo a já nemohl uskutečnit svůj potlačovaný sen. Tak jsem si všiml, že pískání přestalo. Zlé oko mrštil jsem ke dveřím, "Proč nepíská?! ", a spatřil jsem stříkající krev a trčící kosti z mrtvoly na prahu.

Sluha pustil psy.


Semeno
15. 05. 2005
Dát tip
Já enem tak šťouchám. Kdo se chytí. ubránit. Nebránit ale tvořit.

evalota47
15. 05. 2005
Dát tip
Máš recht,tvoř a nenech se odradit.Taky na to pracuju a to je dobře.Ať po nás něco hezkého zůstane.

Semeno
12. 05. 2005
Dát tip
Zda je dědoušek chudáček? Kdo je chudáček, dítě bez domova, který čichá lepidlo, přežene to a umře? Nikdo. Ne.

evalota47
12. 05. 2005
Dát tip
Seménko ty si číslo,no tak o čem se tu vlastně bavíme - vždyť toto všechno - kolem nás - za námi - před námi - v nás - to je přece život - pro někoho složitá mašina - pro druhého procházka višňovým sadem - a vo tom to všechno je.Každý vnímáme trochu jinak,ty rád hrůzostrašné historky,s ještě hrůzostrašnější pintou a já spíš takové ty běžné horory -jako třeba těžké nemoci.......ap.,ale na rozdíl od tebe se mi líbí zaobalit to do optimistického závěru s povzbuzením....tak nevím jak si to přebereš,ale i tak jsem jen člověk a něco mrazivého si klidně přečtu - těžko se tomu ubránit..

evalota47
12. 05. 2005
Dát tip
rádo........pointou....sorry

Semeno
09. 05. 2005
Dát tip
eva-lota-47??? Chudáček, don´t know, jestli je to přiřazení adekvátní.. Děkan děkuje dítěti A tento, Labuť si nezaslouží sedět u jednoho stolu s prasetem, ..tak já letim :o)))))

evalota47
09. 05. 2005
Dát tip
hyn sa teprv ukáže.

evalota47
04. 05. 2005
Dát tip
Ti teda povím,bublalo to ve mně až jsem přemýšleti chtěla kde díru má tesař,abych ukrýt mohla své tělo nehodné před tou hrůzou nekonečnou.Chudák dědoušek.Víš já Klímu nečetla,ale tohle je vážně něco a za TIPIK

Semeno
12. 11. 2003
Dát tip
Hepčík! :o)))

m11
11. 11. 2003
Dát tip
prostě opět T

Semeno
17. 10. 2003
Dát tip
Oj bože, ač zmrzlým semenem jsem, tváře hoří mi pýchou! Ty svůdnice jedna! :o)) No páni, kéž by si to tak myslel každej. Ach jo. :o))

turandot
16. 10. 2003
Dát tip
Tak. Todle je geniální- "nejgeniálněji rozkošnické:-)"...Semeno! Nosim to složený na miniaturní formát v kapse...a o rauchpauzách ti dělám reklamu. Za chvilku se z toho stane lidová slovesnost... Vim, že to kvůli mě nepřejmenuješ...ale: Stavba a složitá konsturkce vět je Klímou inspirovaná....už v půlce Knížete Sternenhocha jsem si tu řeč osvolila. Přijde mi, že tě lákalo, napsat něco v týhle řeči. Připadalo ti ale určitě blbý, trapný, nebo já nevim, čím sis to odůvodnila, použít ji, když je pro něj tak charakteristická. (ježiš, to je jak detektivní výčet-mezitím jste si opatřil revolver ráže ...abyste potom mohl...) Tý chuti psát ve vybraném jazyce, jsi se ale nezbavila. Rozhodla ses, že přijmeš veškerý jeho hlavní rysy, jako právě tu deníkovou formu, aby ses necejtila, že ho kopíruješ, aby bylo všem jasný, že je to taková variace na Klímu. Už nic v podobný formě nenapíšeš. Přesto! Tohle je stejně dobrý jako Kryštof a Jolana, jako Vítr, jsou na tom úplně stejný otisky pracek! Neni to žádná variace- Semeno! Ale toto počínání jeví se bezhlavým a zbytečností svou přesahuje počínání nejzbytečnější, podobné jemu už je pouze špetku soli do oceánu vhoditi! JE to originální! Ten nápad, ten starej hnijící pán, s pravomocemi dítěte, je tvůj, je Semenní! Je novej! A je výbornej!!!!

Semeno
03. 10. 2003
Dát tip
Složitý věty jsou tam záměrně, krkolomný bejt můžou, ale význam vyjadřují vždy, možná to chce jenom víc času, a čas jsou peníze, takže buď bude bohatý semno, když se s těma větama budete zabejvat, nebo vy, a mě necháte na mizině. To že jde o deníkový záznam zbytečný není, ba naopak, je to tak naprosto nezbytné, protože by jinak nebyl opodstatněn styl svěřování se deníku, a vysvětlování si vlastních zážitků. Čtvrtek je tam proto, aby byl zdůrazněn pouze nepatrný, jednodení výřez života, a zároveň nebyl ukončen. Ke všemu, do deníku se píšou dny. ten název tam není proto, že bych si nevěřilo, (nevím čemu bych nemělo věřit), ale proto, že si opravdu myslím, že to nic originálního není, a rozhodně bych tím nechtělo nic prosazovat. Děkuji

Helga
30. 09. 2003
Dát tip
Některý věty mi daly drobet zabrat, ale na škodu dílka to nebylo. Líbí se mi to velmi, jen bych měla dvě výtky - začátek, že jde o deníkový záznam a že je to čtvrtek, je úplně zbytečný, ba dokonce špatný, dle mého. A proč si nevěříš a nenazveš to nějak duchaplněji? Jinak jsem mile překvapena, bo je to dosti zdařilé.

Semeno
29. 09. 2003
Dát tip
Připadám si velmi poctěno, protože mám pocit, že zrovna wemeno se o dílech moc neroz..povídává ..:O))) Děkuju. Fakt si myslim, že je to odporně podobný stylu Ladislava Klímy. Četla jsem ale jenom Utrpení knížete Sternenhocha, a navnadili mne Vteřiny věčnosti, což je jenom výbor. No, tak teď to víte, ale jiskra k napsání mi přeskočila, po shlédnutí krále Leara s třískou. :o))

Wemi
27. 09. 2003
Dát tip
ja si teda myslim, ze s tema slovama je to naprosto v poradku. pripada mi, ze to tak proste ma bejt prehazeny.... je to uplne strhujici pribeh, napinavej.... ten konec je naprosto neocekavanej.. je to nadherny...

StvN
26. 09. 2003
Dát tip
Musim přiznat, že jsi mě dostala. Když změníš název, dám si tě do klubu, teda když mi to potom dovolíš.

Shammann
25. 09. 2003
Dát tip
Nevim, nemám valné chutě to dočíst, vzaly mi ji první řádky & dnešní nevyspalý ráno, třeba tě jednou prohlásí za svatou...

Semeno
25. 09. 2003
Dát tip
Je to jasný, upřímnost nade vše, (taky by ses moh jednou ovládat, ne?) Totiž, děkuji za kritiku

Inian
25. 09. 2003
Dát tip
Občas až moc krkolomný souvětí, který skoro znemožňujou existenci spádu tohohle příběhu, nebo co je to.Ale jináč je to suprčupr,voe! Zlomkrk,voe!

Tak ti nevím semeno, ale jsem na pochybách. Buď ty slova ve větách opravdu neumíš složit nebo ses snažil o určitý druh líbezné staročeštiny - výsledný efekt je každopádně poněkud krkolomný. Ale zaměřil jsem se spíš na obsah díla a ten je ... jednoduše vynikající, docela mě to dostalo, šokující skutečnosti v tvém podání vyznívají celkem trefně a dotvářejí tak prapodivné dílko v celek skutečně jedinečný. U čtení tohoto textu hold bude muset čtenář překousnout prapodivnou skladbu slov, aby z povídky měl výborný pocit. Já to zkousnul a tak dávám Tip!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru