Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Veronika

24. 09. 2003
16
0
1439
Autor
Michalka222

Sedím u stolu a po tvářích mi stékají velké slzy,

které rozmazali mé perfektní nalíčení.

Stejně tak můj účes je zničen.

Odbarvené pramínky vlasů mi padají do obličeje. V ruce svírám několik různě barevných prášků.

Musím myslet na to co se stalo. Napadá mě jediná otázka: Proč? Proč se to stalo? Proč?

-

Vše začalo před rokem.

Byla jsem s kamarádkou Veronikou na diskotéce a potkala jsem tam skvělýho kluka. Vypadal tak na dvacet tři, blonďák, vysokej, sportovní postava. Prostě můj tip. Tancovali sme spolu asi čtvrt hodiny, a i když jsem nechtěla, musely jsme jít s Veronikou domů.

-

Vzpomínám si, že jsem byla velmi smutná, když se ten kluk v klubu neukázal celých 14 dní. Nevěděla jsem jak se jmenuje,

ani kde bydlí nebo kolik mu je let. Nevěděla jsem o něm nic, ale chtěla jsem vědět všechno.

-

Asi za měsíc letěla Veronika za rodiči do Ameriky. Byla jsem s ní na letišti a když nasedla do letadla, šla jsem čekat na autobus, který by mě dovezl domů.

Za necelých deset minut přijel skoro prázdný autobus, jakmile jsem do něj nastoupila, spatřila jsem známou tvář. Kluka z diskotéky. "Tuhle šanci musím využít" pomyslela jsem si a nesměle jsem ho pozdravila. Neodpověděl, jen se usmál a naznačil abych si k němu přisedla. Oba jsme jeli skoro až na konečnou, a tak jsme si povídali o všem možném i nemožném.

Vystupujíc z autobusu, věděla jsem o něm snad úplně všechno. Domluvili jsme si na další den schůzku. Nemohla jsem se dočkat, pořád jsem na něj musela myslet.

"Ahoj Veroniko, představ si, že sem potkala toho kluka z diskotéky. Jmenuje se Dan, je mu 24 a zejtra spolu máme schůzku, co ty na to?" Veroniku, jako by můj telefonát vyděsil.Chvíli mlčela, ale pak začala vyzvídat víc.

Když se vrátila z Ameriky, už jsem s Danem chodila. Byli jsme spolu snad pořád. Chodili jsme spolu na nákupy, do kina, nebo jen tak do parku. Naše vášnivé noci se neodvažuji popisovat.

-

Vstala jsem ze židle a jdu pomalu k fotkám, které jsem tu ráno nechala ležet. Je mi špatně a asi mám teplotu. Nemůžu přestat brečet. Nejde to! Otevírám dlaň a prohlížím si všechny ty barevné prášky. Přemýšlím o svém životě. O SMYSLU svého života. Proč se to stalo zrovna mně. Nikdy jsem nikomu nic špatného neudělala. Tak proč zrovna já? Proč? Proč? Proč?

-

Po půl roce chození spolu jsme s Danem začali uvažovat o svatbě. Měli jsme se opravdu moc rádi, a proto nám to nepřipadalo nijak málo. Ale příprava svatby trvá nějakou dobu, a tak jsme se rozhodli, že se vezmeme 11 měsíců po našem prvním setkání v tom klubu.

Svatba měla být v podstatě za čtyři měsíce. S Veronikou jsem si vybrala ty nejkrásnější a taky nejdražší svatební šaty v celém obchodě. I ona si pro roli družičky a mojí svědkyně vybrala překrásné šaty.

Měsíc přes svatbou jel Dan někam kvůli svému zaměstnání, moc jsem ho nechtěla vyslýchat a navíc jsem mu věřila.

Těšila jsem se, že si s Veronikou vyjdeme na nějakou diskotéku až tu Dan nebude, jenže ona jela opět za svými rodiči.

No, tak se budu pořádně připravovat na svatbu. Zajdu si ke kadeřnici. Měla jsem plán na celý týden. Pak se měl Dan vrátit a tři dny po něm Veronika. S Danem jsme si ještě nevybrali prstýnky, takže jsem plánovala navštívit nějaká zlatnictví.

-

Znovu se podívám na svatební fotografii. Veronika, Dan, já a Danův svědek Roman. Stojíme tam všichni vedle sebe a jsme šťastní. Bože! Chce se mi nahlas křičet! Chce se mi umřít. Slzy mi tečou z očí mnohem rychleji než kdykoli předtím.

Ať je to jen sen. Ať se probudím a zjistím, že se nic z toho nestalo..

-

Když se Veronika vrátila od rodičů, zdála se mi divná. Vždycky vyprávěla co si její rodiče koupili nového, s kým se tam setkala nebo třeba jen co měli k obědu. Její rodiče pro ní vždycky dělali samé speciality. Jenže tentokrát, jako by neměla žádné zážitky, jako by se jí nic zajímavého nestalo. Měla jsem o ní strach. Když jsem se jí ptala, co se s ní stalo, řekla, že je všechno v pořádku.

Když jsem to říkala Danovi, řekl mi ať o ní nemám strach, že určitě o nic nejde.

Jednou mi Dan navrhl, že se půjdeme projít. Vezmeme s sebou i Veroniku a jeho kámoše Romana, který mu měl jít za svědka. Souhlasila jsem, protože jsem si přála seznámit se s Romanem. Dan o něm často mluvil. Znali se už od dětství.

Vzali jsme foťák, abychom si udělali pár vzpomínek. Za týden měla být svatba a tohle byly jistě naše poslední fotky před svatbou. "Úsměv!" řekl Roman když fotil mě, Dana a Veroniku pod zelenými stromy v parku. Veronika byla opět veselá a já byla ráda.

-

Ano, tady je ta fotka. Škrtla jsem zápalku a fotku podpálila. V plamenech vidím naše postavy. Je mi čím dál tím hůř.

Z ohně který ničí fotku jde strašlivé teplo. Na čele mám kapky potu. Pořád musím brečet. Pořád se musím ptát sama sebe: Proč?

-

Bylo to tady, den mé svatby. Všechno bylo skvělé jen Veronika byla zase nějaká divná. Jako by se mi bála podívat do očí.

Od rána mi řekla asi tři slova. Z toho jedno bylo 'ahoj' a druhé 'promiň' když mi ráno šlápla na nohu. Mrzelo mne, že byla smutná, ale byla jsem rozhodnuta že si tenhle den nenechám zkazit.

Fotografovi jsem řekla, ať fotí hlavně mě a Dana.

Celý obřad proběhl perfektně. Pak se ale Veronika někam ztratila. Chtěla jsem se zeptat Dana jestli neví kde je, ale ani jeho jsem nenašla. Asi šli někam spolu. Když se pak vrátili, nedostala jsem z nich kde byli.

Týden po svatbě, jsme si měli jet vyzvednout a společně si prohlédnout fotky. Jenže Dan mi ráno volal a řekl, že má schůzi, že prý si je prohlédneme zítra. "To určitě" pomyslela jsem si a jela si pro fotky sama. Nemohla jsem se dočkat až je uvidím a další den už bych to asi nevydržela.

Během dvaceti minut jsem byla doma i s fotkami. Byly tam i ty z výletu s Veronikou a Romanem. Byly moc povedené, ale něco mi na nich nesedělo. Přišly na řadu svatební fotky. Když jsem si je prohlížela, lehce jsem znejistěla.

Nemohla jsem přijít na to, co se mi na nich nezdá.

Jedna z posledních fotek mě ale vyděsila úplně. Byla na ní moje sestra se svým přítelem a za nimi, v rohu místnosti Dan s Veronikou jak se líbají! Nechápavě jsem na tu fotku hleděla. Vrátila jsem se k fotkám z výletu. Ta co jsem na ni byla já, Dan a Veronika se mi zdála nejdivnější. Ale teď už to vidím. Danova ruka se dotýká přímo jejího stehna. Při prohlížení ostatních fotek jsem si všimla podobných věcí!

To není možné! To by mi přeci Veronika neudělala. Jenže asi udělala. Začala jsem o všem přemýšlet. Proto byla tak divná. Určitě s Danem spala! Během vteřiny jsem jim přestala věřit. Můžu si to ověřit jedině tak, že se Dana zeptám. Určitě není na schůzi.

 

"Ahoj, co tu děláš"? přivítal mě překvapený Dan, když jsem zabušila na jeho dveře. Ještě si nenastěhoval věci do mého bytu, a tak bydlel prozatím ve svém.

"Snad co TY tu děláš, ne? Nemáš být na schůzi?" nečekala jsem na jeho odpověď a vešla jsem dál.

Zamířila jsem k ložnici.

"Počkej, vysvětlím ti to!" křičel na mě, ale to mě nemohlo zastavit.

Otevřela jsem dveře. V posteli ležela Veronika. Úplně nahá. Zřejmě ji má nečekaná návštěva překvapila!

"Pavlo? Co tady děláš? Já ti to vysvětlím"

"Tak vysvětluj!" křikla jsem na ni a oči se mi zvlhčily slzami. "No?! Jak dlouho mi tohle děláš?! Jak dlouho spolu spíte?!"

"Něco přes dva měsíce" vložil se do rozhovoru Dan

"Chtěli jsme toho po svatbě nechat, ale nejde to! Odpusť mi to! Prosím! Odpusť!"

Nemohla jsem uvěřit Veroničiným slovům. "Tohle vám nikdy neodpustím! NIKDY!"

Nečekala jsem na nějaké “vysvětlování” nebo omluvy a rozběhla jsem se s pláčem domů...

-

Popel fotografie dopadl na zem. Brečím už skoro pět hodin. Od té doby co jsem přišla od Dana jen brečím. Nemůžu přestat. Nechci přestat. Chci ze sebe dostat všechny vzpomínky. Chci umřít. Znovu otevírám dlaň. Všechny prášky jsou rozmočené mým potem. Pokládám si otázku jestli má smysl dál žít. Jestli by nebylo lepší umřít. Zbavit se všech těžkostí, všech problémů a vzpomínek. Ne!

 Nemůžu se zabít. Teď ne. Klepu se po celém těle. Zvedám se a pomalu odcházím do své postele. Třeba mi ráno bude líp. Třeba mě napadne co dál. Třeba se probudím a zjistím že to byl jen strašný sen! Třeba.

Bolest hlavy je nesnesitelná. Znovu si prohlédnu prášky, jejichž barvy se smíchaly do sebe. Otevřu dlaň a všechny je položím na noční stolek.

Pokládám hlavu na polštář a doufám, že si třeba Veronika něco udělá. Patřilo by jí to!

Je to největší mrcha na celým světě!

Patřilo by jí umřít, i Danovi by patřilo

umřít. Nenávidím je!

Možná se jim jednou pomstím za to, co mi udělali. Možná....


Michalka222
03. 05. 2005
Dát tip
Děkuji za názor. Vím jak to myslíš, taky se mi skoro na všem něco líbí.... A souhlasím, že povídky mi ¨jdou líp. Ale ja těžší je vymyslet

evalota47
28. 04. 2005
Dát tip
Myslím,že povídy ti jdou líp než básně,ale to je jen můj názor - já prostě čtu všechno a abych pravdu řekla asi moc velkej kritik nikdy nebudu - v každym hledam nějaký klady - a myslím si,že i v tomto jsou - jen doufám,že dnes už nemáš takové depky

Phyllis
12. 03. 2005
Dát tip
Vskutku depresívní a živý.

Michalka222
02. 02. 2004
Dát tip
toky- mě nic veselýho nenapadá, to je ten problém kindly-dík za názor, sem ráda

kindly
25. 01. 2004
Dát tip
Souhlasím s Helgou, žádné překvapení, děj prostý, možná už trochu ohraný. Ale bylo to velmi dobře podané a líbilo se mi to...

toky
23. 10. 2003
Dát tip
působí to na mě hrozně depresivně a právě to se mi na tvejch dílech líbí nejvíc, měla by si ale taky občas napsat něco veselýho :)))) těšim se na tvoje příští dílo

Alexan
05. 10. 2003
Dát tip
neni to už tak originální jako Krystýna ale je to taky gud nemyslim si že je tam moc vzteku ale asi bych tam nepřidával

Helga
30. 09. 2003
Dát tip
Od začátku bylo jasný, co se stane, což moc dobře není. Žádné překvapení. A co do vzteku na konci - nepřidávala bych, i tak mi to přišlo už dost afektované...

Helga13
29. 09. 2003
Dát tip
UPŘÍMNĚ NECHTĚLO SE MI TO ČÍST ALE TVOJE POVÍDKY SE MI LÍBÍ TAK JSEM TO PŘEČETLA A NELITUJI LÍBÍ SE MI STYL PSANÍ JE TAKOVÝ PROSTÝ A OBYČEJNÝ TIP

Michalka222
28. 09. 2003
Dát tip
Yossi: Mno, vzhledem k tomu že mi bylo nedávno šestnáct tak se to opravdu nestalo. Ádo : Kdybych do toho dala víc vzteku, bojim se, že bych to přehnala a skončilo by to podobně jako Kristýna :-) Ale taky třeba ne.... Dík

Smutnáá
28. 09. 2003
Dát tip
na to že se si to nezažila opravdicky dost živý t

Áda116
27. 09. 2003
Dát tip
Zdravím, tak co se týče obsahu je to zajímavá myšlenka, mohla by to být pravda, ale já vím, že není ;-) Po úpravě velikosti písma se to dalo přečíst a usoudila jsem, že mi tam nesedí jedna věc: Klidně jsi mohla do toho konce vložit víc emocí a nějaký vzek(to ti přece jde dobře, ne?) Ale možná byla flegmatik a nějaké náznaky vzteku u ní nebyly nikdy ;-) No můj názor jsi slyšela, chyby tam nejsou, myšlenka dobrá(sakra to už říkám podruhé). A když to tak sečteme a odečteme, tak se to rovná jeden TIP (protože dva nejdou)

Yossarian
26. 09. 2003
Dát tip
chtěl bych od Tebe slyšet zda to je či není pravda (nevěřím že se to stalo Tobě) Děkuju TvůjYoss ***

Michalka222
25. 09. 2003
Dát tip
To sem ráda že to působilo živě....

Papulipida
25. 09. 2003
Dát tip
Je to pěkné a živé. Tedy pěkně napsané. Jinak je samozřejmě hnusný. Radši si ani nepředstavuju ... tip*

Michalka222
25. 09. 2003
Dát tip
:-) dík

parallelka
24. 09. 2003
Dát tip
...i když tě neznám,tak je mi strašně líto,že tohle prožíváš...že se to stalo...drž se...a hlavně ...prášky nech být...

parallelka
24. 09. 2003
Dát tip
ale teď jsem si uvědomila,že by to nemusel být tvůj vlastní zážitek...v tom případě...působíto hodně živě...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru