Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se pali carodejnice...

11. 10. 2003
21
0
3291
Autor
Andulka

...aneb jak sel zivot

    Vyndala jsem vsechno sklo ze skleniku. Opatrne myju jednu sklenici po druhe, lestim a pokladam na sve misto...     

 

      Jako mala holka, opravdu mala,  jsem chodila k tete.  V baraku byla cerna chodba, v prizemi meli jeden pokoj s posteli, stolem a kamny na uhli a pak jeste komoru s druhou posteli a spizirnou. Nad nimi bydlela carodejnice.  Rekla mi to teta a ja ji taky parkrat videla. Stara, scvrkla, s hrbem na zadech kolem nas prosla na ulici. Bala jsem se na ni podivat, tak jsem jenom smirovala schovana za sukni tety, protoze zvedavost mi prece jen nedala.  

          U tety jsem vzdycky dostala neco dobryho na mlsani a strejda si se mnou hral. Hrozne radi me krmili a ja se jim dneska nedivim, protoze pro me bylo jidlo vzdycky pozitek. Brali me do parku a cestou nezapomeli koupit  nejakou hracku  v Narpe.  Chodila jsem k nim rada, protoze na me byli moc hodni a porad se mi venovali. Recitovala  jsem jim basnicky a oni se smali a rikali jak jsem chytra holka. Jen mi tam porad lezly usi z dulku, protoze jsem musela naslouchat, jestli ta carodejnice na nas nejde.

          Nebyla to moje pokrevni teta. Jmenovala se Emilie a vzala si Frantiska. Za mlada pracovali u babicky na statku a me si pujcovali pro radost. Jednou se strejdovi rozvazala tkanicka u bot, on se ohnul,upadl a umrel. Vypadal jako kdyz spi.  Teta se z toho zblaznila, zacala mluvit strasne sproste a krast v samoobsluze.

       Ja jsem za ni chodila na navstevu., ale uz to nebylo  ono, protoze teta byla nejak mimo. Opravdu mluvila strasne a v jednom kuse  nadavala a porad ji chtel nekdo okrast. Jednou k nam pribehla cela ustrasena. ‘Ta carodejnice uhorela!.” A tak s ni  sla cela rodina i ja, protoze jsem byla moc mala na to, aby me nechali doma samotnou.  Po tme jsme stoupali po drevenych schodech, ja svirala krecovite dedovu ruku. A pak jsem uz jenom zirala……omlacene, spinave modre zdi, vsude same slepice a hovna, nikde ani kousek nabytku, jen seno v rohu mistnosti. Teta vyndavala kousky nadherneho, zlatem malovaneho skla a spickou boty odhrnovala strepy.  V te slame lezela  fotografie v ramecku. Zvedla jsem ji. Dve mlade divky v dlouhych satech a se slunecniky v ruce se usmivaly pred zamkem.

     K tete se nastehovali do baraku novi najemnici. Ona byla takova tlusta, ztezka dychala a spatne chodila. On mel cerny oci jako myslivec z Viktorky, mastny vlasy a porad sedel pred hospodou  a divne na me koukal.  Bala jsem se ho taky, a to uz jsem byla mnohem vetsi holka.  Slibili tete penize, nedali ji nic.  Kdyz se jim narodilo miminko, nechali tetu odvezt do blazince, a nastehovali se i do prizemi.

   

      Sklenik se leskne. Opatrne pokladam svetle zelenou sklenici z tenouckeho skla a s bilyma konvalinkama  na policku, a zaviram dvirka. Melo by to aspon na rok vydrzet...


Markel
13. 12. 2004
Dát tip
Pěkně jsem si početla, viděla jsem jako by se přede mnou odvíjel fim v hnědé barvě, prý sépiová se jí říká, díky a T

Redhawk
16. 11. 2004
Dát tip
Hm ....

Pluto
06. 10. 2004
Dát tip
Tak a dalsi carodejnice...! Tak kolik jich tady mame? 5,6...? ....*

Marty73
25. 07. 2004
Dát tip
Tahle je taky moc pěkná. Zatím se mi líbí nejvíc.

maia
14. 03. 2004
Dát tip
Dalsi pribeh zatvoreny do "sklenicky"? :-) *

Arien
24. 02. 2004
Dát tip
:))) tip

gASK
15. 12. 2003
Dát tip
Takové emotivní, obrazné a vůbec různe věci vzbuzující dílko, ale je tak trošku moc zmatené....tohle je první z tvých dílek co mi tak úplně nesedlo:)

Rowenna
15. 12. 2003
Dát tip
Vzpomínky, zvlášť když jsou takhle silné, vždycky vzbuzují zájem. Někteří předřečníci už upozornili na to, že je to maličko chaotické.

Andulka
15. 12. 2003
Dát tip
uz jsem si rikala pri minule kritice...ze si to budu muse znova po sobe precist a vychytat mouchy...dik

FRYDA
30. 11. 2003
Dát tip
Vzpomínky jako malovaný se spoustou náznaků...hezký. K závěru takhle nějak to chodí.

.....protože jsem muselanaslouchat, jestli ta čarodějnice nejde. Nebyla to moje teta..... Z tohomi nějak plyne,že ta tvoje tetabyla ta čarodějnice

Bossman
16. 10. 2003
Dát tip
Nevim. Přijde mi to všechno takoví suchý. A je fakt, že to vyvolává vlastní vzpomínky.

Silvieta
13. 10. 2003
Dát tip
Pekne a smutne. C'est la vie. :-)

Líbí se mi to. něco mi to připomíná

Vinki
12. 10. 2003
Dát tip
Nestojis o hlubsi kritiku, ale tohle se vlastne ani kritizovat neda, ba primo nesmi... navic se mi to libi a moc... *

katugiro
12. 10. 2003
Dát tip
nestojis - nelibi :)

guy
11. 10. 2003
Dát tip
Je to napsaný moc hezky a moc dobře to vyvolává vlastní vzpomínky ... až budu mejt svý starodávný skleničky, tak to taky zkusím :-))

3/5 hezká nostalgie...taková zasněná

Dero
11. 10. 2003
Dát tip
Za zavěr ... ***

fungus2
11. 10. 2003
Dát tip
Velmi zdařilé!! TIP

Andulka
11. 10. 2003
Dát tip
Ja vam teda neco reknu. Vsem. Kdyby vas nebylo...tak nenapisu ani pismenko. Takze diky vsem, co si najdou chvilku.

Barbar
11. 10. 2003
Dát tip
Pěkně napsaný, ten půst byl dobrej, aspoň jsem víc zvědavej. BARBAR*

LaMouette
11. 10. 2003
Dát tip
... pripomnelo mi to moji babicku.. mots tiky.. *

Yossarian
11. 10. 2003
Dát tip
ty hácky !!! ale tip

krasny...zase jako blesk...tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru