Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V hlavní roli krev - Kill Bill

13. 10. 2003
5
0
4264
Autor
ulita

 

V hlavní roli krev – Kill Bill

 

Jsou to dvě otázky, ale klidně by to mohla být jedna: Máte rádi Tarantina? Nevadí vám násilí?  Je vcelku jedno, na kterou z nich odpovíte ano, a na kterou ne, na poslední Quentinův biják byste jít měli.

Tarrantinův poslední počin odkazuje spíš k jeho starším kouskům, jako byly například Rezervois Dogs (Gauneři) nebo True romance – na scénu se vrací rvačky, rozbité obličeje, slyšitelně vyražené zuby a nově také uřezané končetiny. Kill Bill sleduje důvěrně známý terén – v prostředí zabijáckých gangů a mafiánských bossů vypráví příběh o vášni, síle a touze po pomstě.

Bývalé člence vražedného komanda (Uma Thurman) provedou někdejší kolegové něco moc ošklivého, a to dokonce na její vlastní svatbě. Po čtyřech letech v komatu se nevěsta vrací a poté, co se naučí opět ovládat vlastní nohy, se věci dávají do pohybu.

Jednoduchý příběh není vyprávěn lineárně, připravte se na skoky v čase a flashbacky, vedle způsobu vyprávění si Tarantino pohrál i s jeho výrazem: titulky přes celé plátno, jateční scény mají staženou barvu a běží černobíle, některé jsou dokonce komiksově animované. I tak jsou ale momenty, kdy na plátně není nic jiného než krev a všechny ty prokousnuté hrtany a přeřezané šlachy vás nabudí natolik, že sebou cuknete i při záběru na komára propichujícího kůži.

Nebyl by to ale Tarantino, kdyby celý ten masakr myslel úplně vážně – vteřinu před tím než začnete pochybovat, udělá z posekané jakuzy bandu blbců a jednomu z nich nechá naplácat zadek (doslova). Kill Bill je stejně jako Pulp Fiction (v dialogu japonského mistra a jeho pomocníka slyšíme ozvěnu rozhovorů Vincenta Vegy a Julese Ushiho) bravurní oscilací na hraně mezi žánrem a parodií na něj.

Jednou z nejlepších stránek filmu je vedle přesné hudby silná vizualita, výrazně podepřená faktem, že se část příběhu odehrává v Japonsku: skvělá závěrečná scéna, odehrávající se v zasněžené meditační zahradě působí jako zfilmované (trochu krvavé) haiku. Z tradičních japonských interiérů  vytěžila zajímavé záběry i kamera.

Výhrou snímku je Uma Thurman v hlavní roli: plavovlasá a ve žluté kůži tančí filmem, a jestli byl v Pulp Fiction samurajský meč chvilkovou rekvizitou, v Kill Bill má výsostnou roli. Možná nechtěně pak působí i jako prostředek sbližování kultur – věděli jste, že se s ním dá provést typicky indiánský zvyk, totiž skalpování?

Quentin Tarantino na svůj film nechal dlouho čekat, ale stálo to za to. Bohužel podlehl novému trendu porcování – Kill Bill Volume 2 přijde do českých kin až v březnu 2004. Ale ať už  se tak stalo kvůli udílení Oscarů, nebo je to záležitost marketingu, půjdeme na „dvojku“ všichni.

Když už pro nic jiného, tak abychom zjistili, kolik krve ještě sneseme.

Zdá se, že adrenalinová injekce do srdce Mii Walacové byla jenom začátek.

 

 

 


mirek
13. 04. 2004
Dát tip
mám Tarantina rád a Kill Bill je řemeslně skvěle zpracovaný film, ale ta nadsázka (se kterou si Tarantino s takovou lehkostí pohrává např. v Pulp Fiction) mi zde už chvílemi připadá trochu křečovitá...ale stejně se těším na "dvojku" a určitě se na ni půjdu podívat...

já mám taky svoje béčka! hlavně když tam hrajou kladní negry

miii
09. 01. 2004
Dát tip
už mám naposlouchanej OST, a miluju nekriticky béčkový zábavy - takže určitě já zklamaná nebudu díky s tipem

ulita
09. 01. 2004
Dát tip
mně ty béčka poslední dobou taky tak nějak uklidňujou...:)

miii
09. 01. 2004
Dát tip
věřim jim - jsou sladce trapný a to mě dojímá:)))

ulita
09. 01. 2004
Dát tip
tak to já zas dojímání nesnášim... spíš že jsou ty béčka takový nenáročný... člověk má pocit, že je všechno kolem něj v pořádku :))

miii
09. 01. 2004
Dát tip
no to mě právě dojímá - vždycky si říkám co za fikaný lidi todle vyrábí - je to geniální - ta manipulace s občanem - a za to jim fandím -

miii
09. 01. 2004
Dát tip
- miluju kovbojky, neprší tam, svítí slunko, chlapi smrděj, ženský jsou jen prohnaný, nebo čistočistý, emoce a vášně tam ti tvůrci sypou jak po másle ... no, bájo - a to dojímání není ve smyslu slz

pozorovatel
23. 11. 2003
Dát tip
Když jsem odcházel z kina, říkal jsem si, že to bylo dobrý, originální a Tarrantinovský a… to je všechno. Moc mi to zase nedalo. Dvojku si ale stejně nenechám ujít.

Hody
04. 11. 2003
Dát tip
Tak jo, tak jo, tedy dobře, půjdu na to- přesvědčili jste mne. Ale jestli vyhodím stovku, nechám si ji od vás proplatit v tipech na moje díla :-D

Delight
16. 10. 2003
Dát tip
Nechoď nechoď, tvoje škoda.. Uma THURMAN (když ti tu jednu ukázku ukazujou půl roku, tak by možná někomu utkvělo, jak se to píše :) je naprosto vynikající. Pokud ti ale nic neříkají japonský komixový filmy, legenda kung-fu, Kurosawa, morytát ad absurdum... Tak potom to stejně nebude nic pro tebe :o)) Vynikající podívaná s naprosto dokonalým mixem muziky, toť můj názor. Hlášky mi nechybí, není to "komorní" film.. Ta poslední věta je naprosto dokonalá.. Ano, samozřejmě je tam proto, aby lidi přišli na V2, ale to jí na dokonalosti nic neubírá.. .o)

jo jo Thrumene:o)))nechoď nikam:o)Del: ta muzika je fakt boží:o)))v tom je QT mistr:o)))pískající si jedooká zdravotní sestra uááááá to je náááářez:o)))

ulita
16. 10. 2003
Dát tip
no, ta pískaná písnička je fakt síla... poslední dobou si nebroukám nic jiného... myslím že je dokonce i v tv upoutávce... A když jsme u tý muziky, tak skvělá byla ta linka která běžela když měla nevěsta flashbacky ze svý svatby, a pak ještě kousek kdy si O-Ren Shi zouvá botky a jde bosá sněhem...uáá!

ulito když v ničem, tak jen v ve výběru filmový muziky je QT geniální, soundtracky k PF a RD to je nádhera

StvN
16. 10. 2003
Dát tip
Teda z prvního vidění jsem byl nadšenej, ale když jsem se zamyslel nad tím, jestli bych na to chtěl koukat pořád dokola, tak nechtěl. Mám jeden dotaz na znalce. Nevíte, kdo je autorem tý animovaný pasáže? Ta byla dokonalá a rád bych věděl, jestli je mé tušení správné.

ulita
16. 10. 2003
Dát tip
StvN: nejsem si jistá, ale myslím že autora jmenovali na serveru dokina.cz, v jednom z článků který tam ke Kill Bill jsou...

StvN
16. 10. 2003
Dát tip
Našel jsem článek jeden a tam to není. Navíc recenzent mě pěkně namích. Ale to už asi jiné nebude, že kdo se rozhodne recenzovat Tarantinův film, bude jeho fanatickým uctívačem bez smyslu pro objektivní hodnocení.

Hakim
16. 10. 2003
Dát tip
Viděl jsem to právě včera... Je tam dost krve, ale je to Tarrantino, mám rád jeho práci:o)

ulita
15. 10. 2003
Dát tip
bubakoff: Gaunery jsem viděla už před delší dobou, takže si je - přiznávám - moc nepamatuju, ale co do množství krve mi s Kill Bill přišli asi nejsrovnatelnější. Do letadla tě dneska nepustí ani s holicím strojkem :) Geniální věta na konci filmu nebo recenze? :)))

dablik008
15. 10. 2003
Dát tip
ja se chystam next week, takze pak uvidime :o) deleni na dily je takovej moderni neduh, ale zas to znamena dva filmy od Tarantina misto jednoho, to jde ne ;o)

ulita:geniální věta na konci filmu:o)))na konci recenze je věta pologeniální:o)))

ulita
15. 10. 2003
Dát tip
bubakoff: ti teda dík....:))) mně ta věta na konci filmu přišla jako lepítko na ty, co se nerozhodli jestli půjdou i na Volume 2... právě vedu dilema, jestli mám dát 500 za soundtrack... ale asi dám. jo a víš kdo hraje Billa??? jestli nedošlo v chybě v článku, tak je to docela hustý...:))

David Carradine ne??:o))))hvězda seriálu Kung fu:o)))ten QT miluje:o))

ulita
15. 10. 2003
Dát tip
no, Cane... takovej klaďas... kdo by to byl do něj řek, že jo :)))

jo a investice do soundtracku bude dobrou investicí na stopro:o)))

ulita
15. 10. 2003
Dát tip
tak to jsem potřebovala slyšet !!! :) naposlouchám muziku a až to trochu opadne, tak to půjdu skouknout ještě jednou.

Film jsem neviděl, Umu THRUMEN nebo jak se to píše nemusim, a když jdu do kina a někdo mi třičtvrtě roku ukazuje tu samou ukázku stokrát dokola stejně, znám ji zpaměti................... NIKDY NA TO NEPUDU, HNUSÍ SE MI TO!!!!!!!!!!!!!!!!!

Drago
14. 10. 2003
Dát tip
zajímavý názor - až to uvidím, buď ho podpořím nebo budu vyvracet - zatím však... ...mlčím.

Lasy
14. 10. 2003
Dát tip
Ahoj! Vcera jsem byl na Kill Bill v Plzni a musim rict, ze se stalo to, ceho jsem se obaval - uz neuznavam Reservoir Dogs jako nejlepsi QT film, Kill Bill ho v mnoha ohledech predcil a na rovinu rikam, ze jsem jim byl unesen od zacatku do konce . . . Pro ty kdoz videli - I am the Buck I`ve come to fuck! Lasy*

ulita
14. 10. 2003
Dát tip
drsnej chlapík :) myslíš, že ho zabila? a

lasy já byl na Kill Bill včera a dál uznávám RD za nejlepší film QT(i když to je jen remake), strááááášně tomu ublížilo to rozdělení, možná až uvidím druhej a všechny parádičky docvaknou, budu mluvit jinak.Takhle mám zatím jen chuť nakopat pánům z Miramaxu prdel.Tři hodiny???to je nějaká délka???

Lasy
14. 10. 2003
Dát tip
to ulita: Ja myslim, ze ho zabila hned malem dvakrat :o) to quentinbubakoff: No, ja netvrdim, ze je RD najednou spatnej, porad je to genialni film, ale znas to - nove koste dobre mete. Je pravda, ze 3 hodky se delit nemuseli, ale chapes - 2x vetsi prachy jsou 2x prachy a MIRAMAX si to dobre spocital . . . Lasy

lasy: no to je mi právě jasný.Taky proto mám chuť jim ty prdele nakopat. Zničili alespoň pro kinomaniaky celej film.Videomaniak to má lepší, počká a šlehne si dávku celou.:o))Asi to tak maniak z půjčovny chtěl:o)))a ještě k recenzi True Romance nenatočil QT, použil se jen jeho scénář a nebyl z toho zrovna na větvi. Quentinovi scénáře umí točit zase jen Quentin. Viz ta spatlanina Takoví normální zabijáci.Prostě RD rules!!!!A že by byl RD plný přímo zobrazovaného násilí, jak se píše v recenzi tady, se mi taky nezdá.Pár výstřelů, náznak rvačky a jedno řezání ucha...RD je geniální tím, že je všechno spíš vyprávěný.Thats all.

ulita
14. 10. 2003
Dát tip
nenapsala jsem, že Tarantino RD režíroval, vím že psal scénář a proto ten "počin", jinak mi RD přišli dost drsný, rozhodně víc než třeba Jackie Brown...

ulito právě v tý drsnosti je ta genialita.Nevidíš to, jen to slyšíš......a QT je geniální v tvorbě dialogů, to mi trošku v KB chybělo. Mám radši jeho komornější morytáty. Prostě mě nějaký detaily ruší. Nevím jestli by tě do jakéhokoliv letadla pustili se samurajským mečem:o))))prostě Julesovi, Vincentovi, Butchovi, Ržovýmu, Oranžovýmu,...jsem věřil.Pořád věřím, že to druhej díl a složení celý zápletky zachrání......jinak geniální věta na konci.....

Hakim
13. 10. 2003
Dát tip
jj Už se na to těším

Miroslawek
13. 10. 2003
Dát tip
skalpování lze provést i zavíracím nožíkem značky Šohaj nebo zrezivělým víčkem od plechovky, v porovnání s tím je to katanou víceméně "bezbolestné", o pověstném vydlabávání živého očička čajovou lžičkou z filmu Guinea pig nemluvě ;o)))

můk nick mluví za všééééééééééééééééééééééééééééééé QT rules!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

Sargis
13. 10. 2003
Dát tip
ahem...

StvN
13. 10. 2003
Dát tip
Už mám zamluvený místa. Jo a recenze je taky dobrá.

Kastel
13. 10. 2003
Dát tip
Do kina nechodím - nejsou lidi :o( - musím počkat na nosiče. I tak dík za typ - pro tu srandu jeden na výměnu :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru